Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Abimle yaşıyorum. Evde bakım aylığı kriterlerine uygun muyum?

miyokard

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
merhaba

ben %92 engeli olan bir vatandaşım yaklaşık 920tl maaşla çalışıyorum. evde bakım ücretinden de yararlanmak istiyorum fakat şöyle bir durumum var.
annem babam sağ fakat benim ihtiyaçlarımı giderecek güçte değiller ve bu yüzden bende abim ve ailesi ile yaşıyorum annem babam dan ayrıldım
durum böyleyken anne ve babam sağken bu aylıktan yararlanabiliyormuyum a
bimin aylık geliri 1500tl ve benim de 920tl başka bir gelirimiz yok benimle birlikte abim ve ailesi toplam 5 kişi oluyoruz evde bakım aylığından yararlanma imkanım var mı anne babam sağken ve boşanmamışken yararlanamazsın demişlerdi bana bu yüzden sormak istedim ben abim ve ailesi ile yaşarken anne ve babam da başka yerde yaşarken bu aylıktan yararlanabiliyormuyum cvp verirseniz çok tşkr ederim

Yararlanabilirsin arkadaşım zaten abin kanunen bakmakla yükümlü kişilerden biri gelir durumunda tutuyor sen bulunduğun yerdeki, aile ve sosyal politikalar bakanlığına başvur gerisi onlara kalmış ama benim görüşüm bu konuya tamamen hakim biri değilim yanlış bişey söylemek istemem

bende öyle düşünmüştüm ama annen baban boşanmamışken yararlanamazsın demişlerdi o yüzden sormak istedim babamın üzerindeki ticari taksi ve evler abimle birlikte oturmamdaki şartları etkiler mi diyede merak ettim yani ben abimin yanındayım babamla hiç alakam yok bu yüzden merak ettim

18 yaşından buyukseniz babanızın geliri etkilemez. fakat abiniz ve ailesi gelir hesabına dahil edilmez. sizin geliriniz de 510,45 lira ustunde. bu durmda kişi başına düşen aylık gelir olan 510,45 lirayı aşıyorsunuz.
ancak durumunuz 2. kısımda değerlendirilirse gelir uygun çıkıyor. http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin başvurunuzu yapın, şansınızı deneyin. anne ve babanızın size bakamayacak durumda olduğundan dolayı abinizle kaldığınızı soyleyin.

şartlara uygun bulunursanız baglanır aksi takdirde baglanmaz. gelişmelerden haberdar edin lütfen.

p.tesi gerekli işlemleri başlatacağım inş sonuca göre bilgilendirme yaparım

Kalem hanım evde bakım aylığı için müracatımı geçen hafta yaptım dün yetkili bir bayan geldi çeşitli sorular sordu şuan için ben çalışmıyorum abimde işten çıkarıldı abim yengem 2 çocuğu ve ben evde 5 kişi yaşıyoruz ve gelir sadece benim 6 aydır aldığım işsizlik maaşı başka hiçbir gelir yok oturduğumuz ev abimin birde benim üzerime bir araba var hepsi bu yetkili bayan dün geldiğinde çeşitli sorular sordu geliri gideri nasıl geçindiğmizi bizde anlattık bayan giderken yengeme ziraat bankasına bir hesap açtırmasını ve açtırdığı hesabın hesap cüzdanı ve fotokopsi ile bağlı olduğumuz sosyal hizmetler binasına bu perşembe günü gelmesini söyledi sizce aylık bağlanma ihtimali yüksekmidir yoksa hesap açtırtsalar bile aylık çıkmama ihtimali olabiliyor mu birde aylık bağlanırsa banka kartı ilede çekilebiliyormu yoksa banka cüzdanı ile mi çekiliyor başka bir sorumda evde bakım aylığı bağlanırsa ardından 2022 engelli maaşına başvursa sorun olurmu engelli maaşı çıkarsa bildirim yapmam gerekirmi raporumda engel durumu %92 ağır ve sürekli olarak geçiyor engelli maaşı şuan için ne kadar bilginiz varsa şimdiden tşkrler

Hesap açtırın dedilerse bağlanır. Hayırlı olsun şimdiden. :) Ama 2 ay sonra alırsınız maaşı, çünkü 1 ay bakmış olacak bakıcınız size. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü olmalı muhattabınız artık sosyal hizmetler yok. Banka kartı ile alabilirsiniz. Evde bakım maaşı bağlandıktan sonra 2022'ye başvuracağınız da, evde bakım aylığı dahil tüm gelirlerin kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen gelir 270,23 TL'yi geçmezse bağlanır. Ve bunu Evde bakım için Aile ve sosyal pol. Bak.'na bildirmelisiniz gelir değişikliği olacağı için.

2014 yılı 1 Ocak- 31 Aralık itibariyle evde bakım aylıkları: 769, 98 T
2022 Bakıma Muhtaç Özürlü (% 70 ve üstü) Aylığı: 1.274,08 TL (1 aylık miktar: 424,69 TL)

KELEBEK hanım şuan için işsizlik maaşı alıyorum 850tl 31.05.2014 tarihinde işten çıkarıldım 31.03.2015 tarihine kadar işsizlik maaşı alacağım 10 ay sonunda kesilecek abimin ailesi ile ben toplam 5 kişi oluyoruz evde bakım aylıkları 770tl ise 850tl işsizlik maaşı =1620tl ediyor bunu hanedeki 5 kişiye bölersek=324 tl ediyor bu durumda engelli maaşına başvursam bağlanma durumu olur mu yada işsizlik maaşı kesildikten sonra mı başvurmalıyım

Kesilmesini beklemenize gerek yok geçmiyorsunuz başvurun.

miyokard işsizlik maaşı alırken 2022 aylığı baglanmaz. 10 ay işsizlik maaşı alacakmışsınız. maaşınız kesildikten sonra 2022 aylığına başvurmalısınız.

2022 aylığı baglandıktan sonra da il müdürlüğüne bunu bildirmek zorundasınız. kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa evde bakım devam eder.
ama şu şartlarda size 2022 aylığı baglanmaz.

Tşkrler Kalem hanım dün itibariyle evde bakım aylığım bağlandı işsizlik maaşım bitti gün 2022 engelli maaşına başvuracağımileriki dönemde abimde taksi şöförlüğüne başlayacak yapılacak sözleşme gereği aylık kazancı sgari ücreten ve30 gün üzerinden 17gün çalışıyor olacak yani gelir hesaplanırken asgri ücret 30 güne bölünüp 17 ile çarpıldığında 1050/30=35 tlx17 gün= 595tl civarı yapıyor birde benim evde bakım aylığını eklersek 850tl galiba yanılmıyorsam aylıklar 595+850=1445 tl bunuda ailemizdeki kişi sayısı 5 olduğu için 1445\5= 289tl yapıyor sizce 2022 engelli maaşı bu kriterlrde bağlanırmı

miyokard ablası işsizlik maaşının bittikten sonra başvuracaksın 2022 aylığına. dolayısıyla başvurun 2015 yılı içinde olacak.
2022 aylıkları miktarları ve muhtaçlık sınırı 1 Ocak 2015 itibariyle yeniden belirlenecek. yani diyeceğim şu ki 2022 aylığına başvururken yeniden hesap yaparız ve o zaman kesin konuşurum:)
bu haliyle mümkün görünüyor ama tahminle iş yapmayı sevmem. bekleyelim o zaman yeniden hesap yaparız ablası.

Bilgilendirdiğin için çok tşkr ederim Melek abla sağolasın

arkadaşlar önemli bir gelişme oldu evde bakım aylığına müracat etmiştim yetkili kişi geldi sorular sordu uygun görüp ziraat bankasına hesap açtırdı ocak ayının 15 i ile 20 si arasında bankaya bakın maaşınız yatar demişti fakat bugün aile ve sosyal politikalar dan yetkili bir bayan aradı ve bakıcım olan yengem abim ve benle görüştü sorun şu abimle yengeme sorulduğunda ilk müracatınız mı diye evt demişlerdi ki onların ik müracatıydı fakat daha önce babam mürcat etmişti yaklaşık 1,5 sene önce kriterlere uygun görülmemiş ve kabul edilmemişti bu müracattan abimle yengemin haberi olmadığından onlara sorulduğunda ilk mi diye onlarda doğal olarak ilk demişler bu gün araya kadın 2. müracatınız gözüküyor aile ve sosyal politikalara gelip dilekçe vermeniz gerekiyor dedier bugün dileke verecek abim ve yengem ben bundan sonraki yaşamımı abim ve yengemle sürdürmeye devam edicem annebabam memlekette ve benim bakımımı karşılayacak fiziki kuvvette değiller sizce bundan sonraki süreç ne olur merak ettim ne benim ne abimin nede yengemin şu için hçbir yerden geliri yok evde 5 kişiyiz sadece benim işsizlik maaşım var oda martta son bulacak kadın bundan sonraki süreçte işleleriniz ilk dosyanızdan yürüyece dedi bana telefonda iptal olma gibi bir durum söz konusu olabilir mi bilgisi olan yadımcı olursa sevinirim

sorun olmaz ablaım bu, rahat ol:)
sonuçta ikametin abinlerle ve gelir durumun da diğer şartlar da uygun bulunmuş. Fakat daha önceden bir başvuru oldugundan ve senin için bir dosya açıldıgından aynı dosya uzerinden işlemler devam edilecek.
o yuzden dilekçe verilmesi için çağrıldı abinler.
onlar dilekçesini verecek, bu başvuru ile ilgili bilgilerle önceki dosya güncellenecek. prosedürleri uygulamak için bu işlemleri yapmak zorundalar.
size gelen heyet olumlu kanaat bildirmişse heyetin kanaati doğrultusunda işlemleriniz sonuçlandırılır.

2022 aylıkları için soruyorsun galiba ablam.

bunu sosyal inceleme sonuçları belirleyecek. 1 Ocak 2015'ten itibaren muhtaçlığınız yeniden gözden geçirilecek ve muhtaçlık sınırını aştıgınız tespit edilirse heyet kararıyla 2022 aylıklarınız kesilecek. 2022 aylıkları gelir hesabına evde bakım aylıkları da dahil olunca binlerce kişinin aylığı tehlikede tabi.

evde bakım aylıklarına gelince. İl müdürlüklerinin yetkisinde bu. şartlarınız devam ettiği sürece sorun yok. ama aylık kesilmesini gerektirecek şartlar oluştugunda (belirlenen sınırı geçen bir gelir tespiti vs) kesilir tabi.

2022 aylıkları için tehlike daha büyük tabi ki. sebebi de, belirlenen muhtaçlık sınırının düşük olması ve 2022 gelir hesabına evde bakım aylıklarının da dahil edilmesidir.

Abla aynen dediğin gibi oldu abim ve yengemden dilekçe istediler dün gittiler dilekçeyi yazdılar eve gelen heyette bir bayan vardı zaten sorular sordu sonrasına giderken ziraat bankasına hesap açın fotokopisini bana getirin diye söyleyen eve gelen bayandı hesap bilgilerini sosyal politikalar müdürlüğüne götürüp verdik 1,5 ay sonra hesabınıza bakın maaşınız yatar denmişti dün sosyal politikalardan bayan arayıp dilekçe vereceksiniz ilk dosya üzerinden işlemleriniz devam edecek deyince ilk dosyam iptal oluduğundan bende yine iptal olacak diye üzüldüm aralık ayının 20 sine doğru sosyal politikalar müdürlüğüne gelin ne aşamada olduğunu sorun demişler dün abimlere dilekçe verdikten sonra heyet karara bağlayacakmış buda prosedürün bir parçası mıdır? yani ilk dosyamla da birleşmeseydi yine heyet toplanacak mıydı inş dediğin gibi oldur abla bi sorun çıkmadan neticelensin diye beklemekten başka bişey gelmiyor elimden

ablacım sen şu an abinlerle kalıyorsun ya, peki memleketin neresi, başka il miydi? sen daha önce babanlarla yaşıyordun ve başka ildeydin sonra da oradan abinlere geldin ve abinlerle yaşıyorsun ikamet adresin de abinlerle?
eger başka ilde baban başvurmuşsa bu durumda dosyan başka il müdürlüğünde var demektir.
o yüzden öncelikle bu sorumu cevapla babanlar başka ilde mi yaşıyor şu an? sen ne zaman abinlere taşındın ve ikametini aldırdın?
bu sorumu cevapla öyle devam edelim.

abla şuan ikametim abimlerin oturduğu evde istabul bahçelievlerde şimdiki başvurumu da abimlerdeki ikamatimden yaptık babamla annemde ist bahçelievlerde aynı sokakta evleri var ilk başvuruyu ist bahçelievlerden yaptık 1,5 sene önce yaklaşık 8 aydır annem ve babamın ikameti memleketteki evimizde karabükte yani anne ve babam fiziki olarak yeterli güce sahip olmadığından beni abimin yanına yerleştirdiler yaklaşık 15 gün önce ikametimi karabükten ist a abimlerin dairesine aldırdım babamla annem yazın memlekete gidiyorlardı kışın buraya geliyorlardı şimdi ben abimlere kaldığımdan hep memleketteler onların ikamati karabükte benimki ist da abimlerde ilk başvurumuzda hepmizin ikameti ist da idi özetle 1,5 yıl öncei başvurumuzda da ikametimiz ist da idi şimdi abimler ve benimki burda babamların krabükte

valla ablacım yazdıkların o kadar karışık ki heyet dosyanı birleştirirken baya kıvranacak:) haklılar yani. ama bunlar sorun olmaz.
ikametini 15 gün önce sen abinlere aldırdın. peki evde bakım aylığı için başvurdugunuzda ikametin halen karabük'te miydi?:)

bunları soruyorum ki sonunda cevabımdan sen de rahatlayacaksın:)

Abla seni de yorduğum için çok özür dilerim :D abla çok daha sade bir dille karıştırmadan baştan sona sırayla anlatayım 1.si babamın ve abimin istanbulda aynı sokakta evleri var birde memlekette karabükte dededen kalma bir evimiz var yazın sıcaklarda ben babamla oraya gidiyordum resmi işler olursa ikametimizi memlekete alıyor sonra istanbulda resmi bir iş oluşa ist a alıyorduk 2.si evde bakım aylığına ilk başvurumuzu babam yaptı geçen sene başvuru yaptığımızda ikametimiz istanbulda babamın evinde idi geçen gün abimleri dilekçe için çağırdıklarında ilk dosyayı görmüş abim gelir kriterinden iptal olduğunu öğrenmişler 3.sü 1 ay önce babam bel fıtığı oldu ve ellerinde de sinir sıkışması başladı fiziki olarak bakımımı karşılayamaz oldu anneminde gücü yetmiyor abimle konuştuk ve ben abimin yanına yerleştim 15 gün önce ikametimi istabula abimlerin yanına aldırdım annem ile babamın ikameti memlekette kaldı 4.sü yaklaşık 1 hafta önce bakım aylığı için abim ve yengem başvuru yaptı başvuru yaptıklarında ben ikametim itanbula onların evindeydi yani ilk başvurumuda istanbuldan babamın evindeyken 2.bşvuumuda yine istanbuldayken fakat abmin yanına ikamet edere yaptım anne babam şuan memlekette ben abimle yaşamaya devam ediyorum başvuruda çıkan tek problem abimlere sorulduğunda ilk başvurumu diye evt demişler babamın başvurusundan bilgiler olmadığı için durum özetle böyle abla her iki başvumda istabulan yani birsi babamın yanındayken şimdiki abimin yanından eve gelen bayan olumlu rapor verdi ki hesap açtırmışlardı işte ilk değilde 2.olduğu ortaya çıkınca ilk dosya ile birleştirilecek dediler bana ama abmleri dilkçeye çağırmışlardı dilekçe yazdırmamışlar form gibi bişey doldurtmuşlar heyet karar verecek demişler aralık ayının 20si gibi soya politikalara gelin neticeyi bi öğrenin demişler artık sonuç ne olur bilmiyoruz inş olumlu sonuçlanır ki çok ihtyacımız var

rahat ol, yorulmuyorum ablam:) yorgun olursam cevap bile vermem zaten:)

ayrıntıları soruyorum ki benim de ayrıntıları bildiğimi anla ve verdiğim cevabı her ayrıntıyı düşünerek cevap verdiğimi bil:)

ablacım şu abinlerlesin ve heyet geldiğinde gelir açısından sorun bulmadı.
fakat daha önce başvurun oldugu goruldu ve üstelik ilk başvurun da gelir yüzünden reddedilmiş.

şimdi ilk dosya üzerinden işlemlerin yapılacak. Abin ve yengen dilekçe verecek boylece dosya birleştirilecek.
fakat ilk dosyanda gelir yuzunden red olması kafalarını karıştırmıştır. ne yapabilirler bundan sonra soyleyim:
ikametin abinlerle peki abinlerle yaşıyor musun? evet abinlerle yaşıyorsun. e gelir durumun da uygun. heyet de mecburen olumlu karar verecek.
tekrar heyet kararının sebebi onceki başvurun gelir yüzünden reddedilince ikamet değiştirip bu işi bu şekilde mi çözmeye çalıştı diye tereddüt yaşamalarına sebep olmuştur.
yani abinlerle ikamet edip babanlarla yaşamaya mı devam ediyorsun? yeni ikamet değişikliği yapman da kafalarını karıştıracaktır. ama bunu tespit ederler. yine de istersen burada anlattıklarını il müdürlüğüne de anlatın. gerçi abinler gittiğinde anlatmıştır. anlattıysa sorun asla çıkmaz.
aslında anlatmasalar da sorun çıkmaz.
1. abinlerde ikamet adresin.
2. abinlerle yaşıyorsun.
3. gelirin de uygun:)
mevzuat açısından bunlara bakmak zorundalar.
ama tavsiye istersen benden, abinler gidip il müdürlüğüne "bu adres değişikliği meselesini, artık annenin sana bakamayacak durumda olmasını, sık sık babanların memlekete gittiğini halen orada oldugunu, artık senin abinlerle yaşayacagını ve bir yere gitme durumunda zaten il müdürlüğüne soylenileceğini" anlatsınlar:) anlatmadılarsa eger.

Şu an yeni yönetmelik de yayınlanmadığı için yanlış işlem yapmasınlar diye bu tavsiyede bulunuyorum. yoksa mevzuata uygun hareket ettiklerinde asla sorun çıkmaz:)

evt abla aynen senin yazdıkların gibi olay ben şuan abimlerdeyim ve ikametim abimlerde annem ve babam memlekette ikametleride orda peki abla her şey olumlu sonuçlanırsa ben maaş almaya başlarsam ve bu arada ist dışına çıkmam gerektiğinde her çıkışımı bildirmem gerekiyor sanırım bildirmeden gidip dönme durumu olursa ne gibi sakıncaları oluyor

veya bunun belli bir süresi varmı yani örneğin şu kadar gün ist dışına çıkacaksan bildirmen gerekiyor gibi

bakıma muhtaç engelli bakıcısıyla tatile gittiğinde kaç gün süreyle gittiğini ve nereye gittiğini il müdürlüğüne bildirmek zorunda.
bakıcısız gidecekse kesinlikle bildirilmek zorunda. il müdürlüğünden bu konuda ayrıntılı bilgileri öğrenin.
evde bakım ücreti bakıcıya 7 gün 24 saatlik bakım hizmetini sunması karşılıgı ödeniyor. bakım hizmetinin aksatılmadan yürütüldüğünün takipi açısından bu bildirimler şart.
bakıcıyı bırakıp sen babanlara gittin orda kaldın bunlar olmaz. il müdürlüğüne bildirirsiniz onlar da ona göre degerlendirme yapar.
izin derken sadece bildirim olarak al bunu. yoksa bakıcınla istediğin yere gidebilirsin sadece il müdürlüğüne bunu bildireceksin. bakıcısız gideceksen de bildireceksin.
hele aylıgın baglansın sonra ayrıntılı şekilde dikkat etmen gerekenleri yazarım.

inş abla bakalım dediğin gibi bakalım sorunsuz bir şekilde aylık bağlanma olayı gerçekleşirse ondan sonraki süreçleri değerlendiririz yardımların için çok tşkr ederim abla sağolasın :D

Üst Alt