Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%99 oranlı rapora sahip babamın malulen emeklilik süreci..?

Chakırkeyf

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
iyi akşamlar

öncelikle babam 2010 yılında bir iş kazası geçirdi yüksekten düşerek 3 yıldır bilinci kapalı ve yatalak. 1 yıldır malulen emeklilik sürecindeyiz
ankara ilk başta bizi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk etti sonra biz dilekçeyle bulunduğum şehrin üniversite hastanesine sevkimizi istedik
geçen hafta sonuç bize ulaştı ve dilekçemiz olumlu karşılanarak bizi buraya sevk ettiler yarın sabah babamı alıp istenilen test sonuçları almak için hastaneye muayeneye götürücem.

Babamın SGK prim günleri 5000 günü aşıyo ve kendisinin kaza sonucu % 99 özürlü ve sürekli raporu bulunmaktadır ve o raporu aldığımız günden bu yane pek bir ilerleme göstermedi hala bilinçsiz ve yatalak şekilde yatmaktadır.

Sormak istediğim şu bundan sonraki süreç ne şekilde işliycek bizim neler yapmamız gerekli bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Babanızı 10 yıl 1800 günle emekli ederler, malulen emeklilik için hastaneye sevk etmişler, Ankara'ya yollarlar, sgk tanıyı inceler zaten etmemesi imkansız gibi görünüyor. En az 2-3 ay kadar sabretmeniz gerekiyor...

Bu arada, iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri bağlandı mı? Yani, sürekli iş göremezlik geliri ayrıdır, malulen emeklilik ayrıdır. Siz bu iki maaş için de girişimde bulundunuz mu?

KKELEBEKK;

Konuyu açtığım günden beri herhangi bir ilerleme kaydedemedik ankaradan hala ara karar veya sonuç bekliyoruz süreç çok uzadi yakında kendisi emekli olucak bu gidişle

OturanBoğa;

Yok biz hala 6 ay devam eden tedavi sayesinde iş göremezlik parası alıyoruz sigortadan bize denilen üniversite hastanesinden gelen sonuç üzerine sizin durumunuz netleşicek zaten durumu ortada büyük ihtimalle çift maaş bağlanıcak dediler ondan sonra bizim başvurduğumuzun sizin dediğiniz konu olduğunu anladık yani kalıcı iş göremezlik maaşı için başvuru yapmışız sanırım şöyle bir durum söz konusu eğer rapor sonucu `'ın üstündeyse ekstradan malulen emeklilik için herhangi bir başvuru yapmamıza gerek kalmıycak otomatikman emekli olucağı söylendi ama süreç cok uzadı ve ben bu işleri koşturmaktan çok yoruldum çok yavaş ilerliyo süreç yeni açtığım bir konu var birde üstüne bunlar eklendikçe napıcağımı şaşırıyorum tazminat sürecide başlıycak bu arada konuyu hortlatmak gibi oldu bayağı bir geç gördüm cevapları bunun içinde kusuruma bakmayn hayırlı akşamlar iyi forumlar

Evet, her iki aylığı da hak edecek babanız. Bu olduğunda, iki aylıktan fazla olanının tamamı, az olanının yarısı ödenecek.

Sürekli iş göremezlik bağlandığında malulen emeklilik için sadece bir dilekçe veriliyor diye biliyorum. Ama oradaki memur işbilirlik edip kendisi böyle bir işlem yaparsa ne ala. Siz durumu sürüncemede bırakmayın ama. Mutlaka sorun, dilekçe gerekiyorsa da zaman kaybetmeden verin.

OturanBoğa;

konuyu tekrardan hortlatıyorum ama süreç cidden çok uzadı resmen mağdur duruma düşürülüyoruz üniversite hastanesinin sonucundan sonra ankara tekrar bir ara karar yolladı şehrin devlet hastanesine sevk edip tekrar bir heyet raporu istedi onuda yolladık 2 ay olucak aşağı yukarı herhangi bir sonuç veya cevap gelmedi. 2 yıla yakındır bu konuyla uğraşıyorum en sonunda bakanlıklara dilekçe yazıcam sırf şu muhabbetlerden kendi hayatımla ilgili kararlar bile alamıyorm @OturanBoğa herhangi bir öneriniz var mı süreç ile ilgili ?

Yapılacak şey belli aslında :)

tavsan_cildirdi.png

Şaka bir yana, bugünlerde bir gelişme olacaktır bence. SGK sitesinden evrak takibi yaptınız mı?

SGK E-Hizmet

SGK Evrak Takip

Kalıcı İş Göremezlik & Malulen Emeklilik Süreci ?

Babamın 2012 yılından beri süren kalıcı iş göremezlik ve malulen emeklilik süreci var. 14.10.2014 tarihinde en son aldığımız raporu Ankara Kocatepe SGM'ne yolladı bulunduğumuz ilin SGİM. Bu süreç içinde iş verenle mahkemelik olduk hatta ilk duruşmamız haftaya pazartesi. 14 ekimde yolladığımız raporla ilgili ankaradan bir belge geldi Tekirdağ SGİM'e. Bugün dialog haline geçtik görevli memurla bize sonuç değil rapor yüzdesi geldiğini ve bununda %100 olduğunu söyledi bundan sonra dosya müffettişler tarafından incelenip bir sonuca bağlanıcak dedi.

Bu noktayı ben pek anlamadım size bunu danışmak istiyorum ve bundan sonra ki süreç daha ne kadar uzar onu merak ediyorum ? Babamın ilk olarak kalıcı iş göremezlik ödeneği sonuçlanıcağı söylendi ondan sonra %60 üstü olduğu için dilekçeyle malulen emekliliğini istiycez dediler
bu süreç aşağı yukarı daha ne kadar sürecek herhangi bir bilgi verebilcek arkadaş konuya hakim olan bir arkadaş var mı ? Şuan babamın dosyası şu şekilde duruyor.

114.10.2014ANKARA SGİM KOCATEPE SAĞLIK SGM SAĞLIK KURULU BÜRO İŞLEMLERİ SERVİSİ-1ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
214.10.2014ANKARA SGİM KOCATEPE SAĞLIK SGM SAĞLIK KURULU BÜRO İŞLEMLERİ SERVİSİ-1ZİMMETTEN ÇIKARILDI
322.01.2015ANKARA SGİM KOCATEPE SAĞLIK SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN/GİDEN EVRAK) SERVİSİNEELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
422.01.2015ANKARA SGİM KOCATEPE SAĞLIK SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN/GİDEN EVRAK) SERVİSİNEZİMMETTEN ÇIKARILDI
522.01.2015TEKİRDAĞ SGİM SÜLEYMANPAŞA SGM GELEN EVRAK SERVİSİNETAAHHÜTLÜ GÖN. ÜZERE İŞLENDİ
623.01.2015TEKİRDAĞ SGİM SÜLEYMANPAŞA SGM GELEN EVRAK SERVİSİNEZİMMETTEN ÇIKARILDI
727.01.2015TEKİRDAĞ SGİM GELEN GİDEN EVRAK VE ARŞİV SERVİSİNEELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
827.01.2015TEKİRDAĞ SGİM GELEN GİDEN EVRAK VE ARŞİV SERVİSİNEZİMMETTEN ÇIKARILDI
927.01.2015TEKİRDAĞ SGİM KISA VADELİ SİGORTALAMA SERVİSİ INAELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
1027.01.2015TEKİRDAĞ SGİM KISA VADELİ SİGORTALAMA SERVİSİ INAZİMMETTEN ÇIKARILDI

Ankaradan rapor sonucu gelmiş %100 vermişler
SGİM'den aradılar gerekli işlemleri başlattık şuan istirahat raporunu sonlandırdık ve iş kazası olduğundan dolayı iş yerinden çıkışını alıyoruz bir form verdiler onu doldurmamızı istediler daha sonra emeklilik işlemleri başlatılıcak denildi

şimdi anlamadığım nokta bu süreçte bizde kalıcı iş göremezlikten hiç bahsedilmedi bağlandı mı bağlanmadı mı anlayamadım açıkçası çünkü daha önceki konu ve mesajlarımda da ilgilenen memurun gelicek sonuçla ilk olarak kalıcı iş göremezlik bağlanıcak daha sonra %60 üstü olursa bir dilekçe/form ile malulen emekliliğini istiyceksiniz dediler

şuan biz emekliliğini istiyoruz gerekli belgeleri tamamlayarak ama kalıcı iş göremezlik ne durumda hala anlamış değilim
bunlar aynı anda mı bağlanıcak bağlanması ne kadar sürücek hiç bilmiyorum

İş göremezlik geliri prosedürü mü yoksa emeklilik prosedürü mü başlatıldığını sgk'dan öğrenebilrisiniz ancak. Ya da size verilen evraklarda anlaşılır bir şey yazmıyor mu?

OturanBoğa

Hayırlı günler 30 Mart'ta işlemleri tamamladık hem kalıcı iş göremezlik hem malulen emeklilik işlemleri tamamlandı bağkur günleri vardı babamın onları istemişler dün dosyası gelmiş bugün uğradık sgk ya incelemeye alıcaz büyük ihtimal mayıs ayında maaşı bağlanmış olur dediler şuan sistemde göremiyoruz ne kadar bağlanıcak tam bilmiyorum hesaplamalar yapıyorum ama bağkur günleride eklendiğinden tam emin olamıyoruz aşağı yukarı ne kadar maaş bağlanıcak diye emekli-maasi.com'da hem engelliyse engel oranını soruyor babam aynı zamanda hem malül hem bakıma ihtiyacı var değerleri girince malul ve bakıma ihtiyacı vara tıklayamıyorum engel oranını girmeden maluldür ve sürekli bakıma ihtiyacı var butonuna tıklayarak bilgilerini girince ek ödeme dahil bağkur günleri eklenmeden 1327.96 TL çıkıyor maaşı kalıcı iş göremezlik hariç acaba nasıl bir hesaplama yapıcaz %99 engel oranını girince 1151 TL'ye düşüyor malulü ve bakıma ihtiyacı varı ekleyemiyorum ama o hesaplamaya yani şuan kafam karıştı :) yardımcı olabilirmisiniz bu konuda?

neden malulen emeklılıgı ıstedınızkı babanıza bırıncı dereceden vergı ındırımı ıle muracat edıp once raporunu alıp sonrasındada iş goremezlıge muracat edıp bukadar uzun olmamalıydı babanızın enson alıgı burut ucret uzerınden ornegın babanız 1500 tl burut alıyor kazada kusuru yok ıse baglanan gelır 1500 dır emeklılıkte ıse 1000 tl ıse burada iş goremezlıgıe kabul edersınız emeklılıgın yarısına alır iş goremezlıgıe maas olarak ıstersınız burada 2000 tl maas baglanmış olur idi umarım hayırlısı olur

fulya35

Babam kaza geçirdiği iş yerinde geçiçi işçiydi 15 günlük bir tadilat için gitmişti sigortası vs olmadığından dolayı işyeri onu sigortalı gösterdi brüt olarak ne gösterildi bilmiyorum ama sanırım en düşük şekilde primini yatırmışlar vergi indiriminden bağlanılcak maaş malulen emeklilikten az olur diye malulen emekliliğe yönlendirmişler bizimkileri ben o ara üniversitede olduğum için bu konulara pek dahil olamadım o yüzdn yanlış birşeyde demek istemiyorum babam %25 kusurlu bulunmuş bu arada bu durumda malulen emeklilik daha avantajlı olmaz mı ? Şimdi birde şöyle bir durum var babamın sigortası 1990-2003 yılına kadar sabit o dönemin şartlarında yüksekten yatırıldı 2003'ten sonra bir 2 yıllık bağkuru var o da 13. basamaktandı çok az bir süre bağkurdan sonra sgklı gözüktü böyle geçici işlerde malulen emeklilik daha avantajlı diye söylendiği için bu şekilde bir yol izlendi şuan yararımıza mı zararımıza mı tam olarak bilmiyorum ama en son yatan prim günlük olarak 25 küsür TL olarak gözüküyo zaten sigortayı başlattıklarından 1 hafta sonra iş kazası geçirdi süreç bu duruma geldi. Şimdi doğru bir yol mu izlenmiş yanlış mı onu ben pek anlayamadım eğerki sormak istediğiniz birşey varsa elimden geldiğince bilgi vermeye çalışırım

OturanBoğa fulya35

Bugün sgk evrak takibe iki tane daha takip dosyası girmiş birinde iş kazası ayılığı bağlandı diye bir başlık var birtaneside psd alınarak hukuk servisine gönderildi yazıyor bu ikincisi ne anlama giriyor acaba ?

çok geçmiş olsun babanız toplamda 2 yıllık 720 bagkurlu olmuş akabınde sgk ya gecmiş 90 gırışlı oldugundan dolayı 3600 gune tabı babanız ıcın vergı ındırımı ıcın kım demışse yanlış yonlendırmış malulen emeklı olması ıcın %100 uzeınden emeklı olur fakat babanız %25 kusuru varmış bu kusur maasına etkı yapıcaktır zaten ıs goremez aylıgını baglarken %25 dusuk baglanıcak gunluk 25 tel uzerınden bagkuramı kastettınız onu anlamadım babanızın ssk sı 1 bırıncı gununde kaza olmuşsa iş kazasına baglı ogunku aylık burut uzerınden maaşa baglanır iş goremezlıgı ornegın burut 1500 tl engelı %100 alıcagı iş goremezlık 1500 tl dır %25 kusur olunca 1125 tl iş goremez aylıgına hak kazanıcak babanız vergı ındırımı yada malulen emeklılıgınden dolayı eger baglanıcak gelır iş goremezlıkten yuksek cıkar ıse emeklılıgı kabul edıp iş goremezlıgın yarısına kalbul edıcek iş kazası tutanagına bılır kısı ıstenıp kusuru tekrar keif yaptırmanız olabılırdı

süreçler dogru fakat vergi indirimi yerine malulen emeklı olması ıcın yol gosterılmış o yanlış iş verenden malulıyet tazmınatı alabılırsınız %75 oranında eger itiraz etmez ısenız birde iş yerinde ozel iş yeri sıgortası varmı yokmu arastırın ferdı kaza sıgortası gıbı ozel sıgortalar yapılır bırde baban ne işle meşguuldu

@fulya35

Öncelikle çok teşekkürler. Şimdi kısaca bahsedicek olursam babam serbest olarak çelik ev & çelik çatı ve demir doğrama ustası 2005-2007 arasında dükkanı vardı kapattıktan sonra serbest olarak tekrar mesleğini devam ettirdi. İş kazası geçirdiği fabrikaya çatı tadilatı için gitmişti iş riskli olduğundan dolayı fabrika babamı geçici işçi olarak sigortalı gösterdi. Şimdi daha önceki mesajınızda bahsettiğiniz vergi indirimi muhabbetinde anladığım kadarıyla o an ki brüt maaşından mı bağlanıcaktı maaşı ? Eğer öyleyse benim anlatmak istediğim sigorta günlük primi 25 TL gözüküyo sistemde sanırım buna dair bir yönlendirme yapıldı annem ve amcama o yüzden vergi indirimine başvurmadılar nedeni ise malulen emekli olunca bağlanıcak maaşın daha yüksek olduğu söylenmiş o yüzden vergi indirimini es geçmiş bizimkiler dediğim gibi pek bir bilgim yok bu konuda ben malulen emeklilik sürecinde işlemleri devraldım.

Şimdi son paragrafınızla ilgili olarak özel sigortalar var mı yok mu o konuda bir bilgim yok biz şuan işverenle mahkemeliğiz tazminat davası açtık. Ayın 18'inde keşif var Haziran 17'de duruşma var. Sigortanın belirlediği kusur oranı %25 babam için bize ordan söylenende bağlanıcak olan iş göremezlik gelirinin %25 inin 3/1'i babanızdan kesilicek denildi ve buna dair geçmişe yönelik bize 2500 TL bir borç çıkarttılar yaklaşık 4 buçuk yıllık bir borç bu. Daha önceden kusur belli olmadığı için ve biz geçici iş göremezlik parasını tam olarak aldığımız için bunun kesintilerini yapıcaklarını söylediler.

Kalıcı iş göremezlik maaşı şuan 01.03.2015 itibari ile bağlanmıştı ve 30.04.2015'te iş kazası aylığı bağlandı diye bir bildirim var sgk evrak takipte o evrağın altında da '' PSD alınarak hukuk servisine sevkedildi '' diye farklı bir evrak daha var ben bunun ne anlama geldiğini anlayamadım.

Ayrıyetten malulen emeklilik aylığı da 1 nisan itibariyle geçerli olduğu söylenildi bize babamın bağ-kur günleri askerlik süre bilgileri vs herşeyi tamamladıklarını dosyanın ankaradan geldiğini ve büyük ihtimal mayıs ayı itibariyle onuda bağlıycaklarını söylediler ben bu işlemleri 2012'de devraldım eğer ki vergi indiriminin daha avantajlı olduğunu bilseydim ona başvururdum. Ama şimdi şöyle bir durum var biz geçici iş göremezlik parası alırken ben 6 ayı aldığım toplam paraya bölüyordum 700-750 arası bir aylık miktar çıkıyordu sormak istediğim biz vergi indirimine başvurmuş olsaydık aylık olarak 700-750 arası birşey bağlanıcaksa bu durumda malulen emeklilik daha mantıklı olmuş oluyor şuan çünkü babam %100 iş göremez kaybı %100 engel oranı ve sürekli bakıma muhtaç durumda benim hesaplamama göre emeklilik maaşı 1150-1350 TL arasında birşey çıkıyor ve kalıcı iş göremezlikte 750 olarak hesaplansa %25 kusur oranın 3/1 'ini kesmiş olsa o da kaba taslak 680 TL'ye denk gelse ve biz bunun yarısını almış olsak 340 TL eder 1150 + 340 = 1490 minimum 1350 + 340 = 1690 TL maksimum aylık gelir gelmiş olucak umarım yanlış bir yoldan gitmiyorumdur ?

Birde şöyle bir durum var şuan annem bakım parası alıyor eğer vergi indiriminden düşük maaş 750 civarı kalıcı iş göremezliktende 350 gelmiş olsa 1100 TL ederdi ve ben evden gitmiş olsam dahi annemler 2 kişi olduğundan dolayı bakım parası hiçbir şekilde kesilmemiş olucaktı sanırım bunuda yanlış hatırlamıyorsam o zaman da toplam 1890 TL aylık gelir olucaktı malulenden vazgeçip vergi indirimine mi girsek :)

OturanBoğa fulya35

Geçen gün kalıcı iş göremezlik maaşı bildirgesi geldi 1071 TL bağlanmış. Bugün sgk evrak takibi kontrol ettiğimde malulen emeklilik maaşıda bağlanmış onunda bildirgesi birkaç güne gelir sanırım.

2000 öncesi gün - 3383 bağlanma oranı %70

2000-2008/10 arası gün 2037 bağlanma oranı %60

2008-2010 arası gün 42 bağlanma oranı %40 olarak gözüküyor.

toplam gün = 5462

oda gelsın ustune detaylı konuşalım umarım hayırlısı olur

Chakırkeyf hayırlı olsun.

Her iki aylık aynı anda hak edildiğinde fazla olanın tamamı az olanın yarısı bağlanır...

@OturanBoğa @fulya35

Öncelikle teşekkür ederim bugün malulen emekli bilgileride geldi.

Bu durumda ;

2000 öncesi gün - 3383 bağlanma oranı %80

2000-2008/10 arası gün 2037 bağlanma oranı %70

2008-2010 arası gün 42 bağlanma oranı %40 olarak gözüküyor.

toplam gün = 5462

Net: 1263.50 TL malulen emeklilik maaşı bağlanmış. 1071 TL de kalıcı iş göremezlikti.

Sonuç olarak 1263.50 + 535.50 TL = 1799 TL ediyor ama ek ödemeler dahil edilmeden onların bilgisine tam olarak ulaşamadım.

Şimdi kalıcı iş göremezlik 01.03.2015 tarihinde verilmeye başlandığından dolayı ptt'ye 18.05.2015 tarihinde 2.785.72 TL yatmış olucak ancak 01.04.2015 tariginde de malulen emeklilik bağlandığından dolayı 18.06.2015 tarihinde birikmiş olan toplam miktar 3285.00 TL ancak kalıcı iş göremezlik ve malulen emeklilik bağlanma zamanı arasında 1 ay olduğundan dolayı birikmiş malulen emeklilik maaşından ( fazla olanın tamamı az olanın yarısını alıcagımızdan dolayı ) 1337.00 TL kesinti yapılıyor. Bundan dolayıda 19.06.2015 tarihinde alacağınız birikmiş toplam tutar 1947.79 + 91.31 ( birikmiş ek ödeme bu ) = 2.039.10 TL'dir. Diyor ve birikmişe ilave olarak son aylığınız ve ek ödemeniz de şubenize gönderilcektir diyor. Umarım karışık anlatmamışımdır.

Üst Alt