Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 üzeri raporu olan engellilerin ÖTV'siz araba alımlarında yaşanan sorunlar..?

fsoyler

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bu soruların cevabını internette bulamadım yardımlarınızı bekliyorum.
35 yaşında % 100 bedensel ve fiziksel engelli bir halam var. Dedem yani hastanın babası halamın adına ötv siz araç almak istiyor. Sorunlar;

1) Bayii bizden işlemlerin takibi için vekalet istiyor. Halam vekalet veremeyeceği için dedemin vekalet vermesi mümkün olur mu? Bu durum için dedemin vasi tayin edilmesi mi gerekir?
2)Dedemin vasi tayin edilmesi durumunda araç alabilmek için (ve tabii 5 yıl sonra satabilmek için) hakimden izin mi alması gerecek?
3)Dedem 71 yaşında, vasi tayin edilmesinde bir engel çıkar mı? Çıkarsa ben halama vasi olabilir miyim?
4)Allah gecinden versin halamın 5 yıldan önce vefat etmesi halinde, araba dedeme intikal ederken ötv ödenir mi? Bunla ilgili mevzuattı tam anlamadım açıkcası, çünkü murisin miras olarak sadece bir araba bırakması durumu ile birden fazla miras bırakması durumu farklı değerlendirilmiş. Benim anladığım sadece araba miras olarak bırakılmış ise bunun veraset intikali olması mümkün değil ve dedemin ötv ödemesi lazım. Ancak muris birden fazla miras bıraktıysa araba versat yoluyla intikal edebiliyor. Bu durumda halamın adına bankada sembolik bir para ile vadeli hesap açsak, buda miras sayılır mı?
5)Son olarak, arabayı 3. Derece yakınları kullanabilir diye biliyorum lakin, internette yaptiğım araştırmalarda artık bu uygulamanın bittiği arabayı herkesin kullanabildiğini okudum. Bunun dayanağı nedir bilen var mı?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

ArKadaşlar ben bu birden fazla miras mevzusunu anlamadım açıkcası.
Biz % 90 engelli halama araba alacağız, vefatı halinde araç anne ve babasına miras olarak kalacak, kendisinin başka bir malı olmadığı için babası ötv ödeyecek yani öylemi? Peki atıyorum halamın adına vadeli bir hesap açsak ve sembolik örneğin 100 tl yatırsak, bu durumda murisin birden fazla miras bırakmış olma durumu gerçekleşmiş olur mu?
Son olarak; halamın baba ve annesi yani dedem ve babaannem oldukça yaşlı, amcalarımda yurt dışında yaşıyor, ben halama vasi olabilirmiyim?

1- Evet, vasi tayini gerek.

2- Evet, hakim izni lazım

3- Bu hakimin vereceği bir karar. Ama bir sorun olmayacaktır dedenizin yaşı

4- Araç sahibinin vefaatı halinde ötv ödenmemesinin yolu: http://www.engelliler.biz/forum/oze...nin-vefati-sonrasi-arac-devri-nasil-olur.html
Hesapta 100 tl olması "muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde" şartını karşılar mı, bilemiyorum.

5- % 90 ve üzeri raporlu kişi adına aloınan aracı istisnasız herkes kullanabilir artık.

Üst Alt