Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
%95 raporum ve H sınıfı sürücü belgemle araç kullanamaz mıyım?! [Soru]
merhaba sayın oturanboğa.ben bundan 9 yıl önce geçirdiğim trafik kazasıyla %95 oranında sakat kaldım.özürüm parapleji.alt extremitelerimi kullanamıyorum.ancak üst extremitelerimde sorun yok.ÖTV muafiyetli araç almak için 3 yıl önce önceden B sınıfı olan ehliyetimi rapor özel tertibatlı,alt extremitelerini kullanmayacak şekilde araç kullanabilir raporumla değiştirip H sınıfı yaptım.maliye içinde girdiğim heyette özür durumum %95 olarak çıktı. ancak araç kullanabilirliğim ehliyet için olarn raporda özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde yazıyor.3 sene önce bu raporlarla aracımı ÖTV indirimli olarak aldım.ancak 29.09.2008 tarihinde aracın ilk muayenesine gittiğimde MTV borcu çıktı.şimdi maliye %95 raporla araç kullanamaz diyor.ancak H sınıfı araç kullanabilir raporum var.arabamı aldığım müşteri temsilcim sağlık bakanlığından bir yazı aldığında sorunun hallolacağını söylüyor.şimdi nolacak?böyle birşey varmı?benim ruhsatımda benden başka kimsenin kullanamayacağı şeklinde ibare var ancak şimdi maliye kendimin kullanamayacağını belirtiyor.bu şekilde %95 raporlu olupta H sınıfı ehliyetle araç kullanmak için ne yapmam gerekiyor.zaen 3 yıldır aracımı kendim kullanıyorum.hiçbir sorunumda yok bu konuda.sağlık bakanlığından alınacak bu yazı nedir acaba?lütfen bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.iyi günler.
O Maliyenin allah belasını versin! Yahu o nerden biliyormuş senin o raporla araba kullanıp kullanamayacağını! H sınıfı sürücü belgen var, ona neymiş!
H sınıfı sürücü belgenin ve ruhsatının noterden aslı gibidir halini al, MTV muafiyeti için formu doldur ve o dangalakların sürü halinde gezdiği vergi dairesine götür (aracı alırken beyan ettiğin raporun fotokopisi varsa onu da). Ve şöyle bir dilekçe yaz:
... Vergi Dairesi'ne,
Özel donanımlı araç kullanmama olanak sağlayan H sınıfı sürücü belgemin (EK 1) sağladığı hak çerçevesinde ÖTV muafiyetiyle satın aldığım ... vergi dairesine kayıtlı ... plakalı özel donanıma sahip otomobilimin (Ruhsat: EK 2), Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 03/07/2007 tarih, B.07.1.GİB.0.02.61/6158-14-59263 sayı ve "Malül ve Engelliler İstisnası" konulu yazısı (EK 3) gereğince Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf tutulmasını ve aracın üzerime tescil tarihinden sonra geçen sürede tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin iptalini;
Başvurumun reddedilmesi halinde, redde gerekçe olan yasal düzenlemenin yazılı olarak tarafıma bildirilmesini;bunun yaplmaması halinde Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Amasya Valiliği İnsan Hakları Kurulu nezdinde yasal süreç başlatacağımı arz ederim.
adın soyadın
TC kimlik numaran
adresin
telefonun
EK 1:
H sınıfı sürücü belgen
EK 2:
Otomobil ruhsatı
EK 3:
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
TARİH: 03/07/2007
SAYI: B.07.1.GİB.0.02.61/6158-14-59263
KONU: Malül ve Engelliler İstisnası
.................VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
................... VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)
Başkanlığımıza intikal eden olaylardan; 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendinde yer alan malûl ve engelliler adına kayıtlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulması ile ilgili hükümden yararlanabilecek durumda olan mükelleflerin, istisna hükmünden taşıtın ilgili sicile kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla mı, yoksa "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu"nun vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla mı yararlanacağı konusunda tereddüt hâsıl olduğu anlaşılmıştır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinde, "Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar." hükmü yer almakta olup, Kanunun "İstisnalar" başlıklı 4 üncü maddesinin (c) bendine göre, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engelliler adına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmuştur.
Söz konusu düzenlemeye ilişkin olarak 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nin "II- İSTİSNALAR" başlıklı bölümünde gerekli açıklama yapılmış, ancak istisna uygulamasının hangi tarih itibarıyla başlayacağı açıkça belirlenmemiştir.
Buna göre, malûl ve engellilere ait ve ilgili sicile kayıt ve tescilli taşıtların, anılan Genel Tebliğde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi kaydıyla, kayıt ve tescil ettirildiği tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.