Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

98 sigorta girişim var, Bağkurluyum. Emekli olabilir miyim?

bahayurt

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba. Kronik pankreatit hastasıyım , ilerleyen zamanda pankreasta oluşan kitle sebebi ile pankreasın yarısını ve dalağın tamamı ameliyat ile alındı.aynı zamanda tip 2 diyabet ve gut hastasıyım.Şu anda esnafım . Bir muafiyet veya bir hakkım olabilirmi. 1998 giriş sgk ve bağkur karışık 4364 gün pirimim var.Ne gibi bir yol izlemeliyim..yardımcı olursanız sevinirim

Teşekkürler cevabınız için , peki sgk kurumamı başvuracağım ilk olarak ?

Birde 5510 28 e ben uymuyorum zannedersem , çünkü yaş 47

bahayurt

Evet.
Engelli statüsünde emeklilikte yaş şartı yok. Sigortalılık süresi + prim gün sayısı + yeterli tanıya sahip rapor = Emeklilik

Merhaba, 10/01/2022 tarihindeki başvurumun bugün sonucu geldi.Hastalık listesinde belirlenen düzeyde çalışma gücümü kaybetmediğime karar verilmiş , yani ret . Oysa benim pankreasımdaki kitle sebebi ile pankreasımın 3/2 si ve dalağım alındı. Buna bağlı olarak tip 2 diyabet oldum ve insülin kullanmaktayım. Diyabete bağlı gözlerimde bozukluk oluştu. Kronik pankreatit ve kronik gut hastasıyım. Bu hastalıklarımı üniversite hastanesinden raporladım.Ancak ne raporu görebildim nede kurulun ret kararının dayanağını. Şimdi yüksek sağlık kuruluna itirazda bulundum.Benim durumumda ne yapılması lazım bilgisi olan varmı

bahayurt

Eskiden olsa emeklilik daha kolayca ve hakkaniyetle olabilecekken artık maalesef işler çok çok zorlaştı. Artık belirleyici olan tek şey SGK Hastalık Listesi'ne göre kişinin alacağı tanı. Birden fazla rahatsızlığın artık hiç bir önemi yok. Varsa yoksa bu yeni cetveldeki tanının varlığı ya da yokluğu.

Bülent bey , eğer yüksek kuruldanda ret cevabı gelirse ne önerirsiniz?çünkü üniversite hastanesinden dolaylı yollardan öğrendiğim kadarı ile
Kronik pankreatit (gastro) %25
Tip 2 diyabet (endokrin) %20
Pankreas 3/2 opere %10
Dalak opere % 10
vermişler (bu oranların içerisinde kronik gut ve göz de yok).
Ben şu an bağkurluyum ama 98 giriş sgk ve toplamda 4900 gün var. Ben iş gücü kaybından emekli olmak için sgk ya başvurmuştum , onlarda beni üniversiteye gönderdiler , polikliniklerde muayene oldum ve heyet falan görmedim. Burada işin bitti sana cevap gelir dediler. Rapor varmı yokmu , ne verdiler onu bile bilmiyorum. Acaba ; yüksek sağlık kurulundanda ret gelirse tekrardan başvururken ilk önce engel raporu alıp (üniversite hastanesinden) daha sonra bu raporla sgk ya başvurmakmı gerekiyor ? veya nasıl bir yol önerirsiniz ? Bilginiz var ise paylaşmanızı rica edeceğim .saygılarımla

bahayurt

28.09.2021 tarihinden önce başvursanı 5510 28'e göre erken emekli olabilirdinizi ama bu tarihte çıkartılan bir yönetmelik herkesin ümüğüne ot tıkadı! Artık Balthazard Formülü ile toplam oranın bulunması uygulaması yok. Artık SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı varsa var, yoksa yok. Yani yüksek sağlık kurulu da reddedecek sizin başvurunuzu.

Yapabileceğiniz tek şey son 2520 primin fazları (yani 1261'i) ssk (4a) statüsünde olana kadar sigortalı çalışan statüsünde sigortalı olmak, o arada üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu ile maliye'ye vergi indirimi için başvurmak, vergi indirim hakkı elde etmek, sonra da günü geldiğinde* sgk'Ya "benim vergi indirimim mevcut, ona istinaden erken Yaşlılık emekliliğimi gerçekleştirin" demek. 1 Ekim 2008'den önce ssk'LI olup emekliliği 4a statüsünde olacak kişilerde hala eski sakatlık oranı cetveli geçerli ve bu kişiler hala birden fazla sakatlığın/hastalığın Balthazard Formülü ile toplanması ile toplam orana göre emekli oluyor.

*
2008_oncesi.PNG

OturanBoğa Teşekkürler kardeşim cevabın için. Peki ben 1998 sgk girişliyim , daha sonra bağkurlu oldum, yeni yasa benide kapsıyormu ?

bahayurt

Daha sonra bağkurlu olmak sorun değil. Yukarıda yazdığım kural geçerlidir.

OturanBoğa Bülent bey kusurea bakmayın sizi meşgul ediyorum , kafam karıştı. Şimdi ben 1998 sgk girişli olduğum için ve 1 Ekim 2008 den önce olduğuma göre eski sakatlık oranı cetveli ve balthazard formülü geçerli öyle değilmi ?

OturanBoğa Ufukalp Değerli arkadaşlar yukardada belirttiğim üzere , Bağ-kur dan engelli emeklilik için ocak 2022 de başvurdum . Fakat iki defa red geldi . Bende dükkanımı eşime devir edip sgk statüsüne geçip 1 ay sgk lı olduktan sonra vergi indiriminden yararlanmak için vergi dairesine başvurdum.Beni hastaneye sevk ettiler ve Bağ-kurlu iken net göremediğim %56 engel raporu aldım. Bu evrakım Ankaradan süresiz vergi indirimi almam konusunda onaylandı ve vergi dairesi evraklarımı vererek sgk il müdürlüğüne yolladı:

Görüşmem neticesinde , bağkur hizmetimin daha fazla olduğunu ve beni bu statüden değerlendirerek evrakı kayseriye gönderdiler. Gelen sonuçta %56 olan raporu yükselterek ağır engel sınıfına sokarak malülen emeklilik hakkı verdiler.
Malülen emekli olunca bir yerde çalışamayacağımı söylediler , oysa ben başvuru yaparken dilekçemde iş gücü kaybından olmak istediğimi belirtmiştim. Şimdi malülen olunca hem çalışamayacak hemde ticari faaliyet gösteremiyeceğim. Mevcuttada eşimin üzerine devrettiğim dükkan var.Diğer taraftan eyt çıkınca askerliğimi saydırarak 5000 günü tamamlıyorum fakat sgk statüsünde sayılmam için 3,5sene sgklı olarak çalışmam lazım. Siz konuda tecrübe ve bilgi sahibisiniz. sizce hangi yolu izlemeliyim yardım ederseniz memnun olurum.. iyi günler dilerim

yardımınızı rica ediyorum.

bahayurt

Yani siz ssk'ya geçtiniz ve vergi indirimi ile başvuru talebiniz (sgk sizi hastaneye dahi sevk etmeden) malulen emeklilik olarak işleme kondu ve sizi ssk (4a) statüsünde malulen emekli ettiler. Öyle mi?

Evet , çünkü maliye zaten sevk etmiş ve sonucundada %56 süresiz rapor almıştım...Sgk benim bağkur hizmetimin fazla olduğunu söyleyerek Bağkur statüsünden raporum ve evraklarımı kayseriye yolladı, gelen cevap ise ağır engel olarak malüliyet.

bahayurt

4a (ssk) statüsünde mi 4b (Bağkur) statüsünde mi malulen emekli ediliyorsunuz?

Bugün sgk ya gittim bana son 1 ayımın sgk olduğu için son noktayı onlar koyacak deideler. sgk serviside bana kayseri kurulun ağır engel verdiğini , benim 28. maddeden yararlanamadığımı ve malülen emekli edeceklerini , bağkur borcumu kapatıp yanına gitmem gerektiğini söyledi.. hiç kimse net bir cevap veremedi çünkü kimse net bilmiyor işi. anlamadığım benim 2 organım alınmış buna bağlı kronik pankreatit ve tip 2 diyabet olmuşum ve süresiz rapor verilmiş. ayrıca maliyeden başvurduğumdada ankara bana süresiz vergi indirimide vermiş , şimdi malülen olunca her sene kontrol mü olacam ? sanki bana alınan organlarımı gerimi takacaklar , aklım almadı . sgk da kiminle görüştüysem değişik konuşuyorlar.

hem diyorlarki son 1 ayın sgk ora emekli edecek , hemde senin son 3,5 senede bağkurun daha fazla bu sebepten kurul sana bağkurda olan ağır engel statüsü veriş ,,, hiç bir şey anlamadım ve onlarında anladığından emin değilim bülent bey

sgk dan evrak vermediler , sadece elimde engel raporum ve engelli indiriminden süresiz yararlanabilir raporum var

bahayurt

Olmaz. Eğer sözle size bunlar söylendiyse memur arkadaşlar boş laf etmiş. Kurum sevki ile hastaneye gidip malulen emeklilikte kullanılan SGK Hastalık Listesi'ne göre rapor alınmadan kimse sizi malulen emekli edemez. Malulen emekliliğin iki şekil şartı vardır: 1- Kurum sevki ile gitmek, 2- Raporda oran olmaması

Bence ortada bir emeklilik yok şu anda. Eğer kabul edilen bir başvurunuz varsa, kurumdaki arkadaşlardan buna dair resmi evrak isteyin.

benim ilk başvurum bağkurdan ocak ayında idi , ama red geldi itiraz ettim oda red geldi.( bağkurlu iken verilen oranları göremiyoruz )
daha sonra bağkuru terk edip 1 ay sgk lı oldum . bu 1 ay içerisinde muafiyet için maliyeye başvurdum beni hastaneye sevk ettiler ve sonucunda %65 olan oranı %56 ya düşürüp süresiz onayladılar e devletimede düştü.
Tekrar maliyeye geldi rapor ve onlarda ankaraya gönderdi. gelen sonuçta süresiz engelli indiriminden yararlanır yazıyor.
Bu evrakla sgk ya gittiğimde , benim son 3,5 senemin bağkur olduğunu ve bu statüten ilerlemem gerektiğini söyleyip hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Bende elimdeki raporu gösterdim hem tarihi yeni hem de tekrar başvurursam da bunun aynısını vereceklerini söyledim. Bu raporla birlikte bana form doldurtup kayseri sağlık kuruluna göndermişler.
gelen cevapta ağır engel verildiğini bu sebepten malülen emekli olabileceğimi fakat son 1 ayın sgk olduğunu ve sgk üzerinden başvurduğum için emekliliği sgk nın yapacağını söylediler.
Bu gün gidip bir sürü memurla görüştüm , sef ile görüştüm bana bu şekilde cevaplar verdiler. Bağkurdanmı sgk danmı anlayamadım. Ne yapacağımı şaşırdım .

Bülent bey şimdi ben sgk ya gidip en son kayseriden gelen ağır engel belirten evrakımı istiyeceğim ? bu evrakı napacaksın derler mi bana ?

bahayurt

Kural 1: En son sigortalılık hangi statüde ise MALULEN EMEKLİLİK o statüde olur.

SSK (4a) statüsünde sizin raporunuzu kayseri sağlık kurulu'na gönderdiler ve onlar size "bu kişi malul durumda" mı dei? Size şunları diyen ssk mı?

"Bu evrakla sgk ya gittiğimde , benim son 3,5 senemin bağkur olduğunu ve bu statüten ilerlemem gerektiğini söyleyip hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Bende elimdeki raporu gösterdim hem tarihi yeni hem de tekrar başvurursam da bunun aynısını vereceklerini söyledim. Bu raporla birlikte bana form doldurtup kayseri sağlık kuruluna göndermişler. "

Yani "bu kişi malul" diye ssk (4a) sağlık kurulu mu? Onlar dedi ise (ki bu usulen yanlış. elinizdeki rapor sevkle acımadı ve SGK Hastalık Listesi'ne göre verilmedi ama olsun, onlar bunu dert etmiyorsa biz de etmeyelim şimdilik) o zaman yukarıda yazdığım kural gereğince malulen emekliğinizi de yapmaları gerekirdi. Yani son 2520'nin fazlası kuralı değil, son sigortalılık statüsü kuralı geçerli olmalıydı.
Siz eğer malulen emekli olmak istiyorsanız aynı yere gidip, "son sigortalılığım 4a olduğu için beni 4a statüsünde malulen emekli etmelisiniz" deyin. (SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ | Malûllük aylığı başvurusu ve istenecek belgeler MADDE 53 )

Eğer 4b 5510 28'e göre emekliliği zorlamak isterseniz, o zaman 4a için SGK'nın kayıtlarına geçen malul olduğunuzu gösteren raporu temel alıp Bağkur'a gidin ve "xxx kayıt numarası ile sgk sağlık kurulunun yapmış olduğu Ağır Engelli tespitine istinaden 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği bağlamında tahsis işlemlerimin yapılmasını arz ederim" deyin.

Böyle bir yola çıkın bakalım ne olacak... Yani, amacımız ssk'nın (yani sgk sağlık kurulunun) yaptığı %60 ve üzeri sağlık sorunu tescilini alıp 4b'ye kabul ettirmek ve onların 5510 28'e göre işlem yapmasını sağlamak.

Evet bana bunları diyen sgk ve malül diyende kurul. benim aklımı karıştıran eğer malülen emekli ederlerse hem çalıştırdığım iş yerini kapatacağım hemde başka sgk lı işte çalışamayacağım ve her senede sağlık kontrolünden geçmem lazım .. (acaba yanlışmı biliyorum) zaten sgk bana malülen emekli edeceğiz dedi.. oysa ben 28. maddeden istiyordum. bu gün bağkurdaki memur bana 28. maddeden olamazsın ağır engelli yazmışlar dedi.. dys kayıtlarının resmini yolluyorum
KAYSERİ SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SGİM SAĞLIK KURULU BÜRO İŞLEMLERİ SERVİSİ Giden Evrak Kayıtlı 30/11/2022 2:23 PM MALULİYET KARARI

SİVAS SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Gelen Evrak Kayıtlı 30/11/2022 3:56 PM MALULİYET KARARI

SİVAS SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMEKLİLİK SERVİSİ 2 (4-B) Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış 01/12/2022 8:15 AM TALEP KAPATILDI

SİVAS SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMEKLİLİK SERVİSİ 2 (4-B) Giden Evrak Kayıtlı 01/12/2022 2:16 PM MALÜLİYET KARARI

SİVAS SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ EMEKLİLİK SERVİSİ 1 (4-A) Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış 02/12/2022 8:49 AM MALULEN EMEKLİLİK

resim yükleyemedim bu şekilde kopyaladım.

Bülent bey ; %60 ın üzeri ile ağır engelli kapsamında malülen emekli oldum. Son 3,5 senede bağkur daha fazla olduğu için bağkur değerlendirdi fakat son başvurum sgk üzerinden yaptığım için e devlette 4a emeklilikte görünüyor. Başka bir konu ise , malülen emeklilikte dükkan açarsam veyada şirket ortağı olursam emekliliğe zararı olurmu , maaş kesilirmi diye defalarca sormama rağmen net bir cevap alamadım. Kimi memur olabilirsin zararı yok derken kimiside kesinlikle olmaz dedi. Araştırmalarımda ; 2008 öncesi giriş varsa malülen emekliler iş yeri açabilir yada şirket ortağı olabilir şeklinde bilgiler var . Bende en sağlamı cimerden bilgi edinme sekmesinden durumumu bildirerek cevap istedim , henüz cevap gelmedi.İlgi ve alakanıza sonsuz teşekkür ederim.

bahayurt

Bugüne kadar böyle bir şey hiç duymadım. Her adımı uygulanagelen prosedüre göre hatalı. Ama yapılmış sonuçta ve sonuç lehinize. :) Malulen emekliliğin sizin açınızdan tek dezavantajı işyerinin eşinizin üzerine olması. Ama doğrusu bu büyük bir sorun değilse ben olsam kabullenir, emekli maaşımı almaya devam ederim.

İlle de statü değiştirmek isterseniz, bence birkaç ay maaş almaya devam edini sonra bağkur'a bir dilekçe yazın ve -diğer tüm şartlar tamamsa tabii- emeklilik statünüzün 5510 25'ten 28'e dönüştürülmesini talep edin. Bakalım ne olur...

Üst Alt