Öncelikle malulen emeklilik konusundaki yönetmelikten bahsedeceğim;
Meslek kazanma gücü kayıp oranı tespit cetvelinde kalp hastalıkları başlığında kalp hastalıkları ile iş gücü kayıp oranları şu şekilde anlatılmaktadır.
4- Kalp ve dolaşım hastalıkları
A-Alışılmıştan daha ağır bedensel efora rağmen fonksiyon kısıtlaması olmayan 6
B-Ağır eforda fonksiyon kısıtlaması olan 30
C-Hafif eforda fonksiyon kısıtlaması olan ( dekompanze )57
D-Dinlenme halinde fonksiyon kısıtlaması olan ( tam dekompanse )65
5- İskemik kalp hastalıkları Bu listenin 4 ' üncü sıra numarasının ilgili arıza çeşitine göre işlem yapılır.
A-Kronik stabil anjina pektoris.
B-Anstabil anjina pektori( Akut koroner yetersizliği, intermedier koroner sendromu, variant anjina vb. )
C-Romatizmal kalp hastalığı ( bir veya birkaç kapak afeti )
D-Endokardit, miyokardit, perikardit, primer miyokardiyopati vb.
6- Kalp ameliyatları
A-Kapalı komissürotomi 26
B-Kalp kapağı protezi 30
C-Kalıcı pasemaker 56
D-Koroner revaskülarizasyonu 58
E-Eforu kısıtlayan perikardioektomi 30
( Bu arızalar, yukarıda yer alan arızalara
tüzüğün 7 ' nci maddesi hükümlerine göre eklenir. )
Benim buradan anladığım şu benim rahatsızlığım kalp kapaklarım değişti 2 tanesi şimdi yukardaki yönetmeliğe göre hesap yapalım;
Madde 4 göre durumun;
B-Ağır eforda fonksiyon kısıtlaması olan %30
Madde 5 göre durumun;
C-Romatizmal kalp hastalığı ( bir veya birkaç kapak afeti ) not: bu rahatsızlık sonunda kalp kapaklarım değişti.
Madde 6 göre durumun;
B-Kalp kapağı protezi %30 madde 6’da şu ifade yer almaktadır.Bu arızalar, yukarıda yer alan arızalara tüzüğün 7 ' nci maddesi hükümlerine göre eklenir.
Şimdi madden %30 madde 6 dan %30=%60 yapar yani buradan anladığım kalp kapağı ameliyatı olan biri Ağır eforda fonksiyon kısıtlaması var ve kapağı değişmişse %60 yapıyor yoksa yanlış mı? Yorumluyorum acaba
Ek1 liste malul sayılmayı gerektirecek listede de kalp kapağı aşağıdaki şekilde yer almaktadır.
3- OPERE KALP HASTALIKLARI:
Klinik, laboratuar, radyolojik, EKG, ekokardiyografik, anjiografik bulgularla doğrulanan hafif eforda veya dinlenme halinde fonksiyon kısıtlamasıyla birlikte olan, kalp kapağı onarımı, kalp kapağı protezi, kalıcı kalp pili, intra kardiak defibrilatör, girişimsel veya cerrahi koroner revaskülarizasyonu, perikardiektomi
Bu listelere göre kalp kapağı değişmiş bir yukartalının malulen emeklilik şartı taşıdığı açıkça ortadadır.Ayrı dün SSK’dan aldığım sözlü bilgiye göre malulen emeklilikte özürlü raporların bir öneminin olmadığı hesaplamalarının bahsettiğim listelere göre yapıldığını yani özürlülük ölçüt cetvelinin malulen emeklilikte kullanılmadığını söylediler.
Yorumlarınızı ve cevaplarınızı bekliyorum;