Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

900 gün prim olmadığı gerekçesiyle dul maaşı bağlanmıyor!?

Konular
45
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar kayinbabam vefat etti 2 ay kadar oldu.1977 yılından sigorta girişi var 412 gün ödenmiş sigortası var.Kaynana'ma emekli maaşı bağlanmıyor denildi SGK'dan.900 günlük sigortası olmadığı için emekli maaşı bağlanmıyor ne yapabiliriz.Yardimci olursanız sizlere çok dua edeceğiz.

Mrcharming34

Maalesef kural böyle:

5510 32:

"a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde [Ölüm Aylığı] bağlanır. "

bu şakil de olan bir arkadaşımız İstanbul unkapanı sgk ya başvurarak vefat eden kişinin askerlik borçlanmasını yatırarak eşinin emekli olmasını sağlamıştı tabi askerlik süresi 900 günden eksik olan gününü doldurması durumunda.Başvurmakta fayda var

kanuni biz gittik olmaz dediler SGK si çok az dediler 412 gün ödenmiş SSK var 1977 yılından SSK girişi var ve 20 ay askerlik yapmış kayinbabam yani kabul etseler hemen ödeyeceğiz o zaman 900 günü geçiyor ama bilmiyorum ne yapacağız hiç bir geliri yok kiracı ama yardım eden kimse yok:(

Aynı olay bizim başımıza geldi fakat benim babamın askerlik gün sayısı askerdeyken çürük raporu verilip erken terhis edilmiş eksik gün sayısı dolayısıyla 900 günü dolduramamıştı o zaman bize 1 gün bile eksiği olsa anneniz emekli olamaz denildi yani askerlik gün sayısı tam olmuş olsaydı tutarını ödeyip kesinlikle emekli olabilir denilmişti siz bence bir araştırın Unkapanın da o zaman görüştüğüm çalışan abi şuan babasının felç geçirmesi sonucu memleketinde izin alıp geçici olarak görev bıraktı tekrar görevine döndüğü zaman yardımcı olacağına inanıyorum burdan bensize bilgi veririm siz gidip ondan ayrıntılı bilgi alırsınız inşallah

kanuni abi o kadar çok dua alırsın ki anlatamam sana abi bekleyeceğim bana yazmanı bizde İstanbul Sultangazi de ikamet ediyoruz

Mrcharming34
Malesef durumunuz ölüm aylığı için uygun değil.
Ölüm aylığı için 4B ve 4C de 1800 gün şart iken 4A da 900 gün olması, kesinlikle her türlü borçlanma hariç tutulması şartına bağlanmıştır.
Kısaca:
4B ve 4C de gerekli olan 1800 güne tamamlama amaçlı borçlanma yapılabilir, ama 4A daki 900 gün şartı hiç bir borçlanma yapmadan sağlanmalıdır.
kanuni
İyi niyetle yardımcı olmaya çalışmanız çok güzel bir tavır.
Ancak 4A lıların 900 günü borçlanma ile tamamlama imkanları 2008 de 5510 sayılı yasa ile sona erdirildi.

Ufukalp abi dilekçe falan yazsak ne bilim bu kişi mağdur dul maaşı bağlanmıyor oğlu var 18 yaşında onunla birlikte yaşıyor o sigortalı çalıştığı için sgk li gözüküyor dul maaşı da bağlanmıyor kayinpederi'min 412 gün SSK var bilmiyorum ne yapacağız kiracı hiç bir geliri yok askerlik ödemesi yapilabilse bir şekilde tedarik etmeye çalışacağız.

Mrcharming34
Durumunuzu çok iyi anlıyorum, ama yasal çerçevede yapılacak bir şey olmadığı görülüyor.
Tabi bu 2008 de yeni yasa ile ortaya çıkan bir durum olduğundan yargı yoluna gitmek de bir seçenek olabilir.
Ama inanın zor görünüyor.

ufuk bey Anladım bize başvurduğumuzda bahsettiğim gibi söylemişlerdi yasa değişikliğinden haberim yoktu bilgilendirmeniz için teşekkür ederim

2008 öncesi ölmüşse şahıs borçlanma yapılabilir askerlik borçlanması 900 güne tamamlamak için
2008 sonrası ölen için 900 gün tam gün istiyorlar borçlanma olmuyor malesef

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM!
Vefatın yeni olduğu, sadece 2 ay geçtiği ilk mesajda var zaten. o yüzden olmaz dedim.

Yargı mı O da Ne ki :) Boşuna İnsanları Umutlandırmayın Hocam.Mahkeme Kararları Yok ki Yargı Yoluna Gitsin.
Ha Zamanla Meclise Gönderdiğimiz Vekiller Bir Zahmet Ciddi Üzerlerinden Dururlarsa ve Düzenleme Yoluna Giderlerse Belki Bir Şeyler Olur.

412 gün yatmiş bu parayi peki geri alamiyormu sigortadan ?

ozaman başka care yok o para ile yetinceniz:S

bişey ögrendim sgk dan kişinin 900 günden az pirimi varsa örnek 850 gün diyelim o zamanda 1800 güne tamamlanıp borçlanma yapılarak ssk dan ölüm aylıgı alınabilirmiş borçlanma yapılacaksa 1800 tamamlanması lazımmış 2008 sonrası için bu durum
Ufukalp

borçlanma yapılabiliyormuş yani bu seferde 1800 gün istiyorlar ölüm aylıgı alabilmesi için ssk dan

Benim kayinbabam 1972 den sigorta girişi var ona yapılabilecek bişi yok o zaman dogrumudur yoksa bizde borçlanma yapabiliyormuyuz

2008 sonrası öldüyse yapabilirsiniz fakat 1800 güne tamamlamanız lazım

@BÜTÜNÜYLEFARKINDAYIM! Şimdi aradım 170 bana desiki 2011 yılı 58.nci genelgeyi söyleyin diyor bağlı bulunduğunuz sgk.muna askerliği ödedikten sonra evet dediğiniz doğru dul maaşı baglanabiliyormus inşallah olur ok sevindik bu habere pazartesi SGK ya gideceğiz bakalım buradan paylaşacağım sizinle.

2019 yılı Mart ayında vefat etti lakin toplam ödenmiş sigortası sadece 412 gün var bu yeterli mi peki ?

Mrcharming34

askerlik günleri yokmu, onu borçlanın...yada bir yerde çalışmış ve ssk sı yatırılmamışsa, o çalıştığı yeri dava edin, günlerinize kavuşursunuz...

askerliği 20 ay demişsiniz, onu mutlaka borçlanın, o zaman kesin emekli olur...

@metin-1970 aradım abi simdi ssk yi borçlanma olmuyor diyor ancak bir yerde çalışmış ssk si odenmemisse dava açabilirsiniz diyor ama calismadi biliyoruz bu durumda sanırım yapabileceğimiz bişi yok ne yapmaliyiz

Mrcharming34

akrabamıza bu şekilde yetim maaşı bağlandı...yazılı olarak resmi şekilde başvurun ve cevabı yazılı olarak alın ssk dan...şimdi googleden baktım yazılara, sanırım o kanun değişmiş, 2008 sonrası ölenler için...

SSK'lı olarak çalışmakta iken 1/10/2008 tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine 5 yıllık sigortalılık statüsü ve 900 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olması şartıyla aylık bağlanabilmesi için 900 günün hesabında, her türlü borçlanma süreleri hariç tutulmuştur.
kuaralı değiştirmişler..eski yıllarda bi akarabamız askerliği ödeyerek yetim maaşı almıştı..siz yinede yazılı olarak sorun ssk ya...yada dedikleri gibi, ssk sız çalıştıysa dava açın, çalıştığı yerlere...

Mrcharming34 birde bağkur olarak sordurun sgk dan belki eskiden adına bir işletme filan açmıştır evin haberi yoktur ne biliyim soylememistir bağkur gün varmi silinen edilen diye

Üst Alt