Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

97 sigorta girişim var. Erken emekli olmak istiyorum. Şartlarım nedir?

İlhan Kemal

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba.
Henüz yeni öğrendiğim bir konu hakkında yardım ve bilgiye ihtiyacım var. 1997
sigorta girişliyim ve 4400 gün primim var. Halen bir kamu kurumunda sözleşmeli olarak çalışıyorum.
2004-2005 yılları arasında Non Hodgkin Lenfoma tedavisi gördüm. 6 kür kemoterapi ve sonrasında radyoterapi tedavisi sonucu sağ akciğerim 2/3 oranında hasar gördü. Buna bağlı sinir ve bağışıklık sistemi deformasyonu sonucu postherpatik nevralji geçirdim ve tedavisi olmadığı için halen kalıcı zona ağrılarıyla uğraşıyorum. Buna da çok şükür az hasarla atlattık diyebilecek kadarda pozitif yaşıyorum.

Gelelim soruma... Bu rahatsızlıklar ve yapılan tedaviler sonucu meydana gelen kalıcı işlev kayıpları için erken emeklilik hkkından faydalabilecek şekilde engelli raporu alabilir miyim?
Ayrıca bunun için izlemem gereken yol hakkında da yardımcı olabilecek kimseler bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Oncelikle gecmis olsun cok anlamam ama ilk once bu hastaliginla ilgili doktorla gorus ve kac oraninda rapor alabilecegini sor belki yardimci olurlar sonrasi sirayla gelir zaten..

İlhan Kemal

Merhabalar, Rahatıslıklarınız için burda kimse size oran veremez maalesef.

İzlemeniz gereken prosedür. Çalıştığınız firmadan vasıtasız vergiler müdürlüğüne verilmek üzere ilgili makama başlıklı bir yazı. Yazının içeriği basit filanca tarihten berri firmamızda çalışmaktadır gibi.

Bu yazı ilen gittiğiniz müdürlükte vergi indirimi raporu almak istediğinizi söyliceksiniz. Size bir dilekçe doldurtup, sizi bir devlet hastanesine sevk edicekler.

Hastaneye gittiğiniz de elinizdeki sevk kağıdını Heyet kuruluna vericeksiniz. Muhtamelen siz bir randevu tarihi vericekekler. O zaman gelicen tüm polikinlikleri gezip muayne olucasınız. Rahatsızlığınız ilen hangi polikinlik ilgilenir bilmiyorum dahiliye ola bilir yada onkoloji. Durumunuzu net anlatmanız gerekmekte. Eskiden geçirdiğiniz rahatsızlıklarınızın ekpiriz raporlarını yanınızda muhakkak götürün.

Raporunuz %40 ve üzeri çıkarsa, Ankaraya maliye bakanlığını gönderilir. Bakanlığın kendi heyet kurulu raporunuzu inceler eğer %40 ve üzeri sonuç çıkarsa vergi indiriminiz onaylanır.

Çalıştığınız yere resmi bir yazı gelir. Bu yazı geldikten sonra SGK gidip vergi indirimi ilen emekli olmak istediğinizi söyleyin.

Bu yazdıklarım tamamen Vergi indirimi ilen rapor ala bilirseniz gerçekleşe bilicek bir süreç

Hastaneden %40 altında bir sonuç alırsanız yada Ankaradan onaylanmaz ise emekli olmazasınız.

Bu arada bu yazdıklarım biraz uzun süren bir süreç. Şu an başlasanız 9-10 ay sürecek bir süreç

@İlhan Kemal Arkadaşım öncelikle sakatlık oranı cetveli ni incelemenizi tavsiye ederim, sonra vergi dairesine gitmenize gerek yok bulunduğunuz ildeki size en yakın Devlet hastanesi, tıp fakültesi yada eğitim araştırma hast. den herhangi birisine gidip vergi indirimi için heyet raporu almak istediğinizi bildirin, İstanbuldaki durumu bilmiyorum ama Anadolu da muayene işlemleri 2 gün içerisinde biter 2 hafta sonra raporunuzu hastaneden alır belgeyi iş yerinize verirsiniz onlarda vergi dairesine vergi indiriminden yararlanabilmeniz için başvurur, 45 gün içindede sonuç işyerinize gelir, 40 ve üstü bir oran onaylanırsa 1997 girişli olduğunuz için 18 yıl 4080 prim günü ile emeklilik işlemlerinizi hemen başlatırsınız

Cevaplar için çok teşekkür ederim. Araştırdığım kadarıyla %40 veya üzeri raporum onaylanırsa emeklilik hakkımı kazanmışım. Ancak önce işyerime mi, direkt vergi dairesine mi, yoksa sağlık kurul raporu vermeye yetkili bir hastaneye mi gitmem gerektiği konusu çok net değil sanırım? Tabloyu incelediğimde parça parça %50-60 arası alabileceğimi öngörüyorum tabi balthazard hesaplaması hariç. Bakalım bi başlayalım sonuç ne olacak bekleyip göreceğiz anlaşılan. Bu arada 9-10 ay gibi bir süre konusunda ciddimisiniz?

Erken emeklilik mi? Malulen emeklilik mi?

Merhaba.
Benim merak ettiğim bir konu var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
1997 sigorta girişliyim 4400 gün ve 20 yılım var ve 2004-2005 yılları arasında kanser tedavisi gördüğüm için erken emeklilik hakkından faydalanmak için sağlık kurulu raporu almaya karar verdim. 3 polikliniğe muayene oldum 40-40-10 gibi yüzdelerden bahsedildi. Balthazarda göre %67 falan oluyor sanırım. Şimdi merak ettiğim şey Sigorta başladıktan sonra hastalandığım için eğer %60 ve üzeri bir sonuç gelirse beni illa ki malulen mi emekli ederler yoksa vergi indiriminden faydalanıp erken emekli olabilirmiyim?

Malulen emeklilik için çok fazla bilgiye sahip değilim. Fakat siz malulen emekli olmak istemezseniz kimse sizi zorla emekli etmez.

Vergi indirimi ilen emekli ola bilirsiniz oranınızın %60 olması birşeyi değiştirmez. Baş vururken VErgi indirimi diye başvurursanız işlemler ona göre devam eder. Malulen emeklilik derseniz ona göre.

İlhan Kemal

Malulen emeklilik birçok zorluk aşılarak ulaşılabilecek bir emeklilik türüdür.Şartları 10 yıl ve 1800 gün olduğundan, malülen emeklilik şartları oluşmuş mu oluşmamış mı tespit için çok zorlu bir süreç yürür.

Sizin durumun malulen emeklilik ile bir alakası yok.Zaten bahsettiğiniz oranlara göre malülen emeklilik şartlarını da yerine getiremiyorsunuz.Malülen emeklilikte tek bir hastalık cinsinden %60 ve üzeri engelinizin olması gerek.Sizde en yükseği %40 olan çeşitli engeller sözkonusu.

Yani içiniz rahat olsun.Malulen emeklilik olayı sizi kapsamıyor.

Emeklilik için uğraşmaya başladığınız anda herhangi bir aşamada malulen kelimesini duyarsanız direk reddedin.Bahsettiğim sebeplerden zaten olmaz ama kazayla malülen emeklilik ile ilgili bir sürece girerseniz 1 yıl kadar sürecek ve sonuçta kesin red ile sonuçlanacak biz zaman kaybı yaşar ve tekrar bugüne geri dönersiniz.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bir an panik yaptım, çok bilgi kirliliği var. "%60 üzeri rapor alma sakın malulen emekli olursun, eyvah senin oran çok çıkar vs. vs." birsürü şey söyleyen çıktı. İster istemez tedirgin oldum. Malulen emekli falan olmak istemiyorum açıkçası :)

Üst Alt