Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporu olan nişanlım biz evlendikten sonra da yetim maaşını alabilir mi?

sirac1

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Ben ve Nişanlım %90 engelliyiz ben 2022 den nişanlım yetim maaşı alıyoruz
Bu haziran ayının 12 sinde resmi nikahımız kıyılacak.
Benim sorum nikahımız kıyıldıktan sonra eşim normalde yetim maaşı aldığı için çeyiz parası için başvuracaktı ama benim aldığım bilgilere göre % 60 şın üstündeki tüm kadın erkek engelliler yetim maaşını ömür boyunca alabilirlermiş.

Bu duyduğum bilgilerin doğrumu yanlışmı olduğunu sizlerden veya nerden tam bir bilgi alabilirim bize yardım edin lütfen.

SGK nn 5510 S.Y. le lgili Ska Sorulan (21 --40 ) Sorular - erif ELK - Hns'n Sesi

SGK nın 5510 S.Y. İle İlgili Sıkça Sorulan (21 --40 ) Sorular:

36-Hak sahibi kız çocuklarına aylık bağlanması için yaş koşulu getiriliyor mu?
Kanunla hak sahibi kız çocuklarına çalışmamaları ve kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almamalarının yanı sıra evli olmamaları şartıyla aylık bağlanacağı öngörülmüştür. Kız çocukları için herhangi bir yaş koşulu getirilmemiştir.

37-Malul kız çocuklarının aylıkları evlenmeleri halinde kesilecek mi?
Gerek malul kız, gerekse erkek malul çocukların aylıkları evlenmeleri halinde kesilmeyecek, ancak, çalışmaları, kendi çalışmalarından dolayı gelir/aylık almaları veya maluliyet hallerini yitirmeleri durumunda aylıkları kesilecektir.​

kardeşler şimdi bizim maaşı kestiler kız malulde olsa sağlıklıda olsa evlenince maaşı kesiliyormuş

5534 madde 34:
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i oranında aylık bağlanır.
Burada malul çocuklar için evli olup olmamak diye bir ayrım yapılmamış. Tek kriter %60 ve üzeri raporun olması.

Yalnız, uygulamasını nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama, 3. maddeye istinaden 2. maddeyi sadece erkekler için uyguluyorlarsa bu ayrmcılıktır. Ben olsam bu durumda dava açarım. Malul durumunda erkek çocuk evlendiğinde yetim aylığı kesilmiyorsa malul durumdaki kız çocuk evlendiğinde de kesilmemeli.

Bilemiyorum bülent bey ben nikahlanmadan önce tüm neti taradım Emekli sandığını aradım ve görevliler bana %60 malullüğü varsa eşinizin yetim maaşı kesilmez dediler ve biz nikahlandık başvurumuzu yaptık maaşımız kesildi.

Tüm söylenenler sanki engelli malulleri tuzağa sürükleyip maaşını kesmek için tezgahlanmış.

Bu konuda itiraz dilekçesi yazıp, yetim aylığının hangi mevzuatın hangi maddesine dayandırılarak kesildiğini sorun.

HANIMIMIN MAAŞININ KESİLDİĞİNİ BİLDİREN SGK DAN GELEN BİLDİRİYİ AYNEN BURAYA AKTARIYORUM.

SİZLER BİR DEĞERLENDİRME YAPIP BİZİ AYDINLATIRSANIZ İNANIN ÇOK SEVİNECEĞİZ DAVA AÇIP MAAŞI ALABİLİRMİYİZ.?

T.C
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı​

SAYI : B.13.2.SGK.0.10.02.13./45.697.242.1
KONU : Aylık red.​
Sayın : Sultan TUNA
İLGİ : 18.07.2010 Tarihli dilekçeniz.

BABANIZ; Cumali TUNA'dan

Dolayı ilgi dilekçenizle 12.06.2010 tarihinde evlendiğiniz; ancak 5510 Sayılı Kanunun 34. maddesine göre kesilmeksizin ödenmeye devam edilmesini istemeniz üzerine babanızın emeklilik sicil dosyasının incelemesinde tarafınıza 1425 Sayılı Kanuna göre malül ve muhtaçlığınıza istinaden yetim aylığı bağlandığı görülmüştür.

Konu ile ilgili 5510 Sayılı Kanunun 34. Maddesi'' Ölen sigortalının 33. madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;

a) (Değişik bend: 17/04/2008-5754 S.K./21.mad) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,​
b) (Değişik bend: 17/04/2008-5754 S.K./21.mad ) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,,...hükmüne amirdir.

Amir hüküm gereği her ne kadar %60 ve üzeri Malül yetimlere aylık bağlanacağı belirtilmekte ise de yine aynı kanunun (b) bendinin (3) ncü fıkrasında evli olmamak şartı getirdiğinden tarafınıza babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.

Bilgilerinize Sunulur.
Saygılarımızla
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü​

LÜTFEN BİZLERİ AYDINLATIN TÜM BELGELER EKSİKSİZ EMEKLİ SANDIĞINA GÖNDERİLDİ.

Sayın siraç,

İlgili kanun maddesindeki b bendinin maddeleri birbirinden "veya" kipi ile ayrılmış.. yani bu şartlardan birinin sağlanması maaş almak için yeterlidir. Aynı anda hem 2. madde, hem 3. madde şartlarının istenmesi hukuka aykırıdır. Çünkü böyle bir durumda yasanın şartları "ve" kipiyle birbirine eklemesi gerekirdi. Özellikle "veya" belirtildiğine göre bu şartlardan birine sahip olmak yeterlidir.

Bence dava açmanıza değecek bir durum var.

Ancak, dilekçenize gelen yanıtın tarihi önemlidir. Size tebliğ edildikten sonra 30 gün içinde idare mahkemesine dava açmanız gerekir. Süreyi kaçırdıktan sonra dava açtığınızda haklı olsanız bile davanız reddedilir.

nasıl yani sanki bir eşya almışızda beğenmediğimiz için geri iade ederken süre mi aşmış oluyor şimdi dilekçe cevabı bize 7 eylül 2010da gönderilmiş.
fakat bize gönderilen çeyiz parasını almadan emekli sandığını tekrar aradık sgk daki çalışan memur yapacağınız hiç bir şey yok bu evrakı ben düzenledim itiraz dilekçesi yazsanızda bu dilekçede bana gelecek sonuç gene aynı olacağı için paranızı çekin diyerek bizi çaresizliğe itti

Arkadaşım SSK'daki çok bilmiş memurlar ne yazık ki genellikle mevzuatı anlamak ve yorumlamak konusunda oldukça bilgisiz ve inatçıdır.

Ancak idari davalarda bir süre aşımı durumu var. Bir işlem yapıldığında itirazınızı yasal sürede yapmanız gerekiyor. İsterseniz bir avukata danışın.. belki bir açık kapı bulabilir.

Kesinlikle dava konusu yapın. Bence kazanırsınız.

inşallah
bu konuyu gazeteci arkadaşıma açtım şimdi arkadaşımda avukat arkadaşına danışıp neler yapabileceklerini tartışıp bizim bu durumumuzu gerekirse medyaya taşıyacaklarmış .
gelişmeleri ben buraya yazarım tüm ilginize teşekkürler

eğer siz değerli arkadaşlarımda yasalarla ilgili olumlu bir şeyler bilen varsa böyle davalar açan olup kazanan varsa lütfen yazın

Üst Alt