Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 90 zeka engelli kardeş için 2022 alırken evli abla gelire dahil mi?

mikado456

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
sevgili kalem; yayınlanan genelgeden hiç sözü geçmeyen bir durum var..görüşleriniz benim için çok kıymetli..
olay şu: % 90 ZEKA ÖZÜRLÜ kardeş var ( 18yaş üstü ).evli abla ile yaşıyor...engellinin 2022 den başka geliri vs..hiç bişiyi yok..bakımını yapan abla aynı zamanda VASİ...aylık bağlanırken ablanın geliri araştırılmamıştı.
son gelişmelerden sonra durum ne olabilir..sevgiler

Mikado, ablasının gelir durumu nasıl peki? kardeşler TMK 364. maddeye göre ancak refah içindelerse nafaka yükümlüsü yakını sayılır ve ancak bu şekilde oldukları tesbit edilirse yeni Yönetmelik hukumlerine göre ablanın geliri dikkate alınabilir.
Lakin ben Vakıfların hane bazlı gelir araştırması yaptıklarını bildiğimden ve yanlış bir uygulamayla ablayı da gelir hesabına dahil edeceklerini düşünüyorum. Bu noktada neler yapabileceğimiz konusunda bir avukat arkadaşla çalışacagım bir iki hafta içinde.
Çünkü böyle bir sorun bekliyorum. Dilerim yanılırım.

Bir de bahsettiğiniz özürlü bireyin başka nafaka yukumlusu yakını (anne,baba,buyukbaba,buyukanne, refah duzeyi iyi başka kardeş) var mı? Ayrı hanede olsalar da bunlar dikkate alınır çunku.

kalem
ablanın geliri geçiyor limiti..( hoş zaten bu durumda herkesin geçiyor) felçli anne var..ona da diğer abla bakıyor.başka ilde onlar.. engelli ile birlikte 3 kişi evde kalıyor.enişte-abla- engelli...enişte emekli..

ya zaten 2 abla 60 lira versin derse devlet...:))) iptalin malumu olur..bu durumda

aklıma bişi geldi evli ablalarda nafaka yükümlüsü mü

mikado, ablam işin içine nafaka yukumluleri girdi mi hele verebilecekleri yardım miktarı tesbiti işin içine girdi mi burada bakılacak miktar 119 lira olan muhtaçlık sınırı olamaz rahat ol.
Vakıflar hane bazlı gelir hesabı yaparsa ve aylık kesilirse yolumuz mahkemeye düşecektir.
Mahkemede ablanın giderleri de dikkate alınacaktır. Kardeşine verebileceği yoksulluk nafakasını tesbit etmeye çalışacaktır mahkeme.
Bu işi sonra düşünürüz. hele vakıflar nasıl bir işlem yapar onu görelim. Aylık kesm eişlemi gibi bir işlem yaparlarsa ona göre itiraz edilir mahkemeye gidilir.
Herhalde ablası da refah içinde yaşayacak kadar zengin değildir di mi? Kirası vs yok mu? ne kadar aylık alıyolar ki? eşi ve kendisi? ev araba vs var mı?

Kardeşlerin evli olup olmaması ya da ayrı hanede olup olmaması önemli değildir. tek şart refah içinde yaşıyor olmaları ve bunun tesbit edilmesidir. Refah içinde yaşıyorsa nafaka yukumlusu yakını kabul edilir ve mahkeme tarafından nafaka vermesi öngörülür. Onun haricinde nafaka verilmesine karar verilmez.

herşey baştan saçma -yanlış..bu çocuğa enşte bakmasaydı. nasıl ev tutacaktı (zaten zeka engelli) hadi ev tutuldu diyelim,nasıl geçinecekti. abla enişte gül gibi bakıyor..çevrelerinde sürekli takdir alıyorlar..

ablaların evi kira değil. vasi almış evinde bakıyor?? her vaside kan bağı yok diye düşündüm..

sizin sinir bana da geçti...!!! bakan abla evine almakla zaten nafaka yükümlülüğünü fazlasıyla yerine getirmiş olmuyor mu???

evde bakımla -2022 hükümleri nekadar zıt...kanunlar herkoşulda aynı olmalı

Vasisi yabancı olsaydı dediğin doğru. O durumda vasi akraba olmasaydı nafaka yukumlusu sayılmazdı. Ama ablası, kardeş olması sebebiyle dikkate alınacak. kardeşler refah içinde yaşıyorsa nafaka yukumlusu olarak dikkate alınır. Buna da en kesin cevabı mahkeme verebilir.
Ama şurada haklısınız. Hade ablalar nafaka vermek zorunda çıktı? Peki kardeşe bakak zorunda mı? Hayaır, değil. Verir nafakasını kim bakarsa baksın da diyebiilir. Böyle bir sorumlulukları yok çunku.
Lakin evde bakım aylıgı alıyorsa bu bakım hizmetinin karşılıgını da devleet veriyordur.
Evde bakım aylıgı alıyolar mı peki?

2022 aylığının istenmesinin asıl nedeni sağlık güvencesi kapsamına alınmasıydı..

ayrı bir ev tutulsa evde bakım+ 2022 yine de karşılamazki engellinin yaşamı için gereken parayı

Aslında bu gibi konuların tüm yönleriyle ele alınması gerekior.
aklıma ne geldi. Bu olayı tersine çevirelim şimdi. Olumsuz bir vakaya dönüştürelim.
Diyelim ki bu zihinsel engelli bireye kimse bakmıyor. Ablanın evinde kalıor ama olumsuz tavırlara ugruyor engelli. diyelim ki şiddet var. diyelim ki bakılmıor.
Böyle durumda issterse abla zengin olsun o özürlü birey abladan alınır belki bir bakım evine yerleştirilir belki başka seçenekler.
dediğiniz gibi bu anlamda abla bir nimet.
devlet ailelerin üstüne yuklerse sorumlulugu bu aileleri çıldırtırsa nolacak?
Düşündüğü yok işte.
Kıymetini bilecegi yerde ailelerin sorumlulugundaymış gibi aillere yukluor engellileri, başı sıkışınca da kendi devralıor.
yani tum sonuçları ve taraflarıyla düşünmel lazım.
Bunu yapması lazım devletin.
yahu kıymet bil, ailelere yuklenme bu kadar dedirtecekler illa!

Üst Alt