Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

89 SSK girişim var. 97'de öğretmen olarak atandım. 2013 rapor aldım. Emekli durumu?

erdinc1972

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
1989 da sigorta girişim var SSK 1 aylık.1997 de kamuda öğretmen oldum normal statüden.daha sonra geçirdiğim rahatsızlıklardan kalp+böbrek+hipertansiyon %43 rapor aldım 2013 kasımda yeni yönetmeliğe göre ve maliye onayladı.
kasım 2015 de 18 yılım doluyor. bundan sonra nereye nasıl başvuracağım? hangi belgeleri isteyecekler? emekliliğimde tekrar rapor isterlermi?

Sizin emekliliğinizde vergi indiriminin bir fonksiyonu yoktur.
Yasada;
[FONT=Verdana] Çalışmaya başladıktan sonra, [/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2]kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana] usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, kurum sağlık kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;[/FONT]
a)[FONT=Verdana] % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
b)[FONT=Verdana] % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480[/FONT]
[FONT=Verdana]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

dendiğine göre sgk kendi yetkilendirmiş olduğu kurullara sevk edecek yani tekrar rapor isteyecek gibi görünüyor.[/FONT]

Tsk Ufukalp.ama ben raporunu halen yürürlükte olan son sağlık yönetmeliğine göre 2013 kasımda aldım..yeniden niye gondersinki SGK beni rapor almaya?

erdinc1972

Henüz raporunuz çok yeni olduğu için Kasım'da kurumunuza yapacağınız emeklilik başvurusunda yeni rapor istenmeyecektir bence (sitede istenmeyen üyeler oldu). Siz başvurunuzu o raporunuzla yapın bakalım ne olacak...

engelli memur erken emekliliği diye birşey varmı yoksa illaki malulenmi?

arkadaşlar 1997 de normal statü öğretmen oldum kamuda.daha sonra 1998 ve 2007 deki rahatsızlıklarımdan dolayı 2014 de yüzde 43 engelli raporu aldım ve onaylandı.bu kasım 18 yılım doldu. SGK bilgi edinmeye başvuruda bulundum "erken engelli emekliliği" hakkında.bana illaki MALULEN emeklilikten bahsediyor..ve malulen emekli maaaşı alırsınız diyor yüzde 43 olsa bile..lütfen yorumlarmısınız benim için??

[FONT=sans-serif][FONT=arial]BENİM SGK YA SORUM:
3 KASIM 1997 YILINDA normal statüden öğretmen olarak kamuda göreve başladım.1998 ,2006 yıllarında geçirdiğim rahatsızlıklardan dolayı (kalp+böbrek+hipertansiyon) kasım 2013 yılında halen yüyürlükte olan sağlık yönetmeliğine göre - yüzde 43 engelli raporu -aldım ve mart 2014 te maliye yüksek sağlık kurulu bunu onayladı ve vergi indiriminden de faydalanmaktayım. 3 kasım 2015 tarihinde 18 yılım kamuda doldu.Aşağıda maddesini yazdığım 5510sayılı kanunun maddesine göre engelli emekliliği için başvuruda bulunduğum takdirde "erken engelli emeklisi" olabilirmiyim? Nereye hangi evraklarla başvurmam gerekiyor? b-) Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu’nca çalışma gücündeki kayıp oranının; · a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760, · b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.[/FONT][/FONT]

[FONT=sans-serif]

SGK NIN CEVABI:
[/FONT]

[FONT=sans-serif]Tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanabilmesi için, 1) Malüliyetiniz nedeniyle BULUNDUĞUNUZ GÖREVİ YAPAMAYACAK DURUMDA olduğunuza dair alacağınız raporun gönderilmesi ve sözkonusu raporunuzun Sağlık Kurulumuzca incelenerek Malül olduğunuza karar verilmesi halinde, en az 10 yıl hizmetiniz olması gerekmektedir. 2) Bulunduğunuz görevi yapamayacak derecede olmasa da MALÜL iseniz, a) Malüliyetinize dair alacağınız Raporun Sandığımıza gönderilmesi ve Sağlık Kurulumuzca incelenerek karara bağlanması, b) Malüliyet oranınız yüzde 40-49 arasında ise, toplam hizmet sürenizin en az 18 yıl, c) Malüliyet oranınız yüzde 50-59 arasında ise, toplam hizmet sürenizin en az 16 yıl, d) Malüliyet oranınız yüzde 60 ve daha yukarı ise, toplam hizmet sürenizin en az 15 yıl olması halinde tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanması yönünden durumunuz incelenebilecektir. Şayet, yukarıda belirtilen hususlara uygun ise, malülen emeklilik talebinizi dilekçe ile kurumunuza iletmeniz ve gerekli bilgi-belgelerin bir üstyazı ekinde gönderilmesi gerekmektedir[/FONT]

erdinc1972
Buradaki cevap bizim söylediklerimizin ve belirttiğimiz kanun maddesinin aynısı.
Yalnız bir kavram kargaşası oluşmuş. %40 ile 50 ile malulen emekli olunmaz, erken yaşlılık emekliliğidir bu.
Görev yapamayacak durumda malul olmadığınıza göre emekliliğiniz erken emeklilik kapsamında değerlendirilir.
Daha önce yeni rapor istenirden kastım şayet geçerli raporunuz varsa olabilir ama onu da kurul emeklilik yönünden tekrar değerlendirir, garanti değildir yani.

Tamamda o zaman SGK bilgi edinme kurulu neden böyle yanıltıcı cevap veriyor..kafa karıştırıyor resmi makam hem de bilgi edinme cevabında!!

Onu bilemeyeceğim ama yasa açık ve net, bu şekilde malulen değil erken emekli olunur.

Ben zaten erken emekli olup daha sonra çalışmaya devam etmek istiyorum..SGK nin doğru düzgün cevap vermesi lazim..

Haklısınız ne diyeyim. Yasa koyucu da devlet, bu yasaya aykırı yorumlar yapan da devlet.
Kimi kime şikayet edeceğiz bilemedim :)

Sevgili arkadaşlar bende yuzde 43 sonradan engelli olmuş bir öğretmenim .19 yilim bitti 20 yi çalışıyorum. sizlere 2 sorum olacak

1:emekli dilekçesi verebilmek için diğer öğretmenler gibi temmuz,agustos aylarini mi beklemeliyim?

2: emekli olduktan sonra (inşallah) ,,ornegin herhangi bir işyerinde çalışırsam ,emekli maasim kesiliyor mu?
thomas

Öğretmenim, engeli raporu vermeye yetkili usülüne uygun raporunuzu, okulunuza dilekçe ile veriyorsunuz. dilekçenizde 5510 sayılı ilgili maddeleri uyarınca ekteki engelli raporuma istinaden erken emekli olmak istiyorum gereğinin yapılmasını diye gönderiyorsunuz.
silsile yoluyla ankara memur emeklilik dairesine gidiyor. onayın ardından emekli oluyorsunuz.
özlüklerde hele hele ilçelerdeki özlüklerde her kafadan ses çıkıyor. sakın itibar etmeyin. 1997'de ben de göreve başladım. hatta öncesindeki askerliği de birleştirdim. kasım sonunda okula dilekçeyi verdim. aralık 7 de ilden çıktı. aralık 16 sı itibariyle ankara'da olduğunu gördüm e devletten, sgk emeklilik işlemleri kısmındada aynı ekran görünüyor. 2-3 ay süren bu işlemin ardından onay gelirse , tabii raporunuza göre , emekli olabiliyorsunuz.
dilekçe verme zamanı açısından sıkıntı yok dilediğiniz zaman dilekçe verebilir olumlu dönüşün ardından da dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
ben hala beklkiyorum sanırım şubat ayı içerisinde ankaradan ile cevap gelir ve emekli olurum diye düşünüyorum.

bu arada benim raporum % 58 rapor süresi 3 yıl ancak muayene kaydı vs yok. rahatsızlıklar kronik ve süreğen. vergi indirimi için vergi dairesine de başvurmuştum. vergi dairesi raporumu aynen onayladı hatta devamlı olarak raporu kendi sistemlerine işledi 3 yıllık değil. ne faydası olacak ileride görceğiz.

kendiinize ait en son durumu da bildirirseniz memnun olurum. saygılar

abbas gungordu

Abbas hocam merhaba.bende 97 kasım da göreve başladım normal olarak ama daha sonra geçirdiğim rahatsızlıklardan dolayı 2013 te %43 raporumu aldım ve aynen 2014 te onaylandı. sürekli engelli pozisyonundayım.19 yılım doldu.2017 kasımda 1.dereceye düşüp erken emekli dilekçemi vermek istiyorum.sizden hangi evrakları istediler emeklilik dilekçenize ek olarak ?öğrenebilirmiyim ?

öğretmenlerin emeklilik dilekçeleri Haziran ve Temmuz aylarında kabul ediliyor görev yapılan okullara her yıl düzenli olarak resmi yazı gelir..

Erdinç bey iyi günler,

hastahaneden aldığınız raporu siz SGK Kamu Emeklilik Dairesi, Sağlık Kurulu Başkanlığına gönderdiniz sanırım. ve sürekli oılarak onaylandı, şu anda da engelli görünüyorsunuz. size gelen onay yazısında günü dolduğu takdirde emekli olabilir veya buna benzer bir ibare var sanırım. tam emin değilim ancak gününüz dolduysa ve kamu emeklilik dairesinden gelen onay yazınız varsa, okulunuza o yazıyı ilgi göstererek emekliliğiniz için valilik onayı isteyin. "5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesine istinaden sonradan engelli olan memur kapsamındayım. ilgili kanun hükmü gereği ekteki sağlık kurulu onayına istinaden emekliye ayrılmak istiyorum. gereğini arz ederim" şeklinde yazınızı yazın. 2017 kasımdan sonra Valilik oluru almanız ki bu yaklışaık 2 hafta sürüyormuş ( il M. Eğt. Md ) özlük teki arkadaşların ifadesi bu, sonrasında okulunuz sizi emeklilik sebebiyle okulunuzdaki memur sizi açığa alacak, iş bıraktıracak, aynı zamanda sizin hizmet cetvelini çıkaracak ve aylık bağlama servisine gönderecek. tahmini bir ay sonra da emekli ikramiyeni ve maaşınız için ikametinizein bulunduğu bankaya gidin paranızı alın diyecekler. Benim Sağlık kurulundan omaylanan raporum ankara aylık bağlama servisine gönderildi , oradanda valilik onayı ve hizmet cetvelinin hazırlanması için kurumuma yazı yazıldığını öğrendim. ancak henüz il milli eğitim md ne yazı düşmedi 1 mart ta ankardan kurumuma yazı yazılmış, sanırım bu gün yarın gelmiş olur. valilik onayı vs mart sonunu bulur işten ayrılmam nisan sonu veya mayıs ortası gib de bir terslik çıkmazsa aylık bağlanmış olur. bilgilerinize sunarım

sayın Chelix mutlaka biliyorsunuzdur ama hatırlatmak istedim engelli durumunda olan memurlar ve öğretmenler için bu dıurum geçerli değil. emekliliğe hak kazandığı , asgari hizmet yılını doldurduğu günden itibaren emekliye ayrılabilir.

Abbas bey çok teşekkürler bilgi için..ben kasım 2017 de 1.dereceye dusecegim için o zaman vereceğim emeklilik dilekçesini.ben daha başvuruda bulunmadim yani SGK kamu emekli bölümüne..sadece raporumu aldım %43 engelli olarak ve ankaradan vergi indiriminden de onaylandı..kasım ayini bekliyorum..siz SGK kamu emeklileri dairesi başkanlığına yazdığınız dilekçeyi ve diğer belgeleri mahsuri yoksa erdincince @ windowslive.com adresine gönderebilir misiniz ??

Erdinç Bey,

Hastahaneden aldığınız raporu ekleyip okulunuza dilekçe ile "5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesine istinaden sonradan engelli olan memur kapsamındayım. ilgili kanun hükmü gereği ekte usülüne göre hazırlanmış engelli sağlık kurulu rapora istinaden 5510 sayılı kanunun ilgili maddelerince emekliye ayrılmak istiyorum. gereğinin yapılmasını arz ederim"" şeklinde basitçe dilekçenizi yazın zaten İl Milli eğitim üst yazısında yazar gerekeni, ve dilekçenizi okula verin, ilçe , il , ankara Kamu Emeklilik Dairesi vs derken cevap gelir. ben dilekçemin ekine raporun hastaneden aldığım orjinalini gönderdim. fotokopi veya hastanenin onayladığı raporu göndermeyin. fotoğraflı olanı gönderin. başka evraka gerek yok. cevap 3 aydan önce gelmiyor. sonrasında emekliye ayrılmanız 3- 4 hafta daha sürebilir. aylık bağlanması ise 4- 5 hafta kadar daha olur toplamda 5 ayı bulur. siz temmuz veya ağustos ayında başvurun bence kasıma anca yetişir

Üst Alt