Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%93 raporumla ehliyet ve araç alabilir miyim?

kardelen.

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Hayırlı günler arkadaşlar benim %93 ağır engelli raporun var kendi adıma araba alabilir miyim H ehliyeti için ne yapmam gerekir benim kendi adıma çıkar mı? Şimdiden teşekkürler..

Ewet alabilirsiniz.

ARAÇ KULLANMANIZDA BİR ENGEL YOK İSE RAPORUNUZDA ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR İBARESİ MEVCUT İSE EHLİYET ALABİLİR VEYA , EHLİYETİNİZ VARSA ENGELLİLİĞİ İŞLETEBİLİRSİNİZ.(H SINIFI EHLİYET KALKTI.)

ozgurmeric74 Raporunda ötv den yararlanabilir yazıyor ne demek bu? Birde benim ehliyeti yok normal olarak mı başvuru yapmam grekiryor?

Raporunuzda ötv indiriminden yararlanır yazması ötv ödemeden sıfır araç alabilirsiniz. Anlamına gelir. Yani engelli aracı yılbaşına kadar 1600 cc yi geçmeyen aracı ötv ödemeden indirimli alabilirsiniz. Yılbaşından sonra yeni yasaya göre anahtar teslimi maksimum 200.000 tl ye kadar olan aracı ötv indirimli alabilirsiniz.(1600 cc şartı kalkıyor.) yanlız engelli araçlarının bazı kuralları vardır. örneğin 5 yıl aracı satamazsınız.

Raporunuzda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi varsa normal şekilde raporunuzla ehliyet işlemlerine başvurabilirsiniz. Raporunuzda eğer özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yok ise ehliyet için tekrar sürücü olur raporu çıkartmanız gerekecek.

ozgurmeric74 Hayır özel tertibatı araç kullanabilirsiniz yazmıyor sadece otv den yararlanilabilir yazıyor ama ben kendi adima almak istiyorum yeniden hastaneye başvurup yeni rapor mu cikartacam verirler mi ki?

yeni rapor çıkartmanıza gerek yok. mevcut raporunuzlada ötv indirimli araç alabilirsiniz. ortapedik rahatsızlığınız varmı? sol sağ el ayak kısıtlığı?

Merhaba

%77 raporla ötv indirimli araç alamazsınız. Indirimden faydalanabilmeniz için raporunuzun %90 ve üzeri ağır engelli olması gerekmektedir. Yahut orana bakılmaksızın ortopedik engelli (sağ sol el ayak kısıtlığı) olmanız, ve raporda gerekli kodların yazılı olması gerekmektedir.

EĞER %90 VE ÜZERİ RAPOR ALABİLECEĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORSANIZ TEKRAR RAPOR ÇIKARTMAK İÇİN BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ.

ozgurmeric74 bilgileriniz icin cok teşekkür ediyorum ama dedigim gibi %93 ağır engelli raporum var ellerimde ve kollarimda sorun yok sadece her iki bacaklarimda sorun var. Raporumda otv indirimi yaziyo ama özel tertibatli arac alabilirsiniz yazmiyor ve ben bunu nasil değiştirip kendi adima araba alabilirim.

2006 yılından önceki raporla 0 araç indirimli alamıyorsunuz..onunla upraşıyorum...rapor yeniliyorum

Arkadaşlar siteye yazdim fakat net cevap alamadim yardimci oluraniz cok sevinirim.raporumda %93 ağır engelli yaziyor ve otv indirimli diyor fakat benim cok şükür ellerim kollarim saglikli sadece bacaklarimda güçsüzlük var ben bu hakkimi başkasının adina degilde kendi adima kullanmak istiyorum yani özel tertibatli araba almak istiyorum ve ehliyetim yok ne yapmam gerekiyor lutfen bilenler cevap yazsın..

eğer rapor unuz yeni ise %93 oranla ötv siz araç alabilirsiniz. raporunuzda tertibatlı araç kullanır ibaresi önemli değil. çünkü raporunuz %90 ve üzeri. eğer özel tertibata ihtiyacınız varsa o zaman yeni rapor çıkartıp raporunuzda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi ortopedik engelli işaretli olması ve tertibat ile alakalı kodlar yazması gerekir. bu yeni raporlada ehliyet alabilirsiniz.

ozgurmeric74 Ellerim kollarim sağlıklı ise normal otomatik vites araba kullanabilirim demi özel tertibatli arabaya ve yeni rapor çıkarmaya gerek yok herhalde gidip normal ehliyete başvurabilir miyim verirler mi yoksa engelli olarak mi basvurim orayı anlamadim cok teşekkür ederim bilgileriniz için.

normal ehliyete başvurmanız için hastaneden sürücü olur belgesi çıkartmanız gerekir. bu raporu alabilirseniz sorun yok. ehliyet verirler.

özel terbibat yaptırmadığınızdan engelli ehliyeti sormazlar. kanunu aşağıda bulabilirsiniz.

sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların ise söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için:

- Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,

- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,

- H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,

mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.

Bakıcı maasida alıyoruz ama kendi işlerimi halledebiliyorum dediğim gibi kollarımda sorun yok ayaklarimda güçsüzlük var bakıcım olduğu için normal B ehliyeti verirler mi bana.

selamlar kardelen, çok geçmiş olsun

%90 ve üstü ağır engelli rapor ile adınıza ötv den müafiyetlı araba almanız mumkundur

bu aracı kendiniz değilde 3. dereceye kadar kan hısmınız olanlar kullanabilir. kendiniz kullanacak olacaksanız engelli sürücü belgesi (ehliyetinizinde)olmazsı şart. ehliyetiniz olması halinde ortopedik engelliniz olması ile raporun % lik oranı önemli değildir

kısacası engelliniz ortopedik olacak raporunuzda özel tertibatlı araç kullanabilir olacak sürücü belgenizde bu rapora uyumlu tertibat kodulu olması şarttır.

selametle kolay gelsin

@brn2191 Raporumda ortopedik yaziyo ama ben özel tertibatli değil de normal araba alabilir miyim dediğim gibi kollarimda sorun yok bacaklarimda biraz güçsüzlük var bide bakıcı maaşı da alıyoruz bakicim olduğu için normal B ehliyeti verirler mi bana

engelli olduğunuz için normal ehliyet verilemez verilebilmesi için engellinizin olmaması lazım

kendi adınıza ötv den muafiyetli araç alıp başkasının kullanmasına neden sakınıyorsunuz ki

bir yakınız varsa sizi istediği yere götüremez mi ???

Ama normal araba kullanacak kadar engel oranim müsait lisans mezunuyum ekpss ye çalışıyorum kazandığım taktirde arabayı kendim kullanilanip ise gitmek isterim yoksa yakınım he zaman yanımda olamaz ki.

kardelen kardeş sende haklısın elbete aracı kendin kullanman daha iyi olacak
kararını verirsen bir an önce ehliyetini almaya bakmalısın
ama ağır engellilere de ehliyet verirler mi o zamanda bakıcı maaşınızın ne olacağını bilmiyorum
mantık yurutuyorum raporun % 90 nın altına düşerse bakım maaşın kesilebilir
bakım maaşının kesilmemesi için alacağın aracı başkası kullanabilir demiştim

Üst Alt