Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır engelli kişi sigortalı işe girerse evde bakım maaşı kesilir mi?

ronaldo7

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
3
Merhaba Arkadaslar
Agir engelli %90 rapora sahip ve raporunda CALISAMAZ ibaresi bulunan engelli sigortali ise girerse evde bakim maasi kesilir mi.Gelir kriteri tutuyor.Yani sen agir engellisin calisamazsin gibi durumlar var mi.Sonucta ne kadar agir engelli olsa da teknolojik dunyada onun da yapabilecegi cok is var.Aklima takilan rapordaki CALISAMAZ ibaresi neye istinaden yazilir.Ve gecerliligi neye gore dikkate alinir

@ronaldo7

[-]evet kesilir. bakım aylığı alan kimse sgk lı bir işte çalışamaz. o maaş çalışamadığı için verilir.[/-]

hımmm bu konuda kalemin yorumuna ihtiyaç var. mantık olarak çalışabilmesi lazım

ozgurmeric74 bakıma muhtaç engellinin sigortalı bir işte çalışması, tek başına evde bakım aylığının kesilmesine/bağlanmamasına neden olmaz. evde bakım aylığı çalışamadığı için değil bakıma muhtaç durumda olduğu için (raporu ve hane geliri de uygun olma şartıyla tabi) verilir. bakıma muhtaç durumda olan bir insan da çalışabilir. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu konuda olumlu kanaat bildirirse sorun çıkmaz.

ronaldo7
şu an evde bakım aylığı alıyorsun. sigortalı çalışma durumunda evde bakım aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyorsun.

elbette sigortalı çalışabilirsin. lakin sigortalı çalışmaya başladığında bu durumu evde bakım aylığı aldığın aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne en geç 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsün. sen bildirimi yaptıktan sonra bakım hzimetleri degerlendirme heyeti hanene gelir ve yeniden durumunu degerlendirir. eger bakım hizmetelri değerlendirme heyeti olumlu kanaat bildirirse evde bakım aylığın devam eder. aksi durumda kesilir.

çalışman halinde, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti şu 2 konuyu yeniden degerlendirecek:

1) hanede kişi başına düşen aylık gelir, yeni gelir değişikliği ile birlikte 967,27 TL altında mı?
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırı geçmiyorsa gelir sorun olmaz.

2) bakıma muhtaçlığı devam ediyor mu? çalışıyorken de bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor mu?
eger sen çalışıyorken de bakıcının bakım hizmetine ihtiyaç duyuyorsan, 7/24 saatlik bakım hizmetin veriliyorsa ve heyet de bu yonde olumlu kanaat bildirirse bu da sorun olmaz.

aksi durumda, bu iki şarttan birinde bile uygun bulunmadığın takdirde evde bakım aylığı kesilir.

sana tavsiyem, çalışmayı düşünüyorsan, evde bakım aylığı aldığın il müdürlüğüne gidip rehberlik alman. onlarla istişare ederek iş bulmaya çalış. çalışmayı istemek elbette hakkın. bakım hizmeti alırken de çalışabilirsin.
ama il müdürlüğü ile irtibat halinde bir işe girersen (onların da rehberliğinde) senin için daha iyi olur.

bakıma muhtaç olma kriterlerini de dikkatli incele lütfen:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakım hizmetelri değerlendirme heyeti bakıma muhtaç olma durumunu bu linkteki kriterlere göre degerlendiriyor.

ozgurmeric74

Böyle bir forumda moderatorluk yapıyorsunuz ama yasa ile bile desteklenen bir konuda dahi engelli aleyhine yorum yapabilmeniz beni üzdü.Bu yorumunuzu talihsizlik olarak görüyorum.

Melek ablacım çalışacagım iş ev ortamında yine işyerinin gelir gider muhasebe fatura işleriyle uğraşacagım yani öyle cok da zor bir iş değil.Merak ettiğim 2008 başlarında ilk defa kısa süreli sigortalı çalıştım.O zamanlar engelli raporum yoktu 2010 yıllarında aldım ilk raporumu şimdi ise %90 bakıma muhtacım.Acaba ben emekli olabilmem için ne kadar süre sigortalı olmalıyım

ronaldo7

doğru haklısınız. yanlış yorumda bulundum.ben evde bakım aylığını 2022 engelli maaşı ile karıştırdım.özür dilerim.

ronaldo7
ablam çalışma ortamının sana uygun olması harika. çalışmanda sorun yok yukarıda da dediğim gibi. önemli olan çalışıyorken de bakım hizmeti almaya ihtiyaç duyman.

emeklilik ile ilgili sorularını da emeklilik forumundan sormalısın: emeklilik

Üst Alt