Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağabeyim böbrek hastası %90 + %18 özürlü ama ağır özürlü raporu alamıyor?

m.celik29

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ağabeyim ssk çalışanı 1800 günü dolduramadığı için malülen emekli olamıyor. Biz de sosyal yardım derneklerinden maaş bağlatabilmek için heyetten ağır özürlüdür raporu almaya çalışıyoruz
hastane kontrollerinde böbrek hastası olduğu için %90 ve böbrekleri için kullandırılan kortizon ilacı kalça kemiklerindeki sıvıyı kuruttuğu için yürüyemiyor. ameliyatla platin diyorlar. iki bacağınada, hastane bunun içinde %18 rapor veriyor nitekim heyete girdiğinde ağır özürlü kısmına hayır yazıyorlar
bir kişinin ağır özürlü olması için ne durumda olması gereklidir? Belli bir oranı var mıdır?
Hastane yönetimi veya hekimiyle görüşmeye gitmeyi düşünüyorum. Yanlış hareket etmemek adına ne yapmalıyım yada konuyu anlatabildim mi bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Böbrek hastalıklarında ağır özürlü raporu kolay kolay verilmez maalesef.
Ağır özürlü değerlendirilmesi için şunlardan en az biri konusunda başkasına yüzde yüz bağımlı veya ikisinde büyük oranda bağımlı olması gerek.:
a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi)
Bir de, abiniz ssk çalışanı ise derneklerden kolay kolay destek alamazsınız.

Malulen emeklilik için askerlik borçalnması yapma hakkınız olduğunu biliyorsunuz değil mi? Prim gün sayısı kaç gün eksik?

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim
Ağabeyim normalde çalışamıyor ama biz sağlık hizmetlerinden yararlansın hem de günü dolsun diye ssk lı gösteriyoruz. Askerlik borçlanmasını yapabileceğini biliyorum ama hastalığı onu askerlikle birlikte 1800 günü doldurmadan olduğu için malulen emeklilikten yararlanamayacağını söylemişler.
Ben birkaç yeren danıştım net cevap alamadım. Şimdi Ağabeyim şu anda gününü doldurmuş olsa ve malulen emeklilik için başvursa bu hastalık başına daha önce geldi diye emekli olamaz mı

Böbrek hastalaklrının maluliyet derecesinde işgücü kaybına yol açtığının tespiti için "Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" şartı aranıyor.
1- İlk sigortalı olduğunda maluliyeti gerektirecek (yukarıdaki) derecede işgücü kaybı yok idiyse
2- Buna karşın malulen emeklilik talebinde bulunduğu zaman (yukarıdaki gibi) maluliyet derecesinde işgücü kaybı var ise
3- En az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplamda (askerlik borçlanması dahil) 1800 gün primi var ise

malulen emekli olabilir.

Üst Alt