Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

97 SSK başlangıcım, 2011 memuriyet girişim ve %44 raporum ile ne zaman emekli olurum?

rexart

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Herkes merhaba,
4A hizmet başlangıcım 13.08.1997 (Uzun Vade Gün Sayısı 2869)

4C Memuriyete Giriş Tarihi 02.06.2011 (Toplam Gün Sayısı 2115)
Memuriyete devam ediyorum. (Sağlık problemlerimden dolayı 1 yıl ücretsiz izin aldım. 2018 nisan ayına kadar izinliyim)

Vergi indirimi başvurumda uyku apnesi 35 puan bel ve boyun fıtıkları 14 puan balthazard hesap sonucu 44.1 puan. (psikiyatri 4 ay sonra kontrol ederek puan eklemesi yapacağız dedi)

Benim sorum, emeklilik şartlarım ve tabi olduğum hususlar tam olarak ne şekildedir.
Arada eksik olan askerlik ve ücretsiz izinde gecen sürelerimi dışardan ödeyebilirmiyim.

Cevap yazabilen olursa sevinirim.
Saygılarımla.

@rexart

97+18 yıl süre 4 bin 400 pirimle emekli olursun

2008_sonrasi.PNG

2008 sonrası memur oldugun için yukarıdaki taploya baglısın

Son düzenleme:
Merhaba, cvp için teşekkür ederim, bu tablonun kaynağı ile ilgili bir link verebilirseniz detaylı inceleme şansım olur, zira bu bilgiyi başka hiç bir yerde bulamadım. Siz yanlış bilgi veriyorsunuz anlamında değil bu ricam yanlış anlamayın, incelemek ve teyid etmek isterim sadece.

rexart

(13.08.1997 +) 18 yıl sigortalılık süresi ve (ssk + memuriyet vs. toplamda) 4400 primle erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabileceksiniz. Yani 13.08.2015 tarihinde emekliliği hak etmiş durumdasınız. İstiyorsanız hemen 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden erken Yaşlılık emekliliği için kurumunuza başvuru yapabilirsiniz. Kurum sevki ile alacağınız %40 ve üzeri rapor sizi hemen emekli eder.

@OturanBoğa
Bülent bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Öncelikle şunu belirteyim, kurum tarafından sevk edilmedim, memurlara tanınan haktan faydalarak aldığım ücretsiz izinde olduğum ve işyerimin olduğu yer İstanbul dışında memleketim Manisa da olduğum için buradaki vergi dairesine vergi indirimi için başvuru yaptım ( bu fikri sgk da bir çalışan arkadaşım verdi ) ve %44.1 (balthazard sonucu puanım) puan verildi ve şimdi Ankaraya gitti bu puan.

Biraz karışık oldu ama, daha sonra bu vergi indirimine hak kazanan kişilerin erken emekli olabileceğini öğrendim, önce cok sevindim ( ciddi uyku apnesi ve bel boyun fıtıkları ve psikiyatrik durumlarından dolayı çalışmak çok ağır geliyor) ancak daha sonra MEMUR lar için yeter gün sayısının işçilerden daha fazla olduğuna dair yazılar okuyunca internette, oldukça moralim bozuldu.
Eklemiş olduğum resimdeki gün sayılarından bahsediyorum.

(https://www.memurlar.net/haber/128845/ozurlu-emekliliginde-son-durum.html)

6yL7bE.jpg
[/URL][/IMG]

Sizin vergi indirimiyle alakanız yok emeklilik saglamaz oturan bogayı dinleyin kurumdan sevk alacaksınız

@bütünüylefarkındayım
Peki bu almış olduğum Üniversite Hastanesinin vermiş olduğu Prof. vb. imzaladıkları rapor hiç bir işe yaramayacakmı, yapılan testleri tekrarmı yaptırmak zorundayım?

rexart

Var olan raporlar emeklilikte kullanılamaz. Yeni rapor almanız şart

Teşekkürler bilgi için, çok özel olmayacaksa, adım adım ne yapılması gerektiğini maddeler halinde yazmanız mümkünmü acaba?

Aynı durumda olanlar içinde yol gösterici olması adına burada kayıtlı dursun.
Tekrardan teşekkürler.
Saygılarımla

vergi indirimi sadece maaşına 100 tl katkısı olur başka işe yaramaz

o boga bir dilekce hazırlasın kurumuna ver 28 maaddeden emekli olacaksın malulen diye sevk alma sakın dikkat et

Örnek bir dilekçe inanılmaz yardımcı olur, teşekkür ederim hepininize :)

rexart

kafanız karışmasın bu 2008 öncesi memurlar için siz 2008 sonrası memur olmuşsun bunla alakan yok

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Anlıyorum, teşekkür ederim cevap için. Birde örnek dilekçe bulabilirsem bu dilekçe yardımı ile kurumuma başvuru yapacağım hemen. Bütün testleri de yeni yaptırmıştım boşa gidecek olması sinir bozucu, çünkü uyku apnesi için yapılan test tam bir işkence...

Özel bir dilekçeye gerek yok. "5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden Yaşlılık emekliliği işlemlerimin yapılmasını arz ederim" deseniz bile yeterlidir.

C- 01.10.2008 gününden önce işe başlamış eski Memurlarda geçiş süreci

Kanun'un geçici 4 üncü maddesi ile;

1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar
15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır

Tekrardan merhaba herkese; Henüz raporuma psikiyatri bölümünden puan eklemesi şubat ayı sonunda olacak ama, ben çalışma gün sayıma ve bu aldığım rapor ile ne zaman emekli olabileceğim konusunda farklı şeyler okuyup duyup kafam karıştığı için bu sorularımı netleştirmek ve kafamdaki sorulara cevap bulabilmek amacı ile Ankaraya "KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI" na gitmeyi düşünüyorum.

Önümüzdeki pazartesi günü nasipse gideceğim. Hayatımda ilk kez gitmiş olacağım bu arada :) Ankaraya gidip KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI' nda herhangi bir kimse ile görüşen ve bu konuda tavsiyesi olan varmı acaba?

OturanBoğa
Merhaba;
Yanlış yönlendirme ile, memur olduğum halde, emekli olabilmek için vergi indirimi almam gerektiği söylendiği için, işyerim+vergi dairesinin sevki ile gittiğim Üniversite Hastenesinden aldığım engelli raporu Ankara Maliye tarafında hiç puan düşürülmeden veya eklenmeden olduğu gibi %44 ile onaylanmış ve elime tebligat gönderildi. İşin garip olan tarafı şu, Hastaneden verilen raporda Uyku Apnesi + Bel ve boyun fıtıklarından verilen puan oranı 44 idi, ancak psikiyatri bölümü, 4 aylık izleme sonucu değerlendirme ve puan eklemesi yapılacaktır yazdığı için raporumda 4 ay sürelidir yazıyordu. Ancak Ankara maliye psikiyatrinin puan eklemesine gerek olmadan da puan yeterli olduğunu göz önünde bulundurarak raporumu süresiz onaylamış ancak bu vergi indiriminin emekliliğe başvuru yapmamda hiç bir artısı olmayacak dediniz o konuda hemfikiriz.

Şimdi, psikiyatri bölümünün takip ve izleme süresi 15 Şubat 2018 de doluyor ve puan eklenmiş hali ile bu ay sonunda elime bir rapor daha verecekler ve bende bu raporu iş yerime verip "5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden Yaşlılık emekliliği işlemlerimin yapılmasını arz ederim" şeklinde bir dilekçe vererek emeklilik talebinde bulunmayı düşünüyorum.

Bu raporu ilk isteme sebebim vergi indirimi içindi ancak süreli olan raporu incelediğimde, isteme sebebimin ne olduğuna dair rapor üzerinde herhangi bir ibare yer almıyor. Dolayısı ile psikiyatri tarafından puan eklenmiş olan raporda da böyle bir ibare olmayacak. Yani endişem şu, siz bu raporu vergi indirimi için almışsınız, bu rapor ile emeklilik başvurusu yapamazsınız deme ihtimalleri varmı sizce?

OturanBoğa

Dilekçemi yazdım, Raporun aslını ve PSG uyku testi raporumun aslını ekledim.

5510 sayılı kanun 28. maddeye istinaden raporumdaki oranın tekabül ettiği hizmet süresine göre erken emekli olmak istiyorum, gereğini arz ederim dedim.

Pazartesi işyerime gidip başvurumu yapacağım, bakalım ne kadar sürede ne cevap gelecek

(iş yerim İstanbul - Ankara Kamu görevlileri emeklilik daire Bşk. na gidecek)

Bende oluşan kanaat, 21 yıllık sigortalılık sürem, 2011 de memuriyete giriş, sonradan engelli raporu (%66) ile 28. maddeye göre 4320 gün şartı ile emekliliğime onay verecekleri yönünde. Aksi bir durum olur ve bunu mantıklı bir sebep ile açıklayamazlar ise dava açarım.

İlginiz için teşekkür ederim.

rexart

kafa karıştıran yer burası Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayıgerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan %60 ve üzeri ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. %60 ve üzeri için sigorta girişinden önce malul olup yani %60 raporu bulunup olmak şartıyla 15 yıl süre ve 3960 günle emekli olunur diyor kanun açık ve net kafa karıştıran yer ise sigorta girişinden sonra %60 raporu olanlar nasıl olacak hep bende merak etmişimdir bu konuyu

bunun hakkında ne düşünüyorsun

o boga
arkadaş 2008 sonrası memur gecici 4 maddeyle işi yok

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Evet yasadaki gecici 4 madde, 2008 den once 5434 sayili kamu gorevlileri kanununa gore sigorta girisi olanlari kapsiyor diye anliyorum bende (mesela 2003 deki askerligimi astegmen olarak yapmis olsaydim memuriyete giris yapmis olurdum, ama askerligimi 8 ay kisa donem er olarak yaptim, 2008 oncesinde memuriyette calistigim tek bir gun yok)

Diger 25. Maddedeki ise girmeden once alinmis %60 ve uzeri diye bahsedilen oran maluliyet cetveline gore alinmis oran oluyor zaten orada yazana gore, ama benim %66 oranim engel oran cetveline gore alindi, maluliyet oranlari cetveli ise farkli bir sey. Benim anladigim bu, farkli yorumu olan varsa eklerse sevinirim.

evet sizin deginiz de dogrudur..
2008 sonrası 5510 kanunda 60 ve üzeri yazmıyor 2008 önceside de yazmıyor saçma sapan kanun çıkarıyorlar

Başından beri takip edenler için yazıyorum.

SGK kamu gör emk d bşk lığından 2 sene daha çalışmam gerektiğine dair yazı geldi.
8 ay askerlik ve kullanmış olduğum 1 senelik ücretsiz izni borçlanarak 24 aylık süreyi düşürmeye çalışarak yoluma devam etmeyi düşünüyorum.

Niye acaba 2 sene daha çalışmanız gerektiğini belirten yazı geldi. 15-18 seneyi doldurmadınız mı engelli emekliliğinde? İlaveten ücretsiz izinlerin borçlanması primleri epey tutuyor.

Simdilik özlük islerinden telefonda ogrendim, detaylar bana tebligat yapildiginda belli olacak. Ama söylediklerinden anladigim şu,

5510. 28. madde de yer alan 50-59 arasi 16 yildan beri sigortali olmak ve 4320 gun sarti maddesindeki 16 sene hukmu fiilen doldurulmus olmali diye istiyorlar.

Yasada 16 sene sigortalı olmak şartı ile 4320 gun yazması anlamsız kalıyor bu durumda!

4A hizmet başlangıcım 13.08.1997 (Uzun Vade Gün Sayısı 2869)

4C Memuriyete Giriş Tarihi 02.06.2011 (Toplam Gün Sayısı 2115)

Toplam 4984 günü yeterli görmemişler.

Ali Tezel'e 350 tl ücret ödeyerek sormuştum ve önemli olan SSK baslangicidir o tarihten sonra 4320 toplam gunu ssk ve memuriyette doldurmus olmaniz yeterli demisti, ama SSK baslangici degil fiili gun sayisinin 16 sene olmasi gerekiyormus.

Bu durumda, 2008 sonrasında memur olarak tabi olduğum 28. madde ile, 2008 den önce memur olanların tabi olduğu geçici 4. madde arasında hiç bir fark yok! Bu sonuçtan bu çıkıyor.

Bence karmakarisik kanunlar, basi sonuyla celisiyor ve herkes kafasina gore yorumluyor.

Sonucta karar mercii ne derse o oluyor.

Ayrıca şunuda belirtmiş olayım, Sosyal Güvenlik Uzmanı geçinen ve sözde bu konuda nam salmış olduklarından yüksek danışmanlık ücretleri alarak size söyledikleri kesin doğru olarak değerlendirilmemeli.

Benim için kötü bir tecrübe oldu güvenmem hataymış geç anladım.

Son düzenleme:
u.uçar

28. maddeye göre söylüyor;

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320
gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler

madde bu, Ali Tezelin "en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün" kısmını aslında bana göre de mantıklı olacak şekilde yorumladı, ancak Kamu Gör. Em D. Bşk. lığı farklı yorumluyor.

Aslına bakarsanız bende artık neye ve kime inanacağımı şaşırmış durumdayım, Ali Tezele tekrar gidip sorsam, benim dediğim doğrudur mahkemey verin diyebilir belkide, ama artık inancım ve güvenin en öenmliside sabrım kalmadı. Mahkeme sonuçlanan kadar 2 sene zaten geçer bu ortamda ve şartlarda...

Niye acaba 2 sene daha çalışmanız gerektiğini belirten yazı geldi. 15-18 seneyi doldurmadınız mı engelli emekliliğinde? İlaveten ücretsiz izinlerin borçlanması primleri epey tutuyor.

5510 28. madde önceden ssk başlangıcı yada es başlangıcı olan birisini kapsamazmış. 28. madde sadece İLK KEZ 5510 cıktıktan sonra sigortalı olanları kapsıyormuş. İl SGK da aylık bağlama bölümündeki şef bu şekilde izah etti. Benim 1997 de ssk girişim olduğu için sen geçici 4. maddeye tabisin dedi.

Askerlik ve ücretsiz izin toplamı 35 bin tl civarı yapıyormuş. Oldukça yüksek malesef :-/

sizin dediginiz mantıklı degil forumda sizin gibi olan emekli olan arkadaşlar oldu %60 raporla 16 yıl 4320 tabi tutuldular 16 yıl sigortalılık süresi ssk sigortalılıgınız ilk sigorta girişiniz sayılıyor 4320 de piriminiz olcak size gelen yazıyı buraya kopyalarsanız yorum yapma şansımız olur hele bi yazı teplig edilsin ona göre yorum yaparız

sgk daki şefte bilmez ona sormayın geçici 4 maddeye tabi degilsiniz o bilmez ankara kamu emekliler bilir ancak kafanızı bulandırmayın

Üst Alt