Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 engelliden %47 engelliye araç satışı olur mu?

mitokondri22

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhabalar, iyi forumlar
Benim %47 engelli raporum ile aldığım ve sadece otomatik vites araç kullanabilir kodlu ehliyetim var. Sol bacak engelim var çünkü..

Şimdi benim bildiğim kadarı ile %90 engelli raporu alınan araçlar sadece %90 ve üzeri engelli raporu olan kişilere satılabiliyor.% 40 ve üzeri raporu olanlara satılamıyor..

Ancak bugün sahibinden sitesinde bir araç ilanında %90 engelli raporu ile alınmış bir araç sahibi ile olan görüşmemizde

Ben şöyle bir soru sordum;
— merhaba %57 engelli ve otomatik vitesli araç ehliyetim var. ancak %90 engellilik derecesi belirtmişsiniz. alabilirmiyim ben bu arabayı

Araç sahibi de bana cevap olarak şunu söyledi ;
— sizde aparat yok otomatik yeterli. siz sadece aparatlı olan araç alamazsınız.

Bu bilgilendirme doğru mu acaba sevgili forum üyeleri

araştıra araştıra zorla da olsa cevabı buldum sevgili arkadaşlar;

resmigazete linki ; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150418-8.htm

bu linki incelediğinizde şöyle bir paragraf oldupunu göreceksiniz;

1.1. Malul veya Engelliler Tarafından İlk İktisabı Yapılan Taşıtın İlk İktisap Tarihinden İtibaren Beş Yıl Geçmeden Satışı veya Devri

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi taşıtlardan ilk iktisabı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında yapılanların, istisnadan yararlananların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayan kişi veya kurumlara satışı veya devrinde ÖTV aranır.

Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılmış taşıtın, daha önce aynı düzenlemeden yararlanmış olup, yararlanma tarihinden itibaren henüz beş yıllık süre geçmemiş bir malul veya engelliye satışı veya devri halinde mezkûr düzenleme kapsamında alıcı malul veya engelli tarafından kayıt ve tescilden önce ÖTV’nin beyanı ve ödenmesi gerekir.

Ayrıca, söz konusu istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren beş yıllık süre geçmeden varisler tarafından istisnadan yararlanamayanlara satışı veya devrinde de ÖTV aranır.

Malul veya engelliler tarafından ÖTVden istisna olarak ilk iktisabı yapılan taşıtın, Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi hükmünden yararlanabilecek durumdaki malul veya engelliye satış veya devrinde ÖTV aranmaz. Ancak, bu durumda da mezkûr düzenleme kapsamında aranan belgelerin ilgili vergi dairesine ibrazının gerektiği tabiidir. [FONT=&quot]Bu kapsamda, engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlar tarafından engellilik oranı %90’ın altında olanlara satışının/devrinin yapılması veya engellilik oranı %90’ın altında olanlar tarafından engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlara satışının/devrinin yapılması taşıtın [/FONT][FONT=&quot]ÖTV’siz[/FONT][FONT=&quot] iktisabına engel teşkil etmez.[/FONT]

benim sorduğum sorunun cevabı ise tam olarak şurada

Bu kapsamda, engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlar tarafından engellilik oranı %90’ın altında olanlara satışının/devrinin yapılması veya engellilik oranı %90’ın altında olanlar tarafından engellilik oranı %90 ve üzerinde olanlara satışının/devrinin yapılması taşıtın ÖTV’siz iktisabına engel teşkil etmez.

Üst Alt