Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Adıma araba alırsak 2022 aylığım ve evde bakım maaşı kesilir mi?

zafer_amasya

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
selam benim adıma otomobil alsak aylığım kesilir mi 3 aylık yada bakım kesilir mi araba 39 bin TL 3 yılda ödeyeceğiz de aylık kesilirse arabadan vazgeçeceğiz de bu konu hakkın bilgisi olan varsa yaz sın lütfen şimdi den teşekkür ederim.

bakım aylıgı yada 2022 aylıgınız kesılmez sız 18 yaş ustu oldugunuz ıcın 2022 aylıgı aıleden bagımsız aylıktır genel saglık sıgortası nasıl18 yaş ustu olan okumayan calısmayan bıreye genel saglık sıgortasına odetıyorsa devlet senıte bu kapsam ıcıne alıyor bakım aylıgınızda kesılmez engelınız %90 ve uzerı oldugunuzda vergı ındırımı olan aracı tıcarı olarak degıl ıhtıyacatan dolayı kullanıcaksınız bunu senın sofor vası tayın ettıgın kısıler yararlanıcaklar evde bakım yasasını kurumdakı memular anlamıyorlar evını sat onu sat bunu saat dıyorlar araba 1600 cc ve altındakı tıcarı olmayan her aracı alabılırsınz kesılmez

yazdığıma cevap yazmışsın teşekkür ederim ama ticari araç olursa kesilir mi aylık biz ticari araç alıyoruz fiyatı uygun da aracın ticari olursa aylığım kesilir mi ?

Fulya yanlış cevap vermiş size.
2022 aylığı açısından da evde bakım aylığı açısından da gelir şartlarınız önemlidir.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 286,32 Tl üstünde oldugu tespit edilirse 2022 aylığı kesilir. resmi ya da gayriresmi her geliriniz siz araç aldıktan sonra yeniden incelenir. ayrıca aracın vergiden düşmüş tutarının 120'de biri de gelire eklenir.

evde bakım aylıgı açısından bakalım şimdi:
hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 Tl ustunde olmazsa araç sorun olmaz. Fakat aracı aldıktan sonra aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız. eger beyan ettiğiniz gelir ve tespit edilen gelirle o aracı alabiliorsanız ve sınırı geçmiorsanız sorun olmaz. ticari araç alırsanız araçtan kazanacagınız gelir dikkate alınır.

şu sorularımı cevaplar mısınız daha net cevap vermek için.
hanede kaç kişi yaşıyorsunuz? hanede yaşayan herkesin tüm aylık gelirleri ne kadar? tarla,arazi, ev ,araç bankada para vs var mı?

5 kişiyiz ama birisi askerde biz çiftçiyiz bizim aylık gelirimiz yok aylık sadece bakım aylığım ve 3 aylığım var birde bizim yılda oluyor gelirimiz 10 bin tl vardır sadece tarla 25 dönüm su yok köyümüzde bankada para yok araba ticari ama bir iş için değil

tarla da gelire dahil edilir. Zıraat odası belirler tarla gelirini. tarla gelirinizin ne kadar oldugu hakkında bilgi Zıraat Odası'ndan alınır. eger tarla geliriniz yıllık 10 binse zaten sınırı geçiorsunuz. evde bakım aylığı da 2022 aylıgında gelir hesabına dahil edilior çünkü. evde bakım ve tarla geliriniz sebebiyle hanede kişi başına düşen aylık gelir 286,32 TL üstünde çıkıor. araç almasanız da zaten 2022 aylıgı kesilir.

evde bakım aylıgı için sınırı geçmiorsunuz ama. yalnız her halükarda aracı aldıktan sonra evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne araç aldıgınızı bildirin. sonra başınız agrımasın.

öncelikle merhaba ben fırat geçenlerde kaymakamlıktan beni aradılar kaymakam vakıf müdürü ve diğer personeller geldi varmı bir ihtiyaç diye sordular tşk ettim hiç bir eksiğim ihtiyacım olmadığını söyledim vakıf müdürü yanımdan ayrılmadan fırat istersen sıfır araç alabiliyorsun haberin olsun dedi bende kendisine 2022 maaşı aldığımı bu durumda araç alma ayrıca imkanım dahi olsa maaş gittikten sonra araba almışım bir kıymeti olmaz altından kalkamam dedim bana aynen şöyle söylendi biz kaymakam ve vakıf müdürü olarak geldik yerinde gördük tespit ettik bu araç senin ihtiyacın o yüzden alabilirsin asla bi sıkıntı yaşamazsın dediler bu arada gelir olarak sadece evde bakım ve 2022 maaşı mesela şöyle örnek vereyim diyelim ki sıfır araç aldım fiyat 45 bin tl bana ötv indirimi falan derken 31 bin tl ye geliyor diyelim bu durumda maaşım kesilirmi verceniz cvp için şimdi den çok teşekkür ederim saygılar

Fırat o parayı bulabilecek misin peki? sadece 2022 aylığı ve evde bakım aylığı alıyorsan o miktarda o aracı nasıl alabileceksin?

kardeşlerim çalışıyor ve toplamda 6 aileyiz vadeli olarak alabilirsek el birliği ile öderiz dediler bunuda aynen kendilerine ilettim

hanede kaç kişi kalıyorsunuz? eski mesajlarına baktım ablam. baban işçi emeklisiymiş, öyle yazmışsın. ne kadar aylık alıyor baban?
kardeşlerim çalışşıyor dedin. sizle mi kalıyorlar? sizle kalıyorlarsa ne kadar aylık alıyorlar?

babam var işçi emeklisi annemle ayrılar bizimle kalmıyor bu arada ayrılık resmi evrak üzerinde kayıtlı sadece evde bakım ve 2022 maaşı var annem ve ben kalıyoruz başka gelir yok kardeşlerim ablalarım abim hiç biri bizimle değil hepsi ayrılar

ha tamam öyleyse ablam. baban ayrı adresteyse gelirinde sorun yok. evde bakım aylığı üçe bölününce sınırı geçmiyorsun üç kişi olduğunuz için.
ama ablacım vergiden düşmüş 7910 TL'den bir araç alsan bile 2022 aylığı kesilir kesinlikle.bu miktardan düşük fiyatta araç alırsan sorun çıkmaz.

şöyle anlatayım sana dur. vakıf müdürü aracı nasıl aldığınla ilgilenmeyebilir. abilerin vs alırsa bunu sorun etmeyebilir. ama bir araç aldığında araçla ilgili bilgileri sistemden engelleyemez. sistemde aracınla ilgili her detay gorunur. bu aracın 120'de biri de gelir olarak dikkate alınıyor.
diyelim ki sen 7910 TL'ye araç aldın. vergiden düşmüş tutarı bu miktarda olsun. hesaplayalım.
aracın 120'de biri, 7910 /120= 65, 91 TL eder
evde bakım aylıgı da gelire dahil ediliyor biliyorsun. aylık 793,08 TL de evde bakım aylıgı alıyorsunuz. bu iki geliri toplayalım.
793,08 + 65,91 =858.99 TL eder hanedeki toplam gelir.
hanede kişi başına düşen aylık geliri bulalım (hanede 3 kişisiniz)
858,99 / 3 = 286,33 TL eder. kişi başına düşen aylık gelir 286,33 olunca 286,32 TL'yi geçtiğinden 2022 aylığın kesilir.

abla hanede üç kişisiniz demişsin üç değil iki kişiyiz ve sadece evde bakım ve 2022 maaşı var

arkadaşım senin 2022 zaten kesilir, bakım maaşını ikiye böl; 793 / 2 = 396.5

Kalemşör Hanım okuldan yeni gelmiş, yorgunluktan olsa gerek yanlışlıkla 3 kişi oldugunuza hükmetmiş:)
okurken yanlış anlamışım ablam...

bu durumda ablası araca gerek bile yok 2022 aylıgın kesilir. hanede 2 kişiyseniz bu durumda kişi başına düşen aylık gelir 286,32 TL'yi geçeceğinden 2022 aylığın kesilecektir ablası maalesef.
evde bakım aylıkları gelire dahil ediliyor çunku.
793,08/ 2= 396,54 TL ediyor. bu miktar da 286,32 TL'yi geçtiğinden 2022 aylıgın kesilecektir. araç almasan da kesilecek yani.

değerli ablam iyide ev kira ayrıca kira sözleşmesini gördüler istediler bakalım diye bende verdim 450 ev kirası

Kalem hanım, bakım maaşlarında şöyle bir durum var; kişi gelir kriterini geçtiği anlaşılınca bakım maaşı kesiliyor ve gelir kriterini geçtiği aydan itibaren geriye dönük haksız ödeme cezası çıkarılıyor.
malum bu 2022 maaşları da kesilecek, denetimler yavaş ilerliyor ve gelir kriterini aşanlar hala maaş almaya devam ediyor. söylentiler hazirandan sonra kesilmeler başlayacak..
tıpkı bakım maaşındaki gibi, 2022 maaşı kesilenlere de geriye dönük ceza çıkar mı sizce? hani 2022 yönetmeliğinde "değişiklikleri 3 ay içerisinde bildirmekle yükümlü" diyor ya o bakımdan. kesilenlerden pek ceza duymadık da...

hayır, 2022 aylıkları kesilenlere borç çıkartılmayacak. çünkü Vakıf Mütevelli heyet kararıyla, muhtaçlıktan çıktıgı gerekçesiyle kesilecek. bu durumda yersiz ödeme söz konusu değil.

evde bakım aylıklarında sınırı geçince yersiz ödeme sözkonusu. ama 2022 aylıklarında hanede kişi başına düşen aylık gelir geçince heyet kararı esas alınarak aylık kesilir ve borç istenmez. ancak 2022 aylığı alan kişi sgk çalışanı olursa, emekli olursa, isteğe bağlı prim öderse ,uzun vadeli sigorta kolunda kaydı olursa vs sebeplerle borç tahsil edilebilir ki artık bu da mumkun değil. çünkü zaten her ödeme dönemi öncesi sistem aracılıgıyla inceleme yapılıyor ve sgk kaydı olanların aylıkları feshediliyor.
dolayısıyla 2022 aylıklarında yersiz ödeme konusu artık kolay kolay çıkmaz.
evde bakım aylıkları da bütünleşik sisteme geçince bu açıdan rahatlatıcı olur. lakin evde bakım aylıkları bütünleşik sisteme geçmedi henuz.

2022 yönetmeliğinde "kişi değişiklikleri 3 ay içerisinde bildirmekle yükümlü" diyor ya o bakımdan bana çıkarırlarmış gibi geliyor da o bakımdan... bakalım zaman ne gösterecek..

FIRAT ÜNAL

aylık harcamalar da kontrol edilir ablam onun için kira kontratı alınmıştır. ama hiçbir şekilde gelirlerden kira vs giderler düşülmez.
evde bakım aylıgı alıyorsun ve ne kadar giderin olursa olsun gelirinden düşülmez hiçbir zaman.

"Bildirim yükümlülüğü
MADDE 14 – (1) Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Vakfa bildirmekle yükümlüdürler.
(2) Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte Bakanlık tarafından borç tahakkuk ettirilerek, takip ve tahsili sağlanır. Süresi içinde bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olmakla veya aylık hakkından feragat talebinde bulunulmakla birlikte, süresinde aylık kesme işlemi yapılmayarak aylıkların ödenmeye devam olunması durumunda geri tahsil olunacak aylık tutarları için kanuni faiz veya Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranlarına göre ayrıca bir fark alınmaz."

bakım maaşının, ötvsiz alınan aracın gelire dahil edildiği düzenlemenin, yürürlüğe girmesiyle birlikte, "14 madde 1. fıkraya atıfla" 3 ay içinde kişiler ibraz etmelimiydi ACABA diyorum.. aklımı fena kurcalıyor...

yalnizefe

yok, borç çıkartılmaz. yersiz ödeme olayı çok farklıdır 2022 aylıklarında.
şöyle izah edeyim size bir de.

şimdi Fırat'ın örneği mesela. kişi başına düşen aylık geliri sınırı geçiyor. bu aylığın kesilebilmesi için vakıf mütevelli heyeti kararı gerekiyor.
vakıf mutevelli heyeti kararı esas alınarak kesilecek. muhtaçlıktan çıktıgı karara baglanacak. ama Fırat hanesine bir kişi daha alsa bunda muhtaç duruma düşecek geliri sınırın altında olduğu için ve tekrar başvurdugunda aylığı baglanabilecek.
ama yersiz ödeme konusu ise şöyledir:
Diyelim ki Murat sigortalı çalışmaya başladı ve 6 ay 2022 aylıgı aldı. (eskiden boyleydi)
Üstelik Murat'ın hanesinde kişi başına düşen aylık gelir sınırı da geçmiyor baya kalabalık bir aile. Murat'ın sigortalı oldugu tespit edilince aylıgı kesilir ve borç çıkartılır. çünkü Murat aylık alamayacaklar arasındadır. hanedeki gelir durumuna bakılmaz bile.
oysa Fırat'ın aylık hak sahipliğine engel durumu yok. SGK kaydı yok, çalışmıyor. böyle olunca da hanesinin gelir durumuna bakılıyor.
ama hanedeki gelir sınırı aşılmışsa aylık tabi ki kesilir ama borç çıkartılamaz. muhtaçlık kararını da engelliler mi versin? bu iş vakıf mütevelli heyetinin yetkisindedir:)

inş dediğiniz gibidir... keza, bu gelirden kesilenlerden borç çıkarıldığı bilgisi ulaşmadı.. aksi halde çok büyük bir skandal olur, binlerce kişinin kesilmesi gündemde, üstüne bi de ceza.. Allah korusun..

yok o konuda eminim rahat olun. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı aştı diye borç çıkartılamaz. Bütünleşik sistem sayesinde yersiz ödeme konusuna fırsat verilmiyor zaten. bu sistem olmasa yersiz ödemeden korkardım. amaa sistem sayesinde yersiz ödeme konusu olanların aylıklarının feshediliyor olması beni rahatlatıyor. kaç binlik borçlu olmalarındansa aylıklarının kesilmesi daha iyi diorum. eskilerde o kadar çok borçlu çıkıordu ki inanın uzuluyordum. zaten durumları kötu bir de ustune borç, haksızlıktı.

dilerim evde bakım aylıkları da butunleşik sisteme geçer en kısa sürede.

o alıntıladıgınız bildirim yukumlulugu bütünleşik sistemden önce hayati boyuttaydı ama şimdi ona bile luzum kalmadı. bu yuzden vakıflar bildirimi bile almıyor. nasılsa sistem aracılıgıyla sgk kaydı olanların aylıgı feshedilior diorlar.

abladım ablam çok sağol çok teşekkür ederim tabloya bakarsak devlet engelliyi perişan etcek hadi benim ailem kalabalık bi şekilde yardımcı oluyorlar peki kimsesi olmayan o maaşlardan başka geliri olmayanlar ne yapsın diye sormadan edemiyor

Üst Alt