Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporumla Volkswagen Caravelle alabilir miyiz?

aslan2695

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Ankara'daki vw bayii motor hacmi en fazla 1.6 litre olması lazım dedi bu tip araçlarda motor hacmi sınırlaması 2.8 litre degil mi? Aracı babam kullanacak zaten özel tertibat falan yaptırmayız büyük ihtimalle. Yani çoğu yerde caravelle hususi minibüs yazıyor vergisi de transporter a göre ucuz ama zaten MTV den muaf oluyor. Şimdi Otv den muaf alınmıyor mu bu araç?

Bu araç eşya tasimaya mahsus degilmiş insan taşımaya mahsusmuş o yüzden ÖTV den muaf alınmıyormuş biz eşya miyiz ya? Saçmalık bu...

ÖTV indirimi var ama Ticari araçlarda % 8, ÖTV indirimiyle alırsanız maalesef eşya muamelesi yapılmadığı kalıyor :)

ÖTV ödeyerek MTV den muaf araç almak

Merhaba ben kas hastasıyım üzerime araç almak istiyoruz daha önce bu konuda başvurumuz olmadı hastaneye fakat bilgi almak istiyorum.

Aracı kendim kullanacak durumda değilim babam kullanacak, almayı düşündüğümüz araç 2000cc minibüs ama 8+1 otomobil ruhsatlı olduğu için ÖTV'den muaf alamayacağımızı söylediler. Bizde ötv ödeyerek almaya karar verdik.
Şimdi bu araç için MTV' muafiyeti kullanabilir miyiz? Eğer kullanabilirsek sırasıyla hangi işlemleri yapmalıyız?

Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

aslan2695
bayiler uğraşmamak için alamazsınız deyip bırakıyorlar.:

Kanun Ad: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
Madde No: 7

[FONT=sans-serif]2. (5228 sayılı Kanunun 21' inci maddesiyle değiştirilen bent Yürürlük; 31.07.2004) (2) (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;[/FONT]

[FONT=sans-serif]a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,[/FONT]

[FONT=sans-serif]([/FONT][FONT=sans-serif]6518 sayılı Kanunun 56 ncı maddesiyle eklenen alt bent. Yürürlük; 19.02.2014[/FONT][FONT=sans-serif]) [/FONT][FONT=sans-serif]b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
[/FONT]

[FONT=sans-serif]c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,[/FONT]

[FONT=sans-serif](6518 sayılı Kanunun 56 ncı maddesiyle değişen alt bent. Yürürlük; 19.02.2014) d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,[/FONT]

[FONT=sans-serif]Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,[/FONT]

Vergiden müstesnadır.

Hangi bayiye sorduysak olmaz cevabını aldık. Bizde başka alternatif olmadığı için bu şekilde almaya karar verdik. Birde kesin bilgi için bimer'e yazmayı düşünüyorum. Onlar da olmaz derlerse en azından mtv den muaf olsun.

sayın muhammed ali aslan, 23.nisan.2016 tarihli paylaşımını okudum. Ben antalyada yaşıyorum kas hastasıyım ve %98 engelli raporum var. Antalya'daki mercedes. ford. renault vw.firmalarına gittim. 8+1 ve 9+1 yolcu kapasiteli minibüslerin otomobil sınıfında ithal edildiğini ve motor silindir hacminin 1600 cc den fazla olduğu için ötv vergisinden muaf olmadığını ancak ticari sınıfta olan 4+1 veya 5+1 yolcu kapasiteli araç alabileceğimizi söylediler.Ticari araçların imalat amacı eşya/yük taşımak olduğu için yeterli konfora sahip değiller.
Devlet engelliye kolaylık sağlayayım derken bizleri eşya/yük sınıfına sokmuş.Siz bu sorunu çözebildiniz mi ? bu konuyu paylaşırsanız memnun olurum.

Bimer konuyla ilgili kesin ve net açıklama içeren bir dilekçe göndermiş. O Dilekçede 8+1 yolcu kapasitesine sahip araçların hastanın gerekli şartları taşıdığında ötv ve MTV vergilerinden müstesna olduğu belirtilmiş. Gelir idaresinden gelen dilekçeyi bayilere gösterdiğimizde mecbur düşmek zorunda kalıyorlar. Yoksa uğraşmamak için hepsi bir ağızdan olmaz deyip çıkıyorlar. Dileyen bana özel mesaj atıp bimerden gelen dilekçe örneğini isteyebilir, bayilere gösterin.

Ankara Mengerler ile mercedes vito için görüştüm, aracın 1.6 motorlu manuel vitesli otomobil sınıfta modelleri var fakat çok amaçlı olarak değerlendirildiği için otomobil sınıfta olmasına rağmen %15 ötv indirimi yapılıyormuş.. bilginize

Yeni çıkan kanuna göre 8+1 oturma kapasitesine sahip olan otomobil olarak geçen araçların hepsinden ötv düşebiliyor. Motor hacmi 2.8 litreyi geçmeyecek tabi ki. Örnek veriyorum;
Yani bayiler 1.6 vito 8+1 bunda muafiye var, fakat bu vito select bu da 8+1 ama motoru 2.1 bunda yok gibisinden sonuç çıkarıyorlar. Halbuki aynı muafiyet onlarda da var onun da ötv si %15 ama insanları illaki uğraştıracaklar. Eğer itiraz ederlerse gelir idaresinden kanuna ve arabaya ilişkin muaf alabileceğinize dair kağıt alıp bayiye iletin. (Gelir idaresi başkanlığında rica edin Kağıda açık açık yazdırın şu kanunun şu maddesi gereğince şu marka şu model araç vergiden istisnadır şeklinde) O zaman mecbur kalıyorlar.

örnek; kanun maddelerinden sonra
https://lh6.googleusercontent.com/U...56PQBA0MF2J-nONEjxfUpCirKQK34pE=w1920-h971-rw

2014 te böyle bir haber okumuş ve baya bir umutlanmıştım ama malesef olmadı keşke olsaydı
MECLİS Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba kanunla, engellilere istihdam ve otomobil teşviğinin kapsamı genişletiliyor. Meclis’te dün kabul edilen düzenlemelerle yasal yükümlülüğünden daha fazla engelli çalıştıran işyerlerinde işveren prim payının tamamının Hazine tarafından ödenmesi öngörülürken, engelli vatandaşların kullanmak üzere alacağı 1600-2800 CC arasındaki otomobiller de artık ÖTV’den muaf olacak.

Bimerden gelen yazıyı bana atarmısın bende 8 +1 otomobil ruhsatlı araç almak istiyoru

Merhaba bende şuan hecbek araç var yılbaşında 5 yılı doluyor bende 8 +1 otomobil ruhsatlı araç almak istiyorum bimerden gelen yazıyı bana atarmısın

aslan2695

NİKURA
Merhaba evrakı araştırdım bulamadım ama şimdi kanun değişti. 330 bin lirayı aşmayan dilediğiniz aracı alabilirsiniz sıkıntı çıkmaz. Sadece 8+1 araçlarda ÖTV %15 olduğu için indirim de az oluyor.

Üst Alt