Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Adres değişikliği beyanında bulunmamıza rağmen 2022 ve evde bakım aylığını kestiler!?

ByKuL

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar hayirli bayramlar
arkadaslar bisey sormak istiyorum

annemin ve kardesim engelli maaslari vardi bi takim nedenlerden dolayi ilceye tasindik annemin bakim maasi icin adres degisikligi istediler beyandada bulunduk ama yinede Hem annemin hem kardesimin 3 aylik maaslar kesildi ne yapmaliyim

@ByKuL mesajınızda hem annenizin hem de kardeşinizin 2022 engelli aylığı aldığını yazmışsınız. anneniz aynı zamanda bakım aylığı da alıyormuş.

yoksa şu şekilde mi? kardeşin 2022 engelli aylığı alıyor. annen de kardeşine baktığı için evde bakım aylığı alıyor.

yani hanede 1 tane 2022 engelli aylığı alınıyor, bir tane de evde bakım aylığı alınıyor.

hangisi doğru ise teyit edin lütfen.

...
ilçe dışına taşınmışsınız. haliyle vakıf değişmiş. bu durumda alınan 2022 aylıkları durdurulur. sizin ki de durdurulmuş.

bayramdan sonra yeni ikametgahınızın baglı olduğu kaymakamlıktaki vakfa (SYDV) gidip tekrar başvurmanız gerekmektedir. yeniden rapor vermenize gerek yok. rapor hariç tüm işlemleriniz yendien yapılacaktır ama. hanenize yeniden sosyal inceleme için gelecekler, yeniden muhtaçlığınız değerlendirilecek.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa 2022 aylığınız durdurulduğu tarih itibariyle açılacak ve alamadığınız aylıkları alabileceksiniz. ama muhtaç bulunmadığınız takdirde (hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 423,58 TL'yi aşarsa) aylığınız bağlanmayacaktır.

evde bakım aylığında il dışı adres değişikliğinde aylık kesilir. ilçe dışı adres değişikliğinde genel prosedür olarak aylık durdurulmaz. ilçe dışı adres değişikliğinde yapılacak denetime göre karar verilir. sizin söylediğinize göre evde bakım aylığı da durdurulmuş. eger böyle olmuşsa denetimden önce aylık durdurma kararı almışlar demek ki.
yeni adresinize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek. heyet denetimde bulunacak.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmemişse, bakım hizmeti aksatılmamışsa vs aylık kesmeyi gerektirecek bir durum oluşmamışsa evde bakım aylığı tekrar baglanır. aksi durumda kesilir.

Hocam annemde engelli kardesimde annem agir engelli bakimi var kardesimin bakim maasi yok annemin var

biz ilden ilceye tasindik teror nedeniyle evler yerle bir oldu sirnak merkezdeydik suan cizre ilcesine tasindik evde bakim icin adres degisin dediler nufustan degistik bildirdik shmden gelip incelediler ama nedense bizim bi bilgimiz olmadigindan maaslar iptal oldu

zaten aylik kisi geliri yok cunku isimizde evimizde gitti simdi ne yapayim

ByKuL anladım şimdi. hem kardeşin hem de annen 2022 engelli aylığı alıyor. annen ağır özürlü raporu olduğu ve bakıma muhtaç durumda olduğu için de bakıcısı evde bakım aylığı alıyor. annenin bakıcısı kim? eşi mi?

ablası, vakıf değiştirdiğiniz için 2022 aylıkları durdurulmuş. bu durumda Cizre kaymakamlığında bulunan vakfa (SYDV) gidip annen ve kardeşin yeniden 2022 aylığına başvuracaklar. rapor vermelerine gerek yok. adres değişikliğinden dolayı engelli aylığımız durduruldu diyecekler. bundan sonrasını vakıf ayarlar zaten. daha sonra da vakıftan hanenize gelecekler. muhtaç bulundugunuz takdirde de tekrar 2022 aylığı baglanacak. alamadığınız aylıkları da işlemelr yetişirse aralık ayında alırsınız.

evde bakım aylığı için de evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayın. gitmenize gerek yok telefonla da arayabilirsiniz. Cizre'de aile ve sosyal politikalar bakanlığı ilçe müdürlüğü varsa oraya da gidebilirsiniz. aylığın akibetini sorun ve gelişmeler hakkında bilgi alın beni de durumdan haberdar edin. evde bakım aylığının neden kesildiğini ve tekrar baglanmadığını sorun.

bu arada şu sorularımı da cevapla:
1) hanede kaç kişisiniz?
2) kardeşin ve annenin rapor oranları kaç?
3) annenin bakıcısı kim? o da sizle Cizre'de mi? sizle mi kalıyor halen?
4) hanede herhangi bir gelir, mal mülk var mı?
5) Cizre'de şu an kirada mı oturuyorsunuz?

Hocam 8 kisiyiz annemin %85 kardesim %40 annemin bakimini ablam ustleniyor ayni evdeyiz Suan kiradayiz hic bir gelir yok devlet tarafindan kentsel donusum adi altinda aylik 605 tl annem aliyor 605 tl ben aliyorum heyet gelecek demissiniz ya hocam zaten 40 gun once geldiler bakti anneme ablama aileye muhtaclik durumuna bakim maasi icin

ByKuL bayramdan sonra evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğünü arayıp evde bakım aylığının akibetini öğrenin önce. aylık baglanmadıysa neden bağlanmadığını, baglanacaksa işlemlerin neden bu kadar geç sürdüğünü söyleyin ve gelişmelerden beni haberdar edin. ona göre rotamızı çizeriz, ne yapacağımıza karar veririz. öncelikle ne olup bittiğini öğrenelim.
bayramdan sonra hemen salı günü lütfen bu dediğimi yapın.

2022 engelli aylıkları için de yukarıda anlattıklarımı yapmanız gerekmekte. bayramdan sonra hemen Cizre kaymakamlığındaki vakfa gidip başvuru yapsın annen ve kardeşin.
her gelişmeden de haberim olsun muhakkak.

Oldu hocam cok tesekkur ediyorum sizede rahatsizlik verdim kusuruma bakmayin olurmu ben sali gunu gidip dediklerinizi yapacagim sizide bilgilendiririm

2022 Maas

Hocam shdvye gittim ama rapor
gecersiz dediler yeniden rapor
cikarmaniz gerek dediler annemin
rapor tarihi 2009 kardesimin
2006 simtemlerinde 2010
gorunuyormus bundan dolayida bizden yeniden heyet raporu istiyorlar ki her iki raporda kalici yani suresiz raporlar ne
yapmaliyim

Sosyal dayanışma vakfı size Kağıt verdiler mi?
Rapor al diye bu kağıtla hastaneye gidilecek ücretsiz sağlık raporunu çıkarttırsin.
oraya da sosyal dayanışma Vakfı'na hastane kendi gönderir raporu.

ByKuL 2022 aylıklarınız adres değişikliğinden dolayı kesilmişti. siz de yeniden başvurmak için Cizre Kaymakamlığında bulunan vakfa (SYDV) gittiniz. ama raporları bahane ederek başvurunuzu almamışlar.
ablası yeniden rapor çıkarma sakın. yarın vakfa tekrar gidin bunda vakıf müdürü ile görüşün. müdür de yoksa başka yetkili biri ile.
onlara 2022 sayılı aylıklarıyla ilgili Yönetmelik'in 11. maddesinin 5.fıkrasına bakmalarını söyle.

İlgili Yönetmelik'in 11. maddesinin 5. fıkrası der ki:

" (5) Aylığı kesilenlerin yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde başvurular yeni başvuru olarak değerlendirilir. (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) Engelliler için, sağlık kurulu raporu geçerlilik süresi "sürekli" olanların kesilme tarihinden itibaren beş yıl içerisinde aylık talebinde bulunmaları halinde rapor istenilmez.

Vakıf bu ilgili Yönetmelik'in bu hükmüne uymak zorunda. evinizden işinizden olmuşsunuz, Cizre'ye gelmişsiniz. onca ihtiyacınız varken bir de mevzuatta olmayan bir bahane ile işinizi uzatmasınlar.

rapor sakın çıkartmayın. yarın sonuç alacaksınız diye düşünüyorum. vakıftakiler işi bilmediğinizi sanıp işi yokuşa sürmeye kalkmışlar anlaşılan.

NOT: bu arada annen ve kardeşinin rapor oranlarını yazar mısın ablası bana?
her ikisinin hastalığı nedir?

Hayir hocam hic bisey vermediler benim anlamadigim su her iki raporumuzda kalici raporlar kardesim 2006 yilindan bu yana annemde 2009 bu yana 2022 maasi aliyor ama shdv sisteminde her iki raporunda giris tarihi 2010 tarihli oldugunu soyluyorlar raporlarin asli var elimizde 2010 ne alaka onu cozemedik

@ByKuL yanınızda engelli sağlık kurulu raporlarınızı da götürebilirsiniz. sisteme yanlış girilmişse o raporlarla işlem yapsınlar tekrar. ama asla yeni rapor çıkartmayın.

vakıf sizin başvurunuzu almak zorunda. sizin aylıklar adres değişikliğinden dolayı kesilmedi mi? kesildi.
şimdi de yeniden başvuruyorsunuz. yeni rapora gerek yok.

yarın vakfa gittiğinizde yukarıdaki Yönetmelik hükmünü de söylersin.

kaygılanma. sorunun çözülecek. gerekirse müdüre çıkacaksın. ama o başvurun alınacak.
mevzuata aykırı bir durumun yok çünkü.

NOT: ben şimdi çıkıyorum, biraz işlerim var. sen yarın vakfa git, yukarıdaki dediklerimi yap.

Hocam annem tum vucut fonksiyon kaybi orani %85 Agir engelli kardesim ozur durumuna gore calisma gucu kaybi orani %40

Hocam 144 aradim raporun uzerinden 5 yil gecmisse kurum yeniden rapor isteme hakkina sahiptir diyor

ByKuL yok öyle bir şey!
yahu ablam ben Yönetmelik diyorum sen alo 144 diyorsun.
memur sana yanlış bilgi vermiş. sen yukarıdaki dediklerimi yap.

ha kafanda soru olursa da şu Yönetmelik hükmünü bol bol oku:)

İlgili Yönetmelik'in 11. maddesinin 5. fıkrası der ki:

" (5) Aylığı kesilenlerin yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde başvurular yeni başvuru olarak değerlendirilir. (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) Engelliler için, sağlık kurulu raporu geçerlilik süresi "sürekli" olanların kesilme tarihinden itibaren beş yıl içerisinde aylık talebinde bulunmaları halinde rapor istenilmez.

Hocam ben anliyorum ama vakif anlamiyor peki vakifa gitmeden bir dilekce yazip nereye yollamam lazim

yarın vakfa gideceksin. yönetmeliğin 11. maddesinin 5. fıkrasına bakmalarını isteyeceksin. sorun çıkarsa müdüre çıkacaksın. Yönetmelik'e aykırı hareket edemezler.

ha illa da bildiklerini okurlarsa gelip bana diyeceksin. o zaman ben de sana ne yapman gerektiğini söyleyeceğim.

ama yarın yönetmelik maddesini görünce başvuruyu alırlar merak etme.
ona ragmen diretirlerse BİMER'e dilekçeyi ben yazarım senin için kaygı etme.

annenlerin aylığı yeni kesildi, adres değişikliği sebebiyle. aylık kesildikten sonra vakfa gidip başvuruyorsun. aradan beş yıl geçmeden başvurdugun için senden yeni rapor isteme hakları yok.

vakıftakiler yönetmelik'e uymak zorundalar. rahat ol. uymazlarsa keyifleri bilir:)
o zaman da gerekeni yaparız.

Hocam yarinda vakifa gitsem ayni seyi diyecekler dilekce yazmam en dogrusu olmazmi cunku biliyorum ki ayni seyi tekrarliyacaklar burdakiler takmaz bizim gibi garibanlari

Hocam bide su var annemin %85 agir engeli ibaresi raporda gorunuyor ama vakif sisteminde gorunmuyor

Ki zaten bugun 2 raporun fotokopisi asli gibidir yazan raporlarida goturdum dedikleri bu 2 raporda gecersiz sistemde 2010 yilina ait raporlar gorunuyor sizdekiler 2006 ve 2009 tarihli yani bizdekilerden daha eski raporlarmis biz daha once baska rapor almadik bu raporlarla kardesim 2006 dan bu yana annem 2009 dan bu yana 2022 maas aldiklarini soyledim ama dinlemediler

Hocam vakiftayim maalesef yapmiyorlar yeni rapor istiyorlar

ByKuL hımm. senin durumunda farklılıklar var.
annenin % 85 oranlı raporu vakıf kayıtlarında yok.
vakıf kayıtlarında 2010 yılına ait raporlar görünüyor. ama siz de bu raporları almadık diyorsunuz.

hiçbir şekilde 2010 yılında rapor almadınız mı yani? evde bakım aylığı için vs başka sebeple hiç başka rapor almadınız mı? vakfa siz vermeseniz bile başka amaçla aldığınız raporlar sistem aracılığıyla vakfa kaydedilmiş olabilir.

vakıfta sistemde görünen rapor oranları kaç? annenin ve kardeşinin rapor oranları kaç kaç görünüyor?

yahu ben sen anlatamıyorsun diye bu anlattıklarını ciddiye almadım bile. ama böyle bir sorun olmuşsa nasıl olur ya? vakıfta sizin olmayan raporları kaydetme gibi bir hata yapamazlar. onca yıl size ödeme yapılmış.

vakıfta sistemde kayıtlı raporlar size ait değil mi şimdi? rapor üstünde isim vs her şey yazar. yanlışlık olması mümkün değil ki.

Hocam daha once hic bir sekilde rapor alinmadi bende bunu diyorum

Bunca yil nasil bu maasi aldim ozaman Hata bizde degil onlarda onlarda diyar hata bizde degil bizden once artik kimse onlar kayityapmis

ByKuL tamam ablası. demin ben de bir vakıf müdürü ile görüştüm. senin durumunu da degerlendirdik.

2022 aylıkları daha önce sgk primsiz ödemeler genel müdürlüğündeydi. bu primsiz ödemeler genel müdürlüğü kaldırıldı sonra ve 2022 aylıkları da aile ve sosyal politikalar bakanlığı sosyal yardımlar genel müdürlüğüne verildi. 2022 aylıklarıyla ilgili tüm işlemler maliyede (mal müdürlükleri vs) iken bu işler de vakıflara verildi. bu süreçte evrakların sisteme aktarılması işlerinde hata payı olabilir. sonuçta tek tek dosyalar incelenip kontrol edilecek vs.
o yüzden eger 2010 senesinde hiçbir şekild erapor çıkarmadım diyorsan dogrusundur. vakıftakiler demek ki raporu sisteme işlerken hata yapmış.
o yüzden bu işi ancak vakıf aracılığı ile çözebiliriz. vakfa gidip bu işin çözülmemesi halinde BİMER kanalıyla çözebileceğini söylemelisin.
vakfa annenin ve kardeşinin raporunu götüreceksin. vakıf da gerekirse o raporları, raporları aldığınız hastaneden teyit ettirsin. sonuçta o raporlar sürekli. raporların doğruluğunu kontrol ettirebilirler ama vakfın sizden yeni rapor isteme hakları yok.
madem raporlarınızı sisteme yanlış kaydetmişler bu sorunu sizi yorarak değil elinizdeki raporları sisteme doğru şekilde girerek çözsünler. eger raporlar sistemde doğru şekilde kaydedilmiş olsaydı sizin bu başvurunuzda yeni rapor isteme hakları olmayacaktı.
kendilerinin hatalarını size yükleyemezler. 2022 aylığında rapor sürekli ise ve raporda % 40 ve üstü oran yazıyorsa o raporla işlem yapmak zorundalar. yapmadıkları takdirde alo 150 BİMER üzerinden telefonla ya da BİMER üzerinden yazılı olarak bu sorunun çözülmesini iste.

Hocam sizden bi ricam olacak dilekce ornegi alabilirmiyim sizden

yahu ablam senin sayende fark etmediğim bir detayı yakaladım Yönetmelik'te:) ki ben o yönetmeliği ezbere bilirim. buna rağmen o detayı atlamışım hiç fark etmemişim:)

ben öğretmenim. yaz tatilimiz bitti. seminer dönemindeyiz. üstelik bazı işlerim de var. e bir de eve gelince iş güç:) yoruldum diyip kenara çekilecektim ki duramadım yönetmeliği karıştırdım ve sağlam bir dayanak daha buldum:) o vakıf bitti valla başka seçeneği yok elindeki raporları almaktan başka:))))

ablacım dilekçeleri ben hazırlıyorum. hazır bir dilekçe yok. senin için bir dilekçe hazırlıyorum şimdi ortadan kaybolma:)

Son düzenleme:
Burdayim hocam zaten sikintidan bisey yapamadim

Bekliyorum

ByKuL ablacım ben aşağıda dilekçeyi annen ve kardeşin bir yazdım. sen de onlar adına yaz yani. BİMER sitesine girdiğinde orada metin yazılan yere bu metni yaz. kendi isim soyadı, adres, vs bilgilerini de gerekli yerlere yaz. aile ve sosyal politikalar bakanlığını seç kurum olarak . ekte de annen ve kardeşinin raporlarının resmini koy (nasıl yapacaksın bilmiyorum tabi. birinden öğren) yazıda parantez içinde yapmanı istediğim şeyleri yap ve benim parantez içi notlarımı sil. xx yazdığım yere o tarihi yaz. vs vs dilekçeyi oku düzenle yani.

Şırnak'tan Cizre'ye taşınmamız sebebiyle annemin (annenin ismini soyadını TC. kimlik nmarasını yaz) ve kardeşimin (kardeşinin ismini soyadını TC. kimlik nmarasını yaz) 2022 engeli aylıkları kesildi ve Eylül dönem aylıklarını alamadık. xx tarihinde Cizre kaymakamlığında bulunan Vakfa (SYDV) 2022 engelli aylıklarına tekrar başvurmak için gittiğimizde annemin ve kardeşimin engelli sağlık kurulu raporlarını kabul etmediler ve yeni rapor çıkarmamız gerektiğini söylediler.

"65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Engelli Ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik"in 11. maddesinin 5. fıkrasının "... sağlık kurulu raporu geçerlilik süresi "sürekli" olanların kesilme tarihinden itibaren beş yıl içerisinde aylık talebinde bulunmaları halinde rapor istenilmez." hükmü gereğince annem ve kardeşimden yeniden rapor isteyemeyeceklerini söylememe rağmen ısrarla yeni rapor talep ettiler. Ayrıca annem ve kardeşime ait engelli sağlık kurulu raporlarının tarihleri ve oranları vakıf kayıtlarında hatalı girilmiş. bu hatalarını telafi etmek için annem ve kardeşim engelli sağlık kurulu raporlarının aslını vermek isteseler de kabul etmeyip yeni rapor çıkarmamız konusunda ısrarcı oldular ve bizleri başlarından savdılar.

Aynı Yönetmelik'in "tanımlar" başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi şu şekilde der:
"f) (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) Engelliler için, sağlık kurulu raporu: 3/7/2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2022 sayılı Kanun Kapsamında Aylık Alan Özürlülere Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Hastanelerin Belirlenmesi ile Sağlık Raporlarının Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan raporu,"

yukarıda bahsi geçen "2022 sayılı Kanun Kapsamında Aylık Alan Özürlülere Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Hastanelerin Belirlenmesi ile Sağlık Raporlarının Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 4. maddesi de şu şekilde der:
" MADDE 4 -(1) Bu Kanun kapsamında aylık bağlanması talebinde bulunan özürlüler için, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'in belirtilen usul ve esaslara göre, söz konusu yönetmelik ekinde yer alan Yetkili Sağlık Kuruluşları tarafından düzenlenecek sağlık kurulu raporları esas alınır."

2022 engelli aylıkları ile ilgili mevzuatın ilgili hükümlerine göre; ekte sunduğum annem ve kardeşime ait engelli sağlık kurulu raporlarının 2022 aylıkları için kabul edilmesini ve işleme alınmasını, adres değişikliği nedeniyle kesilen annem ve kardeşime ait 2022 engelli aylıklarının tekrar bağlanmasını saygılarımla arz ederim.

Hocam cok tsk ederim bimere yolluyorum dimi maille adimi tc ve iletisim ıcin telefon numarami yazmam lazimmi

ablacım dilekçeyi ve sana yazdıklarımı düzenleyip ve değiştirdim hep. artık dilekçe hazır bu haliyle. daha önceden kopyaladıysan onları kale alma. sana yazdıklarımın da dilekçenin de son hali bu çünkü:) yazıyla sürekli oynayıp durdum. yorgunlugun da etkisi var tabi.
hade işin rast gelsin:)

BİMER'e girip o forumda istenen bilgileri kendine göre doldur. annen ve kardeşin adına ayrı ayrı dilekçe yazman yerine en iyisi ikisi adına sen yaz diye düşündüm. bu durumda da senin bilgilerini gir forumdaki yerlere. ama metinde annen ve kardeşin için istediğim bilgileirı doldur ve sonra o kırmızı renkli yerleri sil.

Roman gibi olmuş bu konu

Hocam cok tsk ederim bimere yolladim kac gun icinde cevap alirim

@ByKuL bilemiyorum ablası. Başvurunla ilgili tüm işlemleri BİMER sitesinden takip edebilirsin." başvuruma git" yazan yerden süreci takip edebilirsin.

cevap gelince haberim olsun muhakkak. gelen yazının hepsini okumam şart.

Üst Alt