Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

98 SGK girişim, %64 raporum ve 4400 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

umutsuz_67

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar benim sorum uzun olucak biraz 81 doğumluyum 98.yılından sigorta sicilim var.99 yılından 2011 yılına kadar bağkur ödedim yaklaşık 4400.gün pirimim var.emekli olmak için müracat ettim % 64 raporum var.bana söylenen şu oldu.sigortadan 3buçuk yıl pirim istendi.bir buçuk yıldır özel bir sektörde özürlü olarak çalışıyorum vergi indirimi istedimkaç aydır cevap alamıyorum.ben vergi indirimini hak etmiş olsam sigortada 3buçuk yılı doldurunca emekli olabilirmiyim?bunu cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

1,5 yıldır ssk lı olarak bir şirkette engelli kadrosunda çalışıyorum diyorsunuz bu 1,5 yılı 3,5 yıla tamamladığın vakit ssk şartlarına göre emekli olmayı hak edersin. Yalnız vergi indirim hakkı almalısın ki erken emeklilik hakkından faydalanabiliesin.
Vergi indirimi istedim dediniz ama vergi indirimi şirketten istenmez siz bizzat müracaat edeceksiniz.
Şimdi yapmanız gereken iş yerinizden çalışıtğınıza dair belge alın o belge ile birlikte (Elinizde yeni tarihli bir rapor var ise 2011 ve üstü) vergi indirim hakkı için müracaat ediniz. Raporunuz yok ise yetkili hastaneye sevk alınız ve yeni rapor alınız. Rapor işlemşerinden sonra iş yerinize yazı olarak bu hakkı kazanıp kazanmadığınız 30-45 gün içerisinde bildirilecek vergi indirim hakkı alır iseniz şu tabloya göre emekli olacaksınız.

2008_oncesi.PNG

emekli tablosu

slm arkadaşlar engelliler için emekli tablosu diye saçma birşeyi yeni gördüm duydum benim bildiğim engelli biri için 3600 prim ile yaş filan beklemden emekli olması benim sigorta girişim 98 yılından ben bu tabloya göre kaç yıl beklemeliyim cevap verirseniz sevinirim.ikincisi ben babamdan ölüm aylığı alıyorum 13 yıldır ve 14 yıldır prim ödüyorum bu bana emekli olmada sorun yaşatırmı?

Sigorta başlangıç tarihi ve defterdarlıktan elde edilen sakatlık indiriminin derecesi önemli. Yukarıdaki tabloya tabisiniz.

Yetim aylığı almanızın emekliliğinizle bir ilgisi yok. Ama emekli olduğunuzda Yetim aylığınız kesilecek.

Ruhsal sorunlardan dolayı malulen emekli olabilir miyim?

slm arkadaşlar ruh sağlığı bozuk olan biri malülen emekli olabilirmi ayrıca poli sekeli rahatsızlığıda var.

Ruhsal sorunlardan çok zor ama şansını bi denemesi lazım, ayrıca malulen emekli olamıyor ise vergi indirim hakkı kazanıp erken emekli olabilir.

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise, emeklilik işlemi o statüde gerçekleşir.
SSK (4a) statüsünde emeklilik için yukarıdaki tabloya tabisiniz.

Bağkur (4b) kapsamında emekli olmanın şartları da aşağıdaki gibidir:

bagkur.PNG

Not: İşgücü kaybı oranı belirlenirken, sakatlık oranı cetveli'Ne göre işgücü kaybına neden olan her durum için ayrı ayrı oran belirlenir ve sonra bunlar balthazard formülü ile toplanıp, toplam işgücü kaybı oranı bulunur. Emeklilikte bu toplam oran belirleyicidir.

Not: Raporda işin içine psikolojik değerlendirmeler girerse, olası emeklilik de 1-2 yıl sonra kontrol muayenesi olacak şekilde gerçekleştirilir. Onun için, mümkünse psikolojik değerlendirmeler bulunmayan raporla emekli olmak daha iyidir.

Üst Alt