Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

99 SGK giriş. Böbrek yetmezliği süreci ile malulen emeklilik şartlarım nelerdir?

redkit_20

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
26.09.1979 doğumluyum. 1993 yılında böbrek yetmezliği ile tedavi görmeye başladım. 1994 yılında böbrek nakli ameliyatı geçirdim. Askere gitmedim. 01.05.1999 yılında ssk lı olarak çalışmaya başladım. 23 gün sgk lı olarak çalıştıktan sonra bu şekilde çalışamayacağımı öğrenip işten ayrıldım. İşkur a kaydımı yaptırdım ve 21.12.1999 yılında özürlü statüsünde çalışmaya başladım. 2001 yılında takılan böbrek red oldu ve tekrar diyaliz tedavisine başladım. 26.10.2000 tarihinde vergi indirimi için başvurdum. %80 raporla (1. derece) 21.03.2001 tarihinden itibaren vergi indiriminden faydalanmaya başladım. 07.03.2005 tarihinde malulen emeklilik için başvuruda bulundum. Bana gelen cvp yazısında; çalışma gücünüzün 2/3' sini kaybetmediğiniz anlaşılmış olup,
Maluliyet yönünden herhangi bir işlem yapılamayacağını, Bilgi edinilmesini rica ederiz açıklamalı evrak geldi. Altında elle yazılmış;
Rapor tarihinden 1 yıl sonra malüllük müracaatında bulunabilirsiniz.
Yaşınız kaç olursa olsun 15yıl 3600günü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Diye not düşülmüş.

2007 yılında tekrar böbrek nakli yapıldı. Mart-2011 sonu itibari ile 3689 günüm var.

Devlet daha önce ki başvurumda benim çalışma gücümün 2/3' sini kaybetmediğimi bildirmişti. Diyaliz hastaları %90 böbrek nakli olan hastalar ise %70 rapor alıyorken bu oranlar rahat şekilde bu 2/3 oranını geçiyor.

Benim 5 yıl 1800 günle emekli olan arkadaşlarım var. Ben bu konuyu detaylı araştırmasamda benim 1994 yılında rahatsızlandığım ve sigorta girişimin 1999 yılında yapıldığı için rahatsızken çalışmaya başladığım için 15yıl 3600gün istenildiğini öğrendim. Peki ben 1994 yılında henüz 15 yaşındayken eğitimim devam ediyorken sgk' lı olmamı gerektirecek bi durum yokken bana bu şekilde bi şart koşmuştu.
Ben tekrar malülen emeklilik için başvuruda bulundum. Bu başvurum nasıl sonuçlanır.
Ve devlet' in benden istediği şart' a ben herhangi bi itirazda bulunabilirmiyim.

Başvurunuz yine ret olur neden derseniz sizde araştırmışsın ama yine hatırlatalım ilk ssk girişinizde rapor oranınız %60 ve üstü olduğu için malulen emekli olamazsınız sizin bu işle uğraşmanız size zaman kaybından başka bir şey getirmez...
5 yıl 1800 gün ile emeklilik 5510 sayılı yasa çıkmadan evvel mümkündü ama şimdi 10 yıl 1800 gün ile malulen emekli olunabiliyor..
Siz 15 yıl 3600 gün ile emekli olmayı hak edersiniz...

Verdiğin bilgi için tşk ederim. Ama benim kafama takılan benim ilk sgk girişim normal olarak yapıldı. Bu bana bişi kazandırmaz mı ?
Bir ikincisi devlet benden 14 yaşında (yani rahtsızlandığım tarihten önce) sgk girişim olmuş olmasını bekliyor. Ben 14 yaşında eğitimim devam ediyorken okulu bırakıp sigortalı bi işe mi başlamalıydım böle saçmalık olurmu?

Benim tekrardan malülen emeklilik için başvuruda bulunmamın sebebi ise benimle aynı durumda olan arkadaşımın yönlendirmesi ile oldu. O sgk müdürlüğüne gitmiş ve ilk sordukları 10yıl 1800günün varmı olmuş. Bende aynı durumdayım gittim başvuruda bulundum. Günüme ve girişime baktılar olursun dediler ve rapor almak üzere hastaneye sevk ettiler.
Hastanede doktor %70 üzerinde rapor verileceği için olursun dedi.
Lütfen detaylı bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olsun

Malulen emekli olursan maaşın düşük bağlanır.eger 15 yıl ve 3600 iş günü üzerinden emekli olursan ve de eemekli dilekçesinini altına vergi indiriminden faydalanıyorum dersen normallerden fazla maaş alırsın.

Bülent hocam sizin değerli yorumlarınızı bekliyorum. Yazımı okuduysanız bende mağdurum. Yapabileceğim bişeyler yokmu
hakkımı arasam sonuç alamazmıyım.
14 yaşında rahatsızlanıyorum. Devlet beni 14 yaşından önce sigortan yok diye emekli etmiyor.
Bana bi yol gösterirmisiniz hocam

1994 yılında böbrek nakli oldum 1999 yılında ssk lı oldum diyorsunuz kurum sizin zaten böbreklerinizden rahatsız olduğunuzu biliyor siz istediğiniz kadar ben sağlam olarak işe başladım deseniz de kurumdaki 1994 yılından kalan evraklar tam tersini söylüyor..
Bence boşuna uğraşıyorsunuz zaman kaybından başka bir şey değil...

Ilker bey ilgilendiğiniz için çok tşk ediyorum.
Benim iddiam-sıkıntım benden 14 yaşında sigortalı olmamı istemeleri. Ve 1999 yılında
sgk girişim yapıldığında benim alınmış bi raporum yoktu elimde. Buradan bi açık yakalayabilirmiyim
diye düşündüm. Tekrar tşk ederim ilginiz için

Sizden kimse 14 yaşında sigortalı olmanızı istemiyor siz kafanız da bir sorun oluşturmuşsunuz ve diyorsunuz ki ben 14 yaşında nasıl sigortalı olayım,Kanun açık ve bariz bir şekilde açıklamış ilk ssklı oluş tarihin de malul olanlar malulen emekli olamaz...
Sizde ilk sigortalı oluş tarihinde malul derecede olduğunuz için malulen emekli olamazsınız boşuna emek harcamayın..

ben nerede hata yapıyorum....

Herkese Selam,

Böbrek nakli geçirdim. Şu an durumum pek ii değil. Tekrar dializ tedavisine başlayacağım yakın zamanda. 13 yıl önce sgk girişim yapıldı. 3900 günde sigorta prim günüm var. Hastayız falan deyip bişeyleri bahane etmeden diyalize girdiğim dönemlerde de hazır maaş gibi şeylerin peşinde koşmadan alnımın akıyla çalıştım. Şu an ayaklarımın şişmesi vücutta sıvı toplanması gibi şikayetlerimden dolayı çalışamaz duruma geldim. Bu kadar çalışmama karşılık devletden maaş bağlatmak bi tarafa, beni hakkım olan emekliliğimi bile kabul etmiyor devlet.
Ama; bir bakıyorum Sgk nın önünden bile geçmemiş ömrü boyunca çalışmamış bazı insanlar kendilerine nasıl yapılıyorsa maaş, bakım maaşı türünde aylık bağlattırıp forumda araç alsam, atv alsam binsem maaşım kesilirmi diye yazıyorlar inanasım gelmiyor.
Onlara diyecek sözüm yok. Herkes nasıl yapıyor nasıl bağlattırıyor bu maaşı sadece merak ediyorum.

Ortada sizin hakedilmiş bir emeklilik hakkınız yok.
Vergi indirimi almanız şartıyla, artık prim ödemeseniz de 2 yıl sonra emekli olursunuz.
Yukarda maaşım kesilir mi diye soruyorlar dediğiniz insanların da çalışmadan emekli olmakla alakaları yok,kimse de olamaz zaten.
O insanlar; ya engellerinden dolayı 2022 sayılı yasanın kendilerine sunduğu engelli aylığını ya da, başka birinin sürekli bakımına ihtiyaç duyduğu için evde bakım aylığı alan ağır engelli kardeşlerimizdir.
Size alma diyen de yok,vermem diyen de,ve bu aylıkları almak da ne ayıp ne de günah...
Buyurun siz de müracaat edin,uygun görülürse alın yiyin,afiyet olsun.
Lütfen bir hak ararken, başkalarının kazanılmış haklarını eleştirmek yerine,kendi haklılığınızı göz önüne serecek argümanlar bulmaya odaklanın.
Bu arada yazdıklarımdan da mana çıkarmayın,ben ne engelli aylığı alıyorum ne de evde bakım aylığı. 19 yıl çalışarak emekli olmuş biriyim.
Ancak çalışamayacak durumda olduğundan bu aylıkları alan kardeşlerimize bu şekilde yaklaşmanızı tasvip etmiyorum.

Kimsenin aldığı parada pulda gözüm yok. Ben adaletsizliğe isyan ediyorum. Haklı olduğumu sizde biliyorsunuz ve ne demek istediğimi de... Gerçekten çalışamayacak durumdayım ve bakmam gereken evim ve iki çocuğum var. Sgk lı olarak çalışıyorum ama nefroloji doktoru 5-10 günlük rapor bile vermedi. 1 haftadır işe gitmiyorum gidemiyorum artık. 5 yıl 10 yıl sigortalılık günü ile emekli olmuş bir çok tanıdığım var. Sizde haklısınız... Başını becer aklını kullan diyosunuz . İşte ben orada tıkanıp kalıyorum. Bu işlerin yolunu bilmiyorum. 2 sene sonra vergi indirimi ile emeklilik hakkım var bunu biliyorum. Ama; Ben bu iki seneyi çıkarabilirmiyim onu bilmiyorum. Tek istediğim bana bi şey olmadan geride kalanlara ( eşim ve çocuklarıma ) geçinebilecekleri bir aylık olsun bırakabilmek. Çok mu şey istiyorum .....

Kardeş,eleştiri dozu biraz yüksek kaçmış olabilir kusura bakma.
Durumunuz için en ufak bir çıkar yol olsa elimden geldiğince yol göstereceğim ama kanun çok net.
Malulen emekliliğin ilk şartı ilk sigortalı olunan tarihte malul derecede engel bulunmaması.
Kalan 2 yıl çalışma engelli aylığına başvur desem yetmez farkındayım,iki çocuğunuz var sizden beklentileri olan.
Allah yardımcınız olsun inşaallah.

Üst Alt