Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ağır uyku apnesi tanısı ile emekli olacak rapor alabilir miyim?

Mhmtylcn

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Baslikta oldugu gibi ağır uyku apnesi tanisi konuldu.Ayrica mr da cikmis bel fitigimda var.Vergiden dusmek yada emkli olmak icin ne gerekli?

Hastalığınız SGK Hastalık Listesi'ne göre sadece Ağır tanısı alabilecek düzeyde ise evet, malulen emekli olabilirsiniz. Onun şartları:

3. Uykuda solunum bozuklukları

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

a) Uyku apne sendromları
Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
1. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
2. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup kronik noktürnal hipoksemiye bağlı kardiyovasküler, serebrovasküler komplikasyonların varlığı, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale gelişmesi

b) Uyku ilişkili hipoventilasyon bozuklukları:
Obezite hipoventilasyon sendromu, santral alveoler hipoventilasyon, medikal hastalıklara bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon (Hipoventilasyonun nedeni olarak primer akciğer parankimal veya havayolu hastalığı, pulmoner vasküler patoloji, göğüs duvarı hastalığı, nörolojik hastalık veya kas zayıflığı bulunması), ilaç ve madde kullanımına bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
1. Uyku sırasında PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 55 mmHg’nın üzerinde olması veya PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 50 mmHg’nın üzerinde olması koşuluyla, uyanıklık supin pozisyondaki değerine göre, uyku sırasında PaCO2’de ≥10 mmHg’lık artış olması
2. PAP tedavisine yeterli yanıt alınamaması (1. maddesinde yer alan kriterlerin düzelmemesi) (Son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir)

Ben doktordan raporu aldim.Ssk ya gidip cihaz basvurusunda bulundum ozel olarak cihazi da aldim ve kullanmaya basladim.Ayni sekil arkadasta da cikti.Oda uyku apnesi boyun fitigi ve parmak ta olusan sinir zedelenmesi kaynakli basvuruda bulundu ve malulen emekli oldu.Bende ayni sekil basvurmak istiyorum ama kimisi bel fitigina ouan alamazsin filan dedigi icin tereddutte kaldim

@Mhmtylcn,

Bel fıtığına oran alıp almamanın hiç bir önemi yok. Malulen emeklilikte tek bir hastalık maluliyet düzeyinde işgücü kaybına neden olmalı. Yukarıda yazdığım gibi, uyku apnesinin düzeyi SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanı alabilmeyi sağlamalı.

Üst Alt