Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır uyku apnesi çıktı. Rapor oranını arttırmak için ne yapmalıyım?

berk3435

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar, hali hazırda %42 raporum mevcut. Şimdi ağır uyku apnesi çıktı. Pazartesi gününe kurul için randevu aldım. Kurulda ne söylemeliyim? Elimdeki mevcut raporu da göstermeli miyim? Amacım şu; hesaplamalara göre ağır uyku apnesi de dahil edildiğinde %60'ın üzerine çıkacak raporum ve vergi indirimi ve emeklilik için başvuru yapmak istiyorum. Prim gün sayısı ve çalışma yılını da doldurmuş oluyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Orada sistemde görünmezse eski raporu ben olsam hiç göstermem. Çünkü bu sefer sürekli bir rapor varken yenisi verilmez deyip, çok daha meşakkatli bir süreç olan rapora itiraza yönlendirebilirler. Sistemde eski rapor görünürse de engel dutumunuzda değişiklik olduğunu, yeni rahatsızlıklarınızın ortaya çıktığını belirtir, gerekirse doktor görüşü sunarsınız.
Alacağınız rapor ve işyerinizden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ile birlikte vergi dairesine vergi indirimi için başvuru yapacaksınız. Mevcut vergi indirimi varsa yükseltme amaçlı olduğunu belirtirsiniz.

Ufukalp Hocam elimdeki rapor süreli bir rapor. Bende eski raporu da gösterip, sağlık problemlerine yenisinin eklendiğini belirteceğim. Elimdeki rapor süreli olduğu için raporu göstermemin bir eksisi olmaz benim için sanırım değil mi.

berk3435
Süresi dolmuşsa tabi ki bir şey diyemezler.
Aksi halde süre bitimini bekleyin diyebilirler.

Ufukalp Hmm anladım. Süresi dolmadı henüz. 3 sene daha var süresinin dolmasına. Zaten mevcut şartlarda elimdeki raporla beklersem 2 sene sonra emekli olabiliyorum. Ama şu andaki rahatsızlığımla beraber yeni rapor alırsam, %60'ın üzerine çıkacak gibi görünüyor. O zaman bu sene içerisinde emekli olabiliyorum. Asıl amacım burada bu benim. İnşallah süresi bitsin falan demezler.

berk3435
Farklı rahatsızlıklar oluştuğunda kabul etmek zorundalar.
İnat ederlerse bu yönde doktor görüşü sunabiliyorsunuz, bu pek uygulanan bir şey olmadığından uygulama tam olarak nasıl bilmiyorum.

Ufukalp evet haklsınız. Sonuçta eski raporu aldığım zaman böyle rahatsızlığım tespit edilmemişti. Aslında randevum vardı kurul için ama boğaz ağrısı vb. hastalık geçirdiğim için gidemedim. İptal etmek zorunda kaldım. Pazartesi gününe tekrar randevu aldım kurul için. Bakalım orada belli olacak durum. İlk raporumu aldığım zaman neredeyse tüm gün sürmüştü. Yine uygulama aynı mı acaba? Aynı şekilde 1 gün boyunca sürüyor mu işlemler? Bilginiz var mı?

berk3435
Bir günde bitse keşke.
Bu hastaneden hastaneye değişiklik gösterir. Büyük ihtimalle muayenelerden sonra kurul günü için randevu verilir.

Ufukalp teşekkür ederim. Daha önce aldığımda sabahtan akşama kadar sürmüştü muayene işlemleri. Daha sonra kurul için gün vermişlerdi. En azından muayene işlemleri 1 gün sürmese ona da razıyım.

Sırtüstü AHİ 71,8,REM AHİ30,2 APNE-HİPOPNE İNDEKSİ (AHİ)51,2 uyku apnesi varmış,bunlara ilaveten bel fıtığım bulunmakta (L4-5 ve L5-S1 fıtık ve daralma mevcut) bu rahatsızlıklardan dolayı engelli raporu alabilirmiyim 1998 sigorta girişim olup yaklaşık 6000 iş günü sigorta sürem var.Yardımcı olucaklar simdiden teşekür ederim.

Uyku apnesinden %35 alırsınız
Diğer kısmı araştırmanız gerek bu başlık apne ile alakalı oldugundan bilemiyorum.

berk3435
Eski raporunuzu göstermenizde fayda var bence, eski raporunuzdaki oranı düşüneceklerini sanmıyorum. Uyku apnesi için oran ekleyecekler. Uyku apnesi teşhisi konulduğuna dair bir belge veya rapor varsa onu da yanınızda bulundurun, ilgili doktora gösterin. Benzer bir durumu biz de yaşadık. Hastamızın anjiyo olduğunu, e-nabız ve diğer sağlık sistemlerinde görebilecekleri söylememize rağmen illa anjiyo olduğuna dair hastane raporu istediler. Zor bela temin edip gösterince gerekli eklemeyi yaptılar.

Serkan1436 cevabınızı için teşekkür ederim. Daha o aşamalara gelemeden çok farklı problemlerle karşılaştım. Bununla ilgili bir başlık açmam gerekiyor sanırım. Elimde mevcut olan raporum süreli ve süresinin dolmasına 3 yıl daha var. Bahsettiğim gibi uyku apnesi çıktığı için yeni bir rapor alma ihtiacım oldu. Bunun için hastaneden randevu aldım ve gittim. Bu şekilde olmayacağını, bağlı bulunduğum ilçe sağlık müdürlüğüne elimde mevcut olan raporla gidip itiraz etmem gerektiğini söylediler. Bende bahsettikleri şekilde bugün ilçe sağlık müdürlüğüne gittim ve durumu izah ettim. Onlarda sistemin değiştiğini ve 2019 öncesi alınan raporlar için genelgenin yayınlandığı tarihten 6 ay sonra herhangi bir (sağlık kurulu raporu verebilen) hastaneden randevu alıp, heyete girmem gerektiğini söylediler. Bu da 1 ay sonrasına tekabül ediyormuş. Bende raporumu almış olduğum hastaneyi aradım ve durumu izah ettim. Kendilerinin beni ilçe sağlık müdürlüğüne yönlendirdiklerini ve ilçe sağlık müdürlüğünün de farklı bir şekilde bilgi verdiklerini söyledim. Onlarda Madde 11'e bakmalarını söyledi. Tekrar ilçe sağlık müdürlüğüne gittim ve durumu izah ettim. Araştırdılar, başka birilerine sordular. 12 maddenin 5. fıkrasına göre bu şekilde olması gerekiyor, 1 ay sonra hastaneden randevu alıp sağlık kuruluna girmeniz gerekiyor, herhangi bir itiraz yapmanız gerekmiyor dediler. Açıkçası arada kaldım. Ne yapmam gerekiyor? Hangisinin sahip olduğu bilgi doğru? Şu anda tatilde olduğum için bu işleri aradan çıkarmak istiyorum. Ama çok farklı sorunlar çıktı. bu konuda bilginiz var mı?

berk3435

ilk raporum 2011 yılında aldım %30 verdiler 2017 yılında rapor aldığım hastaneye gittim yeniden heyete girmek istediğimi söyledim raporun sürekli oldugu için tekrar rapor çıkartamazsın dediler il sağlık müdürlüğüne gittim durumu anlattım YA RAPORA İTİRAZ EDECEKSİN HAKEM HEYETİ HASTANESİNE GÖNDERECEĞİZ DEDİLER ODA TRABZONDAYMIŞ HAKEM HASTANESİ BEN SAMSUN DA YAŞIYORUM YADA HASTALIK İLERLEMESİ OLARAK SEVKİNİ YAPACAĞIZ DEDİ BENDE HASTALIK İLERLEMESİ OLARAK SEVK YAPTIRDIM BAŞKA HASTALIKLAR EKLETTİM % 52 ALDIM

karadeniz55 cevabınız için teşekkür ederim. Fakat yeni genelgeye göre süreli raporlar için itiraz süresi genelge yayınlandıktan sonra 1 ay içerisinde yapılması gerekiyormuş. O süre geçtikten sonra 6 ay sonra normal heyete girer gibi randevu alıp, heyete girmek gerekiyormuş. İşte benim teyit etmek istediğim bilgi buydu. Adminler sağolsun açtığım başlığı silmişler. Bu mesajımı görüyorsanız; başlığı neden sildiğinizle ilgili bir cevap vermenizi istiyorum. Benim durumumda olan bir çok kişi vardır. Boş yere 1 ay beklememeleri adına bu bilginin sağlanmasını istiyorum. Teşekkürler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Raporların Geçerlilik Süresi ve İtiraz

Raporların geçerlilik süresi

MADDE 11 – (1) Rapor sürekli veya süreli olarak düzenlenir, raporda geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.

(2) Bireyin engel durumunun ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon uygulamaları ile zaman içinde azalma ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği hâllerde süreli rapor düzenlenir.

(3) Bireyin engel durumunun sabit kalması veya artması söz konusu olan hastalıklar için sürekli rapor düzenlenir.

(4) Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi hâlinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellilik durumu yeniden değerlendirilir ve yeni rapor düzenlenir.

(5) Kurumların ilgili mevzuatları gereğince, gerekçesi belirtilerek yazılı kontrol muayenesi talebinde bulunulması durumunda sağlık kuruluşunca yeniden rapor düzenlenir.

(6) Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 18 yaşını doldurmaları sebebiyle raporları geçersiz hâle gelenler, 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren üç ay içerisinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunur. Başvuruda bulunanlar için bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde düzenlenecek engelli sağlık kurulu raporları, Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporları hariç ilgililerin 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren geçerli sayılır.

(7) Süreli olarak düzenlenen raporlarda, sürenin bitmesine altı aydan kısa bir süre kalması durumunda, engelli bireye talebi üzerine tekrar rapor verilebilir.

Raporlara itiraz

MADDE 12 – (1) Raporlara, engelli birey, vasisi veya raporu talep eden kurum tarafından müdürlüğe itiraz edilir. Bireysel rapor itirazları, ilgilisine teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yapılır. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilmez. Kurum itirazları gerekçe belirtilerek yazılı olarak yapılır. Kurum itirazlarında süre aranmaz.

(2) Rapora itiraz edilmesi hâlinde birey, müdürlük tarafından yetkili en yakın farklı bir sağlık kuruluşuna ya da önceki raporu farklı sağlık kuruluşundan alınmış ise sürekli izleminin yapıldığı sağlık kuruluşuna gönderilir. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir.

(3) İlk veya itiraza istinaden alınan ikinci rapor hakem hastaneden alınmış olsa dahi hakem hastane raporu olarak kabul edilmez.

(4) Süreli/sürekli verilen raporlar ile ilgili olarak kontrol muayeneleri dışında herhangi bir sebeple kurum tarafından yeni bir rapor istenmesi durumunda, ilgili kurumun gerekçeli yazısına istinaden müdürlük tarafından, birinci ve ikinci fıkralara göre işlem yürütülür.

(5) Hakem hastane kararı ile süresinde itiraz edilmeyerek kesinleşen rapor hakkında aynı gereksinim alanı ile ilgili yeni rapor başvurusu en erken altı ay sonra kabul edilir.

(6) Terör, kaza ve yaralanma nedeniyle verilen, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon ile engel oranının değişmeyeceği hakem hastane kararı ile kesinleşen sürekli ibareli raporlar için yeni rapor başvurusu kabul edilmez.

@berk3435
Rapor alalı ne kadar oldu, eğer 6 aydan fazla ise yeniden heyete girmek için başvurabilirsiniz.

Serkan1436 cevabınız için teşekkür ederim. Engelli raporunu alalı 2 sene oldu. Hastaneden kurul için randevu alıp gittim ama kabul etmediler. İlçe sağlık müdürlüğüne itiraz etmem gerekiyormuş. İlçe sağlık müdürlüğüne gittim ve onlarda yeni genelgeye göre genelge çıktığı tarihten sonra üzerinden 6 ay geçmesi gerekiyormuş. Dediği zamanda Ağustos sonuna denk geliyormuş. O zaman herhangi bir itirazda bulunmadan, istediğim bir hastaneden sağlık kurulu için randevu almam gerekiyormuş. Bu konuda bilginiz var mı? Boşuna 1 ay beklemek istemiyorum. Hastane farklı, ilçe sağlık kurulu farklı şeyler söylüyor.

Ayrıca bugün uyku testini yaptırdığım üniversite hastanesine gittim. Cihazla yatış (titrasyon testi) için onlarda çok yoğunluk olduğunu Ekim ayında ancak sıra gelebileceğini söylediler. Philips'in bir distribütörünün kartını verdiler. Onları arayıp, randevu aldıktan sonra evde titrasyon testi yapacaklarını söylediler. Böyle bir uygulama sağlıklı ve güvenli midir? Bana yol gösterir misiniz?

Bunun için daha önce konu açtım. Ama yönetim hiç bir gerekçe göstermeden konuyu sildi.

2 yıl önce almış olduğum 5 yıl süreli raporum var. Uyku apnesi çıktığı için hastaneden randevu aldım ve gittim. Hastanede bu şekilde olmadığını, ilçe sağlık müdürlüğüne gidip itiraz etmemi söylediler. İlçe sağlık müdürlüğüne gittim ve durumu izah ettim. Onlarda yeni genelgeye göre itiraz olmadığını ve genelge yayınlandıktan 6 ay sonra bir hastaneden randevu alıp, sağlık kuruluna girmem gerektiğini söyledi. Hastane farklı ilçe sağlık kurulu farklı bilgi veriyor. Boşuna zaman kaybetmek isteöiyorum
Konu hakkında bilgisi olan var mı?

İnşallah yönetim bu mesajı da silmez.

Üst Alt