Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır engelli raporu ile evde bakım aylığı bağlanır mı?

Taner ayse

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Yeni bir soru sormak istiyorum,siteyi kullanmayi pek beceremedim cevap kismina yazdim,,,,,,,,,,, Kayinbabam vefat edince59 yasindaki kaynim koyden geldi……ozurlu maasi aliyo……Kaynim%82 agir ozur raporuna sahip.dilsiz.tek bobrek.mental bozukluk var akli. Durumu….kendi islerini yapiyo.yemek.v.c,,,,,,ust giyme tras…..buna ragmen bana bakim parasi verilirmi….esim memur 3700 maas aliyo 5 kisiyiz. Kaynimla beraber6…kisi..1500 ev kredi borcumuz var.kredi 8 yil……kaynimin ikametini yanimiza alsak,ozurlu maasi devam edermi? Agir engel raporu dolayisiyla maas baglanirmi?…..basvuru ve baglanma suresi ne kadar surer…..ayrica belediye kaymakamlik ozurlulere yardim veriyormus ...ayrica iki kaynim koyde, kaynima 2ser ay arayla sira yapip bakicaz.sosyal hizmetlerden kontrole gelirseler, isin aslinimi soyleyelim yoksa gecistirici cevapmi verelim.istanbulda acaba yilda kac kez gelirler?....maas herhangi birimize baglanip, adres degistirip ,tekrar iki ayda bir baglanmasini beklemesek,bu sekilde iken birimizin yaninda kalmadigi, digerinde kaldigi tespit edilirse.verilecek bakim parasi .ozurlu maasi geri alinirmi?cezasi nedir?

Agir engelli raporu yeni cikti.daha once sadece %80 raporu vardi,simdi agir engel dolayisiyla maas icin basvurucaz....ayrica iki kaynim koyde, kaynima 2ser ay arayla sira yapip bakicaz....maas herhangi birimize baglanip, adres degistirip ,tekrar iki ayda bir baglanmasini beklemesek,bu sekilde iken birimizin yaninda kalmadigi, digerinde kaldigi tespit edilirse.verilecek bakim parasi .ozurlu maasi geri alinirmi?cezasi nedir? Odenen para cezali geri alinirmi?

Bide bakim ayligi alana devlet sigortasini yatirip emekli edecek diye okudum.bu konuda bir gelisme varmi.geriye donuk islermi?ben kayinbabamada 2ay bakip 1maas almistim?

Taner ayse
önce 2022 engelli aylığından başlayım.
hane geliriniz uygun değil. eşin memur ve 3700 TL maaş alıyormuş. engelli kaynın ikametini size aldırdıgında aldığı 2022 engelli aylığı kesin kesilir.
kaynın size taşındıgında 2022 aylıgını unutun. ayrıca kaynınız ilçe dışına taşınırsa zaten ikamet değişikliğinden dolayı 2022 aylıgı durdurulur. ve taşındıgı ilçedeki kaymakamlığın vakfına başvurması gerekir. bu durumda da yeni ikamet yerine sosyal inceleme için gelirler ve hane gelirine bakarlar. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'nin üstünde çıkarsa da 2022 aylığı baglanmaz.

gelelim evde bakım aylığına.
yok öyle 2 ay siz 2 ay başkası bakacakmış. bu seçeneği unutun. bakıcı kim olacaksa evde bakım aylıgı ona ödenir. aksi tesbit edilirse hakkınızda hukuki işlem yapılır.
Örnek: kaynınız için evde bakım aylığına başvurdunuz ve aylık baglandı. bakıcı da siz oldunuz. 2 ay siz baktınız. sonraki 2 ay da başka şehre akrabanıza gönderdiniz. bu durumda evde bakım aylığı kesilir ve o bakmadıgınız ayların aylıgını da aldıysanız ya da akrabanız aldıysa fark etmez size hukuki işlem yapılır ve yersiz ödeme iddiasıyla size borç çıkartılır.
o yüzden kaynınız için once kimin bakıcı olacagına karar verin. eger 2 aydan fazla bakamayacaksınız da hiç evde bakım olayına girmeyin kendi aranızda evde bakım aylıgı olmadan ikişer ay bakın. kendiniz bakacaksınız yani.

ama yok, içimizden biri sürekli bakacak, evde bakım aylıgını da o alacak diyorsanız evde bakım aylığının şartlarını yazayım artık:
1. % 50 ve üstü agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu olacak. raporda kesinlikle agır özürlü kısmı evet olarak işaretli olacak.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 Tl altında olacak.
3. kaynınız bakıma muhtaç durumda olacak:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

bu saydığım 3 şarttan birinde bile olumsuz karar çıkarsa evde bakım aylığı baglanmaz. aksi durumda yani 3 şartta da uygun bulundugunda evde bakım aylığı baglanır.
bakıma muhtaç olma durumu ile ilgili verdiğim linki dikkatle inceleyin. A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak bir başkasının bakımına muhtaçsa veya en az iki bentte kısmen bir başkasının bakımına muhtaçsa bakıma muhtaç kabul edilir. tabi bu kararı bakım hizmetleri değerlendirme heyeti verecektir.

Kalem hanim dediklerinizde haklisiniz ama ,evleri arabalari olan tarlasi olan insanlari geliri yok diye goren yasalar,biz gibi herseyi ortada bir maastan baska geliri olmayanlari cok guzel magdur ediyo,borcun ,ev kredin,elektrik,suyun,dogalgaz ortalama giderler,,,gider olarak gorulmedigi gibi,ben im yarisi borclu evim ipotekli ev benim gorunuyo,buyuk tezat.neyse.evde bakim maasi islemlerini bitirdim esimin ikameti olmazsa kaynima bakamazmisim ikameti geri eve aldik,(kaynimin ozur maasi baglansin diye esimin maasi dolayisiyla farkli bir yere almistik.bunu acikca soyledim sosyal guvenlik uzmanlarina)
Sanirim bu durumda 2022 baglanmayacak.vakiftan gelmisler ben evde yokken 17 yasinda oglum ve cocuklara soru sormuslar,ev kimin kac kisisinz diye, gitmisler,bilmiyorum sanirimyardim vs de vermezler ,bunun sonucunu ne zaman ogrenirim?ayrica ayni mahallede eltilerim var,bakim parasini duydular ikiside ikiser ay bakicaklarmis ne diyim,

Taner ayse evet, kaynınızın ikameti sizdeyse engelli maaşı baglanmaz. zaten kaynınızın engelli maaşı adres değişikliği sebebiyle durdurulmuştur. tekrar başvursanız bile hanede kişi başına düşen aylık gelir, 423,58 TL'yi geçtiğinden baglanmaz.

valla eltilerinize öyle bir şeyin asla olamayacağını söyleyin. evde bakım aylığına başvuran sizsiniz ve bakıcı olarak onaylandığınız takdirde kimse bakım hizmeti veremez kaynınıza. haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetinden siz sorumlusunuz. başkasının baktıgı tespit edilirse hakkınızda hukuki işlem yapılır.
bakıcılara taahhütname imzalattırılıyor. o taahhütnamede bu şart da yazıyor zaten.

ha size inanmıyolarsa alo 183'ü arayıp bilgi alsınlar:) alo 183 haftanın 7 gunu 24 saat ücretsiz hizmet verir.

Üst Alt