Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

89 sigorta girişim ve 4091 primim var. Emekli olabilir miyim?

Darkangel44

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Benim SSK girişim Haziran 1989 toplam günüm 4091 engelli olmam 2001 acaba ben emekli olabilirmiyim eğer olabilirsem çalışmaya devam edebilirmiyim?

Cevaplar İçin Teşekkür ederim

Vergi indirimi hakki elde etmisseniz, hemen emekli dilekcesi verebilirsiniz.

Emekli oldukdan sonra, isveren sizi calistirmaya devam etmek isterse , Aldiginiz maasin % 30 u kadar SGDP (Sosyal guvenlik destekleme primi ) oder.. Emekli maasiniz ve calistiginiz maasa dokunulmaz.

Vergi İndirim Hakkı elde ettim fakat insan kaynakları müdürü emekli olursan çalışamazsın, çalışırsan maaşın kesilir diyor bana net cevaplar lazım.

Emekli oldukdan sonra calistiginiz isyeri sizi calistirmayabilir. Buna haklari var.

Fakat maasiniz kesilir demesi, ya is bilmemesinden ya da cingozlugunden. Maasiniz kesilmez. Verilen maasin % 30 u kadar SGDP kesilir. Bu kadar basit. 1 yerlerinden kural uydurmasin.

Baska 1 yerde is bulabileceginizi dusunuorsaniz, neden emekli olmayasiniz.

Bülent bey ben 1974 doğumluyum ve 1989 yılında sigortalı çalışmaya başladım 2001 de rahatsızlık sonucu engelli oldum ve benim durumuma sizin verdiğiniz linkteki kanunlardan ve 4-1a, 4-1b ve 4-1c statülerinden hangisi uyuyor çözemedim.

Siz 4-1a kapsamındasınız. Yani SSK lı çalışan...
Vergi ind kazanıp erken emekli olur iseniz SGDP ödeyerek çalışabilirsiniz yalnız tekrar çalışmaya başladığınız iş yerine ben emekliyim diye bildirmelisiniz..
Ayrıca 1989 tarihinde itibaren ssk lı değilsiniz 19 yaşından gün almış olduğunuz tarih itibari ile emeklilik hesabınız yapılır o tarihte 1993 tür.

İlker Bey Çok Teşekkürler.Bülent beyin Verdiği Linkteki Hangi Kanun Maddesine Bağlı Olarak Emekli Olabilirim Bilgilendirirseniz Sevinirim.

Çok Teşekkürler Bülent Bey

Bülent bey İK müdürü diyorki bu kanun ve maddesi sigortalılıktan önce engeli bulunan kişileri kapsıyor ve sen bu kapsamda değilsin dolayısıyla emekli olabilirsin fakat çalışırsan maaşın kesilir. Doğrumudur acaba?

Hayir..

Surec su sekilde isleyecek.

Siz 1993 yili sigorta bslagici ile 17 yil 3760 gune tabisiniz.

Sizin Sigortalilik sureniz ve Prim gun sayiniz yeterli.

Siz emeklilik icin SGK ya muracaat ediceksiniz. Oradaki rutin islemler 2 ay kadar surebilir (Vergi indirimi icin SGK gelir idaresine yazi yazacak bu surec 1 ayi gecebiliyor), sorun degil dilekce tarihiniz esas alinacagi icin hak kaybiniz yok.

Ama, Emekli olmaniz 2 veya 2.5 ayi bulabilecegi icin , is yerinizden ya gecici izin alicaksiniz yada bu surec icinde calismayacaksiniz.

Sonra emeklilik islemleri kesinlesince size emekli oldugunuzda daire evrak verilecek.

Siz calistiginiz is yerine gidip (hala sizi calistirmak niyetleri varsa) bakin ben emekli oldum , ama calismak istiyorum.

Calistirirlarsa sorun yok , oyle yan yatip camura batmasinlar. Yok ilk calismaya baslayinca sakat olacaksin gibi laflar oyalamakdan baska anlam tasimaz , yada isi bilmiyorlar.

Siz direk soyle sorun : Kardesim ben emekli olursam sen beni calistirirmisin.. Evet derlerse. tamam sen karisma ben emekli olacam ve beni tekrar ise al.. Emekli isci calistirmanin kurallari acik Bulent yukarda kanunun linkini verdi. Sizi bu sartlarda calistiracaklar..

SGDP ne tabi çalışmanın engelli olup olmamak ile yakından uzaktan hiçbir alakası yoktur,kaldı ki engelin sigorta başlangıcından önce ya da sonra olmasının bir önemi olsun.:)
Bir de Selim arkadaşımız SGDP olarak maaşın %30 undan bahsetmiş.
Bu oran toplam prim olup,sizin brüt ücretinizden kesilecek tutarı göstermemektedir.
Sizin ücretinizden sadece %7.5 SGDP işçi payı kesilecek (normal sigortalı %14 siz daha avantajlı olacaksınız) %22,5 ise SGDP işveren payıdır bordroya sadece giriş çıkışı olur sizin ücretinize etkisi olmaz.

İnsan kaynakları yetkilisi belki bilmiyor olabilir ama çalıştırmak istemiyor da olabilir,yerinize başka bir engelli personel almak isteyebilir.
Sebebi ise devlet teşviği.
SGDP ne tabi emekli çalışanlarda devletin engelli işçiler için işverene muafiyet sağladığı prim teşviği uygulanmaz.
Bunu biliyorsa teşvikten olmamak için sizi çalıştırmak istemiyor olabilir.

Yaşlılık emekliliğinden yararlanan herkes sgdp ödeyerek çalışabilir. Bu kadar basit.

Üst Alt