Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporlu kişi adına alınan aracı kullanmak için kan ve sıhri yakını olmak..?

bozkurt

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar,

3. dereceya kadar kan bağı nedir?sihri hısım nedir?mesela benim eşimin kızkardesı yani baldızım % 98 özürlü.ne konusabılıyor nede yuruyebılıyor.ve ben onun adına alınan aracı kullanabiliyor muyum.ben de sihri hısım değil miyim.Hadi kullanamazsın dediniz.O durumda noterde iş akdi düzenledik diyelim onu ruhsatın içine koydum.Peki özeülü kişi benim için SSK veya vergi ödemek zorunda mıdır?ÖDEMEZ ise sadece iş akdi oluşturulsa bu durumda ne sakıncaları vardır.ayrıca plaka ile ilgili geçenlerde firmanın biri plakaya özürlü işareti koydurmayabiliriz dedi.bu nasıl olur?yani mümkün müdür?herhangi bir cezası varmı böyle birşey yarın yolda bir polis durdurdu ve ruhsattaki özürlü arabası yazısını gördü bu durumda ne gibi cezaları vardır?

Not: Aracı kendı kullanımım ıcın almıyorum.Baldızım arabayı cok sevdıgı ıcın onu gezdırmek ıcın alıyoruz.ayınpederim de arada kullanacak ama çoğunlukla ben kullanırım diye düşünüyorum.Benim Kendı arabam var ancak cogunlukla h.sonları ben gezdırebılırım.esımın de (baldızımın kızkardesı) ehlıyetı var ancak bıraz tedırgın oldugu ıcın yine dediğim gibi muhtemelen ben kullanırım.Bu durumda nasıl bır cıkar yol bulabılırız.SSK yatırmak sıkıntı olacaktır iş akdi söz konusu olursa.Tabi ben resmi olarak kullanabiliyorsam sorun yok ama..Bu konularda aydınlatırsanız memnun olurum.ÖTV yi satışta yine 5 yıl sonra ödeyeceğiz sanırım değil mi?Ayrıca 5 yıl dolmadan sadece özürlü birine satabiliyoruz 5 yıl dolunca hem normal hem de özürlü birine satabileceğiz değil mi?Bır sayfada sihri hısım ile ilgili açıklama yapmıştınız.Eşiniz kardeşi yani baldızı sıhrı hısım oluyor demıssınız.bu ıfadeye gore kullanabiliyor olmam lazım.Ama cok emın degılım.Sonuc ıtıbarıyle nasıl bır cozum bulabılırız ben kullanamıyorsam bıle...tesekkurler.mumkunse sızınle telden görüşmek isterim. Mailim : bozkurt23@hotmail.com buraya telınızı yollarsanız sızı arayabılırım musaıt olrsnz.

Kardeşin kocası 3. derece kan ve sıhri yakın sayılmıyor. Yani baldızınızın adına alınan aracı eşiniz kullanabilir, ama siz kullanamazsınız.

Evet, noter akdi ile sizi şoför olarak belirleyebilir.
Hayır, böylesi bir durumda sigorta ödemesi gerekmiyor.
Plakada damga olması zorunlu. Aksi mümkün değil
Araç 5 yıl sonra istenilen kişiye ÖTV ödemeden satılabilir.

Slm arkadasım aynı durum benim basımda..senin baldızının üzerine aldıgın arabayı sen kullanamazsın kullanacak kişiler şöyle : kardes,ana,baba,çocuk,yigen,kayınpeder,kayınvalide.kayınbilader,amcaoğlu veya kızı. benim rapor %96 araç üzerime kullanan kardeşlerim.

arkadasım çok çok özür biraz önce mevzuata baktım kullanabilirsin araç ikinci else plakaya sadece özürlü amlemi takıyolar ve aynı değişmiyor yani sen baldızının üzerine araç alabilir ve kullanabilirsin trafikte sorun çıkmaz benim üzerime alındı plaka değişmedi sadece özürlü amlemi kondu...

Üçüncü Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Kardeşinin çocukları (yeğenleri),

bülent bey ben de yaklasık olarak 1 sene evvel bu konudlarda arastırma yapmıstım. aynı durumdan dolayı gıttık mahkemeye ızın alalım dıye hakım ızın vermedı. cok sınırlendık cıktık .sonra bır arastırma yaptım ıstanbulda bırcok noter hakım kararı olmadan ıslem yapabılıyorlar. Kı gerek olmadıgı için bence yapıyorlardır.

ornegın biz esımın kızkardesı adına arac alacaktık. kendı aracım var ama esım bos zamanlarında onu da gezdırmek ıcın almak ıstedı. Sonra bu sorunlardan dolayı vazgeçtik. şimdi yeniden almak istiyor. Aracı eşim kullanacak. Sanırım kan bağından dolayı sorun olmuyor. Fakat ben de bazen onun aracını kullanmak istersem nolur nolmaz diye kendi adıma vasiyle bir iş akdi düzenlemem gerekiyor diye biliyorm.
işte bu noktada siz bana yardımcı olmuştunuz. bir örnek akit göndermiştiniz .o akitteki notere açıp sormuştum. iş akdi için engellinin vasisiyle gelsem benimle iş akdi imzalanır mı diye evet demişlerdi. Herhangi bir hakim kararına gerek de yoktu.

Soru ve cevaplar şeklinde oldu yazdıklarım ama kusuruma bakmayın artık. Sorum şu?
BİZ yeni bir araç almak istersek bu durumda %98 engelli adına ; bu durumda herhangi bir yerden izin almamıza gerek var mıdır? yani trafiğe gittiğimizde işlemler için hakim yazısı eksik şu izin eksik falan derler mi?
İkincisi de iş akdi yapıp bir kenarda tutarsam nadir de olsa benim kullandığım anlarda bu benim işimi çözer mi? izlediğim bu prosedürde herhangi bir sorun yok değil mi? Atladığım bir konu varsa uyarırsanız sevinirim.

Son olarak baldızım 3 ayda ortalama 750 tl gibi engelli maaşı alıyor. Tutun ki hakim izni gerekmez dediniz ve noterde iş akdi imzaladık ve aracı aldık bu durunmda hakimin bu olaydan haberi olur mu? çünkü yılda birkez aynı hakim vasi tayinini onaylıyor. ben izin vermedim bak bunlar almışlar falan olursa bu ve bundan başka başka bir kurum araç alındı diye maaşını kesme durumları sözkonusu olabilir mi?

Bilgilerinizi rica ediyorum.

yanı bu demekki ben eşimin engelli kardeşi adına alınan arabanın ruhsatına kendı adımı da yazdırabilir ve onu rahatlıkla kullana bilirim değil mi?

Evet. İsim de yazdırılabilir, "3. dereceye kadar yakınları" ibaresi de.

engelli adına alınan aracı eşi kullanamaz.

BULENT BEY;

Bilgi için teşekkür ederim.Son olarak bugün firmaya gittik.bu sorunun çözüldüğünü dile getirdik. Firma şunu sordu. Tamam işlemlere başlayalım. Siz bize noterden vekalet verin dedi. Veklaleti haliyle (% 98 oranında daha evvel dediğim fakat bugün alınmış olan orjinal rapaora baktık % 100 müş) baldızım adına aldığımız için annesi yani kayın validem vermesi gerekiyor. Bu rapor 2000 yılında 3 ayda bir ödenen maaş için alınmış.
Baldızımın raporda geçen hastalığının adı "DANDI WALKER SENDROMU (PARAPLEJİ+MENTAL XXXXXXXXX RETALDASYON)
Sağlık raporunda "RAPORUN KULLANIM AMACI: VASİ TAYİNİ GEREKİR MAAŞ İÇİN" diye bir ibare var.
Özür durumuna göre çalışma gücü kaybı oranı % 100
Ama neticede maaş için Yazmış olsa da olmasa da çok önemli olmasa gerek.(7 DOKTOR KAŞESİNİN BAŞINDA SÜREKLİ İBARESİ VAR)

2000 YILINDAN SONRA KAYINVALİDEM HERYIL MAHKEMEYE GİDİP VASİ KARARINI GÜNCELLİYOR. SADECE KARARIN GÜNCELLEME YAZISI VAR Kİ BU DA MAAŞ ALSIN DİYE GİDİP YAPIYOR. (Büyük harfi yanlış anlamayın :) sadece dikkatinizi çekmek için yazdım)

Arından 27.12.2007 için bu rapor güncellenmiş. Yani bu tarihte yine SAĞLIK KURULU RAPORU OZURLULER ICIN adında bir rapor almış. (o tarihlerde bez alınması için sanırım güncellenmesi istendiği için yeniden çıkarıldı) Sonuç olarak detaylarını yazdığım 2 rapor var elimizde.

Kısaca sormak istediğim şu: bu şekilde kayın validem (raporda maaş için falan yazmasına rağmen) notere satışı yapacak firmayla gidip onlara alım satım vb. işlemler için vekalet verebilir mi? Yani noter sağlık raporunu görecek ve vasi kararını da görecek. Vasi kararı her yıl güncellenmiş. Sıkıntı yaşar mıyız? Sonrasında eşim aracı aldıktan sonra aracı rahatlıkla kullanabilir mi sorusuna cevabı vemriştiniz zaten.

Acil bilgi verebilirseniz çok memnun olacağım. Çünkü 1 yılı aşkındır bu işi sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Fİrma hallolur dedi diye kapora da verdik. Umarım bir sorun çıkmaz...

Teşekkürler

Üst Alt