HANIMIMIN MAAŞININ KESİLDİĞİNİ BİLDİREN SGK DAN GELEN BİLDİRİYİ AYNEN BURAYA AKTARIYORUM.
SİZLER BİR DEĞERLENDİRME YAPIP BİZİ AYDINLATIRSANIZ İNANIN ÇOK SEVİNECEĞİZ DAVA AÇIP MAAŞI ALABİLİRMİYİZ.?
T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı
SAYI : B.13.2.SGK.0.10.02.13./45.697.242.1
KONU : Aylık red.
Sayın : Sultan TUNA
İLGİ : 18.07.2010 Tarihli dilekçeniz.
BABANIZ; Cumali TUNA'dan
Dolayı ilgi dilekçenizle 12.06.2010 tarihinde evlendiğiniz; ancak
5510 Sayılı Kanunun 34. maddesine göre kesilmeksizin ödenmeye devam edilmesini istemeniz üzerine babanızın emeklilik sicil dosyasının incelemesinde tarafınıza 1425 Sayılı Kanuna göre malül ve muhtaçlığınıza istinaden yetim aylığı bağlandığı görülmüştür.
Konu ile ilgili
5510 Sayılı Kanunun 34. Maddesi'' Ölen sigortalının 33. madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) (Değişik bend: 17/04/2008-5754 S.K./21.mad) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) (Değişik bend: 17/04/2008-5754 S.K./21.mad ) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,,...hükmüne amirdir.
Amir hüküm gereği her ne kadar %60 ve üzeri Malül yetimlere aylık bağlanacağı belirtilmekte ise de yine aynı kanunun (b) bendinin (3) ncü fıkrasında evli olmamak şartı getirdiğinden tarafınıza babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.
Bilgilerinize Sunulur.
Saygılarımızla
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
LÜTFEN BİZLERİ AYDINLATIN TÜM BELGELER EKSİKSİZ EMEKLİ SANDIĞINA GÖNDERİLDİ.