Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır osas, bel kayması, işitme kaybı ile rapor alarak emekli olmak?

kmehmetk

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Herkese rahatsızlıklarında acil şifalar dilerim.

1972 doğumluyum
İlk sigortalılık başlangıcım SSK'dan Aralık 1989
1998 Ağustos ayına kadar 1752 gün SSK primim ödenmiş durumda.
Ağustos 1998'den günümüze kadar BAĞKUR primi ödüyorum ve 7500 gün civarında.
Toplam primim : 9.290 gün civarında

1- 2007 yılında Ağır OSAS - Uyku Apnesi teşhisi kondu ve 12 yıldır BPAP cihazı kullanıyorum. Engelli raporu için %35 verdiklerini öğrendim.

2- Belde çocuklukta meydana gelmiş minik yapısal bir kemik kırığı ve buna bağlı belde kayma. Engelli raporu için ameliyatsız %7 - ameliyatlı % 8 verdiklerini öğrendim.

3- KBB muayenesinde doktorum işitme kaybımın olduğu ve engelli raporu için %6 engellilik alacağımı söyledi .

Balthazard formülü ile hesapladığımızda;

100-35 = 65
65x7/100= 4,55

35+4,55= 39,55 yapıyor- Balthazard cetvelde %40 gözüküyor... ondalıklı sonuçlarda uygulama nedir?

Kulaktaki işitme kaybını eklediğimde ise engellik yüzdesi %43 oluyor...

Bu hafta SGK'ya müracaatla, emeklilik işlemleri için heyet raporu alma prosedürünü başlatmayı planlıyorum.

3 Aralık 2018'de Uyku apnesi için Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesinden cihaz yenileme raporu aldım ve titrasyon testi yaptılar. Çıkan sonuçlarda santral apneler çıktı . Bunun üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde 20 Aralık 2018'de PSG ve ertesi gün titrasyon testine girdim. Samsundaki testin hatalı olduğu bilgisi verildi.

Bel MR + Bel BT + Bel grafi CD'lerim Raporları ile elimde mevcut.
KBB'de yapılan işitme test ölçümüm elimde mevcut.

Tecrübeli arkadaşlara bazı sorularım olacak, zaman bulan ve cevaplayan arkadaşlara şimdiden peşin teşekkürlerimi sunarım :)

Samsun'daki doktor, engelli heyet raporu verebilmek için yeniden ve güncel olarak PSG testi yapmak gerekir demekte ve en erken randevu yaklaşık 1 yıl sonra...
Muğla'daki doktor ise biz size PSG yaptık, sizin PSG'niz yeni o PSG'ye istinaden heyet raporunuzu veririz demekte.

Bu durumda bana çok uzak olmasına rağmen Muğla'dan rapor almak, zahmetli olmasına rağmen zamansal açıdan daha mantıklı.

Bel ve KBB için nasıl bir prosedür izlenmeli?

KBB'de işitme testi aynı gün yapılan bir şey.

Bel Grafisi ve raporu aynı gün halledilebiliyor. Ancak Bel MR, Bel BT ve raporlarının yazılması zamansal olarak hızlı yapılabilen bir işlem değil.

Nasıl bir yol izlemeliyim?
Rapor süreci ne kadar sürüyor?

Rapor çıktıktan sonra rapor resmi yoldan bağlı olduğum SGK'ya gönderiliyor ve bağlı olduğum SGK tarafından yine resmi yoldan Bölge Yüksek Sağlık Kuruluna gönderiliyormuş. Bölge Yüksek Sağlık Kurulu'nun onaylaması halinde ise emeklilik işlemlerim başlıyormuş.
Raporun gönderilmesi, Yüksek Sağlık Kurulu aşaması ve sonrasındaki emekliliğin onaylanması ne kadar sürmekte?

Bilgisi paylaşan ve yorumu olanlara şimdiden teşekkürler.

Herkese sağlıklı günler.

4/b'den Engelli emeklilik işlemlerinde aşamalar ve neticelenme süresi bilgisi

Merhaba,

4/b Bağkurluyum. İşe giriş tarihi ve prim gün sayısı olarak engelli emeklilik şartları taşıyorum.

Ağır Uyku Apnesi: %35
Bel fıtığı : %7
Tip 2 Diyabet : % 20

Geçen hafta hastane sevki için Amasya SGK'dan yazıyı alarak, pazartesi günü sevk edilen Eğitim Araştırma Hastanesine heyet için müracaat ettim.

İşlemlerim 2 gün sürdü ve salı günü Sağlık Kurul Sekreterliğine dosyayı teslim ettim. Heyet'e bizzat girmeyeceğim sadece dosyanın girdiğin belirterek beni gönderdiler. Sağlık Kurulu, teşhisleri yazıp herhangi bir engel oranı belirtmeden raporu hazırlıyormuş. Hazırlanması yaklaşık 10 gün sürüyormuş. Hazır olunca, Sağlık Kurul Raporu Amasya SGK'ya gönderilecekmiş.

Amasya SGK ise üst yazı ve gerekli evraklar ile Ankara'daki SGK Genel Sağlık Kuruluna dosyayı gönderiyormuş.

4/B Bağkur - Engelli emeklilik sürecini bizzat yaşayan arkadaşlardan aşağıdaki soruları cevaplamalarını rica edeceğim. Şimdiden teşekkürler.

1- SGK Genel Kurulu ne kadar sürede karar verip raporu onaylıyor?

2- Emekli maaşı bağlanırken hangi tarih baz alınıyor?
* Benim sevk edildiğim tarih mi?
* Sağlık Kurulunun onayı tarihi mi?
* Yada SGK'daki başka bir aşamanın tarihi mi?

Toplam 9300 gün prim ödenmişliğim var. Engellerimin çoğu uzun zamandır var ve ben bu hakkı maalesef yeni öğrendim.

3- 9300 gün prim ile yaklaşık ne kadar maaş bağlanır?

Arkadaşlardan ricam, süreci birebir yaşamış kişilerin tecrübelerini aktarması. Ayrıca başka konulardaki sorularını ilgili konu başlığı altında yazınız. Bu konuya sadece belirtilen konu ile ilgili bilgileri aktaralım ki, yanlış/yanıltıcı bilgi olmasın.

kmehmetk

Rapor oranı konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ama sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 alma olasılığınız yüksek.

Sigorta müdürlüğü sevki ile hastaneden rapor aldığınızda, rapor tarihini takip eden ay başı itibarı ile maaşınız birikmeye başlar.
Sürecin tamamlanması 2 ayı bulacaktır.

Maalesef maaşlar düşüktür. Emeklilik forumundaki sabit başlıkları inceleyip yaklaşık tahminde bulunabilirsiniz

Sayın OturanBoğa,

Mesajınız için teşekkürler.
SGK sevki ile 15 gün önce süreci başlattık.
Hastane, OSAS, Tip2 Diyabet ve Bel problemleri ile rapor hazırlayacak. Raporun, önümüzdeki hafta içinde SGK'ya gönderileceğini düşünüyorum. Hastane raporda oran yazmıyor. Bağ-kur'lu olduğum için rapor, Ankara SGK Sağlık kuruluna gidecek. Kurul yüzde belirleyip emekli olup olamayacağıma karar verecek. %40 ve/veya üzerinde onaylar ise SGK Emeklilik servisinde diğer işlemlere devam edilecek.

SGK'nın Ankara'daki Sağlık Kurulunun ve kuruldaki doktorların, hastanece yapılan tetkik ve teşhislere göre hastayı muayene etmeden karar vermesi çok saçma bir durum. İkinci saçmalık bunca sıkı rapor sürecinden geçip, yasanın belirlediği kriterlerde engelli raporu alacak bir bireye engelli emeklilik hakkı vermemesi ikinci saçma bir durum.

SGK'nın bir çok vatandaşa vermesi gereken haklarda kısıntı yapılması doğru değil.

Ben 1989 işe girişliyim ve 9.300 gün primim var. Eğer raporu dikkate alır ve emeklilik hakkı verir ise, e-devletten yaptığım *ne kadar emekli maaşı alırım* bölümünden yaptığım kontrolde 1.650 TL - 1.700 TL civarında bir emekli maaşı alabilirmişim.

Diğer engelli haklarından istifade edebilmek için Devlet hastanesinden rapor sürecini de başlattım ve belirttiğim rahatsızlıklarım için %51,65 oranında engelli raporu verildi. Bununla kart vs. çıkartacağım.

Gelişmeleri ve süreci paylaşırım...

Daha önce devlet hastanesinden aldığım rapor ile %52 engellilik var ve dağılım aşağıdaki gibi.
Ağır Osas (%35) + Tip2 Diyabet (%20) + Bel fıtığı ( %7) toplam 52
Belde kayma (%5) - Devlet hastanesinde bel fıtığı değerlendirmeye alındı. Kayma değerlendirme dışı kaldı. (Bir branş sadece bir engel verebiliyormuş)

SGK sevkli gittiğim hastane SGK'ya göndermek üzere raporu hazırlamış. Bu rapora göre, SGK Sağlık Kurulunda (Ankara) engelli emeklilik için yüzde kaç verirler?

4b ( Bağ-kur )

OturanBoğa umut2135

Teşekkürler.

Raporu büyük görmek için alttaki küçük resme tıklamanız yeterli ...

kmehmetk mrb
Tam şu kadar % alırsınız diye belirtemem
Ancak toplada %40 üzeri alırsınız sgk başvurunuz engelli erken emeklilik için ise ? %40 almanız yeterli olacaktır eğer malulen ise başvurunuz bu rahatsızlıklardan malul sayılmazsınız.

umut2135 cevabınız için teşekkürler.

4b Bağkurluyum. 28/5 engelli erken emeklilik için müracaat ettim.
Hastane önümüzdeki hafta raporu SGK'ya gönderecek.
Kafamı karıştıran mesele, FTR Doktoru çok ilgisiz alakasız ve ters bir insandı.
Bel fıtığı ile ilgili net ifadeler yazmamış. Tanı kısmında bel fıtığı yerine, bel ve dizde ağrı yazmış. Teşhiste ifadeler muğlak. Malum SGK engelli emeklilik vermemek için uğraşırken raporda muğlak ifadeler olması sinir bozucu. Doktorun yazmadığı 2-3 kelime ile kaderiniz belirleniyor. 3-4 farklı FTR Uzmanına bu raporu okuttum, hepsi yazılanın muğlak olduğundan hem fikir. MR, BT ve Bel grafilerine göre hastalıklar belli. Biraz canım sıkıldı.

kmehmetk sgk sağlık kurulu
fıtıklarınızı rahatsızlıklarınızı göz arda etseler bile
Ağır uyku apnesi ve tip2 diyabetten %40 geçiyorsunuz
Buda size yetecektir.

umut2135 , OturanBoğa ve/veya mevzuata hakim arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Yazmaktan yoruldum artık :(

Son soru;

4/B Bağ-kurlular hangi yönetmeliğe tabi?

20 Şubat 2019, 30692 sayılı Resmi Gazetede yer alan,
ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Yönetmeliğin,

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu, Erişkinler İçin Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu ve bu raporları verebilecek yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarını ve engellilerle ilgili sınıflandırma ve ölçütleri kapsar.

(2) 18 yaşını doldurmamış bireylerin engellilik değerlendirilmesi bu Yönetmelik kapsamında yer almaz.

(3) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi sigortalılara bağlanacak sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylıkları ile ölüm sigortasından bağlanacak aylıklar için istenecek durum bildirir sağlık kurulu raporları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilemez.

Yönetmeliğin bu maddesine göre 4B Bağ-kurlular bu yönetmelik ve ekine göre engel oranı almıyor?

Araştırma yaparken
11.10.2008 tarih ve 27021 sayılı resmi gazetede, ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ'ni buldum...

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;

a) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların iş kazası ile meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik hâllerinin meslekte kazanma gücünü ne oranda azaltacağına,

b) Hangi hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı ve bu hastalıkların işten ayrıldıktan en geç ne kadar süre sonra ortaya çıktığı takdirde o işten ileri gelmiş kabul edileceğine,

c) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların hangi hâllerde çalışma gücünün %60’ını yitirdiğine,

ç) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların hangi hâllerde çalışma gücünün en az %60’ını veya aynı kapsamdaki sigortalıların vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğine,

d) Sigortalıların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının hangi hâllerde çalışma gücünün %60’ını yitirdiğine,

e) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılanların özürlü çocuklarının hangi hâllerde başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacaklarına,

f) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılanların yaşlılık sigortası kapsamında çalışma gücü kaybı oranı tespitlerine,

g) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılanların hangi hâllerde erken yaşlanmış sayılacaklarının tespitine,

ğ) Çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranının tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine,

h) Malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile çalışma gücünün en az %60’ını yitiren malul çocukların kontrol muayenelerine,

ı) Sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümünün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu olup olmadığının tespitine,

ilişkin usul ve esasları kapsar.

Anladığım kadarı ile kalın yazı ile işaretlediklerim 4B Bağkurlular için

Bu yönetmeliğin ekinde yer alan hastalıklar içinde ise uyku apnesi, Tip2 diyabet ve bel fıtığını göremedim....

Uyku apnesi ve tip 2 diyabet ile emekli olanlar nasıl emekli oluyor o zaman??

Nerde yanlış yapıyorum?

Bülent Bey,

Cevap için teşekkürler.

4a - SSK, 4b Bağkur - , 4c - Emekli Sandığı hepsinin ek oran cetveli olması zaten olması gereken.

Saçma olan, 4b Bağkurluların dosyası Ankara'dan onaylanıyor, diğerleri Bölge Sağlık kurullarından onaylanıyor. Hizmette çifte standart oluyor bence.

Çok fazla mevzuat var. Mevzuatların hepsi başlı başına kafa karıştırıcı.

Bu arada Devlet Hastanesinden alınan %52 oranlı ve sürekli Engelli Raporunu, SGK'ya sunmam işimi kolaylaştırır mı?
Başınızı ağrıttığım için kusuruma bakmayınız.

Süreç bitince tüm tecrübelerimi derli toplu bir başlıkta yazacağım. Başka bir arkadaşa kılavuz oluruz inşallah.

4B Bağ-Kur 9300 gün ödenmiş primim var.

Devlet hastanesinden %52 engelim var.

SGK sevki ile gittiğim hastane nihayet(!) raporu SGK'ya gönderecek. Tam 1 ay sürdü. :mad:

SGK sevki ile gittiğim hastane de aynı engelleri yazdı ama bu sefer oran yok. Oran Ankarada SGK tarafından verilecek.

Önümüzdeki hafta SGK Müdürlüğünden Ankara'ya SGK Genel Sağlık Kurulu'na gönderilecek.

4B Bağkurdan müracaat eden arkadaşlar, Ankaradaki SGK Sağlık Kurulundan raporun onaylanma süresi ne kadar sürüyor?

kmehmetk

Baglı oldugun bagkur kurumundan önce hastaneye sevk isteyeceksin.
Hastane sonucu bagkura gönderecek
Onlarda ankaraya gönderecek evrak gittikten sonra 45 gün içinde haber gelir, ama lanet bir kurum söyleyeyim

Bende başvurdum ilki gitti tahlil ve bulguların tam yazılması için geri gönderdi.
Tekrar heyete girdim oran artı, Sonra tekrar geri gönderdiler
Ankara nedese begenirsiniz. Neymiş birde üniversite hastanesine görünün dedi.
Ben devlet hastanesinden alıyorum adamlar kendi kurumuna güvenmiyor.
Bende zaten sgk dan hak etmeye 7 ay kalmıştı vaz geçtim göndermedim, şubatta sgk dan emekliyim inş.

Ben SGK sevki ile Eğitim Araştırma Hastanesinden rapor aldım. Eğitim Araştırma raporu bugün bağlı olduğum SGK Merkezine postaladı. Sanırım hafta içi SGK Merkezine gelir, sonrasında SGK raporu Ankara'ya gönderecek.

Elimde Devlet Hastanesinden alınmış %52 engelli raporu da var. Rapora dair tetkik ve tahliller de var.
Yarın SGK'ya gidip bu belgelerin de dosyama konulmasını talep edeceğim.

Sonrasında bekleyeceğiz.

Eğitim Araştırma Hastanesinden SGK Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gönderilen raporum 1 Ağustos 2019 tarihinde Ankara SGK Sağlık Kuruluna gönderilmiş ve bayram öncesi Kurul'a ulaşmış. Bugün SGK Sağlık Kurulunu aradım. Dosyanın incelemede olduğu bir hafta, on gün içinde neticelenip bağlı olduğum SGK Müdürlüğüne gönderileceği bilgisini aldım. (İhtiyaç duyanlar için telefon numarası : 0312 458 7978)

Az önce aldığım bilgiye göre raporum %52 çıkmış ve onaylanmış. :)

Üst Alt