Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%91 oranın içinde sınır zeka da tanımlı. Araba almak için vasi gerekecek mi?

dark01

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba bir arkadaşımın %91 oranında engelli raporu var. Hastalık oranları Hematoloji %80, Nöroloji %40 ve Psikiyatri %25. Rapor türü bölümünde kronik ve zihinsel işaretli. Psikiyatri kısmında sadece “Sınır Zeka” yazıyor.

Arkadaşım tüm işlemlerini kendisi halledebiliyor. İşe gidip geliyor. Çalışıyor. Herhangi bir muhtaçlığı bulunmuyor.

ÖTV indiriminden yararlanarak araç almak istiyor.

Bu durumda vasi ataması gerekir mi? Arkadaşım tüm işlemleri kendisi halledebileceği için kendisi ve ailesi vasi atanmasını istemiyor.

Ayrıca raporda bağımlılık alanında “Bağımsız” alanı işaretli. Vergi dairesine sorduk bizim için sorun olmaz alabilir kendisi dendi.

Bir notere sorduk kendisi işlemlerini halledebiliyorsa bizim için sorun olmaz bayi ile görüşün denildi.

Yaptığımız araştırma da da Türk Medeni Kanunun 405. Maddesinde “Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı
için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek
zorundadırlar.” denilmektedir.

Burada “Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken...” deniliyor. Benim arkadaşım kendi işlerini görebiliyor. Herhangi birinin yardımına da ihtiyacı olmuyor. Zaten rapor da da bağımlılık alanında bağımsız kısmı işaretli. Bu durumda aslında vasi istenmemesi gerek diye düşünüyoruz.

Daha önce böyle bir durum ilke karşılaşan oldu mu?

Ne yapmak gerekir?

Ehliyeti var mıydı? Araç kullanabiliyor muydu?

Hayır ehliyeti yok. Araç kullanamıyor. Epilepsisi olduğu için araç kullanmasıda uygun olmaz.

Bizim toplumun zaten yarısı sınır zeka... Vasiye ihtiyaç yok. Ama anlamadığım nokta, zaten araba kullanamıyorsa arabayı ne yapacak?

MeTePe

Ailesi hastaneye götür getir de kullanacak. Arabaları eski ve küçük. Hemofiliden dolayı orası burası çok şişiyor.

Bizim merak ettiğimiz nokta Zihinsel Engelli kısmı da işaretli olunca acaba vasi isterler mi konusu. Ama işte raporda da bağımlılık alanında bağımsız işaretli. Herhangi birine ihtiyaç duymadan işlerini halledebildiği için bağımsız işaretli.

dark01 zekadan verdiğine emin misiniz?

Cetvelde;

Hafif ( IQ 50-69); %40
Orta (IQ 35-49); %60
Ağır (IQ 20-34); % 80
Çok Ağır (IQ 20 Altı) %100

Şeklinde ve psikiyatri bölümünde veriliyor. Psikiyatri arkadaşınıza %25 vermiş. Bu durumda bir sıkıntı olmalı ya da başka bir rahatsızlığı ifade etmeli.

kmlklc

Sınır zeka 20.02.2019 da yayınlanan özürlü ölçütü yönetmeliğinde %25. Raporunda psikiyatri bölümünde direk sınır zeka yazıyor.

Yönetmelikte IQ 70-80 arası Sınır Zeka %25 şeklinde var.

Yeni inceledim;
70-80 arası bir IQ için vasi atama yapılması gerekmez. Zira KPSS'ye dahi giriyorlar. Velileri mi girmeli sizce? Ailesi ile beraber hallederler.

Ayrıca Türkiye ortalaması 90 olan bir yer...

kmlklc

Sınır zeka İçin vasi ataması yapılması gerekmeyeceği nerede yazıyor? Ya da noter vs kalkıp bir sıkıntı çıkarır mı?

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı
için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek
zorundadırlar.

Cetvelde bu hafiften başlamak üzere sürekli iş gücü kaybı olarak nitelendirilmiş. Arkadaşınız "Sınırda"
Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı; akıl hastalığına girmez, akıl zayıflığına girer ancak cetvele göre sürekli iş gücü kaybına neden olmadığı için yani kendini görebileceği için yorumlanabilir.

En mantıklısı, bir avukata gidip danışmak... 150-200 lira gibi bir tutarı var.

kmlklc

Anladım hocam. zaten vasi isterlerse bir avukata gidecekler. Noter de çalışan bir elemanla görüşmüşler vasiye gerek yok kendisi işlerini halledebiliyorsa demiş.

Bende bu durumda olan başka birileri var mı diye bilgi alış verişinde bulunmak için böyle bir başlık açtım.

Üst Alt