Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

99 sigorta girişi ve %43 rapor ne zaman emekli olabilirim?

VaKKo

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar...Sizlere konu başlığı ile ilgili birkaç sorum olacak,bilgisi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını istiyorum...
SGK'lı olarak ilk işe giriş tarihim; Şubat 1999
Toplam prim günü; 680
Özürlü raporu aldığım ilk tarih; 2005 yılı (%40) Resmi Gazete bildirilmiş ve raporların tekrar düzenlenmesi gerektiği için 2011 yılında hastaneye giderek raporumu tekrar aldım %4 3 (% 43 yazınca C olarak değiştiriyor :)))
Sgk'lı olarak ilk işe giriş tarihim 1999 ama ben raporumu ilk olarak 2005 yılında aldım,raporumu almadan önceki prim günü;32. 2005'te aldığım rapordan sonraki prim günü;613 ve 2011'de aldığım rapordan sonraki prim günü ise;35...
Sormak istediğim şunlar;
1-Prim hesaplaması yapılırken özürlü raporunun olup olmadığına mı bakılır yoksa çalıştığım toplam güne mi (örnek:1999da 32 günlük ssk'lı çalışmışlığım var ama o zaman özürlü raporum yoktu)
2-ilk raporu 2005'te aldım ama raporların yenilenmesi gerektiği için 2011'de tekrar aldım,bu her hangi bir sorun teşkil eder mi? 3-Malülen emekli olunabilmesi için ille de engelli kadrosunda mı çalışmak gerekiyor yoksa normal kadrolarda da çalışsak olur mu? (Ben çoğu iş yerinde normal statüde çalıştım,engelli kadrosunda toplamda 87 gün çalışmışlığım var)
3-Ve son sorum %40 veya %4 3 raporlu olanlar emekli olabilmesi için kaç gün ssk'lı olarak çalışması gerekiyor (Kimisi 6800 gün diyor,kimisi 4800!)...Bunun hesaplaması yapılırken ilk işe giriş tarihi önemliymiş sanırım.İyi güzel de şimdi ben ilk işe giriş tarihini mi düşünücem yoksa özürlü raporu aldıktan sonraki ilk işe giriş tarihi mi?
Not:prim günüm çok az olduğu için bu zamana kadar her hangi bi'vergi indirimi için vergi dairesine başvurmadım.Prim günüm dolmasına yakın başvursam olur sanırım dimi?
Bilgi veren herkese teşekkürler

1-İlk ssk girişiniz olan Şubat/1999 tarihinden itibaren hesaplama yapılacak ve Çalışma hayatındaki tüm primler hesaplanacak engelli primi,sağlam primi diye bir ayrım yok...
2-Neden etsin etmez..
3-Engelli kadrosunda çalışmak size erken emeklilik hakkı verir.Vergi indirim hakkı almadan erken emekli olamazsın ve çalışma hayatının istediğiniz evrsinde yani ister şimdi ister emekli omadan 3 ay önce vergi indirim hakkına müracaat edebilirsiniz.Önerimiz bu hakkı hemen almanızdan yana....
4-43% raporunuz ile 3.derece vergi indirim hakkı kazanır iseniz 18 yıl 4080 güne tabi olursun.Emeklilik hesabı yapar ikende gün/02/1999+18 : olarak hesaplama yapacaksınız.

Not:Bakınız 3. madde...

Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum İlker Bey.Küçük bir soru daha :)
1999+18=2017 de benim tarihim doluyor...Prim günümün 4080 olduğunu söylediniz 4080-680(prim günüm)= 3400 gün,bu da ortalama 9 yıl 4 ay gibi bir şey...O halde diyelim ki ben işe girdim ve hiç eksiksiz ssk'lı çalıştım,9 yıl 4 ay sonra emekli oluyorum anlamına mı geliyor :eek:

Aynen o anlama geliyor ama emekli olabilmeniz için vergi indirim hakkı almanız gerekli, ayrıca ssk primleriniz ne kadar yüksek yatar ise emekli maaşınızda o kadar yüksek olur..
Askerlik yapmış isen,askerlik borclanması yaparak prim gün sayısı kazanabilirsiniz..
Linkte vergi indirim müracaatı ile ilgili süreç var inceleyiniz..
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Bilgiler için çok teşekkür ederim.iyi günler,iyi çalışmalar

İlker Bey şimdi aklıma geldi de bir sorum daha olucak...Bu vergi indiriminden yararlanabilmek için iş yerinden alınacak hizmet belgesi diye yazıyor ya,benim o iş yerinde ille de engelli kadrosunda mı çalışmam gerekiyor?normal statüde çalışsam bu indirimden faydalanamıyor muyum?ve emekli olabilmem için o indirim hakkına sahip olmam gerekiyormuş ya,e ben normal çalıştığım zaman emekli olamayacak mıyım :( yani ille de engelli kadrosu mu gerekli ¿¿¿

Emre bey,
İllede engelli kadrosunda çalışıyor olman gerekmez normal statüde bile işe başlasanız, Vergi indirim hakkı kazandıktan sonra engelli kadorsuna otomatikman geçersiniz zaten.
İllada engelli kadrosu gerekli değil illada vergi indirim hakkı gerekli ama normal çalışma ile engelli çalışma arasında hiç bir fark yok ki 2 çalışma şeklindede primleriniz ssk ya ödeniyor.

tmm teşekkür ediyorum İlker Bey...Yani ne iş yaptığınızı tam olarak bilmiyorum ama,acaba tazminat ile ilgili konular hakkında bir soru yöneltsem yardımcı olabilir misiniz ki?Gerçi konu da başka bir yöne sapacak ama hazır sizi bulmuşum sorayım bari :)
Eşim aynı iş yerinde yaklaşık 5 yıldan beri çalışıyor,ama artık o kadar olumsuz şeyler oluyor ki (uzun uzun anlatmaya gerek yok) işten ayrılmak istiyor.İşten kendi isteği ile ayrılsa her hangi bi'tazminat alma hakkı olabilir mi acaba?

Tazminatlar ile ilgili fazla bilgim yok ama kendi işi bırakır ise alamaz diye biliyorum. Sorunuza bilen arkadaşlarımız cevap yazacaktır. Bekleyelim...

kalkıpta buraya bakmazlar -da- belki bilen birisi denk gelebilir :) ben 5 yıl falan olunca "acaba" dedim de

kendi ayrılırsa aynen şu şekilde alır ssk dan 3600 gün doldurduğuna daire belge alırsa tazminat alır ama ihbar alamaz

bu konuda uzlaşmaya da gerek yok takır takır alır tazminatı

dostum 3600 gün dediğin zaman bu 10 yıla tekabül ediyor.10 yıldan sonra tazminat olayını zaten biliyorum + başka hakları var mı o kadar bilmiyorum ama benim merak ettiğim 5 yıla bişey oluyor mu?

Üst Alt