bahayurt
Kural 1: En son sigortalılık hangi statüde ise MALULEN EMEKLİLİK o statüde olur.
SSK (4a) statüsünde sizin raporunuzu kayseri sağlık kurulu'na gönderdiler ve onlar size "bu kişi malul durumda" mı dei? Size şunları diyen ssk mı?
"Bu evrakla sgk ya gittiğimde , benim son 3,5 senemin bağkur olduğunu ve bu statüten ilerlemem gerektiğini söyleyip hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Bende elimdeki raporu gösterdim hem tarihi yeni hem de tekrar başvurursam da bunun aynısını vereceklerini söyledim. Bu raporla birlikte bana form doldurtup kayseri sağlık kuruluna göndermişler. "
Yani "bu kişi malul" diye ssk (4a) sağlık kurulu mu? Onlar dedi ise (ki bu usulen yanlış. elinizdeki rapor sevkle acımadı ve
SGK Hastalık Listesi'ne göre verilmedi ama olsun, onlar bunu dert etmiyorsa biz de etmeyelim şimdilik) o zaman yukarıda yazdığım kural gereğince malulen emekliğinizi de yapmaları gerekirdi. Yani son 2520'nin fazlası kuralı değil, son sigortalılık statüsü kuralı geçerli olmalıydı.
Siz eğer malulen emekli olmak istiyorsanız aynı yere gidip, "son sigortalılığım 4a olduğu için beni 4a statüsünde malulen emekli etmelisiniz" deyin. (
SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ | Malûllük aylığı başvurusu ve istenecek belgeler MADDE 53 )
Eğer 4b
5510 28'e göre emekliliği zorlamak isterseniz, o zaman 4a için SGK'nın kayıtlarına geçen malul olduğunuzu gösteren raporu temel alıp Bağkur'a gidin ve "xxx kayıt numarası ile sgk sağlık kurulunun yapmış olduğu Ağır Engelli tespitine istinaden
5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği bağlamında tahsis işlemlerimin yapılmasını arz ederim" deyin.
Böyle bir yola çıkın bakalım ne olacak... Yani, amacımız ssk'nın (yani sgk sağlık kurulunun) yaptığı %60 ve üzeri sağlık sorunu tescilini alıp 4b'ye kabul ettirmek ve onların
5510 28'e göre işlem yapmasını sağlamak.