Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporla 2022 engelli aylığı alabilir miyim?

Edebiyatci76

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Kardeşim %90 engelli raporu aldı. Babam rahmetli olmadan evvel 2022 aylığına başvurmuş ama mal varlığından ötürü kabul etmediler. Şimdi baba vefat etti. Mal varlığı 8 kardeşe ve de üvey anneye bölünecek ama şu an engelli kardeşimin üzerinde ne para var ne de bir tapu. Fakat üvey annemize babadan kalma dul maaşı bağlanacak. Ne gibi vir yol izlemeliyim ki kardeşime maaş bağlansın.

Lütfen yardım edin.

Yeni gelir kaynağı derken? Kalan mallar vasi tarafından engelliye tayin edildiğinde adına tapu görünecek ama. Bu aylığın kesilmesine sebep olur mu?
Cvp için şimdidien teşekkürler

Bildiğim kadarıyla ev sorun olmuyor ama çalışılabilen bir yerden sigorta yapılırsa kesilir.

@Edebiyatci76
öncelikle başınız sağolsun.babanızın nekadar emekli maaşı vardı? %90 ila şartları tutuyorsa 2022 maaşı %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı3ayda bir1699,47 lira aylık ise 566 lira eğer babanızdan yetim maaşı olarak bu miktar ve daha fazla alabilecekse hatta 50 lira kadar az bile alabilecekse yetim maaşını almasını tavsiye ederim.

2022 maaşlarının ne oldugu belli değil sınırı gectim gecmedım kaygısı yüzünden aha kesildi aha kesiliyo tasası olmaz.babanızın emekli maaşını bu yüzden sordum.ayrıca maddi şart tutsa bile % 90 da olsa 2022 maaşı kesin bağlanır diye bişi yok.8 kardeş ve üvey anne hep berabermi yaşıyor yada şöle soruyum engelli kardeşiniz kimle kalıyor kaldıgı evde kaç kişi yaşıyor, her ne ad adı altında olursa olsun eve giren gelir kişi başı ne kadar 423 lirayı geçiyorsa 2022 maaşı bağlanmaz.

Mka said kardeşim ilgin için teşekkür ederim. Ayrıntılı yazacağım biraz uzun olacak ama. Şimdiden cvp veren arkadaşlara teşekkür ediyorum.

1)Babam malulen 550 avro maaş alıyordu kesintiyle anneme 400 kalır.

2)babam 2 evliydi. 5 öz annemden 3 de diğer annemden olmak üzere 8 kardeşiz. Hepimiz ilk eşinin üzerine kayıtlıyız. İlk eşi de 19 sene önce vefat etti. 2. Eş yani aslında öz annem( ama üzerine kayıtlı olmadığım) cici annem vefat ettikten sonra resmi nikahlanmıştı.

3) engelli kardeşim nufusa göre üvey annesinde kalıyor (aslında öz ama cicianneme kayıtlı). Evde bacım,engelli kardeşim,erkek kardeşim ve annem yaşıyor.

Edebiyatci76

engelli maaşı değilde bakım parasına bağlatman ekonomik açıdan daha iyi olacaktır sizin için... Bakım parası aylık 1000 lira cıvarında,engelli maaşı 3 ayda 1400 cıvarında. Tabi karar sizin.

Ama anneme Almanya'dan babamdan kalan emekli maaşı bağlanacak. Bu durum işi bozar diyorum.

@Edebiyatci76

Annene bu babanın maaşı 550 euro kalacak ise 550 x 4,4161 = 2 428,855 lira yapıyor kardeşin anne ve kardeşlerle beraber 4 kişiler 2 428,855 / 4 = 607,21375 bu durumda başka herhangi gelir yoksa ve kardeşinizin raporunda ağır engelli evet işaretli ise evde bakım için gelir şartı tutuyor (gelir sınırı kişi başı 847,16. kişi başı gelir bu miktarı geçmiyecek ).

sadece gelir şartlarının tutması yetmıyor aşağıdaki linkdeki şartlarında tutması gerekiyor .başvuru yapın.artık bundan sonra bağlanıp bağlanmaması gelen heyetın vereceği karara kalır. Eğer bakım maaşı olmazsa yetim maaşını başvurun.

Mirasda kardeşiniz zihinsel engelli değilse vasiye gerek olmaz direk varis kardeşinizdir ve öz üvey kardeş farketmez evdeki herkesin gelir hesaplamaya dahil edilir.

Not: 2022 maaşı içinse gelir sınırını geçiyor kardeşine bu yüzden 2022 bağlanamaz.

https://www.engelliler.biz/forum/evde-bakim-hizmeti-ayligi/104442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

İlk önce açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Kardeşim zihinsel engelli.

Ama ağır engelli yazmıyor.

rapor ağır engelli evet olmadığı için malesef kardeşinize bakım maaşı bağlanmaz.

rapor yüzdesi enaz 50 olan bir ağır engelli rapor alabilirseniz bakım maaşınız büyük ihtimal bağlanır ama 70 de olsa 100 de olsa rapor yüzdesi ağır engelli evet yazmadıgı sürece bakım maaşı bağlanmaz.siz hemen ağır engelli evet onaylı rapor almaya bakın eğer alamazsanız geriye tek yol yetim maaşına başvurmanız kalıyor.

Yetim maaşı almak için neler yapmamız gerekiyor. Ve bu yetim maaşı kaç tl dir. Ağır engel alamaz çünkü orta düzey zeka geriliği var.

@Edebiyatci76
Yurtdışından emekli olanlar için nasıl bir işlem yapılıyor bilmiyorum Türkiyede memur emeklilerinin yetimleri için uygulama aşağıdaki gibi
Yetim aylığı için kaymakamlıktaki sosyal yardımlaşmaya başvuruluyor Yetim maaşı için rapor %60 olacak
1-Dul eş % 75,
2-Dul eş % 50 (Memur olan veya memur emekli aylığı alan dul eş)
3-Bir Dul eş, bir çocuk % 60, % 30
4-Bir Dul eş, iki çocuk % 50, % 25 er,
5-Bir Dul eş, üç ve daha fazla çocuk Eş aylığın yarısını % 50, çocuklarda kalan yarısını eşit paylaşmaktadırlar.
6-Tek çocuk % 50
7-İki çocuk % 40 ar,
8-Üç ve daha fazla çocuk % 100 ü geçmemek kaydıyla eşit paylaşmaktadırlar.
tek çocuk oldugunuz için % 50sini alırsınız.her emekli yetimi aynı maaşı almaz çünkü herkesin emekli maaşı aynı değil.kimi amir kimi memur kimi lise kimi üniv mezunu olduğu için miktar biraz farklılık olur.siz babanızın emeklli maaşını biliyosanız %50 si yani yarısı ne kadarsa o kadarını alırsınız(bu bilgi memur emekli yetimi için)
Not:belkide yurtdışından emeklilerin yetim maaş başvurusuda kaymakamlık sosyal yardımlaşmadan yapılıyordur o yüzden bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvuru yapın
not : yetim maaş mıktarı emeklinin maaşına göre değişir her yetim aynı maaşı alamaz.

Üst Alt