Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 üzerinde sakatlığı olan kişi üstüne kayıtlı aracı hem kendisi hem yakını kullanabilir mi? [Soru]

Tece_33

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Slm. Oturanboğa kardeşim, böyle bir site kurduğunuz ve araştırarak verdiğiniz her türlü bilgi ile zor durumda kalan ve net bilgi sahibi olamadığı içinde kararda zorlanan bizleri doğru yönlendirdiğiniz için öncelikle size ve burda emeği geçen, üye olan her kardeşime geçmiş olsun der ve çok teşekkür ederim.Benim sizden öğrenmek istediğim şu, % 90 ve üzeri ortopedik engeli olup, özel tertibatlı araç kullanabilir raporu alan bir kişinin aracını, hem engelli kişinin kendi hemde ruhsata işlenen kişi trafikde kullanabilir mi? Kullanabilirse eğer, trafikde kontrolde zorluk çıktığında, Karayolları Trafik Yönetmeliği gösterildiğinde bu zorluk ortadan kalkarmı? Bir diğer sorumda rapor illa % 90 ve üzerimi olmalı daha aşağı yüzde de bu durum geçerli mi? Cevap için şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla.

1)Kendisi kullanamaz.Ruhsata işlenen kişiler aracı kullanabilir.
2)Hayır.kalkmaz.
3)Özel tertibatlı araç kulanabilmek için % nin hiçbir önemi bulunmamaktadır.Raporda özel tertibatlı araç kullanması uygundur.İbareli rapor ve H sınıfı Ehliyet yeterli olmaktadır.Ancak %90 ve üstü rapora sahip olan engellilerde ise aracı kendileri değil,sadece Ruhsata işlenen kişiler aracı kullanabilmektedirler.

İlgilenip cevapladığınız için çok teşekkür ederim, Raman72. Peki, bir şey daha sormak istiyorum bu durumda. Yüzde kaç raporla acaba engelli kişinin hem kendi hemde ruhsata işlenen kişiler aracı kulanabilir?

Maalesef yasa gereği böyle bir imkan yok.Aracı ya kendiniz yada başkası sizin adınııza kullanabilir.

Ben bu konuyu çok tartışmalı buluyorum. Şöyle ki:
Konuyla ilgili mevzuatın hiç bir yerinde "%90 sakatlar adına alınan aracı araç sahibi kullanamaz" diye yazmıyor. Yasa yapıcılar, %90 ve üzerinde sakatlığı olan kişilerin zaten araç kulanamayacaklarını varsayıp, ona göre düzenleme yapmışlar ve özellikle bu ibareyi koymamışlar.
Böyle olunca, yasada bir boşluk oluyor, diyorum ben. Kendimce bi hinlik geliyor o zaman aklıma: %90 üzeri raporla özel donanımlı statüde araç satın alırım ve H sınıfı sürücü belgemle kullanırım. Üstüne bir de %90 üzeri raporumla Notere gidip, iş akdi ile birini şoförüm olarak atarım. Bylece aracımı hem o kullanır hem ben!
Yasal olarak:
1- Araç sahibi H sınıfı sürücü belgesi ve aracındaki özel donanımla sürüş yapabilir
2- Noterde %90 raporumla şoför atayabilirim.

Diyorum ben... :)

%90 rapor

%90 ortopedik engelli zaten yataktan kalkamaz ve araba sürmesi mümkün değil , eğer bu haliile araba sürerken yakalanırsa tv haberlerinde ilk haber olur

Slm arkadaşlar,ben % 90 raporumla özel tertibatlı araç aldım ve kendim kullanıyorum(T 7 Paraplejiyim).Trafik tescil şubesinden aldığım bilgi:noterden 5 kişye kadar aracımı kullanma hakkı verebilirmişim trafik tescil açısından sorun yokmuş.İş akdi yapmak,anne,baba,kardeş,eş olması şartıda yokmuş.Sadece noterden alınan vekalet ruhsatın içerisinde olması yeterli.Saygılar

Üst Alt