Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

89 yaşında biri için bakım aylığı alınabilir mi?

dogruluk

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Sayın Üyeler,
89 yaşında bir babaannem var. Hiç bir geliri yok.
Kızı yani halam, dul aylığı alıyor ama kendini zor geçindiriyor, para veremiyor.
Oğlu yani babam, emekli maaşı var ama evi yok, borcu çok, para veremiyor.
Ben torunuyum, babannem, çocuklarının maddi yetersizliğindendan dolayı, son 3 yıldır bende kalıyor.
i
Benimde eşim işsiz kaldı, ben iş buldum bir fabrikada, asgari ücretle çalışıyorum, 3 küçük çocuğumuz var.
Babannem zaman zaman beni bile tanımıyor, hafızası yok gibi, yemeğini yiyebiliyor ama yemek yapacak durumu yok,
bakkala gidip ekmek alsa, gidene kadar ekmeğide evi de unutur, bu durumda.
Forumları okudum, devlet yardımlarından yararlanabilmek için yapabileceklerimi özetledim, bu konuda
önerilerinizi bekliyorum, benim anladığım;
1-Babannem yaşlılık aylığından yararlanabilir (babamdan sağlık hizmeti yararlanıyor, ama yaşlılık aylığına engel
değil forumda okuduğum kadarıyla) Nereye başvurmam gerekir?

2-Evde bakım aylığı alabilir mi? Bu aylık için şu an eşim çalışmadığından bakacak kişi olarak onu belirleyebilirmiyiz?
Başvuruyu babannemin adına mı yapmalıyız? Bakım aylığı için nereye başvuru yapmalıyız?
3-Eğer özürlü olmayanlara bu aylığı vermiyorlarsa, hafıza kaybı için özür durumu geçerli olur mu?
Özürlü raporu çıkar mı? Bu konuda başvuru yapmamı tavsiye eder misiniz?
İşlemler uzun zaman alacak gibi görünüyor ve babannem yaşlı ve benimde 3 çocuğum olduğu için gidip
gelmem çok zor. Bundan dolayı sizlerden doğru bilgileri edinip olmayacak birşey için uğraşmak istemedim.
çünkü inanın işlemler için gelip gitmek çok zor olacak, çok masraf yapacağım. Olmayacaksa hiç uğraşmak
istemiyorum.
Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler.

babanneniz ağır engelli ibareli rapor alabilir ise ve babannenizin yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 423 TL yi geçmiyor ise bulunduğunuz ilde sosyal hizmetler çocuk esirgeme kurumuna müracat edebilirsiniz 2022 yaşlılık maaşını da alması için hiçbir sosyal güvencesi olmaması lazım yararlanmıyor olması lazım çocuğunun sigortasından yararlanıyormuş budurmda 2022 yaşlılık maaşı alması zor

Merhaba,

Yaşlılık aylığı konusunda forumda okuduğuma göre, çocuğunun sağlık sigortasından yararlandığı için yaşlılık aylığı alamayacağına dair bir ibare mevzuatta yokmuş. Bu durumda başvuru yapmamı önerir misiniz?

Ayrıca bakım aylığı yaşlılar içinde geçerli olurmu?

Doğruluk, öncelikle şunu söyleyim. 2022 yaşlılık aylığı baglanırsa zaten kızının saglık güvencesinden düşer. 2022 yaşlılık aylıgı almakla Genel Sağlık Sigortalısı olur çünkü. Bu durumda kızının saglık güvencesinden yararlanması mümkün değil.

Sağlık raporu konusunda buradan bişi demem imkansız. İsterseniz özürlü sağlık kurulu raporu için şurayı inceleyin ya da sorunuzu oradan sorun:Sağlık Raporları

Evde bakım aylığı için öncelikle dediğiniz gibi rapora yogunlaşın. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporu alma şansınız varsa teşebbüs edin. Tekrar ediyorum buradan bu konuda ben bişi diyemem. Dediğim forumda konuyu masaya yatırın.

2022 yaşlılık aylığı için rapor gerekmiyor. İsterseniz kaymakamlıga gidin başvurunuzu yapın şansınızı deneyin:http://www.engelliler.biz/forum/202...basvurusu-icin-gerekli-belgeler-ve-surec.html
Babannneniz 65 yaş üstü zaten burada sorun yok. Muhtaç bulunursa aylık baglanır. Aksi takdirde mümkün değil. Muhtaçlıgının nasıl sorgulandıgını anlamak açısından örnek olay 1'i dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html
Eğer nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım miktarı da dahil tüm geliri 107 TL'yi aşmazsa 2022 yaşlılık aylıgı baglanır. Aksi takdirde mümkün değil.
Sen de torunu olarak nafaka yükümlüsü yakınısın alt soyu olarak. Çocuklarının, torunlarının babanneye yapabileceği yardım miktarına bakılır yani yasal olarak.
Bu yardım miktarının nasıl belirlendiğini anlamak açısından zaten örnek olay 1'i incelemeni soyledim.
Siz başvurunuzu yapın. Muhtaçlığı araştırılır. Buradan bişi demek imkansız yani. Eğer dediğiniz gibi muhtaç bulunursa aylık baglanır.

Evde bakım aylıgı için özürlü sağlık kurulu raporu şart. Rapor işini halledince gireriz o konuya.

Çok teşekkür ederim Sayın Kalem Hanım.

Aydınlatıcı oldu benim için.

Bu arada, yeni bir durum çıktı. Kocası ölmüş kadınlar için aylık 250 TL yardım olayı var. Ona başvursak olur mu? Ne dersiniz? Saygılarımla

Doğruluk,
babaanneniz 65 yaş üstünde. Dolayısıyla muhtaçlığı tesbit edilirse ona 2022 yaşlılık aylığı baglanır.
Kocası ölmüş dul kadınlara baglanacak olan aylık baglanmaz. Çünkü kocası ölmüş kadınların yararlanabileceği başka bir hak yok. Onların sosyal güvencesi vs gelirleri olmadıgında muhtaç bulunduklarında kocası da olmadıgından dolayı düşünülmüş sadece bir hakları söz konusu.
Ama babaanneniz muhtaç bulunursa onun zaten yaşından dolayı yararlanabileceği bir hak var. Bu yaşlılık aylıgıdır.
Tabi muhtaçlıgı tebit edilirse.
Biliyorsun tüm sosyal yardımlar bir çatı altında toplandı. Siz SYDV'na gittiğinizde babanneniz muhtaç bulunursa onun yaşlılık aylıgından faydalandırılmasını uygun bulurlar.
Ama isterseniz gidin deneyin başvurun tabi. Başvurma hakkınız saklı.

Üst Alt