Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

93 sigorta girişim ve 7116 primim var. Ne zaman, hangi şartlarda emekli olabilirim?

promoteus

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

kasım 1967 doğumluyum.
04.01.1993 tarihinde sigorta başlangıcım oldu.
7116 prim günüm var.
2002 yılında diyabet rahatsızlığım başladı. 2008 yılında by-pass oldum ve 6 damarım değişti. 2014 yılında ise, %90 tıkalı başka bir damarıma stand takıldı.
Sonunda, satış-pazarlama da çalıştığım için, çalışamaz hale geldim. Günde 5 kez insülin yapıyorum. Her gün, 8 değişik ilaçtan, toplam 10 adet hap içiyorum. Yine de bir düzelme olur mu diye, hiç çalışamadan bekledim ( tam 27 ay ). Baktım olmuyor, malulen emeklilik için başvurdum.
% 60 oranında iş göremezlik raporu aldığım halde, başvurum reddedildi. İtiraz ettim ve yine reddedildi. % 60'ın yeterli olmadığı, malulen emeklilik için, 3/2 şartının arandığı söylendi.
Bir SGK çalışanı, herhangi bir firmada sigortalı çalışırken, Gelirler ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğünden, vergiden muafiyet belgesi almam halinde, % 40 ile dahi emekliliğe hak kazanabileceğimi söyledi. Ayrıca, maluliyette, tek bir hastalık baz alınırken, bu şekilde tüm hastalıkların baz alındığını söyledi.

Bu konu hakkında hiç bir bilgim yok. Bu konu hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.İlginize teşekkür eder, iyi günler dilerim.

promoteus
Malulen emeklilik için 2/3 oranı eskidendi şimdi %60 oran yeterli ancak tek başına oran malullük için yeterli değil, rahatsızlığın maluliyete esas hastalık listesi,nde bulunması ve 5510/25. maddeye göre malul sayılmak gerekmektedir.
Malül sayılmanın bir şartı da memurun da dediği gibi %60 oranı tek bir rahatsızlıktan sağlamaktır. Sizdeki diabet ve kalp-damar rahatsızlığı birbirinden bağımsız hastalıklar olduğundan malulen için sadece en yüksek orana sahip olan rahatsızlığınız değerlendirilir, diğeri yok hükmünde olur.
Malulen emeklilik çok meşekkatli ve zorlu bir süreçtir, sizin durumunuzda olumlu sonuçlanacağını da sanmıyorum, itiraz edip uğraşmayın bence. Aşağıda anlatacağım adımları takip ederek çok daha kolay ve garantili olarak emekli olabilirsiniz.
İlk önce vergi indirimi hakkı elde etmelisiniz.
Vergi indirimine başvurabilmek için de mutlaka çalışıyor olmanız gerekmektedir.
Çalışamadığınızı belirtmişsiniz.
Bu durumda bir işyerinde 10 gün kadar sigortalı görünseniz yeterli olacaktır. Eski işyerinize ya da tanıdık bir işyeri sahibine rica ettiğinizde yardımcı olacaklardır.
Sigorta girişinizi yaptıktan 3--5 gün sonra Fatih Vatan caddesindeki İstanbul vergi dairesi başkanlığına engelli vergi indirimi için müracaat edeceksiniz. Elinizde çok eski olmayan bir rapor varsa onu ve işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair bir belgeyi de yanınızda götürün, resim de isteniyor ama kaç tane şu an emin değilim.
Raporunuz kabul edilirse başvurunuz alınır, sizin artık yapacağınız tek şey ortalama 1,5 ay gibi bir süre raporunuzun maliye merkez sağlık kuruluna gönderilip sonuçlanmasını beklemek olacaktır.
Raporunuz yoksa ya da eski olduğu için kabul edilmezse sizi bir hastaneye sevk edeceklerdir, hastane raporu vergi dairesine gönderir.
Vergi dairesine başvuru işklemini tamamladıktan 3--5 gün sonra çıkış yaparak sigortayı sonlandırabilirsiniz, sonuçlanana kadar sigortalı kalmak zorunda değilsiniz.
Sonuç sigortalı göründüğünüz o işyerine gelecektir takip ediniz.
Sonuç geldikten ya da eviss sorgulama sitesinde olumlu sonuçlandığını gördükten hemen sonra sgk müdürlüğüne vergi indirimine istinaden erken emeklilik için başvurabilirsiniz, süre ve prim şartlarınız fazlasıyla sağlanmış durumda.
Takıldığınız nokta olursa sormaktan çekinmeyin.
Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim, şu an için her şey gayet açık görünüyor. Süreç başladıktan sonra, takıldığım bir konu olursa, yardımınızı rica edebilirim. İlginize tekrar teşekkür eder, iyi günler dilerim.

Normal olarak emekli olamıyormusun. Prim günlerin yetmiyormu.

muratoto Normal şartlarda emekli olabilmesi için 54 yaşını doldurması lazım.Buda Tarih olarak Kasım 2021

Tekrar merhabalar, her şey gayet açık diye yazdım ama :) şimdi başvuru aşamasına geldim. Yine de teyit ettirmek istedim. Ufuk Bey, an itibarı ile hafta sonu dahil 5 günlük sigortalıyım. Söylediğiniz gibi başvurumu yapacağım. Başvuru işlemini yaptıktan sonra, elimdeki rapor yerine, yeni rapor için, tekrar hastaneye sevk etseler dahi, sigortalılık durumumu sonlandırabilir miyim ? Yani vergi dairesine başvuruyu yaptıktan 3-5 gün sonra, her halükarda sigortalılığı sonlandırmam da bir sakınca yok mu ? Şimdiden tekrar teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim.

promoteus Öncelikle geçmiş olsun. Elinizdeki yeni rapor olsada 6 Ayı gecmişse kabul edilmedigini,Forumdaki bir Arkadasimdan duymuştum.
Tabiî genel prosedür nedir bu konuda bilemiyorum.Bu konuda tecrübeli,ve bilgi sahibi Arkadaşlarim Mutlaka seni Aydinlatacaklardir.
Tekrar Geçmiş olsun umut ediyorum herşey diledigin gibi olur ve Hayirlisiyla Emekli olursun.

Merhabalar, Ufuk Bey'in yönlendirdiği şekilde vergi dairesine başvurumu yaptım. Oradan hastaneye sevk verdiler. Bugün hastaneye gittim, evrak kaydı yapıp, 31.05.2016 tarihine gün verdiler. Açıkçası bundan sonra neler olacak pek bilemiyorum. Ancak, bu tarih gelmeden önce , örneğin önümüzdeki hafta sonuna doğru sigortalılık durumumu sonlandırabilir miyim ? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler,

promoteus

öncelikle geçmiş olsun elinizdeki var olan raporu vergi dairesine belirtinizmi yeni alınan bir rapor ise kabul edilmesi gerekiyordu çünkü bende bende hastaneden aldığım bireysel raporumu vergi dairesi kabul etti ve onaylandı.

Çok teşekkür ederim.

Evet verdim, ancak o rapor sgk malullük için alındığından dolayı vergi indiriminde geçerli değilmiş.

Bu konuda birisi bir fikir verebilirse çok sevinirim.

promoteus

Malulen alınan raporlar tabi vergi indirimi için geçerli olmaz yeni bir rapor almanız gerekli çünkü elinizdeki raporda oran belirtilmemiştir.

Malullükm değerlendirmesi içeren rapor engelli sağlık kurulu formatında değildir ve vergi indirimi için geçerli olmaz.
Vergi dairesine başvuru aşamasında sigortalı çalışan olmanız önemli olup, hastane randevusunu beklerken sigortalı olmanız gerekmediğini düşünüyorum.

Üst Alt