Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

9 yıldır Bağkurluyum. Hangi şartlarda emekli olabilirim?

onur1975

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba

benim şöle bir sorunum var. 19/07/2000 yılında bağkura girdim ve toplam hizmet yılı 9 yıl 5 ay 14 gün
Benim eklem romatizması rahatsızlığımdan dolayı iki diz eklemim ve sağ kalçam protez ve ayrıca sağ bileğimi dondurdular hareket etmiyor. ayrıca sağ gözümde görme kaybı var.
Sağlık raporu için başvurmadım daha, alıram ortalama % kaç alırım?
Bu hastalığa 9 yaşında yakalandım o zaman babamın bağkurundan yararlanıyordum ben bu koşullarda emekli olabilir miyim

saygılarımla

Malulen emekli olabilmeniz için % 60 ve üzeri rapor almanız gerekiyor.

5510/28 kanunundan faydalanarak erken emekli olabilrisin....

bağkurda erken emekliliğin şartları nedir yada malulen emekliiğin şartları nedir ikisinden hangisi daha iyidir. Askerliğimide yapmadım muaf tutulmuştum forumdaki arkadaş gibi bendende bağkurlu olmadanönce bu hastalığımın olduğunu kanıtlamamı isteyeceklermi şimdiden teşekkürler

öncelikle erken emekli olabilmek için maliyeden vergi indirimi işgücü kaybı almanız gerekir ( %40 ve üzeri )

malülen emeklilik için %60 ve üzeri raporla tek bir hastalıktan ve ayrıca ilk sigortalı olduğunuzda malüliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybınız olmaması gerekir ve bunu ispat etmelisiniz.

bağkurdan normal şartlarda ve erken emeklilikte ssk daha avantajlıdır. bağkur sorun çıkartıyor.

ben öncelikle senden %40 ve üzeri rapor alıp daha sonra vergi indirimi başvurusu ile erken emeklilik hakkına sahip olabilirsin

bilginize

dostum bağkurda erken emeklilikte 15 yıl bağkurlu olmak ve 3960 gün prim ödemem gerekmiyormu ayrıcada %60 rapor almam gerekiyor. Doğru değilmi bu koşullarda erken emekli olamam sadece melulen emekli olabilirim heraalde.

----------

ayrıca birşey daha sormak istiyorum ben 1 yıldan beri çalışamıyorum geçici kapatma verdim vergim filan işliyor. ben şimdi çalışan bağkurludan çıkıp isteğe bağlı bağkurluya geçsem sağlık yardımından yararlanabilirmiyim ayrıca böle yapmamın bana zararı olurmu saygılarımla.

15 yıl 3960 gün iş günü ile emekli olabilmek için(kurum farketmez) %60 ve üzeri rapor alıp malülen emekli olamayanlar yaşlılık dan erken emekli hakkına sahip olabilirler

malülen emeklilik olmak için %60 ve üzeri raporla tek bir hastalıktan ve ayrıca ilk sigortalı olduğunuzda malüliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybınız olmaması gerekir ve bunu ispat etmelisiniz.

çalışamadığınıza göre aktif bağkurluluğunuzu kapatıp isteğe bağlı geçmeniz daha yararlı olur, isteğe bağlı olmanızda sağlıkdan yararlanamam anlamına gelmez, çünkü herkes sağlık primi ödeme koşulu mecbur bu durumda sağlığınızda olacaktır

ilk sigortalı olduğumda malüliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybımın olmaması gerektiğini nasıl ispat edeceğim. Askerlik zamanı muaf tutulmuşltum. Ama hiç bir ameliyat olmamıştım o zaman.

Onur1975;
malulen emekli zaten olamazsın
5510/28 kanunundan faydalanarak erken emekli olabilrisin....

dostum neden malülen emekli olamıyorum sebebi nedir ayrıca erken emeklilik dediğin( 5510/28 kanunundan faydalanarak ) 15 yıl 3960 gün prim ödemeyi ve %60 rapor almamımı kastediyorsun. Ayrıca senin fikrinide sorayım isteğe bağlı bağkura geçmemin sakıncası varmı çünkü 2 hafta bir vurulduğum iğnem var o sadece 1.500 ytl onu alamama gibi bir sıkıntım olurmu şimdiden teşşekür ederim.

Malulen emeklli olabilmek için tek hastalık/rahatsızlıktan %60 ve üzeri rapor almanız lazım sizin ise hastalıklarınz farklı. Alacagınız rapor oranına göre 5510/28 kanunundan faydalanarak erken emekli olabilirsiniz.
1.%40 ila %49 arası rapor alırsanız 18 yıl 4680 gün ile
2.%50 ile %59 arası rapor alırsanız 16 yıl 4320 gün ile
3.%60 ve üzeri rapor alırsanız 15 yıl 3960 gün ile mekli olursunuz..
İstege baglı ödemeniz sağlıktan faydalanmanızı etkilemez ..

jon83

slm onur1975 arkadaşım bagkur kaydından önce saglam oldugu için 5510/28 göre göre erken emekli etmiyorlar sebebi bagkur kaydından önce engelli degildi bagkur bize sadece yüzde 60 alarak malulen emekli olabilirsiniz diyor siz askerlik yapmamışsınız bu askerlikten muaf oldugunuzun ıspatıdır bagkur kaydından önce engelli oldugunuzu iddaa ederek 5510/28 erken emeklilik talep edebilirsiniz sizinle arkadaşım arasında arkadaşım bagkur kaydından rahatsızlıgı yok sizin ise bagkur kaydından önce engeliniz var ve askerlik yapmamışsınız bagkur söyle diyor açıkcası bagkur kaydından önce sakat olanlar ve ıspatlayanlar 5510/28 erken emekli olabilir bagkur kaydından önce saglam olup sonradan başvurup rapor alanlar sadece tek hastalıktan yüzde 60 alırsa malulen emekli olabilir diyor

not:yazdıklarım bagkurun bize vermiş oldugu bilgilerdir saygılar jon83

Jon kardeş yanlış bilgi veriyorsun 5510/28 kanununa göre sitede emekli olan arkadaşlarımız var..
Siz şikayet hakkınızı kullanın sizin açtıgınız konuda gerekli açıklamalar ve bilgiler verilmiştir..
Onur kardeş siz alacagınız rapor oranına göre erken emekli olabilrisiniz..

jon83

ilker kardeşim tam 1 aydır bu iş üstünde çalışıyorum hadi bana forumda bir tane bagkur kaydından önce saglam olan sonradan bagkura başvuru yapıp yüzde 40 ile 59 arası alıp erken emekli olan birini göster forumda 5510/28 göre emekli olan 3 kişi var 3 de bagkur kaydından önce engelli hepsiyle tek tek yazıştım

not:bagkur kayıtlarına göre bagkur kaydından önce saglam olup sonradan başvurup 5510/28 göre erken emekli olan yok araştırmalarım devam ediyor ilker bülent bey arkadaşlar sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorlar bende bagkurmu dogru biliyor arkadaşlarmı onu araştırıyorum bagkuru arayın söyle diyor bagkur bagkur kaydından önce saglam olan sonradan başvuru yaparsa malulen emekli olur aksini iddaa eden madde göstersin ıspatlasın forumda bagkur kaydından önce saglam olup sonradan başvuru yapıp 5510/28 erken emeklilik hakkından emekli olan yok 3 kişi var 3 de bagkur kaydından engelli askerligini yapmamış saygılar

jon83,
Bildiklerininin hepsini unut. Çünkü yalan ve yanlış bilgiler. Birde sitedeki üç kişinin durumuna bakarak ''kanun böyle diyor'' demek subjektif bir değerlendirmedir. Daha önceki forumda ısrarla va ısrarla ''öncesi-sonrası yok
bunun'' dememe rağmen senin, sanki kanun koyucuymuş gibi Bülent'ten görüş istemenden dolayı tartışmayı sonlandırmam gerektiği sonucuna vardım. Şimdi niye mi yazıyorum, çünkü mağdur insanların yanlış yönlendirildiğini gördüğümdendir.
Aşağıda SG uzmanı yorumu mevcuttur. Oku ve ondan sonra beraber konuyu tartışalım.
RAPOR ORANINA GÖRE “KOLAY EMEKLİLİK”
Kanunun getirdiği kolaylık bununla da bitmiyor. Maddenin devamında;
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
* Yüzde 50 ila yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
* Yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94. madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tabi tutulabilirler.
Görüldüğü üzere sakatlık derecesi yüzde 40 ve üzerinde olanlar için sakatlık durumuna göre emeklilikte bazı kolaylıklar getirilmiştir.
Özürlü kişilerin emeklilik şartlarını düzenleyen kanun maddesinde 4-a’lılar (SSK) için ayrı 4-b’liler (Bağ-Kur) için ayrı bir düzenleme öngörmemiştir. Dolayısıyla kanuna göre sigortalıların almış oldukları özürlü raporu ister 4-a’lı ister 4-b’li olsun kurum sağlık kurulunca incelenecektir.

jon83

makri sen bu yazdıklarını herhangi bir bagkur il müdürlügüne anlatmayı denermisin bakalım seni kim dinliycek bu yazdıklarını tamam anlıyorum sizin görüşlerinize saygı duymasam zaten araştırlarımdan vazgeçerdim bagkur bagkur kaydından önce saglam olan sonradan rapor alıp erken emekli olamaz diyor bunu 1 2 degil tüm bagkur il müdürlükleri söylüyor şuan beklemedeyiz saglam bilgi ve belge bulmaya çalışıyoruz bekliyoruz idare mahkemesine dava açmak çok uzun bir iş arkadaşım 7300 günü var zaten 9000 günde emekli olucak eminim aradaki primler bitine kadar bile bu dava sonuçlanmaz ayrıca ankara bagkur il müdürlügü siz istediginiz maddenden sevk edilin diyor eger bagkur kaydından önce saglamsanız durumuz malulen emeklilik kriterleri olarak degerlendirilip tek hastalıktan yüzde 60 almadıysanız erken emeklili olamassınız diyo bagkur yetkilileri biz bilinçli vatandaşlarız bu kadar net konuşan bir kurum var ben ve arkadaşımda araştırma yapıyoruz şuan bagkur kayıtlarında bagkur kaydından önce saglam olup sonradan başvuru yapıp erken emekli olan yok diyor bagkur eger siz bir tane vaka biliyosunuz buyrun söyleyin bizde emsal gösterip işlemleri başlatalım makri aynı şeyleri düşünüyoruz saglam adımlarla gitmek ve kesin bilgi bulmaya çalışıyoruz

yazdıgın şeylerin çıktısı bende var bagkurdaki sevk edicek memura gösterdim bu kolaylıklar sadece bagkur kaydından engelli olanlar içindir dedi ben burda bagkurun bizlere söyledikleri şeyleri söylüyoruz kafamızdan uydurma şeyler degil zaten madur olan arkadaşımdır rahatsızdır erken emekli olmak istiyor

jon83,

9000-7300=1700 eder. Bu da 5 yıla yakın bir süre demektir. Kurum tarafından verilen yalan yanlış bilgilerle bu kadar süre beklemek revamıdır?
Şimdi, 5510'dan önce %65 aranında özürlü olup malülen emekli olamayan yasayla birlikte istediği taktirde ister malülen, istersede özürlü sıfatıyla emekli olabilir. Durumuz budur. Bir söz vardır; ''At sahibine göre kişner'' diye. Ankara ''engellileri engelleyin'' diyor, onlara engelliyor.

----------

ben öncelikle senden %40 ve üzeri rapor alıp daha sonra vergi indirimi başvurusu ile erken emeklilik hakkına sahip olabilirsin
bilginize

ancıl,
Yanlış bilgi vererek bilgi kirliliğine yol açıyorsun. Vergi indirim belgesiyle Bağ-kur'dan emekli olunmaz. Yok öyle birşey...

jon83

makri biz tüm olasıkları hesaplıyoruruz hepsini biliyoruz bilmedigimiz kafamızda tek soru var bagkur kaydından önce saglam olan sonradan rapor alıp erken emekli olabilirmi olamazmı bu sorunun cevabını kesin bilsek zaten olay çözülücek bagkur farklı bir kurum sen madem bagkur kaydından önce saglam olanlar sonradan rapor alıp erken emekli olabilirsin diyorsun veya sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorsun buyur istedigin bagkur il müdürlügüyle görüş sana ne diycekler buraya yazdıklarını bagkurdaki yetkileri bırak söylemeyi dinlemezler bile umrularında bile degil çünki şuan yapıcak tek şey bülent beyin dedigi gibi idari mahkemeye dava açmak oda çok uzun sürer bimere bir çok yere kafamızda olan sorunun cevabını almak için mail attım bir çok bagkur il müdürlügüyle tel açıp bu sorunun cevabını ögrenmeye çalışıcam şuan bagkur kayıtlarına göre bagkur kaydından önce saglam olup sonradan başvuru yapıp erken emekli olan yok bu ankara bagkur il müdürlügünün bana söylemiş oldugu bir sözdür birde tüm bagkur müdürlükleri aynı şeyleri söyleyince ister istemez araştırmak zorunda kaldık ama bir gerçek bu sitede 5510/28 erken emekli olan arkadaşların hepsi askerligini yapmamış muhtemelen cocukluktan kalıtsal bir rahatsızlık yani bagkur kaydından önce engelli arkadaşlar bizim durumuza emsal olucak bir erken emekli yok varsa mesaj yazsın yada bilen varsa o yazsın saygılar jon83 makri aynı şeyleri düşünüyoruz yazı için tşk ederim sana

Şimdi anladım olayı zaten benim bağkurlu olmadan öncede bu hastalığım vardı ve o yüzden askerliğimi yapmadım. 15 yıl ve prim günümü doldurduğumda emekli olabilirim. 5 yıl daha beklemem gerekecek o zaman ben en iyisi isteğe bağlı bağkura geçeyim. Hepinize vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşşekkür ederim Saygılarımla

Üst Alt