Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

99 tarihli raporla ÖTV indiriminden yararlanabilir miyiz?

The imam

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1999yılındaalmış olduğum raporla ötv indiriminden faydalanabilirmiyiz

maalesef benim raporda 1999 yılıydı.yeni rapor aldım...

5 sene önce aldığım raporla ötv indiriminden faydalanabilir miyim.
Raporda hastalığı sürekli yazıyor

Zamanî
[FONT=sans-serif]Raporunuzda ÖTV indirimli arac alabilir ibaresi yazması zorunlu değil. Ben bu hafta araç aldım yeni. Raporum Mayıs 2004 tarihinden ve böyle bir ibare yazmıyor. Raporunuz sürekli ise hiçbir sıkıntı çıkaramazlar.

DİYE PAYLAŞMIŞ[/FONT]

The imam

arkadasım ben 1995 yılında devlet hastanesınden almış oldugum süreklidir ibaresi olan rapor ile gecen ay aldım aracımı ..

Raporun üzerinde süreklidir ibaresi var yalnız ben bu raporu işe girmek için almak için almıştım çok şükür 16 yıldır bu raporla bütün işlerimi hallettim şimdi araba ihtiyacı var bu raporla alabilmeyi umuyorum Allah'ın izniyle ayrıca burada cevap yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum

The imam

Hayır, araç alımında bu rapor işinize yaramaz:

"Madde 1.5
[...]
Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten [1.8.2002] önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez."

egemmm
Umarım daha sonra canını sıkacak bir durum ortaya çıkmaz. Bence yeni tarihli rapor alıp koy kenara.

Devlet hastanesjnden alınmış sürekli ibareli rapor neden sorun çıksın ... zaten sureklı ibaresi olan raporlarda yenıleme istenmıyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

egemmm

Başvurum sırasında benim raporumu kabul etmediler. 2016 yılı öncesi kabul edilmiyor dediler ve ben yeniden aldım.

8 Nisan 2015 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 29330
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE
UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun[SUP]1[/SUP] 19 uncu maddesinin (c) bendi hükmüne göre, özel tüketim vergisi (ÖTV) 1 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Tebliğin konusunu, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan mallara ilişkin hükümler ile bu hükümlerle ilgili olmak üzere adı geçen Kanunun uygulanmasına dair usul ve esaslara yönelik açıklamalar oluşturmaktadır.
I- MÜKELLEFİYET
[FONT='inherit']

Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.[/FONT]
[FONT='inherit']Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.[/FONT][FONT='inherit']Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın;[/FONT][FONT='inherit'] belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir. [/FONT][FONT='inherit']Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. [/FONT][FONT='inherit']Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu engelli sağlık kurulu raporunun örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, engelli sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.[/FONT][FONT='inherit']İstisnadan, Türkiye’de ikamet eden ve ikamet tezkeresine sahip yabancı ülke vatandaşları ile yurt dışında ikamet eden Türk uyruklu mavi kart sahipleri de yararlanabilir. Bunların da aranan şartları haiz olmaları ve belgeleri ibraz etmeleri gerektiği tabiidir. Ancak yurt dışından alınan ehliyet ve/veya rapora dayanılarak bu istisna uygulaması kapsamında işlem tesis edilemez. [/FONT][FONT='inherit']İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıkt

Doktorun verdiği Raporun ÖTV de engellilik durumunun aracı kullanılmasının ibarereleri olması şartıyla.Bülent beyin yazdığı gibi.

[/FONT]

OturanBoğa

Kanunla verilen hak tebliğle nasıl kısıtlanabilir, bu konuda hiç kimse bir değerlendirme yapmadan durumu peşinen kabul etmiş görünüyor. Ayrıca tebliğde 2002 yılında önceki raporların geçerli olmayacağını belirtirken eşitlik ilkeside göz ardı edilmiş. Örneğin, ablam ve ben aynı göz rahatsızlığı nedeniyle %90 engelli raporumuz var. Benim raporum 2000 yılında ablamın raporu ise 2005 yılında aynı yönetmelik çerçevesinde düzenlendi.

Tebliğler yaslarda belirtilen hakları kısıtlayıcı hüküm içeremez, sadece yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin yöntemleri belirler. Bu durumda bu tebliğe istinaden ÖTV istisnasının sınırlandırılması mümkün değildir ve gerekirse dava konusu edilmelidir.

Üst Alt