Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
95 SGK girişim, %42 raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?
Mart 1995 tarihinden bu yana aralıksız sigortam var. % 42 engelli oranı ile rapor aldım. Ne zaman emekli olabilirim ve olabilirsem ne kadar maaş bağlarlar acaba? Bu koşullarda emekli olup ve bilgisi olan arkadaşlarımdan bilgilerini paylaşmasını rica ederim.
Tek başına rapor almak size erken emeklilik hakkı vermez elinizdeki % 42 oranındaki rapor ile 3. derece vergi indirim hakkı kazanır iseniz 17 yıl 3920 gün ile emekli olursunuz.
03.1995+17 : 03.2012 vergi indirim hakkınız var ise emekli olmak için kuruma müracaat edebilirsiniz.
Emekli maaşı ise yatırılan prim ve toplam kazanca göre değişiklik gösterir.Bakınız şu linkte üyelerimiz emekli maaşı bilgilerini paylaşmış.. http://www.engelliler.biz/forum/eme...nu-ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz.html
İlginize teşekkür ederim. Size bir sorum daha olacak belli ki bu konuya hakimsiniz. Hastanaye müracaatımda engelli belgesi almak için diye dilekçe vermiştim. Sanırım hata ondan kaynaklanmakta. Bu rapor vergi indiriminde kullanılamıyor mu? Yani bu evrak ile defterdarlığa müracaat etsem yeni rapor mu isterler? Bir soru soru dedim ama demek ki bir kaç sorum varmış. Vereceğiniz cevaba göre hareket edeceğim şimdiden teşekkür ederim.
Mustafa bey,
İş yerinizden çalıştığınıza dair belge alın ve elinizdeki rapor ile maliyeye vergi indirim hakkı için müracaat edin Maliye raporunuzu kabul eder ise sıkıntı yok kabul etmez ise yetkili hastaneye sevk edilirsiniz ve yeni rapor alırsınız.
Uzun zaman sonra tekrar merhaba,
rapor Ankara'dan geri döndü. Hakem hastane olarak şişli etfal hastanesi tayin edilmişti. Oradaki muayene ve heyetten geçtikten sonra %42 raporu tekrar aldım ve 3 ay önce cevizlibağdaki yere müracaat ettim. 3 ay olduğu ve gelen herhangi bir cevap olmadığı için geçtiğimiz cuma günü cevizlibağa tekrar gittim. Sonuç gelmedi nasıl öğrenebilirim dedim. Bana derececeye girdiğimi ama derecesini göremediğini, sonucun da gönderildiğini söyledi oradaki hanımefendi. Ama henüz bana ulaşan bir sonuç/belge yok. Dereceye girdiğimi söylediklerinde heyecan yaptım normal olarak ki şu an da heyecanla size yazıyorum. Tabi kaçınılmaz olarak ta soru soracağım vergi indirimi aldığımı düşünerek ve kalın kafalı olduğumu düşünerek verdiğim bilgilere göre alacağım emekli maaşı hakkında bana bir ışık tutma ihtimaliniz var mı?
[FONT=arial]30.01.1975 doğumluyum. 01.03.1995 tarihinden bu yana aynı iş yerinde çalışmaktayım. Şu an ödenen brüt maaşım 2,413 tl. ve prim gün sayım 6.042. Bu verilere göre, emekli olduğum taktirde alacağım emekli maaşı ne kadar olur? emeklilik için nereye müracaat etmem gerekiyor? Müracaat sonrası emekli maaşı ne zaman bağlanıyor? Son sorum ise Emeklilik sonrası çalışmamda yasal bir engel var mı? Ardı ardına sorduğum sorular için beni bağışlayacağınızı umuyorum. Şimdiden teşekkür ederim[/FONT]
Bilgi ve yol göstermeni için teşekkür ederim. bana gelemeyen bu evrakın takibini nasıl yapacağım konusunda bir tecrübeniz var mı? Daha önce hiç görmediğim kuzenimi bekler gibiyim. Görsem de tanımam yani
Bende bir sorun var sanırım. Bu linkte yaptığım sorgulamada da kayıt yok diyor. Çok ilginç değil mi?
defterdarlıktaki abla bana dereceye girmişsin ama hangi derece olduğunu göremiyorum dedi ise bu 42 onaylandı ve vergi indirimine hak kazandığım anlamınamı gelir? e devletten emeklilik müracaatında bulunabiliyor muyum? eğer başvuru yapabiliyorsam malüllük aylığını mı seçmeliyim? bu belge bana ulaşmadı ulaşamıyor müracaat için bu gerekli mi? ne çok soru var hayatımda. vaktinizi aldığım için özür dilerim. Ayrıca tüm aydınlatmalarınız için çok teşekkür ederim.
3 derece sakatlık indiriminiz onaylanmış demek ki.
Emekliliğiniz -malulen değil- erken Yaşlılık emekliliği statüsünde olacak
Madem sakatlık indirimi omnaylanmış, diğer şartlar da tamamsa, emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Zaten SGK sakatlık indirimini Maliye'Ye onaylatana kadar maliye'de durum sisteme tam olarak işlenmiş olur...
nereye müracaat etmeliyim İstanbul'da? emeklilik için? unkapanımı yer? müracaat yaşlılık aylığı için mi olacaktı?
Bülent bey, yukarıda evraka gerek yok demişsiniz. önceki yazınızda yazıyor. listeyi şöyle yapmışsınız Yaşlılık aylığı bağlanması (4a [eski adıyla ssklılar] için)
1- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi
2- 1 Adet Fotoğraf
3- Gelir Vergisinden Muafiyet Belgesi (Vergi indiriminden yararlanan sigortalılar için)
4- Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)
5- Emeklilik Başvuru Dilekçesi
3 te muafiyet belgesi yazıyor. Bu belge gerekli mi değil mi? Şu yok bu yok diye çevirmesinler beni zaten süreç çok yavaş. İlginize teşekkür ederim.
Biraz önce davutpaşa vd. aradım. postanın geri döndüğünü adresin bulunamadığını söylediler. ben gidip aldım. Dostlar posta 13.12.12 tarihinden beri beni veya işyerimi bulmaya çalışıyormuş. bulunamadığı zaman bilgi verilmiyor. üzerinde durmanız takip etmeniz lazım. Şimdi hakkım olan emeklilik için en kısa zamanda müracaatımı yapacağım. sonuç ne zaman alırım maaş ne zaman bağlanır bilmiyorum ama bağlanır bağlanmaz buraya yazacağım süreci ki belki benim gibi birine daha ışık olur. Saygılarımla
nereye ve nasıl müracaat etmem gerektiğini bilmeden bu gün yaptıklarımı anlatmak ve belki birinin işine yarar diye ayrıntılı olarak yazıyorum.
1. olarak istanbul sgk ya gittim. halkla ilişkiler bölümüne çıktım. Oradan beni iş yerimin sigorta yatırdığı fındıklı sgk ya gönderdiler.
2. Fındıklı sgk nın 4. katına çıktım. oradan beni halkla ilişkiler servisine gönderdiler. halkla ilişkiler işlemlerin orada yapılamayacağını müracaatın unkapanı sgk da olacağını ve oraya gitmem gerektiğini söylediler. Oradan unkapanı sgk ya gittim.
yanımda vergi indirim belgem kimlik fotokopilerim vardı. giriş katta 24 numaralı odaya gittim. raporlu olduğumu, vergi indirim belgemin olduğunu ve erken emekli olmak istediğimi söyledim. Oradaki hanımefendi kimliğimi istedi. prim gün sayımın yeterli olup olmadığına baktı. İş gününüz emekliğe yeterli olduğunu söyledi ve emekli olmak istiyor musun diye sordu. evet dedikten sonra bana doldurmam için bir evrak verdi. ( kalemsiz gitmeyin orada kalem yok ) hemen yanındaki bekleme salonunda evrakı doldurdum ve aynı odaya o hanım a götürdüm. yemek arasına girdiler saat 13 te burada ol dediler. bekleme salonuna gittim saat 13 te kibar bir bey ismimle beni çağırdı ( ilginç tam 13 te çağırdı ) bana emekliğe hak kazanmıştır yazılı olan bir belge verdi. üzerinde filanca sgk numaralı kişi yaşlılık aylığına hak kazanmıştır gereği bilginize yazıyordu. (iş yerime yazılan bir yazı bu) Şimdi iş yerimem gidip sigortamın durdurulması ve işten ayrılmam gerektiğini ve işten ayrılış belgesi ile geri gelip 11 numaralı odaya gitmem gerektiğini söyledi. Ayrıca ayın son günü olması münasebeti ile bu gün halledebilirsen maaşın 1 şubat tan itibaren işler gecikme dedi. Yarın getirsem trafik falan dedim. bu gün getirmezsen ha yarın ha 15 gün fark etmez bir ay kaybın olur diye uyardı.
İşten çıkış belgemi aldım 11 numaralı odaya gittim. 11 numaralı odada yine kibar bir bey vardı. evraklarımı ona veridim. bir kağıt ta o bana verdi bunu doldur diye. oturanboğa lakaplı arkadaşımızın paylaştığı belgeler içinde olan bir belgeydi ki ben onu öncesinde doldurmuştum belgenin adı da -tahsiz talep formu- baktı ki o belge bende hazır doldurulmuş, üst kata 104 numaralı odaya evraklarını ver dedi. 104 numarada yine çok nazik bir bey ve hanım vardı. bütün evrakları aldı.
* emekliliğe hak kazanmıştır belgesi
* işten ayrılış belgesi
* vergi indirim belgesi
* hastane raporları.
vergi indirim belgesi ve raporların fotokopisini vereceksiniz hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca belirtmek isterim ki içeride ücretsiz fotokopi çekiliyor.
fotokopileri verdikten sonra oradaki bey kredi kartı boyutunda bir kart verdi. bu tart ile takibini yapabilirsin ayrıca adresine bir belge gelecek bu belge ile maaş almaya başlayacaksın dedi. evrakın gelmesi de 1 ay kadar süreceğini söyledi. İşlemleri tamamladın. gelecek olan evrakı bekliyorum. Umarık karmaşık yazmamışımdır. Bir kişinin işini görse mutlu olurum. Bütün engelli arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim. Saygılarımla.
Eveeet. Aradan 3 ay geçti. 3. ay bitmek üzereyken sgk unkapanını aradım. Oradan bana dosyanın kendilerinde olmadığını, yetim aylığı aldığım için ( hepi topu 2 defa ) emekli maaşının Ankara tarafından bağlanacağını ve dosyanın orada olduğunu belirttiler. 3.5 ay sonra Ankara' dan bir evrak geldi. İç yazışmalarını belirten ve hesaplanan aylık bilgileri yazıyordu. Emekli olmak üzere olan engelli kardeşlerim. Aklınızda bulunsun. Eğer yetim aylığı ( babanızın vefatı sonrası size bağlanan bir maaş bu ) alıyorsanız bu işinizi uzatacaktır. Kendi aralarında bir takım araştırmaya giriyorlar. Fazla maaş ödenmiş mi gibi.. Ve evet nihayetinde e-devlet ten baktığımda 3.5 ay sonra maaşın bağlandığını ve evime en yakın yerdeki ptt den birikeni ile almam gerektiği yazıyordu. Benim emeklilik nihayete erdi ve ikinci maaşımı da dün çektim
Bilgilendirmek amaçlıdır.
%42 engelli raporu
18 yıl hizmet süresi
6,102 prim gün sayısı
202,000 tl toplam ödenen prim
Emekli maaşım: 1,062 tl.
Ek ödeme: 42 tl.
toplam ödenen: 1,104 tl.
Defalarca söylüyorum tekrar edeceğim. Darısı diğer engelli kardeşlerimin ve arkadaşlarımın başına. Çok keyifli bir durum. Yaşarsınız umarım.
Saygılarımla
Evet. Ancak Ankara'dan gelen vergi indirim belgesinin ilişiğinde raporlarınız mevcuttur. Orjinali değil de noter tastikli aslı gibidir olanlar. Eğer aradan çok vakit geçmedi ise hastaneden raporun kopyasını alıp ne olur ne olmaz diye noterden çoğaltın. Yanınızda bulunmasında fayda var. Sormak istediğiniz olursa aklım yettiğinde yardımcı olmaya çalışayım
ankaradan gelen hastane raporunun aynısından hastane bana 2 adet asıl verdı nasıl oldu anlamadım ondan bır tanesını verırım notere gerek kalmadı ozamanraporun ustunde özürlü saglık kurulu raporu yazıyor sanırım bahsettıgınız rapor bu.