Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır engelli ifadesinin kaldırılması sebebiyle bakım aylığı geri isteniyor!?

Cemre11

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Çok yakınım 2008'de iş kazası geçirdi. %100 ağır engelli -sürekli- engel raporu aldı. 2013 yılında araç almak için tekrar bir engel raporu alınıyor ve bu raporda engel oranı %75 olarak belirlenmekle, ağır engel ibaresi bulunmuyor. 2018'in sonlarına doğru il müdürlüğü engel oranınız düşmüş bunu bize bildirmediniz diyor ve 2012'deki rapordan itibaren yatan paranın iadesini istiyor. Bunun sonucunda hakem hastaneye sevk ediliyor ve %96 oranın engel raporu veriyorlar fakat ağır engel ibaresi bulunmuyor. bu rapor 2018'in 9. ayında düzenlenmiş. Buna şuan itiraz etme olanağımız var mı? Daha önce başına buna benzer bir olay gelen var mı? Şimdiden teşekkürler

Rapor kişinin kişisel talebi üzerine alınıyorsa; kişiye teslim edildikten sonra; 30 gün içinde rapora itiraz yapılabilir. İtiraz edilmeyen raporlar kesinleşir ve süresi içinde yapılmayan itirazlar değerlendirilmez. Kurum itirazlarında süre aranmaz.

Maalesef ilk ağır olmayan engelli rapordan itibaren ödenen paraların geri istenmesi normaldir. Size verilen evde bakım evraklarında yeni rapor alırsanız 15 gün içinde bildirim zorunluluğu mevcut. Yeni hakem hastanesi zor ihtimal.

Cemre11
2013 yılında araç için çıkartıgınız rapor ağır engellı olmadıgı için o gunden bugune alınan ebmlerı sızden alırlar.ebm de şart ağır engellı rapor rapor ağır engellı olmayanın başvurus kabul edılmez. o değilde 2013 den 2019 a 6 yıl var heçmı kontrole gelmeyıkler her sene gelıolar oysa .öyle ya da böyle o cezayı ödersınız çünkü bakıcı olan kışı hastanın durumda düzelme varsa gelır artmıssa evden ayrılan olmussa her şeyi bildireceğıne daır ımza atıo keşke rapor yenıledıgnde bıldırseydı.

2828 sayılı KAnunda 2017'de yapılan değişiklikle "Gerçeğe uygun olmayan belge ve sağlık kurulu raporu kullanımı nedeniyle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu Kanunun ek 7 nci maddesi kapsamında fazla ve yersiz ödenen ve geri alınması gereken tutarlar ile bunlardan doğan faizler terkin olunur. "hükmü getirilmiştir.
Size aylık bağlanırken raporunuz "Ağır engelli ve sürekliydi", bu rapor ile maaş aldınız, değil mi? Bu nedenle 2017'ye kadar geri ödeme isteyemezler KAnun çıktıktan sonra yapılan yersiz ödemeleri isteyebilirler.
Burada 2. sorun şu; Size engelli bakım maaşı bağlanırken mevcut belgeleriniz doğruydu, ve raporunuz sürekliydi. O rapora göre maaş aldınız . araç alımı için düzenlenen engelli raporu baz alınarak griye dönük ödeme istenemez diye düşünüyorum. kaldı ki yapılan denetimlerde de size bu yönde itiraz gelmemiş. Geri ödeme çıkarılırsa kanımca Kurumun sizden istediği son rapor bağlayıcı olacaktır.

TKFK
ağır engellı ıfadesı 2013 yılındakı raporda yokmuş kanun 2017 de çıkmıs dıossunda geri dönük uygulama mı edecekler

Hocam ;
1- Kanun diyor ki; Gerçeğe aykırı sağlık raporu ile maaş alanlar. Yani ilgililerin maaş almak için sundukları raporun sahte olması gerekiyor. Sosyal Hizmetler bu raporun teyidini yaptırmıştır. İlgilinin sunduğu Sağlık raporu gerçeğe aykırı değil. 2008 yılında verdikleri rapor, ağır engelli ibareli ve sürekli, bu rapora göre maaşlarını almaya devam etmişler. İlgili Sosyal Hizmetler raporu yenilememiş. 2013'te alınan 2. sağlık Kurulu raporu Sosyal Hizmetlerin istediği bir rapor değil, başka bir iş için.
2-Denetime gelen heyetler raporun yenilenmesini istememişler. Doğal olarak ilgililer maaş kesilmesin diye yeni raporu sunmamışlar. Yani Kanunen sahte belge ile alınan bir para yok.Burada taahhütnameye aykırı bir durum var, zamanında bildirim yükümlüğü yapılmamış, buna göre geri ödemenin 2013 tarihinden itibaren istenmesi normal ama 2017 de Kanun değişikliği ile geri ödemeler terkin edildi.
3-) Ancak ve ancak Kanun 2017'de değiştiği için bu tarihten sonraki yapılan ödemeler geri istenebilir. ilgililer isterse bu geri ödeme için de yasal yollara başvurabilirler.

TKFK
engellı raporu olan bırı yenıden rapor çıkarırsa eskı raporun hükmü kalmaz yenı rapor geçerlı olur bu durmda arkadaş 2013 den itibaren cezalı olur dedım ama senın yorumdakı 2 ve 3. maddelerı bilmıodum bahsettıgın durum arkadaş için bir avantaj oluşturur bırde yapılandırmaya gıdebılırse az da olsa rahatlar

Kısmı bağımlı yardım alır mı evde bakım yardı mı

hakann74

hayır.ebm için tam bağımlı ve o raporda en az %50 olacak

Benim eski raporum agir engelli ehliyet degismek icin hastaneden ozel tertibatli arac kullanabilir raporu aldim ve raporda agir engelli hayir diyor ve bakim masi aliyorum bildirmedim aldigim raporu sonucda ehliyet degisi ve ozel tertibatli arac kullanabilir raporu agir engelli hayir yazmak zorunda tanidigim cok kisi aliyor

Cemre11

2013'te araç almak için rapor almışsınız. bu rapor ilgili mevzuatına göre engelli raporu olarak düzenlenmişse işleme alınır.
sizin aldığınız raporda da agır engelli kısmı hayır olarak işaretlenmiş. bu durumda ilgili kurum hukuki işlem başlatmış ve yersiz ödeme iddiasıyla size borç çıkartmış.
ancak size yersiz ödeme iddiasıyla ancak 27.01.2017 tarihinden sonra borç çıkartabilirler.
çünkü bu tarihten önceki borçlar 6770 sayılı kanunun 6. maddesi ile yapılan değişiklikle terkin edilmiştir (alacaklardan vazgeçilmiştir).

bu konuda sizi TKFK arkadaşımız bilgilendirmiş zaten.
eger size 2013 yılından itibaren borç çıkartılmışsa,
27.01.2017 tarihinden önceki borçlardan vazgeçilmemiş ve bu borçlar da sizden istenmişse mahkemeye başvurunuz.
mahkeme raporlarınızı inceleyecek, evrakta sahtecilik gibi bir kusur yoksa, ki olacağını sanmıyorum, sizin lehinize karar verecek, 27,01.2017 tarihinden önceki borçları sildirecektir.

araç için alınan raporlardaki agır özürlü, oran vs de belirleyicidir. yeter ki yetkili bir hastane tarafından engeli raporlarının düzenlenmesiyle ilgii Yönetmelik'e uygun olarak çıkartılmış olsun.
ama araç için aldığınız rapor ilgili yönetmelik hususlarına göre de doldurulmamışsa evde bakımı etkilemez.
lakin sizin raporunuz araç için çıkartılmış ama aynı zamanda ilgili yönetmeliğe uygun olarak engelli raporu olarak düzenlenmiş.
dolayısıyla en son alınan rapordaki değişiklik dikkate alınmış.
sizin en son aldığınız raporda agır özürlü kısmı hayır yazdıgına göre evde bakım aylığı alamzsınız. 27.01,2017 tarihinden sonraki aldığınız evde bakım aylıklarını da ödemekle yükümlüsünüz.

Üst Alt