Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

98 sigorta girişim ve %40 raporumla ne zaman emekli olabilirim?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
Oncelikle herkese hayirli ve bereketli ramazanlar
Arkadaslar benim %40 oraninda is goremez raporum var duyduguma gore emekli olabiliyormusum soruma gelince
1)bunun dogruluk payi varmi varsa ne yapmam gerekir
2) dogum tarihim 10/08/1980 ise giris tarihim 01/04/1998 is gunum ise suan icin 4654 yeterlimi emekli olmama
3) emekli olabilirsem nekadar maas baglanir acaba
Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim

erkan medeni 1) evet doğru yüzde 40 engelli raporu yeterli. 2) engelli emeklilik tablosu var ordan bakabilirsiniz. 3) emekli maaşı comdan hesap yapabilirsiniz.

engelli emeklisi olmak için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine iş yerinizin size verecek olduğu çalıştığınıza dair yazı veya şahsi başvuru dilekceniz ile 193. sayılı vergi indirimi için başvuru yapacaksınız. O başvurunuza istinaden size gelecek olan cevap olumlu ise emekli olabilirsiniz. Tabi emekli olmak için sizin şartlarınız ve kriterlerinize engelli emekli tablosundan bakıp uyuyorsa emekliliğe başvurabilirsiniz.

Dogrumu hesapladim bilmiyorum ama
Emekli Maaşınız 765,92 YTL Ek Ödeme 30,64 YTL
Toplam 796,55 YTL
emekli maasi cikiyor buna vergi indirimi dahilmidir
son olarakta engelli emeklisiiyle erken emekli aynı statümü oluyor

Ben hesaplatinca da aynısı çıkıyor bir kaç lira fark var. Doğru mu diyor yanlış mi bilmiyorum ama benim daha 4 senem var

HTC One X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Suan ben heyetten %40 oran aldim ama iki bolume daha gorunecem normal gun sayimin dolmasina 4 sene kaldi 4 seneyi doldurup oyle emekli olmak istedigimde maasta nekadar bir arttirim olur acaba

erkan medeni

%40 ve üzeri raporla defterdarlıktan 3. derece vergi indirim hakkı elde edersen ( 01/04/1998 +) 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün primle emekli olabilirsin. Yani, emeklilik süresi olarak da prim gün sayısı olarak da şartlar tamam. Vergi indirimi elde etmen yeterli. Sonra emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsin

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa bilgi icin tesekkur ederim buna gore benim hesaplamis oldugum maas orani dogrumu oluyor onu anlamadim bilgilendirirseniz sevinirim

OturanBoğa bülent abi, bu 3-4 senelik yüksek prim emeklilik şartları ve başvuru yapılmadan once mi yatması lazim yoksa 2008 10. ay dan once mi ?

Deniz şahbaz

2000'den önceki primler çok daha olumlu etki ediyor maaşa. 2000-2008 arası düşüyor, 2008'den sonraki primler hepten geberik! 2008'den sonra 3000 TL'nin üzerinde sigortalılık yapılmıyorsa, emekli maaşına olumlu katkısı olmaz. Hele süresi geldiği halde emekli olmayıp maaşı arttıracağım diye fazla prim yatırmanın hiç manası yok.

Anladım. Maalesef ben 2001 de sigotali olarak iş hayatına başladım. Ve bugünden sonra 3000 ve üzeri sigorta yatırmak ancak hayal. İsteğe bağlı yatırılan prim etki eder mi peki ? Bir iki yıl kendim yatırsam en üst seviyeden ? Çok anlamıyorum bu prim muhabbetlerinden onun için sormak istedim abi. Sağol bilgilerin için

Deniz şahbaz

İşin uzmanı değilim, ama bence 3000 TL üzerinde yatırılamayacaksa -isteğe bağlı ya da çalışan fark etmez- bir anlamı yok.

OturanBoğa Bülent abi merhaba. abi benimde kafamı karıştıran şu ben 2005 mayıs ta ssk lı oldum. son çalıştığım bu işe girmeden önce vergi indirimi çin Aksaray a gittiğimde oradaki kadın bana 15 yıl 3600 günle emekli olacağımı söyledi. ssk nın kendi sitesinde de bu çıkıyor. sizin tablo da ise 20 sene 4400 gün diyor. hangisi doğru acaba abi. bu liste belli yıldan sonrası için mi geçerli. yoksa yukarıda yazdığı gibi komple mi geçerli ? raporum yüzde 50.

OturanBoğa çok teşekkür ederim abicim. hayırlısı olsun. brüt zaten çok şükür asgari nin çok üstü. Allah ın izniyle maaş biraz daha yükselmiş olur.

OturanBoğa benim %20 endokrin %20 gogus ve %10 norolojiden raporum var ve balthazar formulune gore %42 yapiyormus buna gore emekli olma ihtimalim varmi sigorta girisim 1998 ve gun sayim 4600 bu konuda yardimci olursaniz sevinirim

erkan medeni

Vergi indirim hakkı alındığında, sigortalılık süresi ve prim günü de tamamsa, tabii ki emeklilik onaylanır.

emeklilik hakkinda

Merhaba arkadaslar kafama takilan birkac sorum var yanit bulamadigim bilgisi olan varsa ve cevaplarsa sevinirim
Benim evraklar ankaradan gelmis %42 oranla
1)sirketten cagirdilar ve teblig icin imza attim vergi indirimi olarak nekadar maasa yansiticaksiniz diye sordugumda bana biz maasa bisey yansitmayacagiz sana ssk tesvik pirimi yatiracak diye cevap verdiler boyle bisey varmi acaba tesvik pirimi nedir vergi indirimiyle ayri bir birseymidir yoksa ikiside aynimi
2) istedigim zamanmi emekli olabiliyorum yoksa hemen olmak zorundamiyim ornegin ben 2017 3. Ayinda emekli olmak istiyorum
3) bu sene olsam veya 2017 yilinda olsam herhangi bir kaybim yada kazancim olurmu
4) tesvik primi ne oluyor onu anlamadim bizim muhasebecide pek bir bilgisi yok
Assagida bir sitede bu tabloyu gordum bunlarin hangisini sirket maasima yansitmak zorunda
2gumhvr.png

Emrah bey bende oyle tahmin ediyorum ama isverenin soylemis oldugu tesvik pirimi nedir benle ne alakasi olabilirki

erkan medeni

Sorularınla ilgili madde madde bildiğim kadarıyla yanıt vereyim:

1-Şirketinizdekiler konuyu bilmiyorlar.Senin maaş sonuçta onlar tarafından hesaplanıp ödendiğine göre, maaşından yapılan kesintilerde vergi indiriminden kaynaklanan bir azalış olduğunda bunu maaşına yansıtmakta onların görevi. Yukarıdaki tablonun doğru olduğunu varsayarsak %42 sakatlık oranına sahip olduğuna yani 3.derece sakat sayıldığına göre, orada görünen 31,5 TL'yi ek olarak maaşın içinde alman gerekir.Bunu şirket verecek SSK ile bir ilgisi yok.

2-Emekli olma zamanını özellikle özel sektörde çalışıyorsan sen belirlersin.Devlet açısından ne kadar geç emekli olursan o kadar geç emekli maaşı almaya başlayacağından işlerine gelir.İşveren açısından da ne kadar geç emekli olursan birikmiş kıdemini o kadar geç alma hakkı kazanacağından onlar içinde emekliliği geciktirmen genelde bir sorun teşkil etmez.Özellikle bahsettiğin 3-5 ay sonra emekli olma durumun bence kimse tarafından garip karşılanmaz.

3-Bu konuda şöyle bir durum var.Yatan primler 3000 TL nin altındaysa her ay maaşın düşecektir.4-5 ayda ciddi bir fark oluşturmaz.Yani senin durumunda ciddi bir kaybın olmaz.Ancak bu sitede tartışılan birşey vardı.O konu nasıl etkiler bilmiyorum? 2016 yılında seyyanen yapılan 100 tl zam vardı birde çeşitli zamlar.2016'da emekli olanlar 3-4 zamdan yararlandılar diye birçok yazı okumuştum.Sen kasım/16'da emeklilik başvurusunda bulunursan 01.12.16'dan itibaren emeklilik işlemeye başlayacağından bu zamların tamamından yararlanacaksın.2017'de ( bana göre saçma.yine olması lazım ama ) eğer seyyanen 100 tl zam vs olmayacaksa bu durumda maaşın 2017 yılında belirlenmesinde bir kaybın olabilir.

4-SSK engelli işçi çalıştıranları teşvik için işverenlere kolaylık sağlamak için bazı düzenlemeler yapıyor.Ancak bunun seninle ilgisi yok.Vergi indirim belgesi alarak hak kazandığın şey yukarıda bahsettiğim gibi uygulanmalı.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar katkı yaparlarsa, yanlış bildiğimiz birşeyler düzeltilirse kimseyi yanlış yönlendirmemiş oluruz.

Tesekkur ederim zekai bey

Benim merak ettigim ben suan surekli olarak engelli statusundeyim emeklilik basvurumu yaptiktan sonra tekrar kontrol isterlermi yada kontrole cagirirlarmi @masterzek @OturanBoğa

erkan medeni

Öncelikle merhaba.

Başka bir konudaki mesajını gördüm.Günler azalmış.Emeklilik başvurusu için son düzlüğe girmişsin :) Hayırlı olsun.İnşallah süreç hızlıca sona erer.İyi haberlerini alırız.

Yukarıdaki mesajına baktım.Sorudan anladığım kadarıyla yanıt vereyim.Vergi indirimi hakkı elde ettin ve vergi indiriminde kontrol süresi yok ve o sırada elindeki ya da o süreçte aldığın rapor içinde bir sorun çıkarmadılar.Yani raporunda süresizdi.Burayı doğru anladıysam durum aşağıdaki gibi olmalı.

Bu durumda emeklilik başvurusunda ayrıca ortaya çıkacak kontrol süresi diye birşey yoktur.Vergi indiriminde ve raporunda kontrol süresi diye birşey yoksa emeklilik başvurusu sonrasında da ortaya çıkmaz. Vergi indirimi ve hastaneden rapor alma sürecinde işin içine sağlık kurulları vs giriyor.Yani hastalık incelemesi ve buna bağlı olarak kontrole gerek var mı yok mu bunun kararı veriliyor.Ancak emeklilik başvurusu sırasında işin içine devlet bürokrasisi dışında birşey girmiyor.Kurallara kanunlara göre hesaplar yapılıp emekli maaşının bağlanması aşamasında sağlık durumunun ayrıca irdelenmesi sözkonusu değil.Ellerindeki data neyse ona göre işlem yapıyorlar.
OturanBoğa gerçi daha iyi bilir diye düşünüyorum ama benim düşüncem böyle.

Şimdi icimde hicbir suphe sikinti kalmadi zekai bey gercekten super bi haber verdin suan tek bi sirun kaldi oda 34 gun beklemek :)

@erkan medeni

Yukarıdaki mesajımda olayın mantığını anlattım.Ancak sitede güncel mesajlar içinde şöyle bir konu gördüm.Altta linkini göreceksin.

Bir yanlış anlama yoksa bu mesajda görülen arkadaşa emeklilikten 1,5 yıl sonra kontrol muayenesi istenmiş? Açıkçası çok mantıksız bir durum.Yani SGK bürosundaki memurlar senin ne durumuna bakarlar ne de raporun kontrol edilmesi gereken bir rapor mu ona bakarlar. Ama fiiliyatta bu olduğuna göre demek ki çağrılma diye birşey var.O konuyu görünce intternetten biraz araştırdım.Buradan benim anladığım, bir çeşit keyfiyet var ve birileri rastgele seçim yapıp piyango kime çıkarsa kontrole gönderebiliyorlar.Yani sana verdiğim bilgi maalesef çokta net bilgi değil.SGK'dan birinin kafasına esmesi halinde kontrol muayenesine çağrılman sözkonusu olabiliyormuş?

Senin durumda şöyle bir olumlu sayılabilecek taraf var.Vergi indirim ve raporun güncel olduğundan, gözden kaçmış hileli rapor olma ihtimali çok daha az olacaktır.Kontrolün iki amacından biri iyileşme sonucu değişebilecek sakatlık oranlarının tespiti ise ( bu durumda zaten sağlık kurulunda kontrol şerhi koyarlardı ama koymamışlar ) önemli bir diğer amacı da arada hile ile alınmış eski raporları bulmaya çalışmak olmalı.Kontrole çağrılma kıstasının seni kapsama ihtimali ( özellikle vergi indirim ve raporun güncel ve bunlarda kontrol şartı olmadığından ) bence az.

Umarım böyle birşey yaşamadan emekli olur bu süreci problemsiz tamamlarsın.

Ben bir kere daha @OturanBoğa yı mesajı görebilmesi incelemesi için konuya dahil edeyim:) Yıllardır benzer konuları okuya okuya belki ek bir fikir verir.

http://www.engelliler.biz/forum/eme...enesi-istendi-doktor-cok-ustunkoru-bakti.html

masterzek

Sonradan başka vesileyle rapor alındığında sgk'nın kontrole çağırması gibi trajik bir uygulama da başladı gibi! Ama ben hala bu işlerin bu kadar çirkinleşeceğini sanmıyorum. Vergi indirim hakkı sürekli ise yeniden yeniden kontrol istenmez. Aksi çok çok istisnadır.

Üst Alt