Güç bir durum gerçekten , nette ,, devlet şurada bakım evi var bakar diye , net bir ifade bulamadım , şöyle bir adres dikkatimi çekti paylaşayım istedim.
------------------------------------------------------------------
Şizofreni Dernekleri Federasyonu;
Meşrutiyet Caddesi 46/10 Kızılay/Ankara,
Tel; 0 312 431 31 50-51,
e-posta;
sizderfed@yahoo.com.tr
HAKLARINIZ ;
•Hastalık tanısı ve ilaç kullanması gerektiği kararını içeren sağlık kurulu raporu alındığında şizofreni hastaları ilaç alırken ödenen katkı payını ödemezler.
•Şizofreni tanısı konulan kişiler askerlik yapmazlar. Ama uzun zaman iyi durumda olan bir şizofreni hastasının askeri hastane hekimleri tarafından gözlemlenme şartıyla askerlik yapması kararı çıkabilir.
•Sağlık kurulu tarafından yazılan raporda evlenmesinde tıbbi sakınca bulunan hastalar hariç şizofreni hastaları evlenebilir.
•Hasta yeti kaybının %40'dan az olduğunu gösteren belgeyi alıp İş Kurumu'na başvurursa tüm devlet kuruluşları ve belediyeler tarafından açılan sınavlara girme hakkı kazanır ve iş bulabilir.
•Devlet memurluğu yapan şizofreni hastaları 10 yıl çalıştıktan sonra emekli olabilir.Diğer işlerde çalışan hastalar ise özür derecesine göre 15-20 yıl içinde emekli olabilirler.
•Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını kanıtlayan sağlık raporu alan şizofreni hastaları bakacak kimseleri yoksa devletten maaş alabilirler.
•Alacakları özürlü kartı sayesinde şehir içi toplu taşımadan ücretsiz faydalanabilirler.
•Şizofreni hastalarının bakımını üstlenen kişilerin de devletten yardım almaları için bazı düzenlemeler yapılıyor.