Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporum ve 3842 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

halil_72

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Doğum tarihim 31/07/1972
SSK giriş tarihim 13.11.1990.
Toplam prim günüm 3842.
Ocak 2009 tarihinde kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Mart 2009 tariihinde %90 rapor alarak vergi indiriminden yararlanıyorum. Mayıs ayında ise nakil oldum.Tabiiki bu oran nakil olduktan sonra özürlülük cetveline göre %40 a düşüyor.
Benim öğrenmek istediğim yaşlılıktan dolayı emekli olabilir miyim?

Cevap için çok teşekkür ederim.

İleride sorun olmaması için detaylı bir dilekçe ile Vergi dairesine müracaat ederek 1.derece vergi ind.hakkınızı iptal ettirerek 3 derece vergi ind. hakkı almalısınız ...
3 derece vergi ind. hakkı aldığınız taktirde gönül rahatlığı ile emekli olabilirsiniz...

Halil, şu anda emeklilği hak etmiş durumdasın.
Nakil sonucu rapor oranının düşmesi nedeniyle bir kargaşa yaşamamak için iki seçeneğin var. Ben olsam önce birincisini işleme koyarım, olmazsa ikincisini denerim. Ama sen "ben vergi dairesinde işimi daha kolay hallederim" dersen, ikinci seçeneğe öncelik verebilirsin; tercih senin.

1. seçenek: Emeklilik talebiyle SGK sigorta müdürlüğüne -diğer belgelerle birlikte- başvur:

Sosyal Sigortalar Kurumu

.... Sigorta İl Müdürlüğü'ne,​

... / ... / 2009​

... tarihinden bu yana Kronik Böbrek Yetmezliği nedeniyle almış olduğum %90 rapora karşılık 1. dereceden sakatlık indiriminden yararlanıyorum.
Ekte yer alan sağlık raporundan anlaşılacağı üzere ... tarihinde böbrek nakli oldum ve bu nedenle %90 olan işgücü kaybı oranım %40 olarak değişti (Böbrek nakli sonrasında herkese standart olarak %40 işgücü kaybı oranı verilir).

Bilindiği üzere %40 ve üzeri raporu bulunup 06.08.2003 (dahil) tarihi itibarı ile 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanların emekliliği 506 Sayılı Kanun'un "Geçici Madde 87 -a" maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 60 ıncı maddesinin (C) bendinin (b) alt bendinde yapılan değişikliğin uygulanmasında; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte;
a) 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan hükümler uygulanır.
Bir başka deyişle 06.08.2003 (dahil) tarihi itibarı ile 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlar kaçıncı dereceden vergi indirimi hak etmiş olursa olsunlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün primle emekliliğe hak kazanırlar.

İş bu gerekçelerle, 506 Sayılı Kanun'un sakatlıktan dolayı erken emekliliği düzenleyen "Geçici Madde 87 -a" maddesi gereğince emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini ve/fakat daha sonra organ nakli öne sürülerek mağdur edilmemem açısından başvurumun 1. dereceden sakatlık indirimine göre değil 3. dereceden sakatlık indirimine göre işleme konmasını arz ve talep ederim.

EK 1: Sağlık Kurulu Raporu

adın soyadın
imzan​

tc kimlik numaran
adresin
telefonun
2. seçenek: Vergi Dairesine başvur (oradan sonra da emeklilik için SGK'na):

Gelirler İdaresi Başkanlığı

.... Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü'ne,​

... / ... / 2009​

... tarihinden bu yana Kronik Böbrek Yetmezliği nedeniyle almış olduğum %90 rapora karşılık 1. dereceden sakatlık indiriminden yararlanıyorum.
Ekte yer alan sağlık raporundan anlaşılacağı üzere ... tarihinde böbrek nakli oldum ve bu nedenle %90 olan işgücü kaybı oranım %40 olarak değişti (Böbrek nakli sonrasında herkese standart olarak %40 işgücü kaybı oranı verilir).
506 Sayılı Kanun'un sakatlıktan dolayı erken emekliliği düzenleyen "Geçici Madde 87 -a" maddesi gereğince SGK'na erken emeklilik başvurusunda bulunacağım. Bu başvurumun 1. dereceden sakatlık indirimine göre değil 3. dereceden sakatlık indirimine göre işlem görmesi daha sonradan sorun yaşamamam açısından önem arz etmektedir.

İş bu nedenle 1. dereceden sakatlık indirimimin 3. derece olarak değiştirilmesini ve 3. dereceden sakatlık indiriminden yararlandığımı gösteren resmi yazının tarafıma verilmesini arz ve talep ederim.

EK 1: Sağlık Kurulu Raporu

adın soyadın
imzan​

tc kimlik numaran
adresin
telefonun

Üst Alt