Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ablam adına engelli aracı almak istiyoruz. Araçta ablamın bulunması zorunlu mu?

tuskilidi

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
İyi günler

siteniz çok güzel severek takip ediyoruz yardımlarınıza teşekkürler

şimdi benim bir sorum olacak. Bedensel engelli bir ablam var (rapor %99). Doğal olarak günlük hayattaki işlerinde çok sıkıntı çekiyor. Bizde ötv yasasını duyduk ve bu yasadan yararlanarak bir araba alacağız.

şimdi arabayı kardeşi olarak ben kullanacağım.

Sorum şu araç ablamın adına kayıtlı olacak ve engelli plakalı olacakmış. Genellikle onun işleri için kullanacağız ama malumdur her zaman kendisi araçta olamaz. Bu arabayı ben normal trafikte tek başıma kullanırken bir polis çevirse bana sorun çıkarır mı? İllaki ablamın içinde olmasımı lazım?

noterden taahhütname alınıyor diye biliyorum aracı 1. dereece yakını kullanabilir diye.
aracı al illa ablan yanında olacak diye kural yok.

arkadaşım araba onun üzerine olursa h sınıfı ehliyeti de varsa o arabayı onun kullanması için alıyorsanız tertibat taktırcaksınız ve sahibinden başkası kullanamaz. zaten ruhsatta yazacak sahibinden başkası kullanamaz özürlü aracıdır diye.
ancak ablanın kullanma gücü yoksa kolları falan tutmuyorsa yada ehliyet alamıyorsa arabayı onun üzerine alcaksınız ötvden muaf olarak ablan yasal olarak kullanamaz ruhsattada sahibi kullanamaz diye yazacak.
arabayı 1. Derece akrabası ehliyeti olan kişi kullanacak. polis trafik çevirmesi yapsa arabayı o kullanması gerekiyorken başkası kullanırsa cezai işlem uygular sen derdini anlatamazsın istediğin kadar ablamın işini yapıyorum de dinlemezler.
benimde aynı şekilde arabam var kimseye vermiyorum arabayı trafik başkası kullanırken yakalasa olan bana olacak.

şimdi bugün gittim bir galeriye

son yasa şöyle imiş ruhsat engelli ruhsatı ama arkasına 3. dereceye kadar akrabası kullanabilir diye yazıyormuş.

Oradaki satış elemanı şöyle birşey söyledi eğer ters bir polis denk gelirse tek araba kullanırken biraz sıkıntı yaratabilir sana belki dedi. Bende tam yasal hakkımı bileyim istiyorum ona göre davranayım diye emin olmak istiyorum
kesin bu olay böylemidir ben kullandığım sürece bir sorun çıkmaz mı ?

şanssız 35li;
hocam rapor 90 üzeri kendisinin kullanması imkansız alırsam ben kullanacağım ruhsatta sahibi kullanamaz yakını kullanır yazacak o zaman herhalde.

Bu durumu soruyorum ben

ben 3 kişi tanıyorum çocukları özürlü babaları kullanıyor.

Evet aynen o şekilde yazacak sahibi kullanamaz diye.soyismi aynı olan 3. Dereceye kadar akrabası kullanabilir

sayın Bülent bey bilgilendirdiğiniz için çok çok teşekkür ederim. Sayenizde tam yasal hakkımızı öğrenmiş olduk böyle bir durumla karşılaşırsak hakkımızı arayabiliriz çok bilmiş bir polis çıkarsa gereksiz tartışmalarda bir dayanağımız olur

Tescil belgesinde zaten 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımları kullanabilir yazacak ve siz de kardeşi olarak kullanmaya yetkili olacaksınız.
Araç sahibi engelli araçta olacak şeklinde kesinlikle bir kural yok.

Merhabalar ılk oncelıkle toplumu bılınclendırmek adına yaptıgınız uygulamayı ve sızlerı takdır ve tebrık edıyorum .Forumlarda edınemedıgım bılgı hakkında sızlerden yardım alabılır mıyım.
Konu su sekılde; %90 uzerınde ozuru olan kardesım otv ındırımınden yararlanarak arac almak ıstıyoruz. fakat su ıkı konu ve soylentıler kafamı ıyıce karıstırdı netlestırebılır mıyız:
Ilkı bu arac alındıgında yetkılendırılen sadece bır kısımı kullanabılıyor. benım duydugum ruhsata soyadı tutan 3 kısı yazılıyor bunlar kullanabılıyor. Bu doğru mu?
Ikıncı konu kardesım olmadan arabayı kullanabılıyor muyuz? cunku benım duydugum eger ozurlu aracta yoksa trafık tesbıt ederse cıddı bır ceza uygulanıyormus.

Teşekkürler eder ıyı gunler dılerım.

Dostca sorduklarının cevabı zaten yukarıda.
Benim duyduğum,benim bildiğim gibi kelimelerle başlayarak gösterdiğin inanmama durumuna malesef birşey yapamıyoruz.

Kardeş bu konunun tek yanıtı şudur
1- %89 ve aşağı raporu olan ve H sınıfı ehlıyetı olan kişi eğer şartları uyuyor ve özel tertıbatlı araç kullanması uygundur raporu ıle araç alır ıse o aracı sahıbınden baskası kullanamaz
2-%90 ve uzerı raporu olan ve hıcbır sekılde zaten arac kullanabılır raporu alamayacak kısı adına alınan bır aracı (2000 motor ve uzerı daha yararlı olur ozellıkle gucunuz yetıyorsa mınubus veya jeep) 3. dereceye yakını (bulent kardesımın verdıgı lınkte kımler kullanabılır yazılmıstır) ruhsat sahıbı yanında yokken dahıl kullanabılır.
kanun ve kural budur soylentılere kulak asmayınız.

Üst Alt