Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

97 sigorta başlangıcı ve % 40 rapor ile emeklilik şartlarım nedir?

mernis38

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
İyi günler bende %40 özürlüyüm benim 1997 yılından ssk baslangıcım var ancak ilk siğortam 2005 yılında yattı. Şuan prim gün sayım 3324 acaba ne zaman emekli olabilirim ?

doğum tarihinizi gün ay yıl olarak ve
sigorta başlangıcınızı gün ay yıl olarak yazar mısınız? (-staj değil- tam primden yatırılmış olan prim sigorta başlangıcı olarak sayılır, 1997'de -staj değil- tam primden yatırılmışsa bu tarih geçerli olur. gün ay yıl olarak yazar mısınız bu tarihi?)
ve 4(a)ssk'dan emekli olacaksınız değil mi?

13 eylül 1981 doğum tarihim, prim yatırılmaya baslangıç tarihim 28.02.2005 evet şuan için 4a dan emekli olucam

ssk'dan emekli olacağınız için vergi indirimi almanız şart. vergi indiriminiz yoksa çalışıyorken iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alıp defterdarlığa başvuru yapmanız gerekiyor. tarihi güncel ise(yaklaşık 16 Aralık 2010'dan sonraysa) kabul edilir, değilse yeniden hastaneye sevk edilirsiniz. % 40 almanız durumunda Ankara'ya yollanır raporunuz ve sonucu 2-3 ay içerisinde işyerinize gelir... http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

% 40 ve üzeri raporla 3. derece vergi indirimi kazandığınızda,

tam primden yatırılan sigorta başlangıç tarihi 2005 ise, 3. derece vergi indirimiyle, 20 yıl 4400 günle emekli olursunuz
2025 yılında prim gününüzü 4400 güne tamamladığınızda emekli edilirsiniz...
tablo:
2008_oncesi.PNG

benim vergi indirmim 2005 yılından itibaren bulunmakta ve şu an çalışmış olduğum kamu kuruluşundan herhangi bir yeni vergi indirimi evrakı istenmedi.

Arkadaşım siz kamu kurumda ssklı olarak mı çalışıyorsunuz tam anlayamadım lütfen daha detay işinizi mi değiştirdiniz. Vergi indirim belgesini bizzat maliyeye müracaat edip mi aldınız.

2005 yılında özel sektörde çalışmaya baslarken işyerim benim adıma vergi indirimi için basvuru yaptı diye hatırlıyorum. 2007 yılından beride kamuda işçi olarak çalışıyorum

İş yeri birey için vergi indirim müracaatı yapamaz vergi indirimi hakkı kazanmak istiyor iseniz bizzat maliyeye vergi indirimi için müracaat yapmanız gerekli şimdi yapmanız gereken çalıştığınız iş yerinden çalıştığınıza dair belge alarak bulunduğunuz ilin Maliyesine (mükellef hizmetler birimine) vergi indirimi için müracaat yapacaksınız. Elinizde güncel tarihli bir rapor var ise maliyeye verirsiniz elinizde eski tarihli bir rapor var ise ve maliye kabul etmez ise raporu sizi rapor vermeye yetkili hastaneye sevk eder. 30-45 gün içerisinde iş yerinize yazılı olarak bildirilir vergi indirim hakkı kazanıp kazanmadığınız. Son olarak vergi indirim hakkı almaz iseniz erken emekli olamazsınız.

Şuan vergi indirimin de yaralanıyor olarak görünüyorum çünkü kamuda işe baslarken benden vergi indirimi için başvuru yapmam söylenmedi. Ancak ben işe başlayan arkadaşlarımdan istendi benim sağlık raporum 2002 yılına ait ve Ankara'dan onaylanmış bi şekilde geldi

İş veren kimseye vergi indirim hakkı için müracaat et demez siz bizzat maliyeye gidip sorun derim en net bilgiyi oradan alabilirsiniz. Ayrıca yasal olmayan bir vergi indirimi yansıyor ise tarafınıza ileride sizden geri talep edebilirler. Yararlanıyor olarak görünmeniz ise muhasebecinin bilgisizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Vergi indirim hakkı kazanmadan (Bu hak bireyin kendisi tarafından kazanılır) vergi indirim hakkı uygulanmaz..

İşverenler hatalı olarak kendi başlarına vergi indirimi uygulayabiliyorlar bordroda. Ama bu aslında usulsüz bir uygulama. Emeklilik için bir anlam ifade etmesi için kişinin şahsen defterdarlığa başvurması ve süreç sonunda oradan sakatlık indirim hakkı elde etmesi lazım. Bu elde edilmeden sakat statüsünde vergi indirimi ile erke emeklilik mümkün değil.

Emekli Olabilir miyim?

İyi Günler

Ben 20 yıldır diyabet ve 8 aydır da kronik böbrek yetmezliği sebebiyle diyaliz tedavisi görüyorum.

1997 yılında okuldan sigortam yapıldı ancak 2005 yılına kadar 1 günlükte olsa sigortam yatmadı.
2002 yılında %41 oranında özürlü raporu aldım ve bu raporu kullanarak 2005 yılında işe başladım.

Benim öğrenmek istediğim 2005 yılından itibaren sigortam yatmaya basladı ve o sene içerisinde vergi indiriminden yararlanmaya basladım.
Ancak yılbaşın da böbrek sorunundan dolayı vergi indirimi için Araştırma hastanesinden yeni bir rapor aldım ancak bu raporu aldığımda henüz diyaliz yapmıyordum ve o rapora göre %73 özürlü olduğum sonucu çıktı

şimdi ben emekli olmak için ne kadar süre daha çalışmam gerekiyor.
Prim gün sayım şuan 3954 ve yaklaşık 12 yıllık çalışma sürem var

bu konuda yardımcı olursanız çok memnun kalacağım teşekkürler şimdiden

mernis38

Diyalize girmeyi gerektirecek düzeyde böbrek rahatsızlığı olduğunda malulen emeklilik hakkı doğar. En az 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 prim şartını datamamalmışsınız. Dolayısıyla hemen malulen emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvuru ypabilirsiniz.

Eğer işinizden ayrılmadan başvurursanız, maluliyetinizin tespiti yapılır ama malulen emekliliğiniz onanmaz. Onanması için işten ayrılmanız istenir.
Eğer işten ayrılıp malulen emekliliğe başvurursanız o zaman emeklilik süreci de başlar.

Başvurduğunuzda sigorta müdürlüğü sizi hastaneye sevk eder. Diyalize girdiğiniz tespit edildiğinde maluliyetiniz de onaylanır.

Üst Alt