Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%92 raporu olan kardeşim için 2022 maaşı alabilir miyiz?

Elif tuğba

Yasaklı Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
27 yaşında erkek kardeşim 3 ay önce kaza geçirdi ve şuan %92 engelli raporu verildi.şeker hastası annem ve diğer erkek kardeşim bakıyorlar.babam kaçtı gitti.maddi manevi hiç desteği yok.özürlü maaşı için başvurduk ancak babamın emekli maaşı yüzünden alamayacağını söylediler.kardeşime bakmayan ikameti bile ayrı olan babam yüzünden kardeşimin mağdur olmasına inanamıyorum.çaresizlikle tanıştık ama bu kadar dibe vurmamızın da bi anlamı olmalı.neyse yapabileceğimiz bir şey varmı yardımcı olabilirmisiniz?

Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygunsa, raporunda "ağır özürlü" ibaresi varsa, gelir kriterleri uygunsa evde bakım aylığı için Sosyal politikalar ve Aile Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurun:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html

http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

2022 aylığı için babasının geliri dikkate ayrı yerde olsa bile dikkate alınır. Çünkü babası TMK'na göre nafaka yükümlüsü yakınıdır. Yapabileceğiniz şey şu. Babanıza nafaka davası açmak. mahkeme babanız tarafından 115 tl'yi geçmeyen bir nafaka baglarsa kardeşinize tekrar 2022 aylıgına başvurursunuz. Ama 115 tl'den fazla nafaka baglanırsa 2022 aylıgından yararlanamaz. Bu yolu deneyebilirsiniz ancak.

Artı evde bakım aylıgı baglanırsa 2022 hesabına dahil edileceği soylentileri var. Şartlarınız uygunsa evde bakım aylıgına başvurun. 2022 aylıgı için beklemede kalın, yeni mevzuat yayınlanana kadar. Yeni düzenlemeleri görelim bi. Zaten mevcut durumunuzda 2022 aylıgı baglanmaz ancak mahkemeyle çözerseniz çözersiniz o işi.

Nafaka davası açarsanız kardeşinize nafaka baglar mahkeme. her halukarda bu hakkınızı kullanın. Aylık 115 TL'den düşün miktardan fazla yoksulluk nafakası baglanırsa 2022 hiç alamaz ama aylık babasından nafaka alır. Her halukarda lehinize olur.

Avukat tutacak durumunuz yoksa adli yardım talebinde bulunabilirsiniz:http://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

Bırakın 2022 maaşını. Eğer şartlarınız tutuyorsa ilk önce evde bakım aylığı almaya çalışın. Bulunduğunuz yerdeki sosyal hizmetler müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapınız. Evde bakım aylığı ile ilgili süreç tamamlandıktan sonra duruma göre 2022 için başvuru yapıp yapmama kararı alırsınız.

babanızdan nafaka alırsanız 2022 aylığından yararlanamazsınız. Özürlü aylığından kastınız 2022 sayılı kanuna göre verilen maaşsa babanızın emekli olması 2022 aylığı için başvuru yapmanıza engel değildir. Eğer babanız maddi manevi yanınızda değilse anneniz boşanma davası açsın ve babanızı ikametinizden düşürün. Bu şekilde babanızın emekli maaşı aile gelirinizi arttırmayacağı için geliriniz yüksek gözükmez. 2022 için başvurunuzda kişi başına 115,97 TL'lik gelir sınırı olduğu için bu önemli.

Nafakadan mı yoksa 2022'den mi daha çok gelir elde edebilirsiniz bunu da sanırım bir avukat bilir. Ona göre de ikisinden birini seçerek işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Selçuk Bey şu söylediklerinizi açıklar mısınız biraz?

"Eğer babanız maddi manevi yanınızda değilse anneniz boşanma davası açsın ve babanızı ikametinizden düşürün."

Babanın ayrı adreste olmasına ragmen kabul edilmemiş başvurusu. Ayrı adreste ikamet yeterli değil mi hane bazlı gelir hesabı için? Siz demiştiniz. ayrı adreste olursa dahil edilmeyecek ama buna ragmen başvuru kabul da edilmemiş. Annenin boşanmasıyla alakası nedir? Anlamadığım için soruyorum bunu.

Kalem;

Babası kaçıp gitmiş Melek Hanım ve eminim nüfusta ikameti hala aynı eşi ve çocuklarıyla oturduğu ev görünüyordur. Babası nerde olursa olsun kamusal işlemlerde ikametinin gözüktüğü yer esas alınır. Bu yüzden annesi boşanıp babasının ikametini kendi oturduğu evden düşürsünler dedim. Tabi bunu boşanmadan da yapabilirler sanıyorum. Nüfus idaresine gidip görüşmeliler. Ayrıca yukarıda da dediğim gibi babasının emekli olması başvuru yapılmasına engel değil. Bunu vakıfçı arkadaşımız dediyse belki babasının geliri başvuran kişinin gelirini 115,97 TL üzerine çıkartıyordur bunu anlatmak istemiş olabilir. Ama sırf hanede SGK geliri olan var diye başvuran kişinin başvurusunun kabul edilmemesi yanlış bir uygulama.

işte beni asıl korkutan mevzualar da bunlar. sizi aşırı sorgulamamın da altında bunlar yatıyordu, bu kaygılar. Her ilde ilçede bu şekilde farklı uygulamalar da olacak. herkesin bilgisi vs aynı değil.
İkametini aldırın diyebilirlerdi. Acaba yolu mu yoktu? sizin dediğinize göre de, ayrı hanede olsa bile akrabalaar dahil edilmeyecek...
Onlar bilgilendirmek yerine kesip atmışlar mı acaba?

Benim aklıma da nafaka yukumlusu sayılması yuzunden red gibi geldi.mevcut mevzuata göre yani. Unutmayın yeni düzenleme olmadıkça aksine uygulama yapamazlar. Ona göre çözüm buldum ben de.
Sizin dedikleriniz için henüz düzenleme yapılmadı, haklılık payları da var.
Çünkü sizin dediğiniz gelir hesabı için henuz yeni bir düzenleme yok. Kızılcahamam'daki bilgiler dayanak alınamaz da. siz, mevcur düzenlemeler olana kadar bekleneceğini söylemiştiniz. Şimdi düzenleme olmadan arkadaşı yönlendiriyorsunuz. Bakalım bu önerinizi oradaki SDYv kabul edecek mi? asıl sorun bu:) Onların dayanagı mevcut (haksız da olsalar) ama sizin dayanagınız yok.

İşte size anlatmak istediğim de bu uygulama farklılıkları. Herkes kafasına göre iş yapacak.
kısacası bizim düştüğümüz durum da bu.
Mevcut mevzuat halen yürürlükte ama yapılacak düzenleme ortada yok, söylemden ibaret şu an. siz olmayan düzenlemeye göre iş yapıyorsunuz başkası başka şekilde belki olan mevzuata göre iş yapıyor.

Neyse sonuçta siz anneyi boşatıyorsunuz, ben babaya nafaka davası açtırıyorum:) Aile faciasını çıkartmada 2022 başı çekecek anlaşılan, öyle gorunuyor.

o halde arkadaştan yardım alalım. Ona göre rota belirlenir.

Elif, babanın ikametgah adresi halen sizin evde mi gorunuyor nufusta? Bu yüzden mi kabul etmediler? size ne gibi bir red gerekçesi sundular? Cevaplarsan seviniriz.

Bütün SYDV'ler aynı işlemi uygular ki şu an tümü 2022 ile ilgili sadece başvuru alıyor. Aldıkları başvuruları işleme koymuyor. Hatta bazı vakıflar başvuru dahi almayıp 20 aralığı bekliyor. işlem yapılmadığı için uygulama farklılığından söz edemeyiz şu aşamada. Yönetmelik veya ilgili genelgeler yayınlandığında işlem yapmaya başlayacağız. Burada da mevzuata bağlı kalınacağı için uygulama farklılığı olmaz; fakat her kurumda olduğu gibi bizde de memur kaynaklı yanlış işlemler yapılacaktır. Burada kişiler işlemlerini kendileri takip edip yanlış olduğunu düşündüğü durumlara itiraz etmeliler. Bu da zaten vatandaşlık görevimiz. Ben başvurayım gerisini onlar yapsın mantığı yerine kendi işlemleri hakkında takipçi olursa mağdur duruma düşmez kimse.

En yakın zamanda genelge yayınlanacaktır. Gelir testi vb. durumlarda ne yapılması gerektiğini ya da en azından başvuruda nasıl bir yol takip edileceğini hep birlikte öğreniriz.

hepinize çok teşekkürler.ilgilenmeniz beni çok mutlu etti öncelikle bunu belirtmeliyim.kendimi çok yalnız hissederken sizin gibi ilgilenen dostlar bulduğuma çok sevindim.Aile faciası çıkmaması mümkün değil zaten siz canınızı sıkmayın:) babamın ikameti farklı bir adreste.kardeşimin evi ve ikamet ayrı.ancak bilgisayardan herşeyi görüyorlamış.ne demekse.ben henüz ankaraya gelemedim.bu yüzden durumu net olarak bilmiyorum.gelince kendim araştırıp kesin bilgiler veririm size.anladığım kadarıyla babamın maaşı yüzünden gelir testi yüksek çıkıyormuş.2022 maaşı olmuyormuş galiba.inşallah evde bakım maaşı bağlanır.yoksa bakıcı tutamayız.bakacak hiç kimse de yok.çok zor durumlar bunlar.kendime ve kardeşime yardım diliyorum.yapacak bişeyim kalmadı çünkü.işte benim evrene mesajım.kardeşime dayanma gücü bana güç akıl sabır bilgi .......

Elif,

Baban farklı bir yerde ikamet ediyor olabilir. Nüfusta gözüken ikameti önemli. Nüfustaki ikameti farklı mı? Eğer o da farklıysa babanızın geliri abinizin gelirini etkilemez. Zaten ikameti farklıysa sistem üzerinden yapılan sorgulamada babanız diğer bireylerin bulunduğu hane içerisinde gözükmez. Burada ya sizin aktaramadığınız ya da vakfın yanlış yapığı bir şey var.

Elif Tuğba senden şu bilgileri isteyeceğim ablam. Lütfen bu soruların cevabını öğrenip buradan bilgilendir:
1. Özürlü aylığı için nereye başvuruldu? Malmüdürlüğü/defterdarlık mı, SDYV'na mı?
2. özürlü aylığı yürürlükteki Yönetmelik hükümlerine göre mi reddedildi?
Benim anladığım kadarıyla babası nafaka yukumlusu yakını sayıldıgından kardeşinize 115 TL'yi geçen yardım yapabileceğinden reddedilmiş olabilir. Bu bilgi doğru mu? Teyit et lütfen.
red gerekçesi yazılı bir şekilde sana verilsin bunu talep et.
Cevabını bekliyoruz ablam.

sevgili kalem mesaj için çok geciktim kusura bakma.Ankara ya gidip geldim.Başvuru için SDYV na başvurulmuş.hatta ben de gidip konuştum.Olmaz diyorlar.GElir testi yapıldığında babanın maaşı yüzünden ortalama yüksek çıkıyor isterseniz nafaka davası açın dediler.kafam karıştı doğrusu şimdilik beklemeye aldım bu konuyu.kardeşimin sağlığı bozuk .onunla ilgileniyoruz bu günlerde birde bakıcı bulamadık.fizik tedaviye başvuracağız tsk ya .bir sürü dert var yani.maaştan vazgeçtik şimdilik bari evde bakım parası çıksa.çıkarsa tabi...

Elif Tuğba, örnek olay 2'yi incele ablam bi zahmet. Önceki Yönetmelik esaslarına göre ayarlanmış ama buradaki gelir hesabı şimdiki yönetmeliğe de uygun:http://www.engelliler.biz/forum/202...i-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html#post770951
2022 aylıklarında gelir hesabı bu şekilde yapılıyor.
Buna göre baban kardeşine aylık 115 Tl'yi geçen miktardaa yardım yapabilir mi? Yapamazsa kardeşin 2022 aylıgından yararlanabilir. Aksi halde mumkun değil. Verdiğim örneği dikkatle incele lütfen.
Babanın kira masrafı, çocuklarının zorunlu eğitim ve mutfak masrafı gelirinden düşülecek ama. Tek başına yaşamıorsa hanesindeki kişi sayısı ve yaşadığı yerin ekonomik ve sosyal durumu da gözetilecek bu hesapta.
Bu arada evde bakım aylıgına başvurun hemen. Canını sıkma hepsi geçecek inşallah. Kardeşine selamlarımı ilet lütfen. İyi geceler.

tşk.

ilgilendiğin için teşekkürler kalem.bana destek olman müthiş moral veriyor doğrusu.çok teşekkürler.bakıcı aylığına başvurduk bakalım belki o çıkar.

Üst Alt