Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Abimin 3 ayda bir aldığı engelli aylığı kesildi. Neden olabilir?

Gökhan.

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum. Burası gerçekten çok bilgilendirici ve yardımsever arkadaşlarla dolu bir site.
Benim sorunum şu şekilde arkadaşlar; Abim Şizofreni hastası ve sürekli olarak böyle yani geçici değil. %80 Raporu var.
Abim 2015 yılının Haziran ayına kadar 3 ayda bir maaş alıyordu ama 2015 Haziran ayında maaşını kesmişler.
Bu durumdan dolayı sıkıntı yaşıyoruz ve ilaçlarını da alamıyoruz. Çünkü ilaçları pahalı ve daha önce yeşilkartlıydı bedava alıyorduk rahattı ama şu an maaşı ve yeşilkartını kestikleri için alamıyoruz.
Konuyla ilgili Kaymakamlıktaki Vakıfa başvurdum ve Gelir Testi yaptırmam gerektiği söylendi.
Gelir testi yaptırdım fakat dün itibariyle abimin durumu G1 çıktı. Biz evde 3 kişi yaşıyoruz; Annem-Abim ve Ben. Annemin Emekli aylığı var 900 tl civarında ve 700 tl civarında da bakım maaşı alıyor. Abim ise bakıma muhtaç çalışamıyor yani. Bende çalışmıyorum bir gelirim yok.
Anlamadığım nokta ise şu arkadaşlar; daha önce abimin maaşı hiç kesilmedi ama geçen sene ilk defa neden kesildi acaba?
Evde ekstra bir gelir yok şu anda ve son 2-3 senedir. Abimin tekrar maaş alabilmesi için ne yapmam gerekir? Raporu bitmiş olabilir diyenler oldu, tekrar Rapor alsak ve vakıfa versek maaş bağlanır mı? Daha önce sürekli aldığı ve hiç kesilmeyen maaşı neden kesilmiş olabilir? Evde gelir durumu yükselmedi hep aynı neden kesilmiştir acaba?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

kardeşim yanlış yazmıyorsam yanlışssa arkadaşlar düzeltir bakım maasşı 2022 maşına gelir kriteri olarak eklendi yada tersi yani o kısımını geçersek evde 3 kişi yaşıyorsunuz eve giren gelir senin yazmanla 900 +700:1600/3:400 2022 maaşı almak için 393 tly geçmemesi lazım kişi başına düşen gelirin rapordan dolayı olsa tahminimce bakım maaşınıda alamaz siz en iyisi 144 ü arayıp gerçek bilgiyi alın

Gökhan.

25.03.2014 tarihinde yapılan Yönetmelik değişikliğiyle evde bakım aylıkları da 2022 aylıkları gelir hesabına dahil edildi: http://www.engelliler.biz/forum/202...022-gelir-hesabina-dahil-edilecek-onemli.html daha önce evde bakım aylıkları 2022 aylıgı gelir hesabı yapılırken gelire dahil edilmiyordu.
siz evde 3 kişi yaşıyorsunuz. annenin emekli aylığı var ve evde bakım aylıgı alıyor abin için.
emekli aylıgı 900 TL
evde bakım aylıgı 888,17 TL
ikisinin toplamı = 1788,17 TL
hanede kişi başına düşen aylık geliriniz ise = 1788,17 / 3 = 596,05 TL

hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı abiniz için 2022 aylıgı almanız mümkün değil. abinin 2022 aylıgından yararlanması için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 2016 yılı için 392,49 TL altında olması şarttır.
abinin aldığı 2022 aylıgı da hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçtiği için kesilmiştir. 2015 yılı muhtaçlık sınırını geçtiğinden dolayı abinin aylıgı kesilmiştir. raporla vs alakası yok. 2015 yılı 2022 aylığı muhtaçlık sınırı için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html
abin için GSS gelir testi yaptırmışsınız. gelir testinde de evde bakım aylıgı dahil ediliyor. evde bakım aylıgı ve annenin emekli aylıgı ile birlikte ailede kişi başına düşen aylık gelir 549 tl üstünde çıktıgı için de gelir sonucu G1 çıktı. bu durumda abin 60/g GSS kapsamında saglık guvenceli olur ve aylık 65,88 TL prim öder. abinin yeşil kart dediğin 60/c 1 GSS'dan yararlanması da mümkün değil. çünkü ailede kişi başına düşen aylık geliriniz 549 TL'yi aşıyor:http://www.engelliler.biz/forum/sag...bilmek-icin-gelir-kriterleri-ocak-2016-a.html

muntada al ansar Kalem
Değerli bilgileriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Kalem Melek hanım sizin forumdaki yazılarınızı dikkatle okudum ve konuyla ilgili bi çok yazınızı inceledim, artık tam bilgiye sahip oldum, gerçekten çok teşekkür ederim. Yazılarınız sayesinde kafamdaki bi çok soru işareti gitti.
Şu an sadece şunu merak ediyorum; artık abim için her ay GSS primi ödeyeceğiz 65,88 TL ve bu durumda Abim için eczaneye ilaç parası verecekmiyiz? Yani daha önce ilaçları parasız alıyorduk, maaşı kesilmeden önce abim yeşil kartlı sayılıyordu. Bundan sonra Sigortalılar gibi mi olacak abimin durumu?
Psikiyatr doktorlar abime 4-5 kutu ilaç yazıyordu ve ücretsiz alıyorduk, bundan sonra her ilaç yazdırmamızda muayene vb.parası verecekmiyiz acaba? Bilirsiniz hasta olduğumuzda doktora gideriz ve doktor ilaç yazdığında eczaneye verdiğimiz paranın içinde muayene ücreti vb. ve ilaç ücreti olur ama tabi ilaçları indirimli alırız. Heralde abimde bu şekilde tedavilerine devam edecek diye düşünüyorum.

anne emekli olduguna göre yada eşden emekli ise ; 18 yaşindan buyuk engelli çocukların sosyal guvencesi olması gerekmiyormu ? 2022 den yararlansa idi yeşil kartlı olarak devam ederdi.2022 sınırı aşdıgı için iptal edilin ce anne yada babadan sosyal guvenceye geçemiyormu ?

gezginemlak çok teşekkür ederim çok önemli bir detayı hatırlattın:)
ayrıntılara dalmaktan unutmuşum bu ayrıntıyı. tekrardan saolasın.
Gökhan. annen emekliymiş. abin de evde bakım aylıgı alıyor. bakıma muhtaç durumda. büyük ihtimalle maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olabilir. eger maluliyet cetveli'ne göre malul sayılırsa annenin saglık güvencesinden yararlanabilir abin.
o yüzden SGK müdürlüğüne gidip abinin annenin sağlık güvencesinden yararlandırılması için başvuru yapın lütfen. başvurudan sonra sgk, abini maluliyet tespiti için yetkili bir hastaneye sevk edecek. hastaneden rapor çıkınca da hastane raporu sgk'ya gönderecek. sgk sağlık kurulu abinin malul oldugu yönünde karar verirse abin annenin sağlık güvencesinden yararlanabilecek. bu şekilde prim ödemekten kurtulacak abin.
lütfen en kısa sürede abin için SGK'ya gidip annenin sağlık güvencesinden yararlanması için başvuruda bulunun.

gezginemlak Abi önemli bi konuya değindin, teşekkür ederim. Bu konuda benimde tam bilgim yok ama araştırmam lazım.
Kalem Bilgi verdiğiniz çok iyi oldu Melek hanım, çok teşekkür ederim. Yarın o konuyla ilgili SGK'ya mutlaka müracat edeceğim.

Abiniz raporu hangi yıl aldı 2009 öncesiyse eyer kesilir nedenmi rapor formatı değişti yani güncelleme için size msj gelmiştir vakıfdan

Rapor 2009 öncesiyse eyer yeni rapor alacaksınız hastane heyetine deyin 2022 li yasan faydalanmak istiyoruz deyin drlara

furkan-) abisinin aylıgının kesilme sebebi rapor değil. kesilme sebebini yukarıda açıkladım. ayrıca 2022 aylıgı alıyorken zorunlu olmadıkça sürekli raporu olanlardan tekrar rapor istenmez.

furkan-)

Abimin 2009 ve 2010 yılları için 2 Adet Devlet Hastanesi Raporu mevcut. Erenköy Ruh ve Sinir Hast.'den Epikriz Raporunu da aldık.
Vakıftan herhangi bi yazı vb. belge gelmedi ama Vakıfa konuyu danıştığımda gelir testi yaptırmamı söylediler. Zaten maaşı biz kestik diyede vakıfta söylediler ama niye kestiklerini açıklamadılar. Sadece eve giren parayı ve çalışıp çalışmadığımı sordular.

Ama abla benim ablam 2006 da mental radarasyondan sürekli olarak rapor verildi maaş almaya devam etti ama 2013 yılında vakıfdan msj geldi aylık kesilecek güncelleme gerekiyor diye vakıfa gittim bu msj ney diye vakıf tekrar rapor almanız gerekiyor dedi elimdeki sürekli olan raporu gösterdim oda dediki 2009 da rapor formatları deyiş bu rapor geçersiz dedi biz 2006 da aldınız rapor ise evde yaşayan hane sayısı tam 11 kişiydik büyük küçük çocuk falan derken eve giren ücret şekli ise 3500 falandı.
Kalem

Abla.

furkan-)
aylık alıyorken sürekli raporu varsa rapor tarihi eski diye aylık kesilemez. ancak yeni rapor alındıgında oran % 40 altına düşerse 2022 aylıgı kesilir. vakıf sizden rapor istemiş guncelleme için tamam. ama % 40 altı yeni bir rapor olmadıkça aylık kesme hakları yok.

buradaki arkadaşın abisinin aylıgının kesilme sebebi, muhtaçlıktan çıktıgından dolayıdır.

Valla abla gerçekten anlatımın aynısı oldu bize bende şaşırdım o zamanları

Kalem Evet Melek hanım, sizin dediğiniz gibi. Çünkü vakıfta evin gelirini sordular, evin kira olup olmadığını, benim çalışıp çalışmadığımı, tarla arazi var mı diye bunları sordular. Aslında bütün bilgileri sistemden gördükleri halde tekrar soruyorlar. 2 yılda bir güncelleme yapılıyormuş bilgiler için, birde öyle br şey söylediler.

Gökhan.
mevzuat gereği her yıl sosyal inceleme yapmak zorundalar. evde bakım aylıkları da 2022 aylıgı gelir hesabına dahil edildikten sonra bir anda binlerce 2022 aylıgı alan kişinin aylıgı kesilme riski taşıdıgı için kamuoyu çakmasın diye zamana yaydılar. bu şekilde binlerce aylık kesilme işlemi kamuoyunun dikkatinden kaçırıldı. araya seçim de girince bu yönteme başvurdular. kamuoyu tepkisini hesaba katarak sosyal incelemeler agırdan alındı. zaman içinde muhtaçlık tespitleri yapılıp muhtaçlıktan çıkanların aylıkları yavaş yavaş sessizce kesildi.

Kalem
Evet önce veriyorlar sonra faiziyle geri alıyorlar. Biz bundan 2 yıl evvel Evde Bakım Maaşı nedeniyle Mahkemeye bile verildik, kurum tarafından. Verdikleri bakım maaşını faiziyle geri aldılar sağolsunlar. Sebeb ise şu; benim işe girmiş olmammış. Evdeki gelir değişikliğini hemen bildirmem gerekiyormuş. Halbuki bizim kanundan yönetmelikten haberimiz bile yoktu ama usülsüzlük yapmış durumuna düştük. Kuruma bildirim yapmamız gerektiğinden haberimiz bile yoktu. Taki malmüdürlüğünden yazı gelene kadar. Ayrıca parayı geri ödemek için kolaylık gösterilmiyor taksit vb.gibi. Bizden 10 bin küsür lira parayı Mal Müdürlüğü geri istedi yazıyla ve bizde ödeyemedik. Mahkemeye verdiler davayı da kaybettik. Masraf daha da katlandı ve daha fazla para olarak geri ödedik. Akrabalardan borç alarak ödedik.

Son düzenleme:
Gökhan.
Acaba içleri vicdanen rahatımi. Bu ne vicdansız bir fırsatçılıktir merak ediyorum.sizden faiziyle alip sizi zor durumda bırakmışlar ayrıca hiç bir uyarı yazısı bildirim yapmadan.
Devletin Sosyal bir kurumu adı üstünde sosyal kurum hiç bir uyarı yapmadan insanlari böyle madur durumda bırakmasi hangi vicdana ve Ahlak kuralina sığar anlamış değilim.yani bu kişi borç para bulamasa belkide rahatsız olmasına rağmen cezaevinde yatacak belkide durumu daha kötü olacaktı.Ne diyeyim Ey Merhamet ...Ey Vicdan...

Üst Alt