Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Adres değişikliği için kesilen maaş için toplu ödeme?

MiSah

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Oncelikle hayirli gunler diliyorum ..mart ayinda annemin maasi adres degisikligine bagli iptal edildi sonrasinda tekrar basvurduk ve surekli ibareli raporumuz kabul edilmedi eski tarihli oldugu icin sonrasinda tekrar kurula girdik ve 50 olan oran 93 oldu ve kabul edildi geriye donuk odemeler yatirilir mi acaba bilgisi olan varmi tesekurler

Biz yeniledik ayni sekilde surekli verdiler ama orani yukseldi yan hastaliklar sebebiyle simdi yeniden mi baslayacak melek abla

Bu raporun gecerli oldugunu butun mercilere anlatarak soyledik gerekse maddeyi bile butun telefonlari aradim en son il saglik mudurlugu bilir bunu dediler aradim fakat ukala bi sekilde cevaplar aldim ayrica internette ki yazilanlara bakmayin siz eskiyse yenilemeniz lazim dedi ve eger itiraz ediyosan hastani bize getir bizim on gordugumuz bi hastane ye sevk edelim dedi ve kizarak kapatti

MiSah bana net bilgiler lazım ablası.

annenin aylığı 2017 mart'ta adres değişikliği sebebiyle kesildi diyorsun. mat dönem aylığını aldı mı annen? mart dönem aylığını aldıktan sonra mı kesildi?
bu durumda (mart dönem aylığını aldıysa) haziran dönem aylığını almamıştır. doğru mu?
aylık kesildikten sonra tekrar hangi ayda başvurdunuz ve hangi ayda sizden yeni rapor istendi?
hangi ayda raporu vakfa teslim ettiniz? yoksa halen raporu vakfa teslim etmediniz mi?
annenin doğum yılı kaç? önceki rapor oranı kaçtı? hangi rapor oranı üzerinden aylık alıyordu?

bu sorularımın hepsini tek tek cevapla ablası.

eski ödemeleri alıp alamayacağını, ne kadar aylık alacağını hesaplayabilmem için her soruyu dikkatle ve doğru bir şekilde cevapla. hatta mümkünse annenin e-devlet şifresi varsa, e-devlete girip annenin 2022 aylık bilgilerine bakıp oradaki bilgileri buraya kopyalayın. buraya kopyalarken kimlik bilgilerini saklamayı unutmayın.

şimdi dışarı çıkacağım. döndükten sonra verdiğin bilgilere göre sana cevap vereceğim.

bu arada genel cevap: aylık adres sebebiyle durdurulduktan sonra yeni adresin bağlı oldugu vakfa başvurulur. muhtaçlığınız tekrar degerlendirilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa aylık, durdurulduğu tarih itibariyle açılır ve alamadığınız aylıklar ödenir.

Melek abla yardimlarin ve bilgiler icin cok tesekkur ederim verdiimiz rahatsizliktan dolayi

Yani kisaca mart haziran eylul almadik mart oncesi kesilmisti ogrendik eski raporumuz kabul edilmedi sonra 3 ay hastanede yattim ilgilenemedim ameliyat tedavi ve duzelme sureci sonrasi haziran ortasi annemi yeniden kurula soktum sevkle 2 ay sonra rapor geldi yani agustos ortasi .

sonra vakifa gittik eylul de yatar diye dusunduk ama yatmadi aralikta dediler bekliyoruz simdi. Annem 1949 dogumlu myelom ve demans hastasi onceki raporu 2007 tarihli ve %50 oranla 1100 civari aliyordu
Simdi ise 93 oldu ve ilk kez bu oran la maas alacak

MiSah mart aylığını da alamamışsınız. bu durumda adres değişikliğini hangi tarihte yaptınız?
annen en son 2016 aralık dönem aylığını almış. siz aralıkla 1 mart arasında bir tarihte mi taşındınız yoksa daha önceden mi adres değişikliği yaptınız? bana ay, gün ve yıl olarak adres değişikliği yaptıgınız tarihi yaz lütfen.

ayrıca annen bu ay ödeme aldıysa ödeme miktarını tam olarak yaz.

senin annenin durumu karışık. annen 65 yaş üstü. 65 yaşını doldurmadan önce engelli aylığına başvurdugu için 65 yaşını doldurduktan sonra da engelli aylığı almaya devam etmiş. ama aylık kesildikten sonraki başvurusu 65 yaş üstü aylığına göre olacaktı. ki siz % 70 ve üstü rapor aldığınız için tekrar engelli aylığından faydalanabilecek. eger rapor oranı % 40 -69 olsaydı annenin engelli aylığı başvurusu kabul edilmezdi, 65 yaş üstü yaşlı aylığı başvurusu alınırdı. bu durumda da rapora gerek yoktu zaten. sizden yeniden rapor istenmesi gerçekten isabet olmuş. % 70 ve üstü raporla aralık dönem aylığının miktarı 1699,47 TL'dir mesela.

% 93 oranlı raporu hangi ayda vakfa verdiyseniz o tarihi (raporun vakıf kayıtlarına geçtiği tarih) takip eden dönem başından itibaren % 70 ve üstü rapor üzerinden ödeme yapılır.
raporun vakıf kayıtlarına geçtiği tarih agustos ise bu durumda annene % 70 ve üstü rapor üzerinden 1 eylül'den itibaren eylül ve aralık dönem aylığı olmak üzere toplam 3398,94 TL ödeme yapılması gerek.

aylığın durdurulduğu tarihten 1 eylül'e kadar ödeme alıp alamayacağını ve alırsa ne kadar alabileceğini bilebilmem açısından ilk sorularımı cevaplayınız. zaten karışık ve zor olan kısmı da burası:)
annenin engelli aylığı bir şekilde kesilmiş. ama kesildikten sonra engelli aylığı ödemesi yapılamaz. çünkü 65 yaş üstü. bu durumda 65 yaş üstüne başvurması gerekecekti. ama siz geçmişsiniz % 70 ve üstü rapor almışsınız:) bu konuyu başta yazmıştım zaten.

ilk defa böyle bir hikaye karşıma çıkıyor. yıllardır bu şekilde bir örnek karşıma çıkmadı:)

Melek ablacigim aralik 2016 son maasi aldiktan sonra ocak ve mart arasi bi donemde tasinarak ilk maasi aldigimiz adresimize yani eski evimize geri donduk tarihi tam net hatirlamiyorum ama ocak ve mart arasi her hangi bir gun aralik 2017 maasi 1700 uzerinden yatmis ve eylul aralik 2 maas yatirilmis 3400 abla senin dedigin gibi ama kanunda yazan maddeyi eger yanlis yorumlamadiysam bu geriye donuk odemeleride vermeleri gerekirdi maddede adres degiskliginden maasi duran kisi gerekli incelemeler yapildiktan sonra ve rapor ibraz edildigi takdirde yatirilmayan aylarda yatirilir diyor fakat siz daha iyi bilirsiniz atladigimiz bisey olabilir durumumuzda mesela raporun degismesi gibi bilemiyorum abla

26 temmuz 2017 de rapor vakifa gelmis ve islemleri tamamlamak icin gittigimizde gerekli bilgi alisverisi yapildi heyete sunulduktan sonra size haber verilecek dendi ve geri donen olmadi ardindan biz sorarak ogrendik ki eylul e yetismemis demekki evraklar yatmamisti maasimiz aralik ayi ile beraber yatti bu sekilde

MiSah ablacım ben kesin bir şey demedim ki daha:) yukarıda onca soru sormuşum. kafamda onca soru varken neden net konuşayım?
aralık'ta hesabınıza ne kadar yattı yazar mısın? hesaba yatan parayı kuruu kuruşuna yazın lütfen.

tam olarak benim hesapladığım para mı yattı? yani 3398,94 TL? teyit eder misin?

Evet ablacim aynisi yatti bu arada annem kan kanseri ve suan ki raporuna demans bunama eklendi noropsikolojik ve gorme kaybida eklendi yukselme sebebi bu sanirim

3398,94 yatti melek abla

MiSah konuyu anlayabilmen için adım adım soru cevap şeklinde gidelim senle ablası.

önce yönetmelikte geçen bir bilgiyi paylaşayım seninle.

[SIZE=1]"MADDE 13 – (1) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Yaşlı aylığı bağlananlardan %70 ve üzeri oranda engelli olduklarını engelliler için sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanların aylıkları başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli aylığına dönüştürülür. Ancak %40 ila %69 arası oranda engelliler için sağlık kurulu raporuna sahip 65 yaşını doldurmuş vatandaşlara sadece yaşlı aylığı bağlanır.[/SIZE]

ama senin annen 65 yaşını doldurmadan önce % 50 raporla engelli aylığına başvurduğu için yönetmeliğin şu hükmüne göre 65 yaşını doldurduktan sonra da engelli aylığı almaya devam etti:

[SIZE=1]"65 yaşın doldurulmasından önce (Değişik ibare:RG-25/3/2014-28952) engelli aylığı bağlanmış olanların aylıkları aynı şekilde ödenmeye devam olunur."
[/SIZE]
annen 65 yaş üstü olmasına ragmen engelli aylığı almaya devam etti di mi?

Evet ayni dediginiz gibi almaya devam etti melek abla

@MiSah hesapta hata yok ablası. 2022 sayılı kanun ve yönetmelik'te 65 yaşını doldurmadan önce bağlanan engelli aylıkları ödenmeye devam edilir denir. ama aylık kesildikten sonra 65 yaş üstü yaşlının % 70 ve üstü raporu yoksa engelli aylığı ödemesi yapılmaz.

annen %40-69 rapor üzerinden engelli aylığı alıyormuş. 65 yaşını doldurduktan sonra da almaya devam etmiş. ama adres değişikliği sebebiyle aylığı kesilmiş. bu durumda %40-69 raporla engelli aylığı almaya devam edemezdi. çünkü 65 yaş üstü yaşlılar %40-69 oranlı raporu olsa bile engelli aylığı alamaz. kanun böyledir.
annenin 40-69 üzerinden engelli aylığı alma hakkı aylığı kesildikten sonra sonlandı kısacası.

ama siz sonra yeni rapor almışsınız. rapor oranı % 70 ve üstü. bu durumda bu raporla engelli aylığı alabilir. dolayısıyla bu rapora binaen ödeme yapıldı annene. eger % 40-69 oranlı rapor alsaydınız yine engelli aylığı baglanmazdı. annene bu durumda ancak 2022 65 üstü yaşlılık aylığı baglanabilirdi. bunun da gelir şartları farklıdır.

özetle, 65 yaş üstü yaşlıların %40 -69 raporu olsa bile engelli aylığı alamazlar. ama rapor oranı % 70 ve üstü olursa engelli aylığı alabilirler. dolayısıyla ödeme, yeni raporu teslim ettiğiniz tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren yapıldı. hata yok yani.

Üst Alt