Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%96 kısmi bağımlı 1 yıllık süreli raporla ÖTV'siz araç alabilir miyiz?

Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar.Babamın mart 2019 tarihli kısmi bağımlı 1 yıllık %96 süreli raporu var.Raporun süreli ve kısmi bağımlı olmasının sebebi gözlerinin katarakt sebebiyle neredeyse hiç görmemesi.Kalp rahatsızlığından dolayı da kalp doktoru katarakt ameliyatına çok risk var diye izin vermiyor.Babamın araç kullanacak durumu yok.Fakat biz bu raporla ötv.siz araç almak istiyoruz.Böyle birşey mümkün mü?Mümkünse hangi yolu izlemeliyiz.Adım adım,açık açık yazarak bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Forumda biraz araştırma yaptım ama net bilgiyi bulamadım.Teşekkürler.

İşin ehli Ufukalp arac alındı süreli rapor bitince yeni rapor %90 altı cıktı ötv iptal mı olur.

Özgürumut
Sizin durumunuz oldukça basit.
%90 ve üzeri raporla ÖTV muafiyetli araç almanın hiç bir şartı yoktur. Raporunuz ile birlikte bayiye gitmeniz yeterlidir. Aracı herkes kullanabilir. Sadece raporda zihinsel engel de mevcutsa o zaman vasi tayini, ek karar vs işler karışır. Zihinsel engel yoksa çok basit.
Yalnız şuna dikkat edin; süreli raporlar ile ancak rapor bitiş tarihine 6 ay kalana kadar araç alınabilir, son 6 aya kalmayın.
(ben)
Süreli raporla usulüne uygun olarak alınmış bir aracı sonradan alınacak raporlar etkilemez.
Ancak %90 rapordan sonra yetersiz oranda yeni bir rapor alınır ve yeni rapor ibraz edilmeyerek eskisi ile araç alınırsa tespit edildiğinde vergi dairesi ödenmeyen ÖTVyi talep ediyor, üstüne bir de cezai işlem uyguluyor.

Sagolun abi yanlış bilgi vermemek için sizi etiketledim tekrar sagol

Sayın ufukalp ,(ben) bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.

Babamızın sağlık durumu hiç iyi değil.İnşallah uzun yıllar daha yaşar.Fakat aracı aldıktan sonra babamızı kaybedersek süreç nasıl olacak?Bilgi verebilirmisiniz acaba.Mtv ödenecek onu biliyorum.Diger ayrıntılar bana biraz karışık geldi.

Arkadaşlar birde aldıgımız raporda ,ötv'siz araç alımı içinde kullanılabilir diye bişey yazmıyor.Ötv'siz araç almında bu raporu kullanabilirmiyiz acaba?Rapor tarihi mart 2019

Özgürumut
Raporda ÖTV ibaresi olmasa bile %90 ve üzeri her engelli sağlık kurulu raporu ile ÖTV muafiyetli araç alınabilir, raporunuzu kullanabilirsiniz.

Babanıza Allah'tan şifa diliyorum, Allah uzun yıllar başınızdan eksik etmesin inşaallah.
Ama takdir-i İlahi ne zaman tecelli edeceği belirsiz, sorunuza gelelim.
Evet bu konu gerçekten karışık.
Araç sahibi engellinin vefaatı durumunda aracı kim almış olursa olsun, parayı kim vermiş olursa olsun, araç yasal olarak tüm mirasçılarındır, bunu kendi aranızda halledeceksiniz.
ÖTV ödemeden üzerinize geçirmenin iki yolu mevcut.
Birincisi; aracı tüm mirasçılar adına müşterek tescil ettirmektir.
Yok aracı alan belli ve diğer mirasçılar da ona verilmesine rıza gösteriyorsa diğerlerinin araç üzerindeki haklarından feragat etmeleridir.
Ancak ikinci yolun bir şartı var; miras yoluyla kalan terekede araç haricinde en az araç değeri kadar menkul, gayrimenkul, nakit para gibi bir varlığın olması gerekmektedir. Aksi halde feragat edilemez. Çünkü bu durumda kendisine başka bir şey kalmayan mirasçının yaptığı hibeye girmekte ve ilgili tebliğe ters düşmektedir. İlgili tebliğde aracın ÖTV ödenmeden devri için verasetle intikal şartı aranmaktadır. Hibe olunca bu şart yerine gelmemekte.
Buna rağmen yok illa da tek kişiye devredilmekte ısrar edilirse başta ödenmeyen ÖTV nin ödenmesi gerekmektedir.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Kafanıza takılan husus olursa sorabilirsiniz.
Ancak birine seslenirken isminin başına @ işareti koyarak etiketleyin ki ona bildirim gitsin ve haberdar olsun.

Üst Alt