Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
99 sigorta girişim var. Bağkur'luyum. Malulen emekliliğim reddedildi..?
benim 01.12.1999 tarihinden beri bagkurluyum
2013 yılında bagkura malulen emeklilik için basvurdum. rapor %59 geldiği için malulen emekli olamadim.
ancak 16 yıla tabi olduğum için kuruma gittim. kurum beni tekrar hastaneye gönderdi hastanede hastalık aynı yanı rapor tahminin yine aynısı malulen emekli olamazsın dersler engelli emekli olabilir miyim.
Evet, malulen emeklilik başvurusuna red cevabı geldikten sonra tekrar bir dilekçe ile raporunuzun bu kez 5510 sayılı yasanın 28. maddesinden işleme konulmasını talep edebilirsiniz.
Bu madde Bağkurluların erken emekliliğini düzenlemektedir.
[SIZE=2][/SIZE]Yaşlılık sigortası kapsamında çalışma gücü kaybı oranlarının tespiti
MADDE 13 – (1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen çalışma gücü kaybı tespitinde, (Mülga ibare:RG-18/3/2015-29299) (…) Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik esas alınır.
Evet ama, kişi malulen emeklilk için sigorta müdürlüğüne başvurup hastaneye sevk aldığında ve/fakat maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek işgücü kaybı bulunmadığı gerekçesiyle başvurusu reddedildiğinde, "o halde başvurumun 28. madde kapsamında işleme konmasını istiyorum" diye dilekçe yazar ve yeniden rapor istenmeksizin başvurusu işleme konur...
Sanırım burada yukarıda alıntıladığın maddeyi geçersiz kılan argüman raporun kurum sevki ile alınmış olması ve kurum kayıtlarına geçimiş olması. Demek ki rapor sgk sağlı kurulu tarafından özürlülük ölçütü yönetmeliğine göre değerlendirilip oranlandırılıyor ve işleme konuyor...
önce Genelgede bahsi geçen 28. maddenin 4. ve 5. fıkralarını alıntılayım buraya.
5510 sayılı yasanın 28. maddesinin 4. fıkrası şu şekildedir:
[SIZE=2]"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı
gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en
az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak
şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. (2)[/SIZE]
5510 sayılı yasanın 28. maddesinin 5. fıkrası ise şu şekildedir: [SIZE=2]"Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî
belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler"[/SIZE]
Maluliyet tespiti işlemleri konulu (2013/34) sayılı genelge'de yaşlılık sigortası kapsamında maluliyet tespiti işlemlerinin nasıl yapılacagı anlatılmış. Genelge linkini kopyalayamadım buraya. oldugu sayfanın linkini veriyorum:T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu
[SIZE=2]3- YAŞLILIK SİGORTASI KAPSAMINDA MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ 3.1. Kanunun 28 inci Maddesinin Dördüncü Fıkrasının Uygulanması
Kanunun 25 inci maddesi gereğince yapılan değerlendirme sonucunda, Kurum sağlık kurullarınca haklarında “çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği/vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği anlaşılmış ise de; sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte maluliyetini gerektirecek düzeyde bir hastalığı bulunduğu tespit edildiğinden söz konusu maddenin ikinci fıkrasına göre malullük aylığından yararlanamayacağı” kararı verilen sigortalıların çalışma gücü kayıp oranları % 60 ve üzerindedir.
Kanunun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen sigorta şartlarını haiz olan sigortalıların, bu maddeye göre aylık bağlanması taleplerinde aynı maddeye göre ayrıca oran tespiti istenmez.[/SIZE][SIZE=2]
3.1.2. 4/1 (b) Kapsamındaki Sigortalılar
Daha önce haklarında mülga kanun hükümlerine göre “sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte maluliyetini gerektirecek derecede hastalık bulunduğu tespit edilen” 4/1(b) kapsamındaki sigortalıların Kanunun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre aylık bağlanması talebinde bulunmaları halinde, öncelikle Kanunun 25 inci maddesine göre maluliyet değerlendirmesi yapılır.
Buna göre, “çalışma gücünün en az % 60’ını kaybettiği anlaşılan, ancak sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte maluliyetini gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunması nedeniyle malullük aylığından yararlanamayacağı” kararı verilen sigortalılar hakkında yaşlılık sigortası kapsamındaki işlemlerde, Kanunun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre oran tespiti istenilmez. [/SIZE]
bu durumda olanlara 28.maddenin 4.fıkrasına göre işlem yapıldığında ayrıca oran tespiti istenmez ve çalışma çalışma gücü kayıp oranları % 60 ve üzerinde kabul edilir.
ve asıl konumuza gelelim.
[SIZE=2]3.2. Kanunun 28 inci Maddesinin Beşinci Fıkrasına Göre Tespit İşlemleri
Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre talepte bulunan sigortalıların, aynı fıkrada belirtilen sigortalılık şartlarını haiz olmaları halinde yaşlılık aylığı bağlanmasına esas çalışma gücü kaybı oranı 30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre tespit edilir.
Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasına göre; 4/1(a) kapsamında olup 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanlardan, bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası uygulanmaz.
[/SIZE]
NOT: kırmızı renkle renklendidiğim ibare mülgadır.
daha sonra maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliğinde değişiklik yapılınca uygulamalarda sorun çıkmasın diye değişikliklerin açıklanması için ayrıca genelge yayınlanmış. ama bu genelge'deki mülga kısmı zaten ben yukarıda renklerdirdim.
ama yine de buraya da alıntı yapayım.
Çalışma Gücü Kaybı ile Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit işlemleri konulu 2015/23 sayılı Genelge şöyle diyor:
"1.4. Yaşlılık sigortasına ilişkin çalışma gücü kaybı tespiti
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesi ile Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki “30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre, 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası gereğince %40 ile %59 arasında çalışma gücü kaybı olduğu iddiası ile talepte bulunan sigortalılar hakkında talep tarihinde yürürlükte olan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde değerlendirme yapılacaktır."
son genelgenin linkini de kopyalayamadığımdan ilgili sayfanın linkini vereyim:T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu