Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Akıl hastasıyla şizofren arasında ne fark var?

Kosavalı

Yasaklı Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Akıl hastasıyla şizofrenin arasında ne fark var. AYDINYAVUZ

Son düzenleme:
şizofreni yani psikoz psikotik bozuklugu v.s akıl hastalıgı oluyor zaten fark yok

Şizofreni bölünmüş kişilik anlamına gelir. NEGATİF (durgunluk,içe kapanma,isteksizlik) ve POZİTİF (Hezeyanlar, halusünasyonlar, paranoya) belirtileri vardır. Bunların haricinde DSM denilen tanı kriterleri ansiklopedisine göre de kendine özgü belirtileri vardır. Neticede şizofreni beyin kimyasındaki bozukluktan kaynaklı bir akıl hastalığıdır. Lakin her akıl hastalığı şizofreni sayılmaz. Paranoid,rezidüel, catatonic, desorganize vs. Şizofreninin çok sayıda farklı çeşidi vardr. Ama şimdi bunları tek tek açıklamak hem fazla zaman alır. Hem de benim kapasitemi aşar. :) Bu arada laf aramızda kalsın ; ben de şizofreni hastasıyım... Tüm hastalara geçmiş olsun...

Hiç aklı olmayana ne deniliyo daglarda gezene insanlardan kaçan budamı şizofren oluyo
perseküsyon

Şizofreni de aklı etkiliyor, belkide tetikliyor diyebiliriz.
Hangi şizofreni hastası bu hastalığın BENİM AKIL SAĞLIĞIMI ETKİLEMEDİ diyebilirki.
Zaten bu sonuç tam anlamıyla bu hastalığı ortaya çıkarıyor.

Kosavalı

Ona deli denir dense dense şizofreni rahatsızlığı delilikle karıştırılıyor.İkisi aynı şey değil.Belki katatonik şizofreni ve desorganize şizofreni belki delilik içerisinde sayılabilse de paranoid ve ayrışmamış şizofreninin bu kategoriye girdiğini sanmıyorum.

şizofrenide bir akıl hastalığıdır.
senin bahsettiğin sanırım delililik
şizofreni delilik değildir.
bir çok çeşidi olan bir akıl hastalığıdır.

Evet delilik insanlarla tamamen baglantısı olmayan sürekli kendi kendine konuşan ne bulursa onu yiyen mesela ot böcek fare vesayre vesayre kendinden tamamen haberi yok yani hiç eve barka gelmeyen

Geceli gündüzlü gezen biri yani cinsel yerlerini gösteren üstü yırtık tırnaklar uzun uzun

Şizofrenmi yani
mmmy1983

değil Kosavalı

o saydıkların ın karşılığı delilik
yani akıl yitimi
bizim ki şizofreni
akıl hastalığı
akıl var ama hasta ;)

Arkadaşlar dediniz şu cevapmı oluyor yanlışım varsa düzeltin aklı tamamen başında ama şizofren hastası normal kişi olamazmı mesela ögretmen doktor mühendis futbolcu bu kişilerden şizofren olurmu olursa meslegine devam edebilirmi günlük çalışma hayatını sürdürebilirmi

Sonuçda aklı tamamen aklı başındamı oluyor
mmmy1983

Kosavalı

sana şöyle örnek vereyim dostum
ben makine mühendisiyim on senedir bu mesleği icra ediyorum
özel sektörde zor sayılabilecek bir işim var
aşırı sorumluluk yüklüyüm
hemde paranoid şizofreni hastasıyım
hemde on senedir
okul biterken başladı bende
bu mesleğimi sürdürmeme engel değil(tabi ki ilaçları kullanıp tedavi olursam)
ilaçları kesince kötü oluyorum
hepimiz gibi ilaca ve doktora mecburum

delilik ise aklın olmaması ilaçla,tedaviyle düzelmeyecek derecede akıl yitimi dir.

biz hastayız
aklımız var ancak hasta bir akıl..
delilikte ise akıl mantık devre dışı..

Kosavalı

MÜNZEVİ de diyebilirsin. Hani bazı kişiler vardır. Köyün delisi falan derler. O gözle bakarlar. Bu kişilerde muhakeme falan en diptedir. Ama böyle insanların çoğu kendisiyle barışıktır. Bu yüzden de insanlar hem anormal gözüyle bakar hem de sempatik bulur. Herkes kendi algısal durumuna göre bir gerçeklik yaşar. İnsanlardan kaçanların bazılarına antisosyal diyebilirsin.

Benim alt komşum şizofreni hastası bir bayandı. aslında çok güzel , hoş ve bakımlı bir bayan ama gece yarısı olduğu zaman değişiyor kendi kendine konuşmalar , kavgalar ve çığlıklar atıyordu. Ben ilk başta kocası ile kavga ediyor sanıyordum ama evli değilmiş. Ne yalan söyleyeyim bir gün kapımı çaldı ve kahve içmeye geldim dedi içeri daldı. Ben tırsmaya başladım üst komşum olan Hülya Ablaya mesaj attım acil bana gel yalnız bırakma beni bununla o da korkudan gelmedi. Neyse kahve yaptım konuştuk çok zeki bir bayan kültürlü ve eğitimli eğer şizofreni olmasa her erkeğin evlilik isteyeceği bir bayan. Kısacası şizofreni insanların beyni normal insanlardan daha fazla çalışıyor ve daha zekiler. Tr ` de yaşayıp ruh sağlığı bozuk olmayan insan yoktur yani hepimiz aslında biraz deliyiz o yüzden bu konuyu tartışma konusu yapılması bile saçma.

Bak evet durum anlaşıldı şizofren çok zeki oldunu belirttiniz İron

Zeki olduklarını bilmiyordum

Bazılarımız aşırı düzeyde zekaya sahip john nash örneğinde olduğu gibi ama bazılarımız bu hastalıktan çok çektiği için tam olarak zihnini toplayamamakta.Kısaca aslında bu hastalık bazı bireylerde iyi yönde seyrederken bazılarında kötü yönde seyrediyor.Yukarıda bahsedildiği gibi delilik farklı bir şey şizofreni farklı bir şey şizofreni bir zihin hastalığıdır ve bu gerek kalıtsal yönden gerekse de dış etkenlerden dolayı olur.Bize düşen kendimizi yargılamadan mantıklı düşünmeye çaba göstermek bunu başaramıyorsak doktorumuzdan yardım istemektir.Unutmayın toplumun ne dediği değil sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz önemlidir.

birşey soracam şizofren hastaları alkol alabilir mi olumsuz bir etkisi var mı alkolün ? merak ettim.

Akıl hastalığı genel bir tabirdir ve artık bugün kullanılmıyor. Artık Psikolojik hastalıklar veya Ruh Hastalıkları terimini kullanıyoruz.

Bu genel bir ifadedir ve içinde yüzlerce farklı hastalığı bulundurur. Psikotik kişilik, nevroz, anksiyete, fobiler, bağımlılıklar (alkol, uyuşturucu vs.) depresyon, Manik-Depresif, Şizofreni, Zeka gerilikleri, Otizm, şizofreni vs. vs. vs. hepsi akıl hastalıklarıdır.

Şizofreni bunlardan bir tanesidir.

Şizofrenler zeki olur gibi bir algıyı da silmek lazım. Şizofrenlerinde zeki olanı da vardır, aptal olanı da vardır. Çünkü doğrudan zeka ile ilgili bir hastalık değildir. Ancak bazı şizofreni atakları zekayı kullanmayı son derece olumsuz etkiler.

birşey soracam şizofren hastaları alkol alabilir mi olumsuz bir etkisi var mı alkolün ? merak ettim.

Var! Şizofreni hastalarına alkol önerilmez. HAstalığı tetikleyebilir ve kontrolünü güçleştirebilir.

Alkol önerilmez .
En önemli nedeni ilaçların etkilerinde azalma meydana getirmesi.
Sinir sistemini uyarıyor alkol bu yüzden.

Şizofrenler zeki olur demek genel bir kabuldür
ancak bu doğru değildir.
zeka görecelidir. neye göre kime göre zeki
evet zeki insanlar da şizofreni hastalığına yakalanabilir ancak şizofreni ile zeka da bir miktar gerileme de olabilir.
normal zekada bir insan şizofreniye yakalanabilir ve zekasını kullanma oranı ataklar sayesinde düşer.

şizofreni zaten mantıksal zeka süreçlerinin işlememesine neden olan bir hastalık(alevli evrede)
eğer ilaçlarla kontrol altına alınırsa yani sönerse
zeka işlemleri ve süreçleri aynen devam eder kişide

Şizofreni de aklı etkiliyor, belkide tetikliyor diyebiliriz.
Hangi şizofreni hastası bu hastalığın BENİM AKIL SAĞLIĞIMI ETKİLEMEDİ diyebilirki.
Zaten bu sonuç tam anlamıyla bu hastalığı ortaya çıkarıyor.

Şizofreniyi yaşayan ile okuyup öğrenen aynı algıda değildir. Aynen; BENİM AKIL SAĞILIĞIMI ETKİLEDİ Ama şimdi burada yaşadığım hezeyanlara örnek versem çoğu kimseye saçma gelir. Ki zaten artık kimseyi bir şeye inandırma derdim de yok. Psikiyatristlerde de GİZLİ RUHSAL ANORMALLİKLER var... Zihnime öyle gibi geliyor...

MeTePe'nin de yazdığı gibi alkol yüksek doz alınırsa semptomlarda akut alevlenmeye sebep olabilir.

Bu genel bir ifadedir ve içinde yüzlerce farklı hastalığı bulundurur. Psikotik kişilik, nevroz, anksiyete, fobiler, bağımlılıklar (alkol, uyuşturucu vs.) depresyon, Manik-Depresif, Şizofreni, Zeka gerilikleri, Otizm, şizofreni vs. vs. vs. hepsi akıl hastalıklarıdır.

Şizofreni bunlardan bir tanesidir.

Maşallah epey birikimli şeyler yazmışsınız. :D İlave edecek terim kalmadı...

şizofreni zaten mantıksal zeka süreçlerinin işlememesine neden olan bir hastalık(alevli evrede)
eğer ilaçlarla kontrol altına alınırsa yani sönerse
zeka işlemleri ve süreçleri aynen devam eder kişide

İlaçlarla kontroş altına aşınsa da bilişsel değişim&iyileşme yaşayamayan çok insan var. Toplum sağlığı merkezine gidiyorum Orada %70 ve üzerinde engel derecesi olan çok kişi var. Büyük kısmı liseyi dahi bitirememiş. 15-20 senedir antipsikotik aldığı halde düzelmeyen kronik kişiler de var. Ben de şizofrenim ama %45 engelliyim. Çalışma açısından şanslıyım. Darısı başınıza

perseküsyon

Bende siz gibiyim henüz raporumu almadım almayıda düşünmüyorum
verirlerse bana da 40-50 arası gibi bir şey verirler
durumumuz çoğu hastaya göre iyi
kötünün iyiyisiyiz yani.
bende çalışabiliyorum

benim bahsettiğim normal şekile dönme bizim gibi iyileşme oranı iyi olan çok kötü durumda olmayan hastalar için

@mmmy1983 aynen kötünün iyisiyiz. Allah işlerini rast gertisin. Sende mi şizofrensin *

perseküsyon

Olmaz mı? DSM-5 diye koca kitap var. :) :) Ben sadece bir kaç tanesini yazdım. :)

perseküsyon

doğrudur .10 senedir dört ayrı tedavi ve doktor geçiren artık kabul eden ne olduğunu bilen
bir paranoid şizofrenim
ilaçlara ve doktorlara bağımlıyım yoksa kötü oluyorum

seninde işin rast gitsin

Alkoldeki yüksek dozdaki kastınız nedir ben tam anlamadım. ne kadarı zararlı ? burada ölçü ne

Arkadaşım, alkol her türlü zararlıdır. Yüksek de alsanız, düşük de alsanız...

Her şeyden önce alkol rasyonel düşünme becerilerini zayıflatır. Yani sanrı görmeye, duymaya vs. daha yatkın olursunuz. Ayrıca ilaçlarınızın etkisini de bozabilir.

Hani arada bir bira içmenin zararı olmaz ama oturup 2-3 duble rakı içmeniz doğru olmaz. Hele hele 1 küçüğü devirmek külliyen doğru olmaz.

bende şizofreniyim ama aklım yerimde deli değilim hatta nerede çalışsam hemen derler sen çok zeki birisin uzun yıllardır da aralıksız iş hayatındayım
sözelim süperdir tarih coğrafya anayasadan sınavlarda full çekerim, şizofrensin diyorlar eywallah ama deli değilim

Arkadaşlar şizofren olan kişi zekiyse niye rapor veriliyor. Doktor tarafından

arada daglar kadar fark vardır.akıl hasatasına deli derler ve toplumda bir sempati var ama sizofreni de toplumun bakısı cok cook farklı toplum seni dıslar ön yargılıdır örnek vermek gerekirse hiç bir iş yeri almaz,hastaneye gittigin zaman nomal polikiniklerde hasta olsan daiir seni cook acil olmazsan yatırmazlar falan filan simdi yüzlerce örnek verebilirim.

Böyle şerefsiz doktorlarda var malesef bunu yapan dokdorda kadın dokdordu Beni yaptılar zorla ve randevulu gitmiştim yatırcam diye inat etti hep aynısın dedi iyileşme yok dedi yalvardım yakardım yok illaki seni yatırcaz dedi güvenlik çağırdı kollarından tuttular götürdüler acile oradan iğne yaptılar allahtanki telim cebimdeydi ve hemen kardeşimi aradım böyle böyle dedim zorla beni yatırıyorlar dedim ve beni 15 yada 17 kişinin içine attılar kapıları takır takır kilitlediler içerdeki arkadaşlarda hastaydı ve aynı korku flmiygibiydi içerisi yazıcılar ve işlem yapmaya başladılar bana işlem yaptılar ve aradan 2 saat geçti kardeşim geldi ve imzalar atıldı beni çıkardılar ve durum bu abilerim
seven06

Saldırgan bi tarafımda yokdu

Üst Alt