Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

93 sigorta girişim var. Uyku apnesi ve bilek kısıtlılığı ile erken emeklilik şartları

BySedo75

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
çok ağır derecede uyku apnesi rahaatsızlığım var. bipap cihaz kullanıyorum. halsizlik yorgunluk ve gün içerisinde ağır uyku bastırması. uzun süre araç kullanamıyorum. raporumda var ama raporumda şu kadar raporun var diye birşey yazmıyor. ama ölümcül hastalığa haizdir yazıyor. birde el bileğimde sıkıntı var, daha önce ameliyat olmuştum ve şuan bileğim sabit bir şekilde kaldı bükülmüyor yukarı aşağı, bunun içinde rapor alabilirmiyim. 1993 sigorta başlangıcım var ve son on yıl içinde sigortam 1800 günü geçiyor, bunun yanındada 3 yıl 11 ayda bağkurum var. emekli olabilirmiyim? nereye müracat ederek bu işlemlere başlamam gerekiyor?
şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Öncelikle %40 ve üzeri rapor alıp eğer çalışıyorsanız vergi muafiyet raporu alıp bunun ankara tarafından onaylanması halinde ve 3600 ve üzeri prim gün sayısı ile emekliliğe hak kazanırsınız.

Peki bu raporu nasıl öğrenebilirim? Yüzde kaçtır uyku apnesi? Birde bileğim için ayrı rapormu almam gerekiyor yoksa beni sevk ettiklerinde benmi söylemem gerekiyor? Lütfen bana bir yardımcı olun. şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Sakatlık oranı cetveli'nin 97. sayfasından alıntı:

1. Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır:% 35
El bileğinizdeki engel durumu ile birlikte bu oran %40 ve üzerine çıkabilir diye düşünüyorum.

Peki murat bey,
benim ne yapmam gerekiyor? Nereye başvurmam gerekiyor?
Hastaneye sevk ettiklerinde benimmi söylemem gerekiyor rahatsızlıklarımı? Yoksa başta soruyorlarmı?
Emekli olabilmem için izlemem gereken yol nasıl olacak?

Çalışıyor iseniz bulunduğunuz bölgedeki defterdarlığa vergi indirimi için başvuruda bulunup,hastaneye sevk oluyorsunuz,alacağınız heyet raporunu hastahane defterdarlığa orasıda Ankara'ya ilgili kuruma gönderiyor.%40 ve üzeri aldığınız rapor onaylandığında erken emeklilik şartlarını taşıyor iseniz,(prim gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi)emekli olabilirsiniz.Heyet raporu alırken uyku apnesi dışında başka rahatsızlıklarınız var ise bunlarıda belirtinizki rapor dereceniz yükselsin.

Murat bey çok teşekkür ederim yardımlarınız için...
Hayırlı günler.

Durun durun, yanlışlık var.

Sakatlık oranı cetveli'ne göre % 40 ve üzeri rapor almalı ve bununla defterdarlığa başvurup sakatlık indirimi hak etmelisiniz*. Bu indirimin derecesine göre emekliilk açısından aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız

* http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

2008_oncesi.PNG

Ayrıca, eğer işgücü kaybınız maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeyde ise, bu durumda 10 yıllık sigortalılık süreniz ve 1800 gün priminiz de tamam olduğu için, malulen emeklilik hakkınız da doğar. Bunun için malulen emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvurmalısınız. Sizi hastaneye sevk ederler. Oradan alacağınız rapor maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmanızı gerektirecek şekilde olursa ve SGK sağlık kurlu da bunu onarsa, hemen malulen emekli edilirsiniz.

Özürlü statüsünde emekli olduktan sonra çalışabilir miyim?

93 yılında sigortam başladı ve askerliğimle beraber toplamda primim 3820 gündür. Çok ağır derece de uyku apnesi rahatsızlığım (hayati tehlikesi nedeniyle raporu) ve sağ el bileğimde de hareket kaybı var (bileğim sabit ve yukarı aşağı hareket etmiyor)
1. Ne kadar rapor alabilirim?
2. malulen emeklimi oluyorum yoksa özürlü emeklimi oluyorum
3. Emekli olursam eğer hala çalışmakta olduğum işyerinde çalışmaya devam edebilirmiyim?

Bana bu konuda yardımcı olursanız eğer çok sevinirim. ne yapmam gerekiyor hangi yolu takip etmeliyim biliyorum.
ama çalışmakta olduğum işyerimdede çalışmaya devam etmek istiyorum.

şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

malul olmadığın sürece çalışabilirsin dediğin rahatsızlıktan %40 ve üzeri alırsan prim gün de tutuyorsa emekli ol çalışmaya devam et fazladan ek gelir :D

Üst Alt