Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Adi malüllük için hizmet süresi kaç yıl olması gerekiyor?

sud40

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Selamlar
Ben tsk da görevli bir sivil memurum. Kilo fazlalığı nedeni ile 10 aydır istirahatliyim. Mayıs ayında kesin işlem için gata endokrinolojiye gideceğim.Bu zamana kadar kilo veremedim.
Size sorum;
1. Bu halimle yani 12 ay istirahatin sonunda ben kesin işlem istemiyorum diyebilirmiyim?Yeniden iş başı yapabilirmiyim
2. Toplam 12 ay olan istirahat süremi uzatabilirlermi yani yasal hakkım varmı?
3. Adi malüllük için hizmet süresi kaç yıl olması gerekiyor? Ben12.5 yıllık memurum emekli olabilirmiyim? negibi prosedürler uygulanıyor?
4. Gata bana TSK da görev yapamaz raporu verdiğinde em.sandığıbunu kabul edermi yoksa kontrol muaynesinemi gönderir?
5. Emekli maşım ve emekli ikramiyem ne olur?
6. Diyelimki emekli oldum ileride emekliliğimin iptali gibi bir durum söz konusumu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

(1 ) 5434 S.K. Madde 53 - Adi malullük aylığı, fiili hizmet müddetleri en az 10 yılı tamamlamış bulunan iştirakçilerin fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamına göre ve malullük dolayısiyle vazifeden ayrıldıkları tarihteki keseneğe esas aylık veya ücretleri ve 15 inci maddenin (g) fıkrasında yazılı olanların tam aylık veya ücretleri tutarları üzerinden aşağıda gösterilen nispetlerde bağlanır
Fiili ve itibari hizmet müddetleri toplamındaki ay kesirleri tam ay sayılır. Yıl kesirlerinin her ayı için adi malullük aylığı bağlanmasında esas tutulan vazife aylık veya ücreti tutarlarının % 1 inin 12 de biri adi malullük aylığına ayrıca eklenir.
Bağlanan aylıkların elli kuruştan aşağı kesirleri elli kuruşa elli kuruş ve daha fazla kesirleri liraya çıkarılır.(2)
(Ek fıkralar: 22/6/1956 - 6741/1 md.)
Asgari beş sene emekliliğe esas bir hizmette bulunmak şartiyle tedavisi gayrimümkün bir maluliyete duçar olup herhangi bir şekilde kazanç ve başkasının yardımı olmaksızın idamei hayat imkanı kalmıyan adi malullere; Mezkür kanunun 48 inci maddesinde yazılı hususlar nazarı dikkate alınmak suretiyle 15 sene fiili hizmeti bulunan maluller gibi maaş tahsis olunur.

Size neden tsk da görev yapamaz raporu verecekler anlayamadım. Tsk sağlık yönergesi, o yönergeye göre işe alınan muvazzaf personeli bağlar. Siz emekli sandığı hükümlerine göre malülen emekli olabilirsiniz. Muvazzaf personele iki seçenek sunulur; ya sınıf değişikliği/karargah hizmeti veya malülen emeklilik. Sizde bunun uygulanacağını sanmıyorum.

Çalışmak istiyorsanız ve görevinizi yapabiliyorsanız, zorla sizi emekli edemezler diye düşünüyorum. Dava açıp görevinize dönebilirsiniz bence.

Malulen emekli oilabilmek için 10 yıllık hizmet süresi ve % 60 üzeri (görevinizi yapamayacağınızı gösteren) rapor lazım.

4c maaş ve ikramiye hesaplama: http://kesenek.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do

Sud40, TSk sivil personelin sıhhi izin süreleri,emeklilik işlemleri ve sağlık yetenekleri ile ilgili TSK Sağlık Yönetmeliği 86. maddeyi okuyunuz. Benim bilgisayarımda sorun var galiba ben kopyalayamadım.
Kesin işlemli rapor kararınız bu madde hükümleri ddogrultusunda düzenlenecek çünkü.
...
Ek bilgi: [FONT=Arial][SIZE=2]Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği der ki:[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial]Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti[/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]
Madde 13 -
[/SIZE][/FONT] (1) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporlarına istinaden, sigortalıların ilk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra vücutlarında oluşan arızaları veya tedavi edilemeyen hastalıkları nedeniyle, çalışma gücünün en az `'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğini Kurum Sağlık Kurulu tespit eder.
(2) Söz konusu maluliyet kararı verilirken;
a) Sigortalıların çalışma gücünün en az `'ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde Arıza/Hastalık Listesi (Ek-1),
b) Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askerî ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüleri için, 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği,
....
esas alınır.

Melek hanım sonuç olarak ben emekli olabilirmiyim yoksa tsk bana görev yapamaz raporu verince ortada mı kalırım ilginize şimdiden teşekkürler.

Hayır, rahat olun ortada kalmazsınız.
Sıhhi izin süreniz bitmeden kesin işlem kararlı rapor için GATA'ya sevkedilmişsiniz. Sanırım bu süre içinde hastalık durumunuz sabit kalmış. Gata nasıl karar verir bilemiyorum. Bunu belirleyecek olan sizin mesleğiniz, göreviniz, TSK Sağlık Yönetmeliği ekindeki arızalar ve hastalıklar listesine göre belirlenen tanınız ve sınıflandırma çizelgelerine göre şu esaslar dahilinde[FONT=Arial][SIZE=2] [/SIZE][/FONT]"... Rapor kararları, personelin görev ve mesleğine göre bu Yönetmeliğin sınıflandırma çizelgelerinde karşılığı bulunan sınıfın üst subay sütunu uyarınca; karşılığı bulunan bir sınıf yoksa, personel fikir ağırlıklı işlerde görev yapacaksa, personel sınıfının üst subay sütununa göre; beden ağırlıklı işlerde görev yapacaksa, teknisyen sınıfının üst subay sütununa göre işlem görür ve artı (+) ve (X) işaretli olanlar görevlerine devam eder, eksi (-) işaretli olanları emekliye sevk edilir." belirlenir.

Eğer GATA sizin için "TSK'de devlet memuru olarak görev yapamaz." kararlı bir rapor düzenlerse ve bu raporunuz MSB tarafından onaylanırsa raporunuz SGK'ya gönderilir ve SGK da bu raporunuzu onaylar. Genellikle askeri hastaneler rapor düzenlerken zaten titiz. İLgili Yönetmeliğe uygun düzenliyor. SGK sağlık kurulu bu raporu onaylayacaktır.
Yukarıdaki mesajımda yazdım zaten. SGK, maluliyetinizin tesbiti için (TSK'nde sivil personel oldugunuzdan dolayı) TSK Sağlık Yönetmeliğini esas alıyor ve genelde de verilen raporları onaylıyor.
Bu durumda malulen emekli edilirsiniz.
BUndan sonrasının detaylarını pek bilemiyorum. Yani emekliliğinizle ilgili detayları bilemem. Arkadaşlar yardımcı olurlar size.
Siz şi,mdilik GATA'nın vereceği kesin işlem kararlı raporunuzun çıkmasını bekleyin. Gelişmeleri buradan yazarsınız zaten ona göre yardımcı oluruz.

ilginize teşekkür edrim gelişmeleri yazacağım.

Bu konuya çok yabancıyım,ancak merak ettiğim bir konu var.Şöyle bi yazı okudum'''Adi malullük aylığı bağlanabilmesi için 2008/Ekim öncesinde 10 yıl fiili hizmet müddeti gerekirken, bu tarihten sonra 1800 gün (5 yıl) yeterli olacak. Bu hükümden de eski-yeni bütün askerler yararlanacak. '''yazının link i:
askerler için sosyal güvenlik rehberi - İş ve Sosyal Güvenlik Atölyesi by
yani bu durumda malüllük gerektiren bir rapor alan subay 5 yıl hizmetten sonra emekli olabilecek mi,cevaplarınız için teşekkürler...

2008 den sonra ilk defa memur olanlar aynı işçi gibi değerlendirliyor. Bir fark yok.

askeri raporlarda neden özür dilimi yazmaz.
tsk' sağlam giren bi sivil memurun, özürlü statüsüne geçirilmesi mümkün mü? sivil kurumlarda mümkün- dpb görüşleri mevcut

Özür dilimi derken, rapor oranını mmı kastediyorsunuz Murat?

TSK'da memur olan birinin sakat statüsüne geçmesine mani hiç bir düzenleme yok. Yeter ki oradaki amir istesin!

Üst Alt